Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Медиите, търсачи на евтини сензации!

Започната от efr_stanilov, 23.07.2009 г., 12:09 ч.

« назад - напред »

efr_stanilov

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/03/25/475658_nju_iork_taims_bulgariia_-_smurtonosnata_zadna_vrata/
в-к Дневник, 13.03.2008г.
"Ню Йорк таймс": България - смъртоносната задна врата на комунизма

Близо 4500 източногерманци са опитали във времената на комунизма да избягат на Запад през южната граница на България и поне 100 от тях са били убити от българските граничари.

Това съобщава в днешния си брой в."Ню Йорк таймс", цитирайки изследванията на германеца Щефан Апелиус от Универститета в Олденбург. Професорът по политически науки посочва, че никой не знае точния брой на загиналите и пленените, защото досега не е правено официално разследване.
Авторът Никалъс Кулиш продължава с историята на семейство Олаф и Барбара Херце, които пробвали през 1980. да избягат през България в Гърция, когато са на 20-22 години. "За разлика от нашите спецслужби те имаха южен манталитет, всичко изглеждаше по-небрежно, а и технологично границата им бе далеч по-слабо охранявана от нашата", разказва Олаф Херце. Същото са си мислели и хиляди негови сънародници, но българските спецслужи с помощта на ЩАЗИ са се подготвяли да ги посрещнат.

В някои случаи срещата с българските граничари е била брутална - един от убитите мъже е надупчен от упор с 37 куршума, а една жена - с 25. Последната известна жертва е 19-годишният Михаел Вебер, застрелян на 7 юли 1989г., едва четири месеца преди да падне Берлинската стена. "Ню Йорк таймс" илюстрира статията с графики и 7-минутно видео, използващо кадри от българския филм "Граница".

С помощта на доброволци в България и нежелание на българските власти да му сътрудничат, Апелиус все пак успява да установи документално 845 опита за бягство, включително 18, завършили трагично. Заключенията си за над 100 жертви и 4500 опита той основава на разговори с български патолози и бивши граничари. Според него 160 източноевропейци - германци, чехи и поляци - успяват да избягат в Гърция.

За сравнение, изследователски център в Потсдам смята, че на Берлинската стена са убити 134 души, макар че този брой сигурно е силно занижен - експертите изчисляват, че жертвите по границата на ГДР със Запада би трябвало да са повече от хиляда.
ЩАЗИ е прикривала част от смъртните случаи по българската граница като ги е представяла за инциденти по пътищата. До 1975г. българските власти бързо са погребвали жертвите още в граничната зона. Днешното правителство в София не проявява желание за сътрудничество, а това в Берлин - за натиск за повече прозрачност, продължава "Ню Йорк таймс". Във видеото към статията Апелиус казва, че неговото правителство предпочита да има добре икономически отношения с българите, отколкото да повдига проблема, засягащ смъртта на германски граждани.

Достъпът до документите от това време е забранен от МВР през февруари 2007г. след като излиза статия на Апелиус по въпроса.

Професорът почти изцяло финансира сам изследването. Ханс-Херман Хертле, работещ в потсдамския Център за съвременна история по смъртните случаи на Берлинската стена, коментира, че е впечатлен от работата на Апелиус и че се надява институтът му да се включи в българския проект.

Българската граница наистина не е била оборудвана толкова модерно, колкото тази на ГДР, но това е било компенсирано с цяла армия от информатори и граничари. Дори картите на граничните райони умишлено са били подправени или непълни, разказва "Ню Йорк таймс".

Барбара и Олаф Хетце скрили трабанта си в Рудозем и тръгнали в нощни преходи към границата. В продължение на 24 часа те наблюдавали как се движат патрулите покрай ограда, която смятали за границата. В 11 часа вечерт ана 17 август 1980г. те тръгнали към Гърция. Олаф прерязал с клещи електрически кабел в основата, който предполагал, че е част от алармената инсталация. После прехвърлил Барбара през бодливата тел и със засилка се метнал от другата страна. Но там още не било гръцка територия, а забранената гранична зона на България, в която на граничарите е разрешено да стрелят на месо.

Скоро се чули сирени, викове, лай на кучета и стрелба. Барбара е ранена в рамото, а граничарското куче го захапва за крака.

