Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Около България по браздата (1965 г.)

Започната от Norr, 04.08.2021 г., 01:49 ч.

« назад - напред »

Norr

Драги приятели, съвсем неотдавна излезе от печат Книга 22 от поредицата "Българи завинаги" под редакцията на полк. Киро Киров. Не е необходимо да ви го представям. Имах голямата чест полк. Киров чрез мене да подари на форума един от първите екземпляри. В книгата се разказва за талантливия български писател и журналист Спас Попов, посветил творчеството си на бойците и командирите от ГВ, както и на родолюбците от пограничните села - несменяеми граничари на стража на Родината. Оказва се, че години преди нашия съфорумник vidval, още през 1965 г., Спас Попов е обиколил пеша цяла България по границите. Понеже не е имал на разположение плавателно средство, северната и източната граници ги е преминал по брега.
Книгата съдържа и самите спомени на Спас Попов пътешествието - увлекателен и много вълнуващ разказ за истинските българи -  граничари и местни хора, които среща по пътя си.
Самият Спас Попов сега е на 84 г., бодър и с ясен ум. Имах възможност да се чуя с него по телефона и от името на форума да му благодаря за написаното от него. Той не знеше за форума, много се изненада и беше във възторг, че има такава самодейна организация, която да съхранява традиции и историческа памет. Помоли да предам на всички неговото възхишение и благодарност за това, което правим.
Имам любезното съгласие на полк. Киров да сканираме и публикуваме във форума всяка част от книгата, за която преценим, че представлява интерес. Ще се постараем да направим това в близко бъдеще. По-долу помествам снимки на корицата и на заглавната страница с посвещение от полк. Киров. Имам задължението, когато (дано) форумът има своя дом (може би заставата в Черничево), да предам там за съхранение екземпляра от книгата заедно с други неща, които през годините (тук съм от 2009 г.) са ми били връчени и съм приел като израз на уважение не лично към мене, а към форума. Обърнете внимание на посвещението: през 2002 г. се навършват 20 год. от уволнението на последния български наборен войник - граничар. Нека да помогнем на полк. Киров за осъществяване на прекрасната идея за издаване на книга със спомени от бойците със зелени пагони!

Norr

цапар

Годишнината наближава. За да се издаде брой от "Граничари завинаги", посветен на българския войник донаборник се очакват спомените и разказите на членове на форума.
За тези, които не знаят или са пропуснали, някои може и да са позабравили ::) ще припомня, че условията и сроковете са в темата "Участие в поредицата ,,Граничари завинаги" на Киро Киров" http://granichar.org/forum/index.php/topic,7122.msg569865.html#msg569865
Child in Time

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509643
Total Topics: 1911
Most Online Today: 113