Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Военните паметници на прохода Маказа

Започната от georginankov, 08.11.2017 г., 12:54 ч.

« назад - напред »

georginankov

През есента на 1912 г. опълченците от Македоно-Одринското опълчение завземат районите на юг от река Арда – Гледка, Глухар, Момчилград, Чорбаджийско и преодолявайки Маказа и войските на Явер паша, пристигат в Гюмюрджина. На Маказа при "Балкан тореси" падат немалко жертви. Именно в местността "Балкан тореси" на 12 юни 1927 г. на мястото на голямото сражение от Балканската война е издигнат първият паметник, напомнящ за саможертвата на българските войни.

,,Десети пограничен участък е издигнал скромен възпоменателен паметник към границата при Маказката митница и шосето Кърджали – Гюмюрджина, в чест на падналите бойци от Трета македоно-одринска бригада и втори планински артилерийски полк в боя на 7 ноември 1912 г. по височините на селата Узун, Химитлер и Балкан Тореси. Освещаването е извършено на 12 юни т.г. На тържеството присъствали представители на военните и граждански власти и граждани, както и членове на гръцко-българската комисия в Гюмюрджина, кметът и някои гръцки офицери. Паметникът биде открит от Мастанлийския окръжен управител г-н Консулов след прочувствена реч. След него говори г-н полковник Козаров, който описа заслугите на загиналите бойци...."
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

georginankov

Паметник – чешма, точно на южната ни граница при Маказа на пътя за Гюмюрджина. На лицевата страна / на чешмата – б.а./ личи надпис: ,,В памет на падналите герои за освобождението на Тракия". Освещението е станало на 28 септември т. г. Присъствали и гръцки офицери. На снимката сега в ляво от чешмата се виждат архит. Арнаудов, строител на Чорбаджийската община, министър г-н Ганев, капитан Мирчев, строител на чешмата, инженер Димитров, снети през м. октомври т.г. Горе се вижда българският пост № 5. Непосредствено в дясно е гръцко.
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

georginankov

На тържеството в Кърджали са били поканени и са присъствали около 150 македоно-одрински опълченци от цялата страна. На 29 май 1939 г. за всички тях е уредена екскурзия до Маказа «за поклонение пред паметника на загиналите им другари». От Кърджали потеглят с два автобуса. Пристигат в село Чорбаджийско, където е щабът на Граничната охрана, а в близост до него – Малкия Маказ, където е митницата и вторият пост. Пред паметника произнасят речи и разказват спомени няколко опълченци. Някои от тях споделят, че тук трябва да се направи по-голям и внушителен паметник и с това дават идея за нова инициатива за отбелязване подвига на загиналите през 1912 г. опълченци – изграждането на параклис в тяхна памет на Маказа.
Инициативен строителен комитет за постройка на параклис на Маказа действа в периода от 17 август 1939 г. до 1 юни 1941 г. Дейността му е отразена в едно писмо до Негово Високопреосвещенство Стефан – Митрополит Софийски, от което става ясно, че като паметник параклисът е замислен и започва да се строи още през 1934 г. "на мястото, където се събират границите на трите околии – Кърджалийска, Крумовградска и Златоградска – /да се построи – б.а./ черквица на МАКАЗА". Аргументацията на комитета е следната:

"Тук бдят българските граничари и пазят местата, които са оросени с кръвта на падналите през 1912 г. български воини. Духовете на тези български герои войници, дали живота си за величието на Родината, безпокойно бродят и напомнят на българите за неизпълнен братски дълг."

