Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Границата в района на Горно Къпиново, Чакаларово и Кремен, 5 ГО Момчилград

Започната от Ивайло Христов, 02.03.2010 г., 00:38 ч.

« назад - напред »

Румен

И трите изображения  (снимка b.19)  са от едно и също място в района на Чакаларовската застава.  Гледайки  и трите, двоумя се на коя може да се нарисуват  най добре пътеките по които сме вървели аз и Даскалов. Червената е моята, а Даскалов е вървял и по червената и по синята.  Имам време и търся в синонимния речник близка по значение  на думата – двоумя се. Намирам:  колебая се, раздвоен съм, намирам се на кръстопът, не се решавам. Преди много години Даскалов писа, че по червената пътека са спестявали цял участък. Не знам колко е дълъг един участък, но пък сега мога да измеря колко са спестявали. Получи се, че синята пътека е с 200 метра по дълга от червената. Застанали на кръстопът, дали са се колебаели, раздвоени ли са били, но все пак са се решили. Само 200 метра ?  Ами ако ги чака проверка там на портала ? Ние винаги на боен разчет като чуехме, че някой  остава  на разположение на командването, знаехме - ще има проверка. Но на кой фланг ? Знаехме къде началника крие книгата с нарядите. А там пишеше на левия или десния. Е има и изключения,  не знам за други,  но със мен се случи. Проверих, там където се случи има доста облаци, ще почакам да се разсеят, и да не се разсеят  ще продължа.  Сега видях,  че до червената пътека съм сложил и една синя точка, това е изворче, а синьото квадратче е каптажа. Снимката  2.9 е  направена на изворчето при посещение на моето и на Илиев семейства.     
Румен 47

Румен

Изглед от пожара в района на Чакаларовската застава, възникнал първоначално на гръцка територия.  Снимката е направена от 2 гранична пирамида.  Пожара  започнал в края на октомври до днес 05.11.2022 и продължава да гори. 
Румен 47

Румен

Две снимки направени от туристи в района на Вейката след пожара започнал на гръцка територия. Снимките са от десния фланг на Чакаларовската застава. На Вейката  отново се вее българския флаг. Пораженията са малко защото в гръцката част няма много дървета, а на браздата от двете страни има само трева, но не и дървета.
Не е така на изток от Вейката. На тази карта от Google Earth се вижда пожарът навлязъл в наша територия и се е разпространил от Вейката до Кремен. А в дълбочина по новините казаха, че бил стигнал връх Свети Илия, а заставата е под него. На изток от Вейката или левия фланг в гръцко са само гори. Там ивицата от двете страни на браздата е малка и това е причината огънят да  се прехвърли в България.
Казаха шумата гори, като на места достига до метър и половина.  Най много шума се събираше под 7 пирамида, там имахме  пряка пътека която ни извеждаше на 6 пирамида. Шумата беше до колене, а дърветата вековни.       
Румен 47

boyan

Голям поздрав за теб винаги актуален и интересуващ се от мястото където си служил.Който не е видял Вейката нищо не знае...

Румен

Цитат на: Румен - 21.11.2022 г., 08:53 ч.
Казаха шумата гори, като на места достига до метър и половина.  Най много шума се събираше под 7 пирамида, там имахме  пряка пътека която ни извеждаше на 6 пирамида. Шумата беше до колене, а дърветата вековни.       
Не знам как са се справили с пожара  огнеборците, но ето една снимка от района на 7 ТП направена  от Кремен и още една на местен  огнеборец  на 6 ГП.

Румен 47

Румен

В отговор 726 за района на Чакаларовската застава Венелин беше написал:  Вече има много пътища. В момента даже има сеч. На Кулея  и над Арабаджийското. И пускат нови пътища.

И ето тази снимка на Asen Bashev показана току що във  facebook   в ,,ПОДЕЛЕНИЕ 56520 на МВР Момчилград" потвърждава думите на Венелин.

Маргарит Манев: Къде е този пущиняк ?
Asen Bashev: от арабаджиското към Чакаларово.
Румен Панайотов: Тогава ако доуточним, би трябвало да е на Кулея към Чакаларово.
Asen Bashev: точно там е.

