Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Прожектор

Започната от Д.Йорданов, 30.04.2017 г., 22:15 ч.

« назад - напред »

петков

Ний пък си имахме два таман , че и двата светеха и не само по празници! Ма ква ли файда , изгорен бензин и туй то!  :(
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

Д.Йорданов

Цитат на: dobrev621 - 01.05.2017 г., 07:51 ч.
И наще караха такава школа в Елхово но им викаха осветители-не зная защо.А такъв фар имаше в автопарка редом до БТР но не си спомням да са го ползвали, само го лъскаха и нафтираха. ;) Дали не се водеше на МГ-Жорка я дай малко инфо, 35 години от тогава. ???
Точно осветители и точно  в Елхово беше школата през '76 г.
Това беше една от най- яловите идеи на УГВ за всички времена- 3.5 месеца кашишка школа и после нарядажия с ,,диплома''...
Откраднаха години от живота ми,но ме научиха да се грижа за себе си !
,,Колко много идиоти,а колко малко патрони...''
Берия
,,Дружбата с Русия ни е необходима ,както въздуха и водата...''
Т.Живков

Прост човек и силен вятър ,никой не може да ги спре !

Тази държава и бежанците я заобикалят,не я щат.

Стефчев

Цитат на: Д.Йорданов - 01.05.2017 г., 08:25 ч.
Цитат на: dobrev621 - 01.05.2017 г., 07:51 ч.
И наще караха такава школа в Елхово но им викаха осветители-не зная защо.А такъв фар имаше в автопарка редом до БТР но не си спомням да са го ползвали, само го лъскаха и нафтираха. ;) Дали не се водеше на МГ-Жорка я дай малко инфо, 35 години от тогава. ???
Точно осветители и точно  в Елхово беше школата през '76 г.
Това беше една от най- яловите идеи на УГВ за всички времена- 3.5 месеца кашишка школа и после нарядажия с ,,диплома''...
Грешките бяха много, но остави това е минало
Папрята истинската завивка за граничаря

morski

В нашето МГ имахме 4-ри !

цапар

ЦитатГрешките бяха много, но остави това е минало
Грешките са най-нормалното нещо в живота - без тях развитието, в която и да е сфера на битието и познанието, е обречено на застой.
И никога една грешка не е плод само и единствено на един единствен фактор, пък бил той и гениален.
Child in Time

Стефчев

Цитат на: цапар - 01.05.2017 г., 10:53 ч.
ЦитатГрешките бяха много, но остави това е минало
Грешките са най-нормалното нещо в живота - без тях развитието, в която и да е сфера на битието и познанието, е обречено на застой.
И никога една грешка не е плод само и единствено на един единствен фактор, пък бил той и гениален.
Да Валка така е, но щуротиите дет ги правехме си бяха опит да видим дали ще ни хванат и накажат, и да си призная успяваха ;)
Папрята истинската завивка за граничаря

fut

Цитат на: Георги Христов Неев - 30.04.2017 г., 22:45 ч.
На Маточина имаше такъв фенер туй ще било 85 -87 г бях се уволнил вече  и ги виждах как осветяват :o
Прожектора беше към нашата застава 86-88.Беше
стационарен и се включваше от стълб отвън заставата, а приккриващия войник като стигне до него го насочва .През 87 го направих да се включва вътре от командното табло в заставата.
1ГЗ Победител-(с.Присадец)-Елхово 56480   1987-1988 г

майор ТЕНЕВ

Цитат на: Donadoni - 01.05.2017 г., 15:39 ч.
Това е граничарски фолклор! До 1989 в Момчилградския ГО знам за ликвидиране на НДГ на Маказа от заместника тогава и случая бе описан в учебника по Тактика на ГВ . Офицера е с инициали ГК.Нека да не му пишем името ако някой се сети.
"Тактика на Граничните Войски" е с издание 1970г. Когато е писана, ти си ходел прав под масата. Мл.л-т Акманов ликвидира един убиец през есента на 1975г

Цитат на: fut - 01.05.2017 г., 16:13 ч.
Цитат на: Георги Христов Неев - 30.04.2017 г., 22:45 ч.
На Маточина имаше такъв фенер туй ще било 85 -87 г бях се уволнил вече  и ги виждах как осветяват :o
Прожектора беше към нашата застава 86-88.Беше
стационарен и се включваше от стълб отвън заставата, а приккриващия войник като стигне до него го насочва .През 87 го направих да се включва вътре от командното табло в заставата.
На "Победител" нямаше прожекторни станции, рубежът наляво, Към "Елба" бе осветен с лампи за улично осветление.
Къде паднахте от зенитни прожектори, до лампи "змийска глава".

