Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Прожектор

Започната от Д.Йорданов, 30.04.2017 г., 22:15 ч.

« назад - напред »

Д.Йорданов

Прожектора беше монтиран на камион Газ.
Най-вероятно е бил създаден за използване във ВВС. Защо са ни го набутали руснаците и то по заставите ,отговор нямам.
Беше доста сложна техника- електроволтова дъга,коксови електроди,20 ръчки и шалтери,шофьор и Прожекторист...
Три месеца школа в Елхово за прожектористи... и после чанч 2 години,като Джони Валкер с голямата крачка,я пална два пъти по нова година прожектора на импровизираната заря я не...
Нямаше ги на всички застави,в Малко Търново май бяха два .
Моя беше на Втора- Евренозово 1977,78,79 г.

Ако някой знае ,след това опустошение, дали някъде е останал,запазил се е такъв прожектор,моля да даде информация.Искам да го купя,защото ме е хванала носталгията- с камиона ,без камиона няма значение,даже част от него пак би свършила някаква работа...
Откраднаха години от живота ми,но ме научиха да се грижа за себе си !
,,Колко много идиоти,а колко малко патрони...''
Берия
,,Дружбата с Русия ни е необходима ,както въздуха и водата...''
Т.Живков

Прост човек и силен вятър ,никой не може да ги спре !

Тази държава и бежанците я заобикалят,не я щат.

Стефчев

По мое време 78 ма школата я караха в Бургаският ГО, в нашият 16ГО също имаше само на две застави 6ГЗи 9ГЗ Но доколкото си спомням бяха на ЗИЛ
Папрята истинската завивка за граничаря

Антон

В Кюстендил е останал един, на ЗиЛ. Някъде бях публикувал снимка. В армията съм виждал монтиран на бордова УАЗ-ка.

Donadoni

На Маказа имахме с екипаж р-к Димитров старши и един шофьор на камиона ЗИЛ 130, него помня векя! Като въвеждах Димитров в служба по границата ,даже се заблудихме в гъста мъгла но без произшествия! Беше голям  майтап-началника води боеца и за малко да се изгубят! ;D ;D ;D ;Dмного за малко се уплаших да не подроня авторитета на офицера! Запазих го ! В най голяма мъгла която и до ден днешен не съм виждал се прибрахме от границата рез Мустанчева махала и Стрижба до ГЗ!

uestli1

Цитат на: Д.Йорданов - 30.04.2017 г., 22:15 ч.
Прожектора беше монтиран на камион Газ.
Най-вероятно е бил създаден за използване във ВВС. Защо са ни го набутали руснаците и то по заставите ,отговор нямам.
Беше доста сложна техника- електроволтова дъга,коксови електроди,20 ръчки и шалтери,шофьор и Прожекторист...
Три месеца школа в Елхово за прожектористи... и после чанч 2 години,като Джони Валкер с голямата крачка,я пална два пъти по нова година прожектора на импровизираната заря я не...

Ако някой знае ,след това опустошение, дали някъде е останал,запазил се е такъв прожектор,моля да даде информация.Искам да го купя,защото ме е хванала носталгията- с камиона ,без камиона няма значение,даже част от него пак би свършила някаква работа...
Да те насоча към една отворена тема.

http://granichar.org/forum/index.php/topic,1823.0.html

Donadoni

При хубаво време на левия стик Мустанчева махала ,при вкл прожектор можеше да се чете вестник! Беше морски тип и ТТД му даваха с лещата да свети до 16км! Дори и по самолети (на Тенев специалността)! Не ни даваха да осветяване съсед а територия ! Един ли ,два ли пъти, екипажа светна Гръцко и давахме обяснения!

Неев

На Маточина имаше такъв фенер туй ще било 85 -87 г бях се уволнил вече  и ги виждах как осветяват :o
Елба  Маказа  МГто.
0898 253 ...

Donadoni

Жоре ,фенера бе монтиран малко над ГСМ! Ако помниш от там се вижда целият ЛФ! За това и бе докаран да помага ,демек като стане здействие да светне и да ги видим бягащите! Ама в гората какво ще видиш ,ти знаеш поне!

Стефчев

Цитат на: Donadoni - 30.04.2017 г., 23:20 ч.
Жоре ,фенера бе монтиран малко над ГСМ! Ако помниш от там се вижда целият ЛФ! За това и бе докаран да помага ,демек като стане здействие да светне и да ги видим бягащите! Ама в гората какво ще видиш ,ти знаеш поне!
Кво да си спомня бре Иванчо, та той бил там колко да научи де е тоалетната :P :P,Питай го за фазомеря там му е силната страна ;) :P :P

Donadoni

Забравих! Сори! Ама който е стъпвал и за малко там ,помни за цял живот! ;)

Стефчев

Цитат на: Donadoni - 30.04.2017 г., 23:27 ч.
Забравих! Сори! Ама който е стъпвал и за малко там ,помни за цял живот! ;)
Шегувам се с Жорко, той ми е голяма дружка и затова си позволявам тези неща 8)

