Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

До забравеният паметник над село Стакевци

Започната от Залп, 16.10.2014 г., 20:51 ч.

« назад - напред »

georginankov

Браво на момчетата! Много добре написано, а допълнено със снимките наистина докосва. На паметника видях, че единия от граничарите е от с. Тодоричене, то е на 3 км. от мен.....ще се опитам да издиря някой. Другите места също са ми близко, но нямам физическото време в момента. Дядо ми е служил там, ако помни нещо предадено му от предишните ще допълним темата.
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

Давчев 2

Браво за художествено-историческия пътепис.Всичко ми хареса.И снимки,и коментари, и идеята,която не знам как се е "родила". Струвало си е похода. Аз също бих отишъл .
Още веднъж - поздравления за материала.Тук му е място да го оценим подобаващо !!!
с-т Давчев

velko

Нека посъбудим и тази тема:
(паметникът е идентичен с този, при с. Салаш, както и с десетки други, издигнати в началото на 20 в.)

В пътеписа пише, че е близо до стария граничен пост:

от надписа се вижда, че е издигнат през 1909 г.

Авторът на пътеписа е казал нещо важно:

"От другата страна на гранична пост е паметника. Малко известния паметник да не кажа забравен. Нека хората занимаващи се опазването на военните паметници да се събудят защото земята под паметника подава и в идните години и този паметник ще падне и вероятно ще се счупи. "

Важният въпрос е дали през изминалата годината, отделът за военните паметници към МО, е направил нещо по урепването на основата на този паметник?
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

georginankov

Velko, благодаря ти, че събуди темата! Съвсем бях забравила, че трябва да разбера нещо за единия от загиналите. Ивайло, който е автор на пътеписа и мисля собственик на сайта (Ники по знае) е доста будно младо момче и постоянно търси такива истории. Често виждам снимки в профила му на паметници, които освежава. За Стакевци и Салаш все ме ръчка да питам дядо, а аз малко несериозно подхождам. Така, че сега засрамена поемам да намеря поне за единия човек нещо.
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

belea

velko

Твой ли е репортажът във Vidin Online?
Поздравления! Браво!
Разкажи нещо повече за паметника, моля!
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

Статистика

Members
Total Members: 4733
Latest: Ivo Stojanov
New This Month: 2
New This Week: 1