Д.Йорданов

Цитат на: morski - 02.05.2017 г., 08:03 ч.
" ....видяхме ръждясалата тел и репера"

Ако обичаш,поясни нещо за репера.Къде,за какво е поставен и само един ли е?

Защо си морски- защото си от морето или си служил на морето ?

Туй, на което му викам репер си е геодезически някакъв белег- представлява върха на бетонно колче залято с малко бетон отстрани,високо 30-на см.,нацапано с боя май червена/може да беше синя/.Беше най -малко на 20 м. нагоре по шкарпа,може би заради наводненията и не можеше да се види от реката,особенно лятото.По дърветата имаше, тук там бодлива тел,сигурно 100 годишна,ръждясала,изпокъсана на парчета и нищо друго-Джунгла.

Ако питаш за пирамидата,доста нагоре беше.Граничното КСП почваше някъде от високото,само тракториста си знаеше,ние никога не стъпвахме там. Наблюдението беше поне 5 км. на запад с директен подход от заставата.

Долу нямаше нищо,защото никой не ходеше там,по никакъв повод,нямаше защо,поне от наша страна.
Спецификата на терена откъм турско -наклон,път,открито пространство позволяваше достъп,отсам не, джунгла си беше.Те имаха достъп, подарен от Господ, до това дивно,красиво място и явно се отбиваха да се кефят.
А,пропуснах да кажа на поляната имаше кайнак,може и заради  това да са слизали?!
То там и 100 км. да вървиш,заради водичка си заслужава,защото е кът!
Нищо не пипаха анадолците,беше им дадено,само се разхождаха на 1-2  месеца  и то ако е хубаво времето...

Берия
Т.Живков

гринго

Видели сме  ;D ;D  ко сме видели  за 18 м.ни идин път не го запалиха тоз фенер ( прожектор ) Тъй си седеше пред гаражите.Поне за нова год. да го бяха палнали ама  не комшиите са сърдели. Ко да праиш.И дан сиди напразно който донесеше алкохол го криехме в резервоара.Пък той отвън мръсееен , на кой да му доди на онова нещо ( за акъла става реч) че вътре има друг вид гориво    ;D
13ГО 10 ГЗ М.Козлов с.К.Андреево
0893971450

майор ТЕНЕВ

Цитат на: Д.Йорданов - 01.05.2017 г., 23:39 ч.

Между втора и трета Малкотърновска тече Велека. По онова време вреше от пъстърва и се ходеше
там на ,,ръце''.
Данчо, Велека е между втора и трета застава от големия мост по пътя за трета до ЕСС. От таммоста нагоре си е само в участъка на трета.
Като сте тръгнали за риба в участъка на трета, вече сте били в нарушение. Излезли сте горе на границата в района на 64 ГП.От Турция точно до пирамидата идва Жълта река и се влива във Велека. Там вече Велека влиза в България, дотогава е граница между България и Турция. Трябвало е да видите пирамидата, тя е на открито място. И двамата не сте познавали района
Не се ли сещаш за името на мл.л-та.
Началника, който е ашладисвал дървета трябва да е Тодор Петров-Плевенска издънка, Дъгеец.Но пък през 1979г командир е бил подп.Недялков. А старшина-Кольо Кирязов
По твое време на трета е бил л-т Шишков от Варна.

Д.Йорданов

Цитат на: майор ТЕНЕВ - 02.05.2017 г., 15:49 ч.

Между втора и трета Малкотърновска тече Велека. По онова време вреше от пъстърва и се ходеше
там на ,,ръце''.
Данчо, Велека е между втора и трета застава от големия мост по пътя за трета до ЕСС. От таммоста нагоре си е само в участъка на трета.
Като сте тръгнали за риба в участъка на трета, вече сте били в нарушение. Излезли сте горе на границата в района на 64 ГП.От Турция точно до пирамидата идва Жълта река и се влива във Велека. Там вече Велека влиза в България, дотогава е граница между България и Турция. Трябвало е да видите пирамидата, тя е на открито място. И двамата не сте познавали района
Началника, който е ашладисвал дървета трябва да е Тодор Петров-Плевенска издънка, Дъгеец.Но пък през 1979г командир е бил подп.Недялков. А старшина-Кольо Кирязов

Най -после !
Мисля,че това е тона ,за което благодаря!

