Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

База Атия - Гранични Кораби, 1987-1989г.

Започната от Niki_vd, 15.04.2010 г., 13:15 ч.

« назад - напред »

velko

Ники, така си го написал, че няма как да не се вълнуваме и ние!
Много се радвм за теб, приятелю!!!
Браво, morski!  Такива срещи осмислят съществуването на форума!
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

chekur/Барбов/

Много хубаво,дано да има повече такива срещи ;D
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

petar19553

Здравейте момчета от толкова години нищо не съм чувал за вас радвам се че поддържате връзка Когато служехме заедно аз бях к-н лт сега съм пенсионер но продължавам та плавам в търговския флот В общи линии обикалям света и тук има хубави моменти Надявам се , че  ще поддържаме контакт поздрави на всички

Ивайло Христов

Брех, голяма съм блейка, както правилно отбеляза днес hala_peta... ;D ;D ;D
Досега си мислех, че Niki_vd е служил 3 години, защото по Байово време с моряците беше така (ако не греша де).
Ама напоследък покрай дискусията за попълването на профилите се загледах и видях, че е писал 1987г. - 1989г.
Ники, я разкажи по план ли трябваше да си служиш 2 години, т.е. морските граничари служеха колкото и тези по зелената граница или е имало някакво намаление на службата (от 3 на 2 години)?
То намалението дойде при демокрацията от 2 на 1 и 1/2 години.
От браздата започва Родината!

Niki_vd

Когато аз влязох по желание моряк службата беше 3 години.През 1989г вече стари матроси и започнали третата година внезапно с вятъра на промените намалиха службата ни с една година и ние някак си неусетно се уволнихме на 27.12.1989г.Дойде ни като дар от небето защото един вид бяхме претръплани вече,новобранската служба беше отминала и само трябваше да чакаме да отлетят и последните месеци.Може би от това,че съм бил моряк да си останал със заблудата,че съм служил 3 години.За толкоз влязох но явно имах късмет както и целият ми набор ;D ;D ;D

dobrev621

На Дунава моряците граничари служеха по две години,както и останалите.
GSM-0887655071

Niki_vd

Цитат на: dobrev621 - 07.10.2011 г., 15:57 ч.
На Дунава моряците граничари служеха по две години,както и останалите.
Всички моряци  граничари на море или на река до 1989г са служили 3 години. Говорим за плавсъстава,имаше някой скатани вуйчови и чичови момчета както при нас в Атия така и във Видин който влизаха със заповед за зелен граничар но за да не обикаля заставите го уреждаха на някоя скатана службичка с морски дрехи.Примерно шофьора на Ком.Дива ни,или няколко радиста,или някой вишкаджия(ПТВН).Но те  бяха изключения,иначе службата бе 3 год.Набор 1971 влязоха със заповед за срок на службата 2 години.Моят набор бяхме късметлийте дето третата година ни уволниха поради намаляване срока на службата.Всички преди тях от набор 1935 до набор 1968 са служили 36 месеца + 3 задръжка задължително.Във Русе подразделението на флота е закрито през 1961г,имало е за кратко в период 1991-1993 г.някакво ,,морско'' присъствие с Дивизион Речни минночистачи и през другото време са били моряци от Дивизион Речна Гранична охрана който са служили по 3 години и са носили моряшката униформа.След 1990г са служили съответно 2 г,1,5г и последните дето се уволниха като матроси в това подразделение 1 година.

майор ТЕНЕВ

Когато през 1990г се взе решение за намаляване на службата, за този набор, който трябваше да се уволни през октомври като компенсация им дадоха още по 10 дни домашен отпуск.
Но за 1989г....не знам, за моряците може да е било така.

morski

Малко снимки от екипажите на к-н л-т Божилов (бат Божо), мичман Топалов и кораби

morski

Niki_vd

На първата снимка с летните парадни униформи е екипажа на ГСК-523 ,набори 68,69 и 70.Остриганите главици са набор 71,затова гледат така уплашено  ;DСлужил съм с тях и ги познавам всичките :))) На следващата дето са със зимните парадни униформи са набори ,66,67,68.Едните от тях ми бяха стара служба другите се уволниха ние като влязохме.Спомениииииииии!!!Браво morski,изкара още една рибена чорба  ;D ;D ;D

morski

Има и още снимки от приемането на първата партида нови кораби,гостуването на колегите в Турция иотново у дома,но понеже са цветни и голям формат сега пак ще се боря да ги кача по друг начин.
   На горните снимки 10-тата явно са му отказали спирачките и е паркирал неправилно :) :)

petar19553

Здравей те момчета , авариралия катер е 531 с командир Борислав Ноев в миналия парламент беше народен представител Случая е на последния парад на ВМФ във Варна На катера беше командващ парада и плава като втори катер На него беше телевизията и за да работи апаратурата и която беше включена към акумулаторите на катера същите бяха изключени от захранването на катера а те са основна част от аварийното управление на кораба При завършване на парада и прибиране в пристанището получава се блякаут и катера остава без управление Така се получава когато се намесват хора които не разбират от кораби След инцидента по корпуса на катера нямаше повреди и катера се завърна на собствен ход в база Атия   

morski

Желанието ми е по голямо от възможностите.Голяма борба пада,но смятам,че успях. :) :) :)За чорбата изкарах,ама ако има и една гъмза ;D ;D

petar19553

Среща на  граничари по повод 60 години  охрана на морската граница

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509687
Total Topics: 1911