По горе качената информация е в съкратен вид, взета от сайта: novjivot.info
Написана от: Вълчо ЗЛАТИЛОВ, Държавен архив – Кърджали

Неев

Мисля че първото фото  и това дето качвам е един и същ паметник  .До пътя разклона с Стрижба и ГЗ Маказа на 100 м от нея в посока Чорбаджийско .
Елба  Маказа  МГто.
0898 253 ...

velko

Браво, Цвети! 
Отново "попадение в десетката"!
Сега наред са "маказлии".
Жоро, а каква е съдбата на параклиса?
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

stanyanev

Цитат на: Георги Христов Неев - 08.11.2017 г., 19:27 ч.
Мисля че първото фото  и това дето качвам е един и същ паметник  .До пътя разклона с Стрижба и ГЗ Маказа на 100 м от нея в посока Чорбаджийско .
Неев , не са едни и същи
С. Янев

Неев

Цитат на: stanyanev - 08.11.2017 г., 20:22 ч.
Цитат на: Георги Христов Неев - 08.11.2017 г., 19:27 ч.
Неев , не са едни и същи
Същия е брои колко реда е зидарията . оградата е същата  от долу  пред паметника наклона същия.
Само че е имало добавки във времето  на моето фото.
А първото е от онез години на построяването му.
Елба  Маказа  МГто.
0898 253 ...

stanyanev

Добре, щом си сигурен , няма да споря. Но за мен това са снимки на различни чешми
С. Янев

Неев

Надписа и  добавката към него  долу е добавен още един надпис 80 те г.
Елба  Маказа  МГто.
0898 253 ...

Неев

Цитат на: stanyanev - 08.11.2017 г., 20:50 ч.
Добре, щом си сигурен , няма да споря. Но за мен това са снимки на различни чешми
Чешмата е  на второто  фото.
На паметника няма чешма първото.
Елба  Маказа  МГто.
0898 253 ...

Неев

Цитат на: velko - 08.11.2017 г., 20:16 ч.
Браво, Цвети! 
За параклис не съм чувал но нашите хора са добавяли надписи с петолъчките  кой ще ти остави параклис.
Пък съм чувал че точно там е малкия Маказ . преди заставата.
Елба  Маказа  МГто.
0898 253 ...

velko

Цитат на: Георги Христов Неев - 08.11.2017 г., 21:09 ч.
Браво, Цвети! 
За параклис не съм чувал но нашите хора са добавяли надписи с петолъчките  кой ще ти остави параклис.
Тя, втората плоча е за руските войски, преминали от там през 1878 г. - наш'те са се престарали с петолъчките.
Но може пък и параклисът да е оцелял (под някаква форма)........
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

Неев

Цитат на: velko - 08.11.2017 г., 21:14 ч.
Цитат на: Георги Христов Неев - 08.11.2017 г., 21:09 ч.
Браво, Цвети! 
Тя, втората плоча е за руските войски, преминали от там през 1878 г. - наш'те са се престарали с петолъчките.
Но може пък и параклисът да е оцелял (под някаква форма)........
Виж средното ми фото и там  1987 построено  от подучастък...аз бях там 82г и си го имаше и там са пипали надпис. >:(
За жалост нямам спомен и фото от онез години  какво е било.
От горе е направен по голям кръст от неръждаем стомана... от наше време ще е.
Елба  Маказа  МГто.
0898 253 ...

Donadoni

Жоре ,помниш ли чешмата на 31гп"Майка България" ? Това трябва да е чешмата!Такава бе но не течеше защото изворът бе в Гръцко и бе отклонена за тяхния пост.

Неев

Цитат на: Donadoni - 08.11.2017 г., 21:54 ч.
Жоре ,помниш ли чешмата на 31гп"Майка България" ? Това трябва да е чешмата!Такава бе но не течеше защото изворът бе в Гръцко и бе отклонена за тяхния пост.
Много ми е мътно /чувал съм но не помня нищо/ утре ще питам колегата той всичко помни.
Тя Цвети пита днес за местност Кара .... /забравшх го/ на български -Черна черква  на Маказа -знаеш ли я де е.
Елба  Маказа  МГто.
0898 253 ...

Статистика

Members
Total Members: 4733
Latest: Ivo Stojanov
New This Month: 2
New This Week: 1
New Today: 0
Stats
Total Posts: 510873
Total Topics: 1916