Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Ездитни животни

Започната от plovdivchanets, 21.07.2009 г., 18:26 ч.

« назад - напред »

alex0610

Здравейте приятели ,като се замисля и ние имахме кон на заставата.Иван се казваше, старите го бяха кръстили на командира щот бил прост. Не  знам аз не го заварих този командир но като съдя за коня наистина може да е било вярно.Та този кон много обичаше хляб беше се заврял в заставата ам като не може да излезе не е за разправяне.
серж. Александров И.С.К.  "Вегур"  7ГЗ "Богатир"   1 Видински отряд

efr_stanilov

Хммм ... всички имали коне, мулета, катъри ... ама само кушленци доказват нагледно и документално ;)

ranik56

Цитат на: efr_stanilov - 17.03.2011 г., 19:44 ч.
Хммм ... всички имали коне, мулета, катъри ... ама само кушленци доказват нагледно и документално ;)
История   с  Катъри    на Кушла   . . . Добре  ,  че   е било  по  време   когато   Кушла    е   в   Момчилградския   Отряд   :
Сравнително   от  скоро ,  качилия  се  на  Заставата    офицер    л-т  Повлов  /Ръмпо /   
Отдава   бойна   заповед   на   домакинеца /катърджия /  и  кльониста     да  издирят   избягалите    катъри 
от   Конюшнята   . ;D 
Тръгват  момчетата    . . . мъгла  ,  дъжд     и   право   в  Гръцко    .
Върнаха  ги  след   месец  и  половина  . 
Дослужиха    в  МГ . :)

dobrev621

Станилов да те питам нещо,в школата в Берковица се говореше за случай на вашата застава,как ТГ е преследвало нарушител,стигнали до браздата,оттам заедно с гьрците продьлжили още около километьр навьтре,задьржали нарушителят,вьрнали го до поста на гьрците,но там не могли да се разберат за него на кога да бьде,офицерьт наредил на вадача да го метне на грьб-нарушителят бил вьрзан,а водача даста здрав и хайде в наше-ония останали с празни рьце.Офицерьт и водача били преместени на друга граница.Чувал ли си нещо подобно,или е мит-такива доста се разправяха.Заставата се е казвала"Корниз",нещо такова ми е останало в главата.
GSM-0887655071

Ивайло Христов

Ако данните ни за позивните на заставите са верни, през 70-те 14 ГЗ "Корниз" е била ГЗ Чепинци в 4 ГО и ГЗ Бук/Малкоч в 5 ГО.
От браздата започва Родината!

velko

Цитат на: alex0610 - 17.03.2011 г., 18:43 ч.
.............и ние имахме кон на заставата.Иван се казваше, старите го бяха кръстили на командира щот бил прост. ..................
И какво, като те е яд на командира.... псуваш коня ? :) :) :)
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

dobrev621

Разказьт бе за Кушленската застава,над Златоград,или сьседна,не помня вече-това  го разказа някакьв офицер от школата в Берковица,служил по тия места.
GSM-0887655071

efr_stanilov

Поне аз не съм чувал подобна история.
Имаше разни случки, минали през годините - с голямо безнаказано с подкопаване на съоръжението,  ... с нагли читаци - яли и срали до последната крачка на България - върху пирамидата, ... имаше няколко гроба на злополучни бегълци, ... имаше и смехотворни опити - да дадат на късо, с тел на козирката, та да "изгорят бушоните" , ... както и доста легендарни преразкази от воската и от местните.
Ама ТГ-то да носило на гръб нарушител, след като са го стигнали в чужда, че и разправия с комшиите(то тях ги нямаше хич по района), туй не съм го чувал.
Старшината, ако можеше да ползва компютър и беше тука, той можеше да разправя с дни, щото имаше много години служба, ама ...
Може да е случка на преспаджиите(точно над Златоград, сега е ГКПП) - те имаха повече пряка видимост и контакти с гърците, ние почти не сме ги виждали.

dobrev621

Благодаря ти,но такьв беше разказьт,и то разказан от офицер-може да бьркам заставата.
GSM-0887655071

v.yot

На моята застава имаше две мулета Мица и Люлин невероятно опък и инат животни.Когато се наложише да се направи втори курс с тях , те бяха впрегатни, ако щеш ги убий не тръгваха. Но имах един домакинец от Трън много печен и голям животновъд, еф.Кирилов здравей ако четеш.Той им хвана цаката, изпрягаше ги пребираше ги в конюшната и след 5 минути отново ги впрягаше и те тръгваха.Нека ви кажа и за коня на 12гз.Боян, имаха замесник после стана командир Николов бачо Колйо тои беше към 140 кг.като тръгваше на някаде му оседлаваха Боян но животинчето като го видеше му се разтреперваха краченцата.

