Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Имитационни средства използвани в УП , ШР по време на Занятия и Учения .

Започната от ranik56, 11.04.2017 г., 22:53 ч.

« назад - напред »

ranik56

Някой спомена , Артилерийските гръмове  .  Те бяха част от
Психозакалката .  Обикновенно бяха  с правоъгълна форма , но
След време се появиха и Цилиндрочни пресовки .

ranik56

Такива не съм виждал ..  Тези са  конфискувани  от  човеци
с намерение  да ги използват ... Не с учебна цел .

zmiori

Туй кръглото дет си го дал на по горната снимка си бе трутиловата разфасовка гръмчетата бяха едни катронени кутии със същия размер долу горе, целите във парафин оляти. Те даже и много много гюрултия не вдигаха и не копаха дупки в пръста ама мнохо хувави облачета правеха и имитираха взрив.
А малката разфасовка на тритила бяха колкото сапун МНО ама малко по светли като чети. Ама тях само веднъж ги видяхме. Що ми се върти из главата че са биле вадени от противо пехотни мини ония дървените.
"Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, които поставят интересите на България над интересите на Русия."

гринго

Имаше едни ампулки  около 50 млгр. прозрачни едни такиви с кристална безценната течност .Вандо ни пробаше противогазите с них. Хрорец май .Ако не ти е изправен противогаза--голем кеф ставаше.  ;D  И нямя бури или железни врати   ;D мощта на граничаря да спрат-----със все  панти се отваряха ;D ;D
13ГО 10 ГЗ М.Козлов с.К.Андреево
0893971450

Donadoni

Имам неприятен спомен от тези УИС! Някъде 83-85г. в Чорбаджийско провеждам занятие по ИП и трябва да покажа присъединяване на капсул детонатора към взривателя на мина БА-3.Уж всичко учебно и многократно прверено ,в последната фаза на завиването, капсула гръмна в ръцете ми пред бойците от взвода! И тогава имаше едно търчане ,проверки и т.н.! Отървах се с уплах и съвсем малки наранявания. Ама веднага след инцидента както съм с кървави ръце бягам при КБ м-р Ненов и му крещях нещо от рода:искате да ни трепете ли, ами ако бе истински ,ами ако гръмне ще и мината кво става?
И друг спомен имам от стрелбището- Хвърляне на граната от окоп! Идва ред на р-к Костадинов от Пл. знаем че е голяма паника ! Вдясно от мен с друг боец е Трънин(мир на прахът му)поглежда ме се и командваме:Подготви гранатата! Наблюдавам действията и подсказвам на боеца Костадинов " Изправи шплента, издърпай шплента, подай ми халката и ......Той ми подава гранатата!"Чува се "пук" на капсата и не знам как я изхвърлих от ръката му напред извън окопа, свалих го на дъното на окопа и легнах върху него! Трънин и той направи същото!Гранатата се взриви на 10на метра пред окопа! Абе луда работа!

майор ТЕНЕВ

Цитат на: zmiori - 12.04.2017 г., 07:27 ч.
Туй кръглото дет си го дал на по горната снимка си бе трутиловата разфасовка гръмчетата бяха едни катронени кутии със същия размер долу горе, целите във парафин оляти. Те даже и много много гюрултия не вдигаха и не копаха дупки в пръста ама мнохо хувави облачета правеха и имитираха взрив.
А малката разфасовка на тритила бяха колкото сапун МНО ама малко по светли като чети. Ама тях само веднъж ги видяхме. Що ми се върти из главата че са биле вадени от противо пехотни мини ония дървените.
Във ВНВУ първите две години ползвахме "калъпчетата" Артилерийски гръмове по 400гр, после започнаха да дават кръглите.
Илияне, тези картонените кутийки са пълни със стърготини и черен барут-имитация за боеприпас с хим.заряд. Нарича се артилерийска димка.
Химическите ракети се пускаха само от старшината-химик.
Противотанкова мина, дървена брикетна/ПТМДБ/ се намираха тук-там по заставите.
Сандъче от патрони, пълно с лят тротил, в средата за междинен детонатор-400-грамова пресовка. Лят тротил не може да се взриви от КД.
Мл.с-т Симеонов навярно помни как ги ползваха за разпалка на огъня в питомника. Начупена на парчета с брадвичка или кирка.
А една 400гр пресовка хвърля външна гума от камион на 50-60 метра във въздуха.

петков

Цитат на: майор ТЕНЕВ - 12.04.2017 г., 10:34 ч.
..А една 400гр пресовка хвърля външна гума от камион на 50-60 метра във въздуха...
И изпразва вир!За секунда!  :-[
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

Кънев

Тия "кръглите" са от флегматизиран тротил. /Реалния еквивалент не отговаря на нетното тегло/
Истината е в сапуня ...  ;D другото става за гюрултия. За работа е малко "халтаво"
... едни го имат, а други го можем ...

Donadoni

Кънев, то флегмата има парафин за обем, но сапунчетата са истината! 82година правим водохващане на Залп и  ползвахме от тях, извадени от ПТМ (сандъчета), и като тряснах няколко на една скала над ГЗ се изпочупиха стъклата чак в селото на 500-600м.Нашите прозорци бяха отворени! :D И пак оплаквания ,наказания и ......Абе ,славни години ! От нищо не ми пукаше!

