Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

"Германката" или историята с костите на бука в района на ГЗ Мързян

Започната от Ивайло Христов, 11.06.2025 г., 23:38 ч.

« назад - напред »

vesonp1

Журналистката само ръчкаше, да кажат хората нещо жълто , но те си казваха както са били за тях нещата.
А колкото за гордите граничари....аз лично винаги съм възприемал нещата, че са ме пратили там , да правя това...........не съм се взимал за богоизбран.....сигурно съм бил...."надежден".... ;) ;D ;D ;D
Длъжности:Ефрейтор-кльонист,ТГ,Нарядаджия,ДЗ

uestli1

fierce

Клипчето си е тенденциозно, особено с откъсите от филма ,,Граница"Тази бука, дето е на филма или е ,,окичена" след демокрацията,или 80-те години, защото е обявена в близост до кльона, кости имаше действително, но бяха на една бука по прикриващата на десен фланг - бяха таз с две бедрени кости, под буката имаше риза от изкуствена материя и гумени подметки. Викахме му пост ,,щракащите кокали". А убити нарушители на Мързян има много, Гергова поляна е пълна с гробове, през нея 50-те години е имало канал от рудник Мързян към Гърция.
По отношение гордост или не, кой както го възприема! Аз се гордея, че съм бил граничар! Който го е срам, да си трае и да се изсулва по терлички! ;D
П.П. Сега се сетих, че се говореше за 104 гроба на Гергова поляна!
105 на ,,Чавдар"

zenkov

По наше време костите бяха в близост до кльона,екипа на DW ги е свалил оттам.

uestli1

Цитат на: fierce - 12.06.2025 г., 13:59 ч.
...... кости имаше действително, но бяха на една бука по прикриващата на десен фланг - бяха таз с две бедрени кости, под буката имаше риза от изкуствена материя и гумени подметки......
Публикациите са от 2014 г.https://rudozemdnes.bg/Granitsata--i-darvoto-s-kostite

fierce

105 на ,,Чавдар"

красимир_ванков

Имам питане. Като как си я мислите таА работа? От сред Германия да дойдеш у България, и от жълтите павета да фанеш ино' такси', па да са гмецнеш насред гората  за към-то Гърцията и изведнъж.... пУх и лошите граничари да земат да го пушнат и фертиг(х).....  и тъй към-то 104-114 пъти..... найс, а? А'ди  сега, опитай сЪ огледано / реципрочно.... ТИ, ей-тъй...... отивай у Германия-та и фатай за през границата. Сам. Без каналджи, без водач, без ятаци..... Как става това, А? Митове и легенди. А'ре холан, не на мене тия.... Бе, хей, мерет..... кУ им верваш на драскулките, ма те тия наш'те граничари направо са били касап до касапа , кожодер до кожодера.... високоподготвени килъри, А? Питам за последно. Ти, да, точно ти! Убивал ли си човек? Не ми се размина. Това не се забравя. Бях на 24. при това не войник. Всичко помня миг по миг. Има и спомени и спомени. Едните искаш да къташ до последно. А от другите искаш да се отървеш на часа. Да, ама не. Туй да не са ти самосвалите с градския боклук? Да ги изпедепсаш на депото за отпадъци  и да се отървеш от тях? ГВ НИКОГА не са обучавали убийци. И ако някой го е правил, месец санаториум след това за да се изправи. В много случаи след това или са дослужвали или в щаба или в други поделения, или са уволнявани. И последно. Що пишат пишман-разбирачите? Посочете нещо написано от ръката на убиец. И друго има, ама..... карай, и утре е ден.
Държавната граница на РБ е свещена и неприкосновена !
0988 869 514

zenkov

Краси,служих 85-87год.Все още стария режим.Командира на заставата ни строи личния състав и взе да ни пита един по един-Ти ще убиваш ли? Един от нас отказа и беше наказан да дава дежурен по застава денонощно в продължение на един месец.Съсипа се момчето от недоспиване!

gorog

Цитат на: zenkov - 15.06.2025 г., 10:52 ч.
Краси,служих 85-87год.Все още стария режим.Командира на заставата ни строи личния състав и взе да ни пита един по един-Ти ще убиваш ли? Един от нас отказа и беше наказан да дава дежурен по застава денонощно в продължение на един месец.Съсипа се момчето от недоспиване!
и аз служих в стария режим 79-81, и нито са ме питали дали ще убивам, нито заповядвали да убивам! :o
Первый рассвет-тебе пограничник! Первый цветок-тебе пограничник! Первая пуля-тоже тебе...

zenkov

gorog

Первый рассвет-тебе пограничник! Первый цветок-тебе пограничник! Первая пуля-тоже тебе...

дятката

Колега Ванков напишете вашите спомени за загиналия!Във форума са спомените на Harian мисля,че беше.Там той пише как застреляли някакъв младеж и когато го доближили,,очите му продължавали да гледат в небето,,

uestli1

Цитат на: zenkov - 15.06.2025 г., 10:52 ч.
Егати и психясалия 125!Нашия ни строи и по бащински ни каза ,,Пазете се момчета! Тук можете да вадите и много кръв и много смърт!,,Слава Богу не видяхме нито едното нито другото!Иначе бяхме школувани за гладиаторски битки или живи или мъртви! :)

Статистика

Members
Total Members: 4723
Latest: Bulat Abramoff
New This Month: 4
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510198
Total Topics: 1915
Most Online Today: 206
Most Online Ever: 8646