Donadoni

Стеф ,ама наистина е така! Който не е бил там ,не трябва да коментира!! Може и за един месец да си там ,но е равно на година! Какво знаят тези от школи , Ивайловград или Елховско! За мен бе мечта да служа там ,ама не би!  Таквиз отговорни партийни членове и секретари на ППО бяха там! А аз на най натопорчените места да оправям нещата! Един пример-на една наша ,съседна на моята ГЗ заместниците се напили, сбили и наранили ,разхвърляха ги насам натам и Дончев отивай да помагаш на КГЗ за оправяне на колектива и т.н.! И тогава за пореден път избухнах и ревнах-да отиват партийците, те могат, те са по добри , те гласуваха срещу мен защото съм недостоен да бъда равен с тях и т.н.! Шефът една вечер ме извика по тлф да слезна с джипа в селската кръчма да и поговорим. Да ,говорихме ,пихме и той ми каза ,Знаеш ли няма кой да пратя! За това съм тук с теб! Е и , партийци и професионалисти! Завистници , некадърници и нагаждачи , корумпирани и т.н.! За това напуснах по собствено желание на 18 г. служба !Не мога да допусна човек който струва едно чеверме(150-200лв) да ме командва! Това бе цената на началника който щеше да ме командва!

майор ТЕНЕВ

Цитат на: Donadoni - 30.04.2017 г., 23:51 ч.
Стеф ,ама наистина е така! Който не е бил там ,не трябва да коментира!! Може и за един месец да си там ,но е равно на година! Какво знаят тези от школи , Ивайловград или Елховско! За мен бе мечта да служа там ,ама не би!  Таквиз отговорни партийни членове и секретари на ППО бяха там! А аз на най натопорчените места да оправям нещата! Един пример-на една наша ,съседна на моята ГЗ заместниците се напили, сбили и наранили ,разхвърляха ги насам натам и Дончев отивай да помагаш на КГЗ за оправяне на колектива и т.н.! И тогава за пореден път избухнах и ревнах-да отиват партийците, те могат, те са по добри , те гласуваха срещу мен защото съм недостоен да бъда равен с тях и т.н.! Шефът една вечер ме извика по тлф да слезна с джипа в селската кръчма да и поговорим. Да ,говорихме ,пихме и той ми каза ,Знаеш ли няма кой да пратя! За това съм тук с теб! Е и , партийци и професионалисти! Завистници , некадърници и нагаждачи , корумпирани и т.н.! За това напуснах по собствено желание на 18 г. служба !Не мога да допусна човек който струва едно чеверме(150-200лв) да ме командва! Това бе цената на началника който щеше да ме командва!
Спри се бе, Мафиоте. Излезе най-голямата работа. На карти ли щеше да играеш с пиянките? Я кажи що те изгониха.

Цитат на: Д.Йорданов - 30.04.2017 г., 22:15 ч.

На кое място беше поставен? Стефчо Иванов беше ли там?

Д.Йорданов

Благодаря за информацията !
Грешката е моя,на Зил беше,и това съм забравил...
Много време мина от 78 г.

И все пак ,ако някой знае за такава техника или части от нея ,моля да се обади ще черпя !

Както в школата в Елхово,така и на заставата/Евринозово/ ,прожекторист означаваше -резервен техничар,които в никакъв случай не трябва да се занимава с друго освен с въртене на километражи.
Точно два на брой-единия на камиона,за бензин и другия личния по фланговете с крачкомера... ЕЖЕДНЕВНО !!!
И трети имаше с почти ежедневните Обстановки и зумера-не знам при вас как е било,ама аз ,дори да се прибирам от първите ляв и десен току що,като писне свирката Задължително съм пак там/само,че по прикриващата/бегом...
Докато отидат да разберат, кое прасе е дало накъсо,това онова...докато се приберем,айде дошло време за следващия наряд...
Поне за мен беше така-всеки ден мин. по два наряда плюс екстри-една две обстановки...
Така беше тогава...
Прожектора си почиваше под чохъла и чакаше Нова Година и празника на войската...Не се виждахме често!
Даже никак.
С два електрода изкарахме две години...

Затова сега искам да си купя един и да си го гледам...

Откраднаха години от живота ми,но ме научиха да се грижа за себе си !
,,Колко много идиоти,а колко малко патрони...''
Берия
,,Дружбата с Русия ни е необходима ,както въздуха и водата...''
Т.Живков

Прост човек и силен вятър ,никой не може да ги спре !

Тази държава и бежанците я заобикалят,не я щат.

dobrev621

И наще караха такава школа в Елхово но им викаха осветители-не зная защо.А такъв фар имаше в автопарка редом до БТР но не си спомням да са го ползвали, само го лъскаха и нафтираха. ;) Дали не се водеше на МГ-Жорка я дай малко инфо, 35 години от тогава. ???
GSM-0887655071

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189