Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Възстановяване паметника на загинали през 1907 г. граничари от 27-ми полк

Започната от velko, 01.05.2014 г., 21:47 ч.

« назад - напред »

zmiori

Цитат на: ilia2003 - 07.04.2015 г., 19:55 ч.
Това е паметна плоча! Някога може да е била, част от паметник! Предполагам ще възстановяваме плочата? Ако е така, имам идея ;) Трябват ми само  габаритните размери Д. В. Ш. Фугите ще си личат, няма начин. Ако някой ще взима размери, нека да е техническо лице(в смисъл, трябват ми точни размери) Ако не, отивам аз.

Ако ще е с метална рамка трябва да се провери коефицента на линейно разширение на материалите трябва да е еднакъв да не стане през зимата от студа да се свие и да стане беля.
"Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, които поставят интересите на България над интересите на Русия."

ilia2003

...Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

morski

Според мен ще е добре да стане както с пилона и знамето на "Шейновец'- с помоща и съдействието на музея и общината във Велинград.

georginankov

Радвам се, че отново темата излезе на ход. Както и се извинявам, че до сега не написах нищо в нея. Човека, който наистина може и ще даде пълна информация за местоположението, историята и въобще всичко нужно за паметника е Г-н Кирил Тодоров, бившия шеф на ДЛС "Чехльово". Преди две години, когато се свързах с него, думите ми прие човек с широка душа и готов да съдейства...но така и си остана. Година по късно, малко преди Доспат самия той ми звънна да ми разкаже отново за паметника и какво мислим да правим. Стана ми адски срамно, защото след цяла една година, той го е имал на мисъл, запомнил е разговора ни и ме потърси....Дори помня, че ми спомена, че ако не ние, той самия ще го възстанови, защото го чувства като дълг. Страхотен човек е и мисля, че от него трябва да започнем всичко останало. Мисля, че няма да направя грешка, ако поместя телефона му тук, за да не се губи време в лични съобщения.

Г-н Кирил Тодоров моб. 0888/235 376
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

georginankov

Спомних си, че темата тръгна от един линк...Трябва някак си да възвърнем наистина загубеното от срива. Намерих линка, защото си спомних, че могилата имаше общо с мойто име :) За колегите, които не знаят ще копирам написаното. Всъщност сега си спомних и друго какво ми каза Г-н Тодоров! Че редник Цвятко Христов вероятно е първия убит граничар, изхождайки от годината! От което си припомняме - че имаме новина. :) А ето и самата статия:

Открай време нашият народ свято тачи паметта на падналите по бранните полета за утвърждаване на българската държавност, за освобождение и обединение на българските земи. Израз на това уважение са многобройните войнишки паметници, издигнати из цялата страна.
В това отношение не прави изключение и Чепинският край. Във всички селища на Коритото има войнишки паметници. Те са строени в различно време - преди, по време или след Втората световна война.
Два паметника се намират в планинската част на нашия район - на връх "Велийца" и на "Цветкова могила". Първият от тях е за прослава на воините от 27 пехотен Чепински полк и от 39 пехотен полк, загинали в първия ден на Балканската война. Той е по-известен сред местното население, многократно е посещаван от велинградските туристи, ежегодно запасните воини от града ни организират до там автопоход.
За паметника на "Цветкова могила" се знае много малко - особено сред младите хора. Пък и достъпът до него е по-труден поради липса на удобен транспорт. Той е скромен, както е бил скромен и войнът, в чиято памет е издигнат. На него четем:
"Редник Цвятко Христов от 5 погранична рота от с. Башикарово, Пазарджишко, убит из засада от турските войници, когато е поправял покрива на поста на 3 май 1912 г.
Поклон на доблестния войник!
От почитателите му"