Хетце са осъдени по на две години и пет месеца затвор. Малко повече от година след това тя е освободена. Западна Германия е платила на ГДР за нея откуп - около 75 хиляди щатски долара по днешния курс. Олаф тръгва по същия път още година по-късно. Двамата се срещат в център за имигранти в град Гисен, където мъжът още е с дънките с дупки от зъбите на българското граничарско куче.

tiger

Поредният драскач. >:( Що не напише колко индианци избиха американците. Толкова много патрони  ;D то трябва да си презареждал.
НИТО КРАЧКА НАЗАД, ЗАД НАС Е БЪЛГАРИЯ !

efr_stanilov

Цитат на: tiger - 23.07.2009 г., 13:15 ч.
Поредният драскач. >:(
... ама това се извъртя:
Българската граница – най-смъртоносната за източногерманците
ТВ-предаване в Германия разкрива непознати факти за бягствата на Запад през България
Милен Радев, Берлин

На българската граница през годините на социализма са били убити при опит за бягство повече граждани на Източна Германия – бившата ГДР - отколкото във всичките останали соцстрани, взети заедно. Това драматично за реномето на България заключение направи в сряда вечерта в най-гледаното време по германския телевизионен канал NDR политологът Щефан Апелиус.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=123230

Защо остават безнаказани убийствата на източногерманци, опитали се да избягат на запад през българо-гръцката граница?

Този въпрос се поставя индиректно в статия от последния брой на списание "Шпигел". Маринела Липчева разговаря по този повод с германския политолог Щефан Апелиус, чиито разследваня са в основата на публикацията.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3451876,00.html

Да оставим българските медии, които дъвкаха и предъвкваха тая тема, докато си намерят по-интересна ...

Обаче тая простотия по този начин мина и през Щерн, и Шпигел, през Дойче Веле, през Ройтерс, през Ню Йорк Таймс, през Интернешънъл Хералд Трибюн и  ... да не изброявам - навсякъде, където  можеше да се лепне една храчка по образа на България!

tiger

Лошото е че хора никога невиждали граница вярват.А и по този начин се очернят хилядите служили като граничари.Че някъде някои може и да си е превишил правата,може.
Ма аз сега да кажа ли чe всички немци са фашисти?

Завир

По повод темата искам и аз да изразя своето мнение.Според мен нещата са преувеличени много.Аз почитам паметта на убитите нарушители.Както и се прекланям пред подвига на геройте граничари.Нима ние не дадохме жертви в борбата с бандитските банди,нима тези млади момчета който загинаха не са искали да живеят.Трябва да ви кажа че ние граничарите бяхме първия щит на НРБ И КАТО ТАКИВА ИМАХМЕ ЗАДАЧАТА ДА НЕ ДОПУСКАМЕ нелегално преминаване през нашата територия.Всеки един който е искал да го направи е знаел за рисковете който се крият в това начинание.Преди да бъде убит един нарушител е бил нееднократно предупреден да се предаде.Така че не мислете за нас като наемни убийци,а като хора който са защищавали нашата РОДИНА,ЧЕСТ И ДОСТОИНСТВО.НАШИЯ ДЕВИЗ Е ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СВЕЩЕННИ И НЕПРИКОСНОВЕНИ.ДА ЖИЕЕ ВЕЧНАТА ГРАНИЧАРСКА ДРУЖБА.С ГРАНИЧАРСКИ ПОЗДРАВ ЗАВИР

efr_stanilov

Цитат на: tiger - 23.07.2009 г., 19:48 ч.
Лошото е че хора никога невиждали граница вярват.А и по този начин се очернят хилядите служили като граничари.Че някъде някои може и да си е превишил правата,може.
Ма аз сега да кажа ли чe всички немци са фашисти?
Точно това е проблема!
Кажи за някой, че сестра му е курва, пък после той да върви да обяснява, че въобще няма сестра!
Обаче - много хора сега растат и се възпитават от вестници, телевизия, интернет. Формира се личността, а в нея остават забити като с пирони най-първите спомени и научени неща, независимо дали са верни или са лъжа. И това остава за винаги - тия, които са научили за нашите граничари това, което са видели във филма "Граница", или в пасквилите на разни комплексирани чужденци, те това и ще помнят и това ще е представата им за "онова време" и "онова място".
И какво - ние да крием от децата си, ч;е сме служили на Границата, за да не ги е срам, като малки германчета, след ВСВ, че бащите им са били в немската армия, а тя е ... победената, и съответно всички мизерии се струпат на главите на победените. Това, че някой е решил да предава общественият строй, по време на който ние сме служили, това не трябва да ни комплексира, че ние сме били градили този строй - писах го май преди време, никой не е давал клетва пред Партията, клетвата беше пред Родината, и ние я спазихме!

