Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Лов и риболов на границата

Започната от Наско76, 16.02.2010 г., 14:08 ч.

« назад - напред »

доктора

Ходеха и още как,Славчо Трънски имаше частен резерват в района на с.Ломница общ.Трън,зимата ходехме с,, триоса"да зареждаме хранилките със сено и ,,зааре"за елените и дивите прасета.Всяка събота и неделя кой ли не минаваше през портала на кльона,то не беше Обком на БКП,пожарна,милиция и прочее местни величия,гърмеше се от всяка долчинка а вечерта нисите,уазки ,джипове и жукове , ,,клекнали" от прасета и сърни,но дивеч имаше много,и ние почуквахме чат-пат.Най ме беше страх като срещнех стадо диви прасета защото не знаех на къде ще побягнат а минат ли през кльона ставаше мазало и отделно мръзнеш да охраняваш участъка докато го оправят.
,,НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА-ДЪРЖАВЕН РЕД!"

terzo

стрелял съм със скатани патрони веднъж по сърна и веднъж по диво прасе но и двата неуспешни.Обаче доста често намирахме полуизядени сърни по баирите от който имах някъде и трофий.Старшината имаше пушка помпа и от време на време носеше от гората с брат му застреляни полудиви прасета с които при ревизия винаги излизаше месото в артелната.

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

Като приключвахме батальона взводният ми л-т Василчин(все още зам.командир на КАЗАК) викаше на едно момче от моя набор-Каменов от с.Оселна,тебе ще те взема на мойта застава,точно ти ми трябваш,а тоя образ Каменов беше ловец и в червата.Не само че стреляше отлично но и беше факир в поставянето на примки и капани,следи от дивеч да ти разчете, абе само лов му беше в главата.Взводният ни вика един път,на заставата се яде рядко по разкладка,сърнешко,свинско,заешко кой какво утрепа в заставата и за всички, не само командният състав да го яде.Василчин викаше на Каменов-само да не се окажеш пишман ловец че заминаваш в МГ-то веднага ;D

доктора

С примки най-лесно се ловеше на кльона,правиш си патрулчето виждаш къде минава я заек,я лисичка и поставяш примката,животното се лови дава задействие и готово.Винаги се казваше кой е сложил примка,и по правило се поставяха близо до заставата,пикета или портал,та да няма много търчане.Всичките/почти/ жени на фуражките имаха поне по една лисица на врата,а съм чул и за палта от лисици.
,,НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА-ДЪРЖАВЕН РЕД!"

йани

Цитат на: Йол 5ГЗ 2ГО-56 530 - 26.05.2010 г., 21:10 ч.
Като приключвахме батальона взводният ми л-т Василчин(все още зам.командир на КАЗАК) викаше на едно момче от моя набор-Каменов от с.Оселна,тебе ще те взема на мойта застава,точно ти ми