Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Ежегодна среща на граничарите от 18 ГЗ "Анибал", с. Кушла, 4 ГО Смолян

Започната от Ивайло Христов, 05.06.2012 г., 00:01 ч.

« назад - напред »

нешо

Развълнувахте ме момчета. Припомних си доста неща, а камъните за моста смеги мъкнали на ръка.

"Този мост (а и не само той) сигурно навяват много спомени в главата на Нешо и всички други от "РГ на дванадесет​те апостоли", работили тук през 1985 г."
"Ние, силните, сме длъжни да понасяме немощите на слабите и не на себе си да угаждаме: всеки от нас е длъжен да угажда на ближния в доброто, за назидание."

Послание към римляните 15:1-2

efr_stanilov

Цитат на: нешо - 06.06.2012 г., 18:05 ч.
Е, значи сме оставили следа, дори съораженито да се заличи "Лагера" ще остане ;D. Твойте хора сигурно помнят какъв връх смъкнахме та да мине трасето, пък зора докато се разнесе всичко по този терен беше неописуем :'( ;D.
Ааа, ще се заличи то ...
На някои участъци горското е ползвало КСП-то за да набучка борчета. Хванали са се здраво! На други сами са се разсадили, тук таме е избило и дъбче ... Кушленци вече нямат толкова животни и не кастрят така джелнатски мешетата, на чатал, за да трупат за козите шума ... Природата дърпа яко нейното си!
А "Лагера", "Казармата", "Стрелбището", "Портала" ще ги има още, поне докато има хора там - помнят ги те, както помнят от дядовците си Ючкая, Тулупана, Въртян камък(прожектора), Бургаза ...

efr_stanilov

Цитат на: нешо - 06.06.2012 г., 17:55 ч.
Толкова ми се иска и ние като вас да се съберем скоро време, пък може и да не сме чак толкова.

Нешо, догодина хващай двамата панагюрци от снимките и идвай с тях(даже и да си намерил твоите хора). На "Анибал" винаги има място за още една бройка - без значение дали е нарядаджийска или регейска. ;D

На снимката до камината - най-предния, със синята риза седнал е Стефан Бобеков, а пък най-отзад и на високо, с бяла тениска е Петър Дерменджиев. Погледни ги, сигурно ще ги познаеш.
Има и още един(и той е със синя риза, ниско пред другите до камината), ама го няма на това кадро, вижда се на снимка в другата тема.

anton

Barko

Поздрви на всички бойци-анибалци !!!
Тези срещи се помнят за цял живот.
Поздрави и на Иво за чудесния репортаж.Май ще трябва да му сложим още една нашивка. :)
Не видях никъде да пиете вода,или си носехте "неприкосновен запас" ?
По тия Кушленски чукари едва ли има много източници на питейна вода?
Само едно не ми е ясно-от къде сте стартирали-снимката на Станилов ,Коцето и Иво преди да идат до Кушла.
И къде се е провела тържествената вечер ?
Бъдете живи и здрави.

efr_stanilov

В петък следобед пристигнахме в Златоград. От там нагоре ... Старцево и малко след туй, по пътя за Неделино кривнахме в дясно ... След още 2-3 км. се стига до хотел "Панорама". Туй си е бившата вила на Текстилния комбинат в Златоград, която е пострадала от демокрацията до ниво оглозгване ... Преди две години я купили "Скат ТВ", доизкормили я, преформатирали я и от Коледа насам си е като нов хотел - двойки стаи, спални и апартамент, сауни-мауни, фитнеси-митнеси ... модните там неща, колелета за баир ... Кипричко е направено - тв(познай на кой канал тръгват), интернет, клима, парно ... абе, за 15 лева на креват - кво му плащаш?
Един "официален" ресторант за 50-тина човека и една по-задушевна механа за около 30 души. Кухнята е бомбон - да каже Иво толчава пържола, с тоя вкус, за колко пари може да се намери в София ;)
Та така - това е х-л "Панорама", с наистина панорамна гледка - като почнеш от Припек на виското, през Долен в дерето, та до кулата над Златоград(това са цивилизованита маста) или ако искаш от Вейката, Остра чука, Ючкая  ит.н. ... :)