Завир

Здравеите отново.Темата има много въпроси и отговори затова смятам,да си дам последното мнение по нея.Започвам с пример от свободните и демократични САЩ.Влиза някой в в пределите на собственоста на американска фамилия,и при неспазване на предупрежденията на собственика ,той използва оръжие и нататък е ясно какво следва.Другото което е че открай време другите държави са гледали на нашата територия като разграден двор а на българите като на диви балкански субекти.Но уви историята за нашето минало е друга,друг е въпроса че при тях има инфозатъмнение и не знаятат самата истина.Другото което искам да кажа е че в миналото всички соц .страни са имали същите правила и закони,за прилагане,тоест при неподчинение на въоръжен наряд,използване на огнестрелно оръжие.Така че германеца тоест автора на статията да се сърди на себе си че е пренебрегнал сериозноста на нашата граничарска служба.И НЕКА ДА ХОДИ ДА СИ СЪДИ КОЙТО ИСКА.Нима неговите сънародници тоест нашите колеги от ГДР,ПРИ НЕПОДЧИНЕНИЕ няма да употребят оръжие ,не няма ще му направят кафе,сандвичи и ще го пуснат нататък към ГФР.И заключение ще ви кажа трябва винаги да бъдете горди с това ,че сте били достойни синове на първата бойна линия в мирно време обичани и тачени от целия български народ.С  боен граничарски поздрав ЗАВИР

кучето

Не съм много по писането но немога да остана безразличен към темата.
  Можели някои да ми каже кое не е вярно в статиите и какво е преувеличено. Защо колегата призовава да спрем да пишеме в темата . Нека изясним нещата . До сега не се бях замислял много но след прочитането на статиите ми стона много неприятно , че и аз съм бил там и съм изпълнявал заповеди и закони от бившите комуняги .
  Да задържиш неподчинил се нарушител от съседна към наша територия на всяка цена - О.К.
  Да задържиш нарушител от наша към съседна територия / без да бъде пребит при арестуването / също - О.К.              но да застреляш някои в гръб  / някои които незастрашава живото ти или сигорноста на страната / защото има възможност да премине на съседна територия - го считам за неправилно и  много  съжалявам ,че по това време комунягите са успяли да ме маниполират за да им върша мръсната работа.
   Мисля , че въпреки всичко което се е случило / и независемо по чия вина /  ако има документи и възможност останките на пострадалите би трябвало  да се върнат на родителите които очакват и живеят от години в неизвестност .
   Това е моито разбиране сега 25 години по късно и много се радвам ,че тогава не ми се случи да задържа някои нар. на всяка цена защото щях до го направя и сега щях да съжалявам много.

efr_stanilov

Цитат на: кучето - 25.07.2009 г., 10:21 ч.
Може ли някои да ми каже кое не е вярно в статиите и какво е преувеличено.
Мога! Ред по ред мога да ти анализирам целият текст и да оборя повече от половинат, само с логическо мислене, без да прибягваме до документи. Ама сега нямам време и не ми се занимава с това, защото по-голямата част от пишещите и четящите тук разбират нещата, понеже са ги преживели.
Виж само това: С помощта на доброволци в България и нежелание на българските власти да му сътрудничат, Апелиус все пак успява да установи документално 845 опита за бягство, включително 18, завършили трагично. Заключенията си за над 100 жертви и 4500 опита той основава на разговори с български патолози и бивши граничари.
Общо взето агенцията е ЕЖКД (Една Жена Казала на Друга ...) Къде са 845 (уж документирани) опита и къде вероятните 4500?
Къде са 18 трагично уж завършили случая(без да уточнява дали става дума само за дедерони по нашенско, или въобще) и къде са 100, за които му били разказали "български патолози" и бивши граничари. За сведение - патоанатомите принципно са в пъти по -малко от всички други лекари. В големите окръжни градове, вътре в страната имаше по един-двама, да не говорим за крайграничните малки общини, където бяха комендатурите. Пък тоя ги намерил и те от хилядите случаи в практиката си си спомнили за стотината гедерейци, убити от граничари, че даже ги и 4изписали" като жертви на автокатастрофи.