капитан Иван Йорданов

Ето една ценна информация за най - запалените любители на конете и огнестрелните оръжия от Ръководството за службата и ремонта на 7, 62 мм обикновен пистолет ТТ, обр. 1933 г., която спокойно може да се ползва и за други късоцевни оръжия. ;)
8)

Валентин

На с.Комщица имаше три коня - Вихър, Зоя и Веска, но куриоза беше, че имахме едно читаво седло и често срещано явление беше като излезе ТГ командира да пристигне пръв и да чака отпадналите по трасето да се дотътрят до съответният участък, кой както може с или без коня  :)
Но да са живи и здрави тези коне, защото зимата нито виетнамка, нито джип успяваха да стигнат до селото за хляб и провизии. През зимата на 1984-1985 даже и трактора от Драгоман беше закъсал за близо месец насредата между селото и заставата.

GK1063

На заставата имало 5 коня.Два влезли в хамбара  и яли зоб колкото могат и се натровиха и ги свалиха в отряда и се наложи да ги заколят по това време бяхме в УП и ги изядохме.Като се качихме на заставата заварихме останалите 3 коня.Имаше една кавалерийска кобила Фаперка много добра и кротка и не се стряскаше и когато този който я яздеше и стреляше. Другите 2 бяха за каруцата.След време докараха от 14гз един грамаден кон Ураган и веднага си помислихме че на тия от 14гз не им е било лесно да се разделят с такъв хубав кон и скоро разбрахме че те са се отървали от него.Ставаше за езда само когато кобилата върви пред него но щом видеше подходящо дърво се изправяше и искаше ездача да го закачи на дървото или да падне.Още първата вечер като го докараха фингара Тончо е часови и се забива в конюшната и гледа коня се проснал на земята,като го видял веднага бегом  при командира (а той е дежурен)и му казва:"Длугалю подполковник Улаган умля."(не казваше Р)Оня като чул макар и сънен скача и с още по голяма скорост се изнася към конюшната пред смаяния поглед на ДЗ отива сритва коня, а той спал легнал , и скача на крака и те въздъхнали облекчено.Ами предния месец ги наказаха и двамата за преялите коне и нямаше да го понесът лесно да плащат и трети кон и затова действаха като спешна помощ.

Стария

Цитат на: VALENTIN STEFCHEV - 20.03.2011 г., 14:53 ч.
Да наистина при нас всеки кон си имаше ездач Боян го яздеше само Николов страхотен човек разкошен офицер който винаги намираше начин да общува с нас за разлика от командира който яздеше само Сълза друг никой не я пипаше .А старшината яздеше Капка имаше нещо като разпределение при нас и всеки го спазваше
Колега ти си влезнал една година преди мене значи твоите набори са ми били стари войници на заставата :)

При нас имаше два коня Април и Дарвин и два катъра Дамян и Норка с които ходех до селото за хляб за пощата и други неща.
И аз като колегата от по горните постове понеже съм от София ми се смееха че не съм виждал кон.Но като се качих на единия катър който беше толкова злонрав че никой не смееше да го доближи си промениха мнението.Имам снимки но трябва да хвана децата да ги качат.Единия кон Дарвин беше гърчав и седлото му голямо а го испуснеш да наведе глава и ти заедно със седлото политаш на земята.
Веднъж го оседлах на ЗКПЧто л-т Жабов да ходи с помаците за дърва.Стегнал се той в нова униформа фуражка и леко леко у гората и там коня видял една локва и се навел да пие ..........и седло и Жабар у гьола :Dтърчи у заставата целия в кал и жабуняци като го виде аскера смех и вой до небесата......

Стария

Цитат на: VALENTIN STEFCHEV - 02.12.2011 г., 00:12 ч.
Дай ми малко имена ако си спомняш
Писах ги в другата тема за кучетата :)

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509687
Total Topics: 1911