Паметникът има странна съдба - преди години злонамерени ръце го счупили и изхвърлили парчетата в близката околност. Директорът на Държавно лесничейство "Чехльово" инж. Кирил Тодоров със свои работници ги събра и го възстанови.
На 5 октомври 2007 г., във връзка с 95-годишнината от Балканската война, членове на Дружеството за защита на Родопите - Велинград със съдействието на инж. Тодоров организираха поклонение пред паметниците на "Велийца" и на "Цветкова могила", запалиха свещи в памет на загиналите воини, по земята бе прелято с вино, както повелява християнският обичай.
Тогава инж. Никола Матров направи снимка на паметника на "Цветкова могила". Върху него е привързан националният трибагреник, който и сега се развява, за да напомня на хората, че Родопите са изконна българска земя.
И тази година начело с инж. К. Тодоров на 5 октомври по случай 96 години от Балканската война се организира поклонение на "Велийца", в което се включи и Дружеството за защита на Родопите.
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

velko

Когато миналата година разговарях с директорката на Музея, та каза, че фрагментите от паметника са предадени при тях. Те, като институция, бяха заитересовани от възстановяването на паметника, но нямаха никакъв ресурс - затова нашият интерес към него бе посрещнат толкова ентусиазирано.
Любопитна подробност е, че бащата на директорката или е бил граничар или е спечелил преди десетилетия някаква национална литературна награда, със стихотворения за граничари.
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

vaklin.yurukov

Мисля, че тези фрагменти са безценни, не бива да ги унищожаваме. Хубаво ще е да направим консултация със специалисти. Питам се дали не могат да бъдат вградени в прозрачна смола, която да бъде отлята в калъп.
0896798181

georginankov

Тодоров каза, че е дал нещата в Пазарджишкия музей - тогава помолих някой да отиде до там и да види за какво става въпрос.
Значи с две думи - имаме двама местни видни, ентусиазирани и знаещи човека, които ще съдействат.
Имаме идеята, което значи, че и план ще създадем.
Да действаме тогава :)

Тяната

Подкрепям идеята  за възстановяване със специалисти от музея.Ако не е възможно тогава да направим нова паметна плоча от форума.Може ли GPS координати на местата.
Марин Д.Стоянов-
Пальо купата-Ивайловград-Резово
ЕСМ                                тел. 0886 123045

georginankov

Това е мястото...или горе долу там - не знам дали с абсолютна точност се отбелязват местата:
http://wikimapia.org/#lang=bg&lat=41.851830&lon=23.859848&z=17&m=b&permpoly=22457581

PATRON

Цитат на: йордан димитров - 07.04.2015 г., 20:17 ч.
Защо не се направи точно копие на паметника с автентичен надпис.А оргиналния паметник нека си стои в.музея.

Мисля, че това е най-доброто, ще стане по бързо. А да се вземе плочата от музея с техните  процедури е загубена история.

ilia2003

:-[ :-[ :-[

Ако е рекъл Господ и Шефа, след 15 септември, може и да изляза в отпуск. Планирал съм ходене до Велинград и ще се опитам да събера информация. Тук, Вера и Ivo Antonov също може да помогнат.
...Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

vera

Цитат на: ilia2003 - 22.08.2015 г., 17:45 ч.
:-[ :-[ :-[

Ако е рекъл Господ и Шефа, след 15 септември, може и да изляза в отпуск. Планирал съм ходене до Велинград и ще се опитам да събера информация. Тук, Вера и Ivo Antonov също може да помогнат.
.......Разбира се, че ще започна  проучване ......знам къде е била старата граница....

Тяната

Марин Д.Стоянов-
Пальо купата-Ивайловград-Резово
ЕСМ                                тел. 0886 123045

Стоян Дамянов

Предлагам съдействие. Искате ли да ми пратите актуални снимки и информация за вида на камъка и да се консултирам с професионални реставратори които да предложат варианти.?
Длъжности: Автоматчик, РПГ, фотограф, лавкаджия, радиовъзел.

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509687
Total Topics: 1911
Most Online Today: 215
Most Online Ever: 6823