И аз като кореспондент на заставата над Чакаларово, съобщавам това, защото ако някой реши да се качи и разходи по  кльона да му е от полза. 
Румен 47

Румен

Оставям тези снимки от Чакаларовската застава без коментар. Това е нейния край. Снимките са от лятото на 2023 година. Първите три са от заставата, а другите три от офицерското жилище.
Румен 47

stanyanev

Жалко ! Всичко в това подобие на държава е в това положение....
С. Янев

MLADEN

Цитат на: stanyanev - 09.06.2023 г., 18:52 ч.

Сгради с отпаднала необходимост ! Старото ВНВУ Васил Левски , което е в почти   централната част на Велико  Търново е в същото състояние ...
И няма бури ,  няма  вражи  сили  моща  на  ГРАНИЧАРЯ  да  сломят !!!

0898 78 43 58

красимир_ванков

Цитат на: MLADEN - 09.06.2023 г., 21:28 ч.

Сгради с отпаднала необходимост ! Старото ВНВУ Васил Левски , което е в почти   централната част на Велико  Търново е в същото състояние ...

Уви, да. Жалко. А какъв живот е кипял там. Да ма прощават модераторите, знам че не е по темата.
Държавната граница на РБ е свещена и неприкосновена !
0988 869 514

Румен

Цитат на: красимир_ванков - 10.06.2023 г., 08:54 ч.
Цитат на: MLADEN - 09.06.2023 г., 21:28 ч.

Уви, да. Жалко. А какъв живот е кипял там. Да ма прощават модераторите, знам че не е по темата.
Имахме един учител по машинни елементи. Беше завършил в Германия. В началото на всеки час той казваше: ,,да обобщим и да преминем по нататък". След два три часа разбрахме, че това ,,да обобщим" означаваше да изпита двама, да ги  поразходи през изминалия материал и след това започваше новия урок.
       Сега и аз като него да обобщим.  Благодарение на това, че нямахме кльон  имах възможност да обикалям района без ограничения. Картата от 1933 година която ми предостави Ивайло Христов ми даде още по голяма  възможност да опозная района. На картата се виждат пътеки. По дебелите са пътека за натоварени животни. По тънките са  за  пешаци, а прекъснатите означават, че пътеката е трудно проходима. По повечето пътеки съм вървял без да зная, че са съществували преди мен. Всички пътеки водят към Беломорието. Един от дървосекачите, обядваше на браздата в района на 8 пирамида ми каза, че бил ходил в Гюмюрджина.
       Червения кръг е мястото на заставата. От Гошо Христов командир на заставата от 1976 до 1980 научих, че мястото старите хора наричали ,,мандрата". Означението на картата го потвърждава. Една ранна утрин, бях часови когато без да видя до мен застана един цивилен. Поздрави ме с ,,здравей момко" и след като се  чудех какво да правя той започна да разказва колко хубава станала заставата и да обяснява пътеките които аз вече знаех добре като стар войник. ,, - Аз съм граничар" , ми отговори след като го попитах какъв е.  Тогава моят началник майор Тодоров се появи и двамата се прибраха.
           В първите години когато се появиха снимки от заставата коментирахме, че ако не заставата, то офицерското жилище може да се запази. Но явно не можа да си намери стопанин. Доста хора,  не туристи я обикаляха и снимаха, но само толкова. Освен водата която е дадена, другото, тока и пътя са прекъснати. Появиха се нови пътища в  района, но само за нуждите на дърводобива, подредените дърва в района потвърждават това.
   След това обобщение трябва да преминем по нататък по темата, но както виждам ще изчакаме. 

Румен 47

Румен

Снимка на заставата над с. Кремен след построяване. Заставата която виждате е нова. Нейното строителство започва през пролетта на 1964 година, трима майстори от Шумнатица ръководят строежа. Двадесет строителя от КЕЧ я строят, като граничарите помагат в бъркането на бетона. Един камион докарва материалите за строежа. Стария набор участвал в строежа само два месеца спи в новата застава и се уволнява. Преди това е имало друга застава която се запалила на 8 декември 1963 година, изгорели спалните помещения и граничарите се прехвърлили в офицерските жилища.то и.
Румен 47

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509643
Total Topics: 1911
Most Online Today: 113