Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Възстановяване паметника на загинали през 1907 г. граничари от 27-ми полк

Започната от velko, 01.05.2014 г., 21:47 ч.

« назад - напред »

velko

Приятели, за съжаление при срива от преди няколко дни се затри и темата за възстановяването на най-стария (известен ни до момента) граничарски паметник - този на двамата бойци от 27-ми Чепински полк, загинали при охраната на границата, през 1907 г.
Директорът на Историческият музей в гр. Велинград, г-жа Велева, луюбезно ни предостави единствената снимка на вече разрушения паметник, направена  през 1936 г. от тогавашния кмет,  Йосиф Й. Шнитер.

Моля Цвети да разкаже отново известните факти около откриването на останките на паметника.

Вече няколко души изявиха желани да участват в инициативата по възстановяването на паметника.
Това трябва да стане, при максимално възможното съхраняване на оригиналните фрагменти от него - те се виждат на снимката И(скоро ще разполагаме и с нова снимка, показваща състоянието им днес).

Текстът върху паметника завършва с "отечеството им остава вечно признателно".......
Състоянието на паметника им днес (а и още 1936) говори за съвсем противоположното на "признателност".....

Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

morski

Колежки и колеги,дами и господа,другарки и другари! Еуфорията и емоциите от срещата в Ивайловград постепенно утихват.Бих искал отново да поствя на вашето внимание написаното в горния пост на Велко.
За срещата в Доспат програмата е в ход. Искам обаче да ви призова да мислим,проучим,предложим и направим
и този граничарски паметник.
   Сега Велинград не е на границата,достъп до мястото има през цялата година,ще имаме съдейстие от местните органи на властта, а и имаме нови съфорумка от там.
  Ами, да го направим.а!  Какво ще кажите?!

капитан Иван Йорданов

Цитат на: morski - 07.04.2015 г., 14:58 ч.
   Колежки и колеги,дами и господа,другарки и другари! Еуфорията и емоциите от срещата в Ивайловград постепенно утихват.Бих искал отново да поствя на вашето внимание написаното в горния пост на Велко.
За срещата в Доспат програмата е в ход. Искам обаче да ви призова да мислим,проучим,предложим и направим
   Сега Велинград не е на границата,достъп до мястото има през цялата година,ще имаме съдейстие от местните органи на властта, а и имаме нови съфорумка от там.

Да го направим!

drach

Цитат на: капитан Иван Йорданов - 07.04.2015 г., 18:21 ч.
Цитат на: morski - 07.04.2015 г., 14:58 ч.

Да го направим!
+1

йордан димитров

Колеги,доказали сте,че с каквото сте се захванали сте го направили! Този път искам да съм един от вас!
Jimmy стрелецът  на бързите елени!!!

velko

Миналата година стигнахме до там, че трябваще някой да отиде и да направи снимки на фрагментите на паметника - такива, каквито са те сега (снимката по-горе е от 1936 г.).
Важно изискване е той да бъде възстановен, а не да се прави нов паметник!
Това означава - да се прецени как тези фрагменти да бъдат фиксирани (и вероятно армирани един към друг) и между тях да се излее някакъв спийващ цимент.
За да не чакаме срещата в Доспат - може ли някой, който живее в района, да отиде и да направи снимките?
Ако има такъв - ще разговарям с директорката на Историческия музей, за да му окаже нужното съдействие.

chekur/Барбов/

Виждам, че липсват части от него :'(. Инак внимателно могат да се съединят с щифтове парчетата и с някакво лепило-монтажен кит или нещо подобно. Фугите с подходящ фугин......ма ша си личи :-\
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

ilia2003

Това е паметна плоча! Някога може да е била, част от паметник! Предполагам ще възстановяваме плочата? Ако е така, имам идея ;) Трябват ми само  габаритните размери Д. В. Ш. Фугите ще си личат, няма начин. Ако някой ще взима размери, нека да е техническо лице(в смисъл, трябват ми точни размери) Ако не, отивам аз.
...Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

zmiori

Според мен с щифтове ще е много трудно напасването. Няма ли да е по лесно и по здраво да се "залепят" парчетата върху мраморна плоча и да се фугира както казва Барбов. То че ще личи, ще личи ама друг начин няма. /според мойто не особено компетентно мнение/
"Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, които поставят интересите на България над интересите на Русия."

morski

В помощ ще ни бъде и мнението на майстора.изработил 3-те паметни плочи и звездата.А това съм сигурен,че Админа ще го направи.

нешо

А не може ли да се направи калъп (кофраж) и да се отлее в бял цимент и мозайка, така липсващите части ще са запълнени с близък на цвят до мрамора материал. Нещо подобно виждаме при възстановените артефакти в музеите, а предполагам, че ще е и здраво.
"Ние, силните, сме длъжни да понасяме немощите на слабите и не на себе си да угаждаме: всеки от нас е длъжен да угажда на ближния в доброто, за назидание."

Послание към римляните 15:1-2

velko

Цитат на: ilia2003 - 07.04.2015 г., 19:55 ч.
Това е паметна плоча! Някога може да е била, част от паметник! Предполагам ще възстановяваме плочата? Ако е така, имам идея ;) Трябват ми само  габаритните размери Д. В. Ш. Фугите ще си личат, няма начин. Ако някой ще взима размери, нека да е техническо лице(в смисъл, трябват ми точни размери) Ако не, отивам аз.

Фрагментите трябва да се подредят в "корито" (ако е нужно - да се фиксират с някакви шини) и да се запълни пространството между тях, с накакъв подходящ разтвор.
Това трябва да бъде съгласувано с Музея.

chekur/Барбов/

Цитат на: zmiori - 07.04.2015 г., 19:57 ч.
Според мен с щифтове ще е много трудно напасването. Няма ли да е по лесно и по здраво да се "залепят" парчетата върху мраморна плоча и да се фугира както казва Барбов. То че ще личи, ще личи ама друг начин няма. /според мойто не особено компетентно мнение/
Може и така, с щифтове наистина е трудно но не и невъзможно ама щом майстора на плочи ще каже най-добре да не се упражнявам с мнения.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

ilia2003

Цитат на: velko - 07.04.2015 г., 20:11 ч.
Цитат на: ilia2003 - 07.04.2015 г., 19:55 ч.

Фрагментите трябва да се подредят в "корито" (ако е нужно - да се фиксират с някакви шини) и да се запълни пространството между тях, с накакъв подходящ разтвор.
Това трябва да бъде съгласувано с Музея.

След като се възстанови плочата, ще се монтира ли някъде или ще остане в музея?
...Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

йордан димитров

Защо не се направи точно копие на паметника с автентичен надпис.А оргиналния паметник нека си стои в.музея.
Jimmy стрелецът  на бързите елени!!!

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509687
Total Topics: 1911
Most Online Today: 215