Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Имената на кучетата по граничните застави

Започната от granitsa68, 24.03.2010 г., 12:50 ч.

« назад - напред »

granitsa68

Здравейте  ВСК и ИСК. Обичам кучетата,въпреки че не съм бил водач или инструктор. Правело ми е впечатление имената на заставаджийските кучета и  искам да попитам как са се определяли тези имена? А и като имена какви са били в отрядите ;)? Например на нашата ГЗ служиха  ЗИМ ,,ЗАРЯД,,ДЕРО,,ЖОЕЛ. Дано не съм ги объркал ;D,  ЗАРЯД беше най-добрия за мен .Чувал съм и други  имена като  ХЕКТОР,  ЗАГРЕБ, ВЕЛ, БАГДАД, . Вземало ли се е нещо предвид като са слагали име на дадено куче?? Поздрави
Ефр. В.ГАНЕВ  11ГЗ"НИСА"с.РАКОВИЦА--ВД

Ивайло Христов

По принцип името трябва да е късо и звучно.
А иначе всички кучета родени през една и съща година трябва да носят имена, започващи с една и съща буква (за по-лесно определяне на възрастта - нещо като "номер на партидата"). Но до кога се е спазвало това правило един господ знае.
От браздата започва Родината!

granitsa68

Доколкото си спомням ХЕКТОР беше шампиона на Видинския отряд през 1985-86г. там някъде., на заставата в с. Салаш. Инструктора му е от моето село,но живее в Русе. Интересни имена , нека ВСК и ИСК да пишат за първенците по  заставите през годините. Очаквам мл.с-т БАРБОВ да допълни картинката,все пак е служил през 70-те , ние пък 80-те и т.н.

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

На наща застава кучетата бяха Карол,Гавар,Полф,Ханко,Деро и моят красавец Йол.На "Жупел" си спомням само за Лери,на "Нимфа" бяха Нардо и Фалк,на "Панама" знам само Мук,на "Спартак" едно от кучетата се казваше Атом,а в отряда кучетата бяха Хелт и Арон.1991 год оперативното куче на школата в Берковица се казваше Уран но всички му викаха Ури.Водачът на Деро-Бойко Боев( от София) като се върна от школа ми разправяше че Ури е бил много хубаво куче със страшни качества ама водачът му някакъв мл.ст. постоянно го е карал да апортира с бетонен колец и зъбите му били изронени.

anton

През 85-87г. на 3 ГЗ Войвода 7 ГО имахме 3 кучета. Зрак - имаше кръв от дог, правеше задържане само и само за гъза. Фалко-невероятен красавец. Град -което беше опертивно, преди да се уволня се разболя и умря, лека му пръст. На снимката съм с него. Имахме и бракувано Метеор. На 2 ГЗ оперативно беше Акцент имаше заловен нарушител. На 6 ГЗ Оперативно беше Ком. Винаги съм се чудел защо имената на кучетата са толкова многообразни, но явно е имало защо. 

ПП Наистина от апортировката зъбите им бяха свършили, но не сме използвали камъни или бетон, само дрян.

granitsa68

Наистина Антоне голямо разнообразие.Като че ли не се повтарят в отрядите едни и същи имена

anton

Така като чета имената на кучетата досега никое не се дублира, само се доближават.

plovdivchanets

Цитат на: stanyanev в Днес в 21:23
До  jivko-slavov
На "Веслец" слабо казано беше си скучно.
Кучето Балкан по мое време го водеше Вълчев , от с. Татарево - хасковско.
През 1987 кльон имаха и 14 и 15 и 16 Гр. застави,както споменах на 14 беше портала.

През 1982 на 8-ГЗ, 5ГО, едното куче се казваше Балкан. През 1986 г. беше бракувано. Срещнах и Вежен, но служил през 1993-пак след като е било бракувано кучето Вежен, което през 1982 замина в Берковица на школа.
Други на "Залп", 5ГО, през 1980-1982 - Гартел и Гароне.
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

Fissesangen

8ма ГЗ Залп Драгоман СК - Янек, Авич и Дабул и едно много старо и добро куче 13та ГЗ - Хапел /89-91/

granitsa68

Цитат на: Fissesangen - 27.03.2010 г., 22:41 ч.
8ма ГЗ Залп Драгоман СК - Янек, Авич и Дабул и едно много старо и добро куче 13та ГЗ - Хапел /89-91/
Колега, при вас като че ли клонят на сръбски и полски окончания имената ;D. Едно със едно не се повтарят по ГЗ засега ;)

Бот 11ГЗ 56 570-Г.Делчев

11гз. Г.Делчев 89-91г. ск.Мезон и мойто ск.Бот.

jivko-slavov

На 14 момчилградския - Каре , Деро и Грам (Гринго) . Чувал съм че Ланеца от 13 бил добър , от школата Ивайловград ми направи впечатление  Акай . 1983-84-85 .
мл. с-т Желязков - СЗ

bobo13

През 98 на Кулата, кучетата бяха Родо, Ксандор и Алдо.

vulcho69

Ивайло Христов

Немският език е ненадминат за команди на служебни кучета. Звучи много отсечено и заповедно.

Има една книга за съветски разузнавач по време на Втората световна война - "Човекът който разтърси Третия райх". Писана е от сърбин Бранко Китанович и е посветена на Николай Кузнецов - скромният инженер от Урал, който внедрен в немската армия като оберлейтенант Паул Зиберт е направил доста поразии на немците. Та по повод кучетата. Отива оберлейтенант Паул Зиберт да ликвидира гаулайтера на Западна Украйна - Ерих Кох в резиденцията му в Ровно, а в канцеларията на Кох е имало 4 немски овчаркси кучета - три в ъглите и едно пред бюрото на Кох. В момента в който Зиберт (Кузнецов) понечил да бръкне в джоба на куртката си, за да извади приготвения си за стрелба пистолет, кучето пред бюрото на Кох започнало тихо да ръмжи, а някой (охраната от СС) хванал Зиберт с желязна ръка за рамото и му прошепнал тихо в ухото "Г-н оберлейтенант, тук не е позволено да вадите носна кърпичка!"
От браздата започва Родината!

Статистика

Members
Total Members: 4716
Latest: слави
New This Month: 2
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509894
Total Topics: 1913
Most Online Today: 250