Писах и преди - този материал се завъртя през десетки агенции и вестници, мина по света и ефекта е отрицателен за образа на България! Ако успееш ти да организираш подобно представяне на книга, писана по повод греховете на чужда(силна) държава - а те всички имат подобни скелети в гардероба - то, гарантирам ти, че с тебе ще се занимават доста служби. Да, ама господина професора нашите власти го потупаха по рамото, а малоумните журналя му направиха невероятна реклама, само и само те да си напълнят колонките на вестниците, а пък той си пълни джоба, за сметка на честта на хиляди мъже ...
Куче, ползването на негативни оценки за отминал строй, е като да вадиш на умряло куче нож. Така или иначе, соца си беше факт и ние сме живели в него, и ако сега се опитваме да бягаме от това и да стоварим всичко на главата на някакви митични комунисти, то няма гаранция, че след тридесет години нещата няма да се врътнат и тогава ... пак ли да се винят някакви фантоми, които спускали заповеди?
Ей ти два примера, от нашето време, сегашното:
- М. Цонков, по време на носене служба неутрализира нарушител от чужда страна, нвлезнал в наша територия и оказал съпротива на длъжностно лице. Резултата от съвестното носене на службата - Цонков повече от година е подсъдим и ще го влачат още толкова сигурно.
- Преди изборите ГП задържа Агим Чеку, косовски терорист, издирван с бюлетин от Интерпол, притежаващ известни поне три паспорта - знаете какъв панаир стана с тоя високопоставен гост на нашият бивш външен министър С. Паси ... и накрая го пуснаха с извинения, да си пие бирата в центъра на Хасково след ден, барабар с неуспелия жълт кандидат Паси.

Хайде накарай някого да стане граничар при тия условия! Никога не знаеш, кой стои срещу теб и кой зад теб. После си говорим, под сурдинка, че сега се отивало в подобни служби само заради материалният интерес - осигуровки, болнични, жилище и ако закачиш нищо от рекет на туристи и преминаващи, че даже и има случаи на каналджийство ...

кучето

До  gzo  !

Колега расъжденията са ти много подходящи за изминалите комунистически времена .  Днес България е в Европа и НАТО и се счита за напълно Демократична държава .  За военен /там се знае отдавна всичко /  или индустриялен  спионаж не мисля , че има много заинтересувани .
  Сам си го написал , че граничария не е съдя които в опраделени случаи /без следствие доказателства и присъда / да раздава смъртни присъди . Майче много не си наясно с провосъдието и правата на човека . Може да си чул , че Гвантанамо го затварят понеже е незаконно. 
   За примера от таткоти ген. Николов не съм се замислял нито за секунда  защото ако деиствително  е станало така аз съм сигорен , че другия член на патрула  вместо да държи задържания на мушка тои си е бъркал с десния показалец в носът.
  По тваита логика дай да минираме и да пуснеме високо напрежение по границата па те нарушителите ще си знаят риска  :)

До efr_stanilov

О.К.  изразил съм се малко неопределено . За мен това не е от значение дали пострадалите се 1 или 100 , българи или германци  а това , че деиствително ги има .  Противното никой неможе да ме убеди защото   през моита служба бях свидетел на 3 случая и бях чул за още поне 3-4 в нашия отряд .
  Това ,че повечето граничари  бяхаме озлобени към нарушителите за голямо съжаление също е верно но аз месля , че  ние не бяхме такива но те ни направиха / тогава бяха  ??? комунистите / е може да има и хора на които им е било приятно.
  За това, че заравяха на място / които нямаха никакви ддокоменти и неможеше веднага да се установи самоличност / също съм бил свидетел.
    Аз смятам , че трябва да се изясни кои са правили тези устави , закони или давали команди - поне за историята ако не за друго . 
Не ми се пише повече. Кото глетам как мислят някои българи в днешно време само мога да кажа
   БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ от самите българи