Бяхме само трима гости на хотела. Пристигнаха 5-6 коли и един автобус - от Горубсо имали моабет. Шефа им дойде да пита ние от кои сме(бяхме с шофьора на автобуса на една маса в механата) и защо още не са ни сервирали(ние я карахме на аперетивите още и салатите). Признах си, че не сме от миньорите, обаче пък според него - дето миньор, там и граничар, викна управителя да ни повтори поръчката за тяхна сметка и ... стана едно шефство между нашия скромен пикет и Горубсо 8).
Естествено, до шофьорите и граничарите, в механата е мястото и на музикантите - групата на Серафим се разположи при нас, да си прочистят първо гърлата и после да свирят и пеят в другата зала. Оказа се, че познаваме основните мохабетчии в региона от Кърджали до Смолян - те служебно, аз за удоволствие :) Моабета тръгна, ама тръгна - тия свирят та се късат, аз им бърша челата, да им не влиза потта в очите. Шоуто стана, миньорите се хванаха на хорото ... Ебати и пичовете са тия - 4 часа с три почивки по 15 минути, без кабел, жица, микрофон, кийборд, тонколони-монколони ... сал с две гайди, тъпан, акордеон и едните му гърла родопски. Скъсаха се да свирят и пеят!
Е, наложи се да ми изпеят и на мен нещо, макар и да не беше 100% изпълнение на поставената задача - Исках да ми изкарат една песня, родопска, ама да е за работа, не за мохабеть или за гальовничка  :) почти се справиха момчетата - извъртяха песньовката за Тодя, ако и да е тя до половината за работа само - Торнал е Тодьо, на гурбет да иде ... ... ... а га е стигнал Кърджалийский камень ... ... ... своршил му са й Тодюна гурбетянь ...  ;D Сещате се, вярвам, за оня Тодю, дето си гу й забурил пунгеня с тютюня в новине патуре, та са й ворнал да го тръси ....

И ай тъй, от дума на дума, от чешка на чешка - осомнахме опулени!

В 8.00 вече ръфахме баници с боза в среде Даръдере, после се отбихме при Ваклин ...
... докато се нагласим на 4/5 десен стана 10.30 и слънцето вече се беше облещило от високо ...
... а наряда беше дневен и не включваше целодневен "секрет" на "центъра" или пък "НП" на Въртян камък, за да знаем, че след малко зор по бърчонките и ще ще легнем на сянка в мешетата ....

Barko

Цитат на: efr_stanilov - 07.06.2012 г., 12:13 ч.
В петък следобед пристигнахме в Златоград. От там нагоре ... Старцево и малко след туй, по пътя за Неделино кривнахме в дясно ... След още 2-3 км. се стига до хотел "Панорама". Туй си е бившата вила на Текстилния комбинат в Златоград, която е пострадала от демокрацията до ниво оглозгване ... Преди две години я купили "Скат ТВ", доизкормили я, преформатирали я и от Коледа насам си е като нов хотел - двойки стаи, спални и апартамент, сауни-мауни, фитнеси-митнеси ... модните там неща, колелета за баир ... Кипричко е направено - тв(познай на кой канал тръгват), интернет, клима, парно ... абе, за 15 лева на креват - кво му плащаш?
Един "официален" ресторант за 50-тина човека и една по-задушевна механа за около 30 души. Кухнята е бомбон - да каже Иво толчава пържола, с тоя вкус, за колко пари може да се намери в София ;)
Та така - това е х-л "Панорама", с наистина панорамна гледка - като почнеш от Припек на виското, през Долен в дерето, та до кулата над Златоград(това са цивилизованита маста) или ако искаш от Вейката, Остра чука, Ючкая  ит.н. ... :)

