Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Заставаджийски кучета

Започната от efr_stanilov, 05.08.2009 г., 15:26 ч.

« назад - напред »

Barko

Здравейте момчета,
ако разрешите да се намеся в темата ще споделя няколко мои впечатления относно дресировката на кучета.
Някои от вас вече знаят, че мойто куче не е С/К , а ирландски сетер на 13 години, но видях голям зор по време на обучението му.
Сетера по начало е ловно куче за птици.
Както казваше жена ми , Бари е "див, но щастлив" , невероятно непокорен
и своеволен.Както пише в книгите обучението на кученцето трябва да започне след 4-5 месец, поне за ловните е така и продължава над 1.5 година.
1. Относно физическата подготовка, тя е много важна поне до 14-15 месец ,когато завършва физическия разстеж на младото куче.
Това определя неговата издръжливост при работата на терен.
Минаването през препятствия е задължителна част от обучението, което
развива в младото куче най-вече смелост и не по малко и важно се тренира
преодоляването на  чувството-страх.
2.Едно куче от тази порода трябва да работи на терен повече от 4-5 часа, без да се виждат признаци от умора/ става дума някъде до 7-8 та година/.
3.Трудното при обучението е да накараш сетера да работи близо до теб , т.е. на около 30-35 метра по фронта пред теб.
Това се постига с много тренировки , псувни и никакви компромиси.
Всичко друго е заложено в породата- уникално обоняние, зрение и не на последно място слух.
Удоволствието е огромно , като го гледаш как работи.
Но всичко е до време.Сега е пенсионер и си гледа старините.

chekur/Барбов/

Така е,обучението на "граничарските кучета"започва след 6-я месец,а относно темперамента-той е както при човека-четири типа нервна система-холерик,сангвеник,меланхоник и флегматик.Всяко куче си има характер.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

сппом

ЗДРАВЕЙТЕ ГРАНИЧАРИ МНОГО СЕ КЕФЯ НА САЙТА НАПРАВО Е СУПЕР.КАТО ВОЙНИК ИСКАХ ДА СЛУЖА  ГРАНИЧАР  НО МЕ ПРАТИХА КАШИК В ХАРМАНЛИ.СЛЕД КАЗАРМАТА СЛУЖИХ В МВР- БМБ.ПРИЯТЕЛИ СМЕ С ЙОЛ ДАЖЕ ЖИВЕЕМЕ БЛОК СРЕЩУ БЛОК  И ТОЙ МНОГО МИ  РАЗКАЗВАЛ ЗА ГРАНИЦАТА И ЗА КУЧЕТАТА. И МНОГО САМ МУ ЗАВИЖДАЛ.

Бот 11ГЗ 56 570-Г.Делчев

Здравей СППОМ-можеби се познаваме с Йол сме приятели и сме били партньори близо 10г.в Мопа .ти в бмб ли си служил или в спома.

сппом

до  бот 11гз познавашме бях в спома .колето съм сетили се.като гледах всайта за служебните кучета  и видях снимките които си изпратил и се сетих веднага за тебе и се обадих на на6то мом4е бате трябва да се видиме.

Бот 11ГЗ 56 570-Г.Делчев

Вуйче чух се с Йол и се сетихкой си,навремето много ни беше ят за тази случка със скиновете .Човек да си свърши работата и после той виновен.Лишиха се от един добър полицай. Трябва да се видиме някой път.

сппом

бате и мене ме яд и още като се сетя зя случая полудевам яма минават си годинитие и свикнах докато в мвр има боклуцеи на4алници така е  бате  ште се 4уеме с на6то мом4е и ще се видиме

Ивайло Христов

Цитат на nakatagsm от темата: "гоце делчев 56570, застава "спартак"12 ГЗ -1992-1994"
"...Ами нямам спомен  на коя застава е бил Бим ,но аз като се качих,тъкмо го бяха докарали от Берковица-школата, беше много умно и верно куче,не бях кучкар ама много трудно се разделих с него,, а Бък така и неразбрах защо през цялото тва време си беше само в клетката и бездействаше,, кучкаря като го пуснеше,,, и  галоп като ну пагади, ;D,, спуквахме се от смях с него. Голяма грешка според мен беше че него пускаха на школа"

Имам един въпрос към Бот, а и към всички които са имали поглед върху кучетата (не само от отряда в Г. Делчев). Имало ли е някакво целенасочено разпределение на кучетата по заставите или не? Тоест добрите кучета на оперативните застави, а другите където падне.
От браздата започва Родината!

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

Здрасти Иво.По мое време школите за водачи на кучета решиха да ги правят в отряда,а от там съответно решиха да ги правят на наща застава-Хала,с.Калотина.Заставата била оперативна ,щели да се учат както се казва в реална обстановка и т.н.За първата школа свалиха кучета от 1ва до 6та застава при нас,а за втората школа след няколко месеца доидоха водачите с кучетата си от 7ма до 13та застава.В първата школа бях и аз а по време на втората школа водачите от наща застава излизахме заедно с школниците на следи.Та имах лични впечатления от 80-90% от кучетата в Драгоманският отряд и те бяха че имаше мнооооого добри кучета и то не само от оперативните застави.Например Фалко и Нардо от 06ГЗ бяха бетон и като следа и като обща и като задържане а на заставата бяха само трима души-готвач,шофьор и кашик и от 10-15 години не са имали опити за прминаване на ДГ.Ако мисълта ти е че от целият отряд са избирали наи добрите кучета и са ги пращали на оперативните застави отговора ми е -НЕ.По принцип аз лошо заставаджийско куче не съм виждал,друг е въпроса че имаше водачи които занемарявяха занятията с кучетата и на тях им се разваляше я следата я общата но вината не е в животните.

Бот 11ГЗ 56 570-Г.Делчев

Незнам такова нещо, но на всяка застава имаше добри кучета.Карах школата с колеги от 1,5,6,12,13, и аз от 11гз.абсолютно всички кучета бяха добре подготвени с изключение на мойто то беше на 1/5г.но старият водач не се е занимавал с него и то беше позабравило някой неща.Млад сержанта в школата беше и оперативен на отряда е бил с мойто куче в школата в Берковица, с негова помощ за 2 седмици кучето си припомни нещата и в края на школата бяхме едни от първите,даже ме наградиха с 3 дни отпуска която естественно не можах да ползвам.Почти всяка година кучетата слизаха на школи и на пред подготовки и поради тази причина си бяха добре подготвени.

wolf

Когато ме изпратиха в Г.Тошево ,имаше една кучка Илза ,Лиза ли беше .Майора все го хвалеше пред гости и началници ,че надушвало следа от 12 часа,а то не можеше да си  надуши месото в чинията .

сппом

йоле сложи снимки с кучето може и с цезар от мопа

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

С Цезар нямам а със стария Йол трябва да ги изровя,имам и с Карол,Деро и Гавар ама последно ги търсих преди месец но без особен успех.

Ивайло Христов

Какво е ставало с бракуваните служебни кучета?

Един познат, служил по застави от отряда в Любимец в края на 60-те ми каза, че по негово време повечето ги очаквал куршум.
От браздата започва Родината!

Статистика

Members
Total Members: 4716
Latest: слави
New This Month: 2
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509894
Total Topics: 1913
Most Online Today: 250