tiger

Ами по твоито логика даи България да стане разграден двор,и кои когато поиска да влиза и излиза.Всяка държава сама определя как дя си пази границите!Това че на някои сега не се харесва че една малка и бедна държава е опазила своята териториална цялост си е негов проблем.
Така като пишеш знеш ли случаи някои да е изправен до стената и застрелян ? Защото товоа е разтрел.А и във момента по светъ за напъдение на полицаи се стреля,да не би тези нарушители да не са били подготвени ?Та кои тръгва из планините дез оборудване?Ако не са имали никакво оборудване как са прерязали съоръжението?Имаш ли на представа колко пъти наряди са влизали във престрелка със нарушители?Колко граничари са загинали от "невинни" нарушители?
Ти задържал ли си нарушител?

п.с. Служил съм след 90

drach

Завир

Здравейте,няма да приема предизвикателството на кучето,но след толкова ясни точни доказателства за това че не е прав,явно този човек има някаква цел.Не се съмнявам ,че ще бъдем подложени на провокации.Такива имаше и по време на нашата служба,затова не забравяйте уроците на нашите командири.Бъдете истински бойци и вярвайте в идеите за който загинаха нашите братя по оръжие. ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ. ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ИМ ПАМЕТ

efr_stanilov

Цитат на: кучето - 02.08.2009 г., 14:18 ч.
До  gzo  !
  Колега расъжденията са ти много подходящи за изминалите комунистически времена ... 
... По тваита логика дай да минираме и да пуснеме високо напрежение по границата па те нарушителите ще си знаят риска  :)
Общата дължина на българските граници е 2245 км. От тях 1181 км. са сухоземни, 686 км. са речни и 378 км. са морски.
Ако изключим западната, (щото оня запад - Югославия, тогава, не беше Запада, който лелеяха бегълците), северната (Румъния) и източната - черноморската, остават само южните съседи - Границата с Турция е 133 км сухоземна и 126 км речна, а с Гърция има 429 км сухоземно граница и 64 км речна граница.
Хайде сега, като не вярваш на тогавашните комунистическите лъжи, но имаш доверие на сегашните антикомунистическите истини и като си бил свидетел на три твои случая, и знаеш за още много по три, само по време на твоята служба - ха вземи да ми разставиш на тия 562 километра "хилядите" гробове за които "знаят" западняците, а от нас ги крият. 4500 опита само от дедероните, делено на 40 години - по 112.5 опита на година - само  от ГДР-граждани, при 100 уж убити за тия 40 години - по 2 и половина гедерееца на година .. Ако всички други държави правят общ сбор от толкова, колкото са гедерейците, то всичко става по две .. ако сложим и още толкова от нашенци, щото тука уж сме били най -, най- .. винаги, за всичко, пък и тука бяха "измъчваните" от българите турци и помаци ... сметката става всичко по три ...така, има и други фантазьри, които самио убитите ги виждат като ~ 5000 души ...

... вземи едно химикалче и си стори сметката! И пак ела да ми разправяш неща, на които не би се вързало и хлапе, което - поставям условие - е свикнало да мисли само и може да разбере кое е пропаганда и кое е истина, без да е бил по местата, за които тук си говорим ...
а тия за Гуантанамо ги разправяй на други - дай аз да ти взема здравето, пък после ела ми затвори лагера и ме пусни като правозащитник, да търся кусури на кучешките приюти в бившите соцстрани и да чета лекции пред продавачките в зоомагазините за хуманно отношение спрямо хамстерите и белите мишки (срещу пари, разбира се, ще са лекциите).
P.P. Ей къде ти е, за Гуантанамо, дето го затваряли, понеже било "незаконно" - http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2341791 - Стотици, държани с години, за "подозрение в тероризъм" - повдигнати обвинения срещу 11 (единадесет), ама имало и за още 66 "сигурни данни ... за туй - вагон пари и го местим другаде, та там да ги изпитваме ... ама карта с черепи за щатите няма ...
Цитат на: кучето - 02.08.2009 г., 14:18 ч.

До efr_stanilov
... За мен това не е от значение дали пострадалите се 1 или 100 , българи или германци  а това , че деиствително ги има .  Противното никой неможе да ме убеди защото   през моита служба бях свидетел на 3 случая и бях чул за още поне 3-4 в нашия отряд .
  Това ,че повечето граничари  бяхаме озлобени към нарушителите за голямо съжаление също е верно но аз месля , че  ние не бяхме такива но те ни направиха / тогава бяха  ??? комунистите / е може да има и хора на които им е било приятно.
  За това, че заравяха на място / които нямаха никакви ддокоменти и неможеше веднага да се установи самоличност / също съм бил свидетел.
    Аз смятам , че трябва да се изясни кои са правили тези устави , закони или давали команди - поне за историята ако не за друго . 
Не ми се пише повече. Кото глетам как мислят някои българи в днешно време само мога да кажа
   БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ от самите българи
За теб може да не е ... ама циганина откраднал три пъти поред кокошка, става РЦ и съответно  лежи друга присъда! Та и при нас: Служил под знамената, с клетва - свършил си работата, изпълнил Устав, Инструкция, Правилник - застрелял нарушител! Край. ... Обаче, да те разнасят  по вестници и ТВ-та, да ровят постоянно за още, да те сочат с пръс и да плашат децата с теб - като садистичен убиец, сляп партиен киборг, козоеб, дедероноубиец ... ... ... за времето, в което  си гнил по съоръженията, влачил си циментови колове, бичил си наряди до откат, за да могат да спят спокойно и да си правят дечица на топло, същите, които сега ходят да разправят за изродщината ни ... хм, нещо не ми излиза сметката!
кои са правили тези Устави! да им се търси сметка ... ти се шегуваш - някой да е търсил сметка на тези, които правиха Уставите за носене службата във Виетнам? във Ирак, във Афганистан ... демокрацията и човешките права са приказки за наивници - действителността е друга, жестока или блага, тя не зависи от нас, но сме длъжни да се съобразяваме с нея. А за да не ни тежи - имаме право да вярваме в приказки. Тогава, на Изток - в светлото бъдеще, по същото време на Запад - в спасяването на човечеството от комунистическата заплаха (която заплаха не пречеше на на някои бизнеси да вървят добре), сега - в демократичните ценности(на хартия) ...
Имаш право да имаш мнение! И то различно от това на другите. но не се опитвай да убеждаваш в безусловната правота на твоето мнение - всички тук сме големи хора и можем да преценим кое звучи достоверно от историята, още повече, че голяма част от нас са я правили тая история. Защото няма ИстинА, а ИстинИ. И лично аз бих приел всекиму Истината, но не и ако ме убеждава, че това е единствената.

кучето

Цитат на: drach - 02.08.2009 г., 19:42 ч.
     Ало кучето, не си за тук
Eми истриите ми постовете и ме изхвърлете от форума , то това е най- лесното решение .
  Аз също съм бил граничар и се гордея с това , че съм служил на Родината и съжалявам , че без да осъзнавам съм служил и на комунягите . Не съм хипокрит за да казвам на черното-бяло и обратно . 
Цитат на: tiger - 02.08.2009 г., 14:55 ч.

Ти задържал ли си нарушител?

Сега какво , искаш да се марим кой е бил по-голям граничар  ???
  Не , никога . Даже неможех да хвана и учебните нарушители . Но видях доста задържани и .......  нарушители  защото бях инстр. на сл. куче на отряда и при всяка истинска обстановка ме мъкнеха и мен по заставите. На вички изпити бях отличник , дори в школата /Берковица / казаха, че съм постигнал  реп. рекорд в ГВ на пътеката с препятствия .
  За съжаление  ме държаха 2,5 месеца в ареста , защото когато се качих на 7ма ГЗ ходихме с клюниста да пиеме и ядеме на гръцкия пост с гръцките граничари или при саляните от селата които сечеха дърва .
  Шофиора но джирката беше пиян и при една обстановка се обърнахме в едно дере е при разпитите от ВКР за та си смекчи винота им разказал за нас . Исписах една кофа с мастило като следствен но /за голяма изненада /не ме осъдиха а ме изключиха от ДКМС и ме разжалваха на редник кото ме обявиха за предател на родинатта , дезертиор и др. подобни , а пък сега сме приятели и заедно в Европа с Гърците .
Вече незнам какво да мисля , бил ли съм добър или лош граничар ??? ??? ???

Статистика

Members
Total Members: 4737
Latest: Боньо
New This Month: 2
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 511115
Total Topics: 1917
Most Online Today: 1294
Most Online Ever: 8646