Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Имената на кучетата по граничните застави

Започната от granitsa68, 24.03.2010 г., 12:50 ч.

« назад - напред »

Jordan

Точно за подбора става въпрос. Или по-скоро за липсата на такъв и разпределението на случаен принцип.

Ивайло Христов

Аз не знам какъв водач бих станал, но поне щях да се старая и жях да го правя с желание, ако ме бяха оставили да стана такъв, какъвто беше записано в картона ми от последната военна комисия. То във ВВ кучетата нямаха кой знае каква действителна работа (особено следова), ама както и да е. В момента в който ме пратиха в Джебел да ставам "началство", намразих военните, системата и престанах да служа с желание. Гледах ден да мине, друг да дойде. Преди казармата дори ми се въртеше в главата да работя "за Родината" в службите за сигурност, но тоталното ми разочарование от казармата и целенасоченото разрушаване на системата изпратиха това по дяволите.
От браздата започва Родината!

chekur/Барбов/

Йордан ,Кой те излъга че нямаше подбор.За да отида в Берковица съм полагал изпит по физическа.Денчо Денев ни наблюдаваше 3 месеца по време на началното обучение и си набелязваше хората.Говорил е с мене,ако бях отказал нямаше да отида,обаче аз исках и заминах!Денев беше изкарал школа в СССР и разбираше от кучета и носене на служба,говорили сме на такива теми с него.Може би става въпрос за времето когато ти си служил.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Jordan

Ами такива наблюдения имам. Сетих се и за крилатата фраза на Мариус Куркински - "Егати армията, щом взе мен за механик-водач..."
Говоря за "подбора" преди влизане в казармата.

valdesidva63

chekur не знам дали си спомняш но Денчо ако чуеше някой ВСК или ИСК да каже "кучкар" или "кучкарник" вместо "водач "или "питомник" получаваше веднага 10-ка в ареста. Поне по мое време беше така.Иначе беше голям мъжкар и професионалист и страшно мразеше скатавките и лигльовците.

chekur/Барбов/

Много добре го помня,а сигурно и той мен,за подбора спирам до тук,а Куркински явно там му е било мястото-какво се чуди,няма да стане граничар я!На границата служеха само мъже-все пак е имало някакъв подбор ако ще и по този показател само! ;)
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

паци

С течение на времето много неща в армията са се променили.За съжаление към негативен аспект и то е засегнало и граничарските кучета и водачите им естествено.Преди 90-те години критериите за обучение са били едни,както научавам оттук, докато след това със сигурност са съвсем различни.За сега въобще незнам как стоят нещата и се надявам да са към по-добро,нали сега им се плаща така че.......
ефр. Пламен Димов  Любимец-56590 /1999-2000/

ПРИСА http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=cqs1517844194i.jpg

Rejoice,O young man in the youth...

ганди

Ееех,момчетаа,момчета!!!!  Сигурно знаете приказката ,за ГОЛЕМИЯ ЗЯН и ЖИВ ЗЯН,а? Ако я знаете отговора е в нея.Това исках да кажа. Живи и здрави.

dobrev621

Бях в школата в Берковица през 80-81 год. голям зор беше , много учене и още по вече бягане а подбор си имаше бяхме добри предимно спортисти
GSM-0887655071

kirov

аз варвях след старшината горанов и го вранках три месеца да ме прати в берковица
ИСК мл.с-т Киров

Ивайло Христов

Относно подбора:
Преди "демокрацията" е имало такъв, имало е и армия. По мое време вече всичко беше "опоскано", каквато впрочем беше и продължава да бъде и държавата ни, беше вече хаос.
За граничарите не знам, но съм виждал снимки на учения в поделението в Джебел от 80-те (което за разлика от нашето в Брезово си е било доста сериозно) а и съм чувал разкази на служили през 1984-1989 г. във ВВ. Ами няма нищо общо. Във ВВ са служели само подбрани хора с добра физическа подготовка, снажни, спортисти и т.н. Като се сетя ние какви бяхме - тримата от запаса или мистър Питкин в тила на врага - леле-мале, леле-мале...
Просто няма база за сравнение. По мои наблюдения от школата в Джебел през лятото на 1993 г. само тези от поделенията ни в Кърджали, Разград и Нови пазар май приличаха на нещо и то не всички. Най зле бяхме ние и тези от Враня в София. В нашия взвод през единичното имаше няколко тюфлеци, които не за ВВ,, ами и за КЕЧ-а не ставаха. Единият го уволниха, заради някакво заболяване на сърцето, другият беше една каца с мас, която говореше като жена. Абе жалка работа... То и занятия не се водеха като хората и въобще всичко беше пунта Мара.

dobrev621

Някой спомня ли си к-н Колев от школата в Берковица ,такива тактики ни спретваше -бедна Ви е фантазията ,заедно с нас се чанчеше-до самотният бор и обратно.Луд кашик беше,иначе се страхуваше от кучета-служил е на Кушла и там е бил нахапан от служебно куче,имаше някакьв стах но беше пичага и боксьор.Често ни ступваше ,имахме боксови рькавици в класната стая.На много неща ни научи-беше Човек.
GSM-0887655071

Ивайло Христов

Да-а-а, тактиката е едно от най-безсмислените занимания за граничаря, а пък за ИСК е двойно по-безсмислено. Това си е за кашиците - "Спри кашико, танка да почине!" Каква тактика може да има на заставата, ако теоретично бъдем нападнати от чужда армия?! Влиза се в окопите и се стреля до последния патрон. Ясно е, че граничарите са обречени в такъв случай... Какви тактики, какви пет лева?! Тактиката и ЗОМП са двете най-безсмислени учебни дисциплини за граничарите.
То ако става въпрос за чанч - следа със куче, следа без куче по цял ден по баирите, малък чанч ли е?! Какъв е смисълът газиран като бостанско плашило да викаш "Ура!" и да превземаш позициите на "противника" с каска и сапьорна лопатка, която те удря постоянно в задника?! Чиста проба глупост.

granitsa68

Мислили са  Ивайло,  като  излезем от ГВ--да  сме  подготвени за  война----------тактика  всичко------------партията  е  мислела за  всичко ;D ;D ;D
Ефр. В.ГАНЕВ  11ГЗ"НИСА"с.РАКОВИЦА--ВД

morski

Имаше и други весели моменти в учебните планове,като ветиринарна подготовка и ски подготовка в часовете по ФП на морските застави(но не  водни).

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509686
Total Topics: 1911
Most Online Today: 215
Most Online Ever: 6823