красимир_ванков

Бъркаш " Артолерийска димка " / "облак , облаче " с "Артилерийски гръм"= тротил 200 или 400 грама , вместо Хисаря си готов за запас......
Държавната граница на РБ е свещена и неприкосновена !
0988 869 514

dobrev621

Цитат на: майор ТЕНЕВ - 12.04.2017 г., 10:34 ч.
Във ВНВУ първите две години ползвахме "калъпчетата" Артилерийски гръмове по 400гр, после започнаха да дават кръглите.
Илияне, тези картонените кутийки са пълни със стърготини и черен барут-имитация за боеприпас с хим.заряд. Нарича се артилерийска димка.
Химическите ракети се пускаха само от старшината-химик.
Противотанкова мина, дървена брикетна/ПТМДБ/ се намираха тук-там по заставите.
Сандъче от патрони, пълно с лят тротил, в средата за междинен детонатор-400-грамова пресовка. Лят тротил не може да се взриви от КД.
Мл.с-т Симеонов навярно помни как ги ползваха за разпалка на огъня в питомника. Начупена на парчета с брадвичка или кирка.
А една 400гр пресовка хвърля външна гума от камион на 50-60 метра във въздуха.
Не съм сигурен лятият тротил дали няма да гърми от КД.За да придобие желаната форма тротилът се топи на пара и се шнекова в дадената форма-пресовка. ???
GSM-0887655071

dobrev621

Цитат на: красимир_ванков - 12.04.2017 г., 12:26 ч.

Бъркаш " Артолерийска димка " / "облак , облаче " с "Артилерийски гръм"= тротил 200 или 400 грама , вместо Хисаря си готов за запас......
Павел Баня бря! :o
GSM-0887655071

красимир_ванков

Банята не ми е важна , един ивайловградски елитен кашик не може да бърка арт.димка  с арт.гръм...... се е арт , ама едното можеш да го гледаш от 2-3 метра , а другото повече метри и укритие са си нужни .
Държавната граница на РБ е свещена и неприкосновена !
0988 869 514

zmiori

На кутииките със стърготини им викаха артилериски гръмчета. Тротила кръглия гори перфектно. Между другото в Търново имаше няколко опорни пункта от бетон правени тоя дето бе м/у 7 и 8 ма ГЗ в дясно от завоя за кариерата та там на бетона над входа на ОП сложихме един тротил и камионска гума отгоре и му теглихме клечката. Че гумата скочи на поне 15-18 метра и можеби на 30 в страни ама на ОП му се напука "тавана".  И от тогава избягвахме да водим там занятия някой дан види напукания таван.
А химически ракети се вдигаха на поразия в школата даже Мишков запали една шира зад ФП на школата ама май го изписаха на един стар от ОР. Хем преваляваше дъжд.
И аз съм вдигал такава ракета на външен вид е същата като останалите ама бе дебела кажи течи колото лимонадена бутилка и рита много яко. Взвдния ни караше да слагаме каска и със максимално изпъната ръка инак може да се само положиш по кратуната.
Аза обезводняване на трапове тротила бе супер, проблема бе в "запалките" че хлопаха в дупката ама и хванахме цаката вземаш канап и на слагваш над отвора и натикваш детонатора яко. После палиш и хвърляш смело и безотговорно. Който е служил в Търново знае кариерата, трапа е поне 25-30 м. дълбок от горе от ръба сме хвърляли тротил с по този начин зтъкнат детонатор и долу гърми абе става като една много яка ръчна граната.
Едно от тия гръмчета "картонените кутийки" едно бомбе я изтърва и другия след него я настъпи и "строши" кутииката и се разсипа съдържанието опитах се да го запаля предчазливо с кибрит ма духа и гаси клечката наведохсе да направя завет и ъва чудо като се възпламини такава съвършенна епиласия ми врътна, мустак, вежди,мигли всичко всичко под кепето черно което не е направо русо и яко замириса на пърлено добре че съм бил със затворени очи върха на носа и ушите малко се поолющиха а усещането по лицето бе все едно си седял цел ден на слънце.
Наи интересното бе вечерта като свалих куртката ръцете ми и те без грам косъм до подмишниците. Колям кудош падна. Пламъка е влязав ръкавите и ме бе опърлил.
"Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, които поставят интересите на България над интересите на Русия."

ranik56

Димката , която избухваше  с Облак подобен на  Ядрена Гъба  ,
бяха в цилиндрични Картонени кутии .
Те , бяха доста по- високи  от Цилиндричните пресовки .
След отстраняването на капачката ,  вътре има  малко празно пространство  където  се намира
Търкателна  запалка и  къс фитил . 
При драсването  със  търкалката  , фитила се  запалва  и хвърляш димката  .
Димката  се възпламенява  с глух звук  и образува. "Гъба"... Гъст и плътен  Облак .
Ако не се лъжа ... минаха години  -  Тя се наричаше :  Артилерийска Димка .

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646