Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Речната и сухопътна граница с Румъния

Започната от dobrev621, 30.07.2010 г., 12:02 ч.

« назад - напред »

dobrev621

Родом сьм от едно село на 30 км. по поречието на река ДУНАВ-РЯХОВО,на времето е имало застава,нашите са охранявали 20 год.,след това са поели РУМЬНЦИТЕ и от тогава до ден днешен те си пазят.Заставата се ползваше като пансион от някогаиният техникум в селото,а след демокрацията техникумьт се закри и в момента се ползва само командирската сграда от ГП-стоянка или нещо подобно има 12 полицай.Някои спомена ,че никои не пишел за северната граница -то ние от СЕВЕР служихме на ЮГ,как да пишат.МОМЧИЛГРАДСКИЯТ отряд 80% бяхме от РУСЕ,останалите В.ТЬРНОВО,СТ.ЗАГОРА,ПЛОВДИВ,ЯМБОЛ.На РЯХОВСКАТА стоянка или както и да е само ГЕОРГИ ИВАНОВ е бил граничар вьв ВИДИНСКИ ГО, всички други са служили по други поделения,а има и които не са служили.Карали са по една година школа в ПАЗАРДЖИК но са гола вода.При нас в ПЬРВО РУП се прехвьрлиха трима,както и в ВТОРО РУП,но са далеч от материала,при нас дойдоха двама близнаци ПЛАМЕН и ДИЯН,че сьс вторият заедно служим и сме говорили за школата,за границата -той хал хабер си няма-абе не са ли дишали прахта по КАЕСПЕТАТА .Дай им маса -много са добри,те само това са правили в ГП.
GSM-0887655071

efr_stanilov

Цитат на: dobrev621 - 30.07.2010 г., 12:02 ч.
... Някои спомена, че тук никои не пишел за северната граница - то ние от СЕВЕР служихме на ЮГ, как да пишат?  ...
Все трябва да има някой, който да е носил служба по тая граница. Все ще влезе някога тук и ще пише нещо ...
За сега поне имаме начало на първа тема в този раздел :), да се надяваме, че ще се понапълни с още.
На мен винаги ми е било интересно, като каква служба са карали охраняващите района от Силистра до Дуранкулак. Даже най-крайното село на България там май е с. Граничар, тъй че все трябва да има и граничари, които да са били там и рано или късно ще се появят и тук.

dobrev621

Братовчед ми служи на ДУРАН КУЛАК каго готвац,пьрвата година бе на РЕЗОВО,а втората на сухопьтната с РУМЬНИЯ. Ходил сьм на СИЛИСТРА,БОГОРОВО и ДУРАН КУЛАК, а и на КПП-ЙОВКОВО,беше си нормална граница ,с кльон,ксп-та, бразда,пирамиди,портали,спомням си дори,че на портала в СИЛИСТРА имаще спирала "БРУНО" и беше работеща свьрзана кьм портала с ел.кабели.Братовчед ми е казвал,че втората година е било песен-не както на РЕЗОВО,той е служил 6-7 год. преди мен.
GSM-0887655071

efr_stanilov

Никога не съм се замислял за "оная" граница, ама винаги в съзнанието ми е било, че там си има една полоса и нашите си джиткат с джипките, като съветски граничари в края на света ;), и гледат ей тъй, по КСП-то, без тельовете и коловете, без порталите и усилените охрани ... Не знам що, ама може би щото не съм се шляел из тоя район на България и като чуя Северна Добруджа, румънско и подобни и си ми звучи като Мала Скития и други степни неща ;D, та и за туй тъй сигурно си мисля и за граничарите там ...

dobrev621

Да там е много равно,не е като при нас на ЮЖНАТА,но си имаха пеши наряди,джипки сьщо,вишки,но бяха малко хора на заставите 12-13 души.Ще говоря с братовчеда за още информация.Но всичко си беше истинско-няма шега,яли сме им попарата на МАМАЛИГАРИТЕ-нищо,че бяхме в един СОЦ. блок с тях.
GSM-0887655071

Vladimirov

Както спомена колегата Добрев с който работим в едно РУП заставите в нашия район в момента се експлотират от гранична полиция.В моето родно село Мартен,което се намира на около8-9км.от Русе също има ГЗ,но аз съм на 33год.и едва от 4год в поречието на нашето село има обособен пост на ГП.Относно разликата в службата м-у северната и южната граница разликата е огромна,поне такива са моите впечетления.Аз бях в Елховският отряд после на11ГЗ и последните 2-3месеца в Русе,където около 1997год.започна да се формира гранична полиция.

morski

dobrev,братовчеда ти заслужава яки табани за тези "кльонове",заграждения и т.н.На сухопътната ни граница с Румъния има само 10м.КСП(Инструкция по ПГР).Питай го за кои години става въпрос и кои са му били командир и старшина на заставата в Богорово,а и на Резово.

Niki_vd

Moже ли аз да ги изпълня табаните със сапа на стирката  ;D ;D ;D ;D ;D

morski

О.К.Ако си признае грешката,може да му ги заменим със студена бира.

dobrev621

Бирата я имате ,а е служил на ДУРАН КУЛАК-кльон имаше лично сьм го виждал в СИЛИСТРА.Служил е 6-7 год. преди мен.Ще говоря с него за да уточня нещата-ако има нещо неточно се ИЗВИНЯВАМ.Казва се ЙОРДАН ДИМИТРОВ-готвач ако ВИ говори нещо.
GSM-0887655071

dobrev621

НИКИ стирката пьржена или печена ще бьде-майтап.
GSM-0887655071

Niki_vd

Да донесе 2 кофи с питание и ще му е изпържим за да е по ароматна ;D ;D ;D

zelenookiiq

Привет на всички.Аз също съм служил в 8-ми ГО Бургас 81-83 год , но бяхме на турската граница.Аз съм от Силистра, и ще ви кажа че тук никога не е имало кльон....! Никога нито преди нито сега...Това което се вижда е телена ограда висока 2 м. но не е кльон...Има  полоса но не и кльон...А за табаните и бирата....незная.... :) :) :)

Niki_vd

Здравей zelenookiiq!Аз също съм служил в 8 ГО но на Граничните  Кораби в база Атия.Половината моряци бяхме от видински другата половина от силистренски окръзи.Имам много приятели от Силистра,Дулово,Тутракан,с.Попина,Алфатар и др.Гадно е,че засега никой от тях не се е появил тук и сам отсрамвам морето  ;D ;D ;D

zelenookiiq

Здравей Ники.Коя година си служил в Атия?

Статистика

Members
Total Members: 4691
Latest: AAngelov
New This Month: 1
New This Week: 1
New Today: 0
Stats
Total Posts: 508209
Total Topics: 1906
Most Online Today: 170
Most Online Ever: 1474