Бяхме само трима гости на хотела. Пристигнаха 5-6 коли и един автобус - от Горубсо имали моабет. Шефа им дойде да пита ние от кои сме(бяхме с шофьора на автобуса на една маса в механата) и защо още не са ни сервирали(ние я карахме на аперетивите още и салатите). Признах си, че не сме от миньорите, обаче пък според него - дето миньор, там и граничар, викна управителя да ни повтори поръчката за тяхна сметка и ... стана едно шефство между нашия скромен пикет и Горубсо 8).
Естествено, до шофьорите и граничарите, в механата е мястото и на музикантите - групата на Серафим се разположи при нас, да си прочистят първо гърлата и после да свирят и пеят в другата зала. Оказа се, че познаваме основните мохабетчии в региона от Кърджали до Смолян - те служебно, аз за удоволствие :) Моабета тръгна, ама тръгна - тия свирят та се късат, аз им бърша челата, да им не влиза потта в очите. Шоуто стана, миньорите се хванаха на хорото ... Ебати и пичовете са тия - 4 часа с три почивки по 15 минути, без кабел, жица, микрофон, кийборд, тонколони-монколони ... сал с две гайди, тъпан, акордеон и едните му гърла родопски. Скъсаха се да свирят и пеят!
Е, наложи се да ми изпеят и на мен нещо, макар и да не беше 100% изпълнение на поставената задача - Исках да ми изкарат една песня, родопска, ама да е за работа, не за мохабеть или за гальовничка  :) почти се справиха момчетата - извъртяха песньовката за Тодя, ако и да е тя до половината за работа само - Торнал е Тодьо, на гурбет да иде ... ... ... а га е стигнал Кърджалийский камень ... ... ... своршил му са й Тодюна гурбетянь ...  ;D Сещате се, вярвам, за оня Тодю, дето си гу й забурил пунгеня с тютюня в новине патуре, та са й ворнал да го тръси ....

И ай тъй, от дума на дума, от чешка на чешка - осомнахме опулени!

В 8.00 вече ръфахме баници с боза в среде Даръдере, после се отбихме при Ваклин ...
... докато се нагласим на 4/5 десен стана 10.30 и слънцето вече се беше облещило от високо ...
... а наряда беше дневен и не включваше целодневен "секрет" на "центъра" или пък "НП" на Въртян камък, за да знаем, че след малко зор по бърчонките и ще ще легнем на сянка в мешетата ....
Благодаря за подробния отговор ефрейторе.Благодаря.
Тази песен за Тодю/Тодьо/ съм я слушал стотици пъти.Това е май единствената родопска песе в която не се пее за работа и любов.Мойто 320 е родена в Широка лъка и от 1984г съм ги заслушал тези песни.
Като изнесем 40 дни на брат ми/скоро почина/ хуквам и аз из Родопите.
Бъди жив и здрав ефрейторе.
Барко

Ивайло Христов

..............................................
.......................................
Хотелчето го бива отвсякъде – изглед, стаи, кухня, цени. Има малко басейнче, но ще правят голям плюс нов по-голям ресторант.

Добре, че не тръгнахме да ходим и до стика по съоръжението със съседите от ГЗ Дрангово... Голям смях щеше да падне – моабета почнал без нас, а ние се прибираме по тъмно както на Сарабурун. ;D ;D ;D
От браздата започва Родината!

нешо

Цитат на: efr_stanilov - 07.06.2012 г., 10:01 ч.
Цитат на: нешо - 06.06.2012 г., 17:55 ч.
Толкова ми се иска и ние като вас да се съберем скоро време, пък може и да не сме чак толкова.

Нешо, догодина хващай двамата панагюрци от снимките и идвай с тях(даже и да си намерил твоите хора). На "Анибал" винаги има място за още една бройка - без значение дали е нарядаджийска или регейска. ;D

На снимката до камината - най-предния, със синята риза седнал е Стефан Бобеков, а пък най-отзад и на високо, с бяла тениска е Петър Дерменджиев. Погледни ги, сигурно ще ги познаеш.
Има и още един(и той е със синя риза, ниско пред другите до камината), ама го няма на това кадро, вижда се на снимка в другата тема.

Благодаря за поканата, може и да се възползвам, макар, че и от Ниса вече се посъбрахме. Бобеков го знам, за другите не се сещам. Аз и наряди имам по кльона на Анибал (хващаха ни когато имаше усилена, а през 85- та това се случваше често ;D) и границата съм прикривал, така че се надявам да го докарвам за половин Анибалец. 8)
"Ние, силните, сме длъжни да понасяме немощите на слабите и не на себе си да угаждаме: всеки от нас е длъжен да угажда на ближния в доброто, за назидание."

Послание към римляните 15:1-2

drach

Браво Кушленци!Водите убедително в класацията за "Отлична застава"Живи и здрави да сте и още много срещи.

efr_stanilov

Ха де, лоши мисли навява на който го вее  ;D
Иначе и 18-та е наша пирамида - от 8-ма до 18-та = 9 750 метра гранична бразда ...
А пък от там каква гледка е 8)

Ивайло Христов

За другия път само трябва да си спомниш накъде е по-добра гледката от пирамида 18 - на югоизток или на югозапад, за да преценим как ще я караме границата от ГП 18 към ГП 13 или обратното. За снимките де, не за друго има значение по кое време на деня трябва да сме на осемнадесетката, за да станат бетон-арме, както се казва. ;)

Barko

Цитат на: ivailo_hr - 05.06.2012 г., 00:01 ч.
Цитат на: efr_stanilov - 04.06.2012 г., 17:42 ч.
И пак е дойде време, и пак се сбраха кушленските възпитаници на съборче, високо над Златоград! ;)

Цитат на: Niki_vd - 04.06.2012 г., 18:00 ч.
Да се надяваме,че няма да е като на миналата ви среща да няма нито една снимка.Или може би и пак сте забравили да снимате  ;D ;D ;D ;D ;D

Цитат на: efr_stanilov - 04.06.2012 г., 18:12 ч.
Е, то нали в нас, модераторите, е и хляба и ножа (както си са втълпили "редниците" тука), та съвсем недемократично и авторитарно беше прикомандирован форумния фотограф да "обслужва" хората на лошия ефрейтор, да се катери по Остра чука и да слиза в деретата на 9/10 и 7 ляв ...
Ако не е осветил лентата, може и да се познаем на някое кадро ;)

Не съм, не съм я осветил пущината... ;D ;D ;D  Сега го бачкам албума.

Ето и деретата наляво, ето и Остра чука...
Ама я по ред:
Оркестърът свири за ефрейтора.
Ефрейторът изпълнява функциите на порталджия на 4/5 десен.
Ефрейторът драпа нагоре от Дълбокото дере на 10-ти ляв.
2 юни, 12:00 ч. – минута мълчание...
Поддържането на добри отношения с местното население е една от най-важните задачи на граничарите. Среща с единствения жител на Пещерска махала на Дрангово.
Втора среща с местен жител – Бойко от Кушла.
На пикета под Остра чука
Традицията повелява да се препикае съседна територия.
На Остра чука – стикът със съседите отляво от ГЗ Дрангово.
Двамата ефрейтори

Здрасти Иво, отново адмирации за чудесния снимков репортаж.
Снощи седнах пред компютъра и се опитах да проследя маршрута ви по левия фланг.Ползвах Google Earth.
Вие сте тръгнали по кльона на ляво,но аз не мога да го мерна това ЕСС.Тази снимка на която Станилов се прави на порталаджия близо ли е до вашата начална точка/наряда/?
От Хасидере няма проблем да се проследи ЕСС-то,но някъде на около 1км преди Кушленския район губя следата.Доколото виждам и разбирам заставата и селото са доста зад ЕСС.
Преди заставата има нешо като кръстопът на който е логично да е била караулката.Освен там да минава и ЕСС.
Моля за малко пояснения, разбира се ако имаш време.
Поздрави
Барко

Ивайло Христов

Ето един файл, който може да се зареди в Гугъл Земя: http://dox.bg/files/dw?a=c2f92d2cca
Ще бъде активен до 22 юни.
Червената линия е нашият маршрут. От началната точка (порталът на 4/5 десен) до стария портал на 4/5 ляв сме се движили по трасето на двете съоръжения, с изключение на момента, в който второто/вътрешното/по-новото се отклонява и заобикаля върха с прожектора. По този начин той остава между двете съоръжения.
Отбелязани са по-важните ориентири от нашия поход, както и пирамидите в района на заставата.

Barko

Цитат на: ivailo_hr - 08.06.2012 г., 23:43 ч.
Ето един файл, който може да се зареди в Гугъл Земя: http://dox.bg/files/dw?a=c2f92d2cca
Ще бъде активен до 22 юни.
Червената линия е нашият маршрут. От началната точка (порталът на 4/5 десен) до стария портал на 4/5 ляв сме се движили по трасето на двете съоръжения, с изключение на момента, в който второто/вътрешното/по-новото се отклонява и заобикаля върха с прожектора. По този начин той остава между двете съоръжения.
Отбелязани са по-важните ориентири от нашия поход, както и пирамидите в района на заставата.
Чудесна идея е да маркираш маршрута на "наряда", но не видях никъде маркировката.Отворих въпросния файл на 3 компютъра,но "опять ничего"

Статистика

Members
Total Members: 4717
Latest: В.Зашев
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 509946
Total Topics: 1913
Most Online Today: 292
Most Online Ever: 8646