-Абсолютно си прав,че тоя район не го познавахме,защото там нямахме работа,там не се ходеше,ние нямахме по него време обход на ДГ по пирамидите,само наблюдение правехме,викахме му ,,плажа'' ,а то се осъществяваше някъде по средата на нашия участък.
-Случи се някъде  там,където го описваш.В турско бяхме влезли има няма 700-800 м.,може и по-малко...
-Ние не слизахме надолу към бараката на трета/тогава я имаше долу на реката/ по кльона,а направо през една чешма,дето на УГВ-ейци им правеха чеверметата,през гората и ,,пресрещахме'' реката някъде около километър над кльона/с/у течението.От там тръгвахме нагоре по реката.
-Пирамидата не се вижда лятно време ,когато газиш в реката и всичко е зелено и надвиснало , а и както казах се ,,увлякохме''...А бе ,аз бях виновен,че му уйдисах на акъла,нали той все пак беше новобранеца...
-Но пък от друга страна нямаше да го преживея това.
- Убий ме на тоя името не се сещам как беше,въпреки ,че през 81 ме намери във Шведския,извинява се,напих го и толкова.От него научих,че още след ,,командироването'' ми на Връшка Чука,началника го е разкарал,беше в немилост...
- Началника,който ашладисваше е подп. Недялков .Голям майстор беше и други работи можеше...
- Не си спомням също имената на гръмогласния капитан и на старшината.
Ако старшината Кирязов/който споменаваш/ е голяма капия,вечен ерген,слабичък с ,,особенна'' усмивка,ако краде перманентно от артелната комфитюри и др. да ги разменя долу в магазина за алкохол,ако все се почесваше по задника/даже пред строя/,ако някога е тръгвал да се жени в с.Граничар/лично аз му оседлах Тошко/ и се е върнал с разбита глава без кон и с твърдото решение да не се жени повече...значи говорим за един и същ човек.Почти съм сигурен,че се казваше Кирязов.
- Не си спомням кой командваше трета ,а там при нас ,по мое време нямаше Тодор Петров,със сигурност.

Поздрави!
Берия
Т.Живков

granicabg

8)

Д.Йорданов

Цитат на: Д.Йорданов - 02.05.2017 г., 20:24 ч.
Цитат на: майор ТЕНЕВ - 02.05.2017 г., 15:49 ч.

там на ,,ръце''.

Най -после !
Мисля,че това е тона ,за което благодаря!

-Абсолютно си прав,че тоя район не го познавахме,защото там нямахме работа,там не се ходеше,ние нямахме по него време обход на ДГ по пирамидите,само наблюдение правехме,викахме му ,,плажа'' ,а то се осъществяваше някъде по средата на нашия участък.
-Случи се някъде  там,където го описваш.В турско бяхме влезли има няма 700-800 м.,може и по-малко...
-Ние не слизахме надолу към бараката на трета/тогава я имаше долу на реката/ по кльона,а направо през една чешма,дето на УГВ-ейци им правеха чеверметата,през гората и ,,пресрещахме'' реката някъде около километър над кльона/с/у течението.От там тръгвахме нагоре по реката.
-Пирамидата не се вижда лятно време ,когато газиш в реката и всичко е зелено и надвиснало , а и както казах се ,,увлякохме''...А бе ,аз бях виновен,че му уйдисах на акъла,нали той все пак беше новобранеца...
-Но пък от друга страна нямаше да го преживея това.
- Убий ме на тоя името не се сещам как беше,въпреки ,че през 81 ме намери във Шведския,извинява се,напих го и толкова.От него научих,че още след ,,командироването'' ми на Връшка Чука,началника го е разкарал,беше в немилост...
- Началника,който ашладисваше е подп. Недялков .Голям майстор беше и други работи можеше...
- Не си спомням също имената на гръмогласния капитан и на старшината.
Ако старшината Кирязов/който споменаваш/ е голяма капия,вечен ерген,слабичък с ,,особенна'' усмивка,ако краде перманентно от артелната комфитюри и др. да ги разменя долу в магазина за алкохол,ако все се почесваше по задника/даже пред строя/,ако някога е тръгвал да се жени в с.Граничар/лично аз му оседлах Тошко/ и се е върнал с разбита глава без кон и с твърдото решение да не се жени повече...значи говорим за един и същ човек.Почти съм сигурен,че се казваше Кирязов.
- Не си спомням кой командваше трета ,а там при нас ,по мое време нямаше Тодор Петров,със сигурност.

Поздрави!
Мисля,че капитана се казваше Апостолов?!
Берия
Т.Живков

майор ТЕНЕВ

Цитат на: Д.Йорданов - 02.05.2017 г., 21:19 ч.
Мисля,че капитана се казваше Апостолов?!
Съгласен!
Аз се учудих, като писа за гръмогласния капитан.
Георги Апостолов идва от Елховска застава на Моряне, от която отидох и аз там-'Трите чешми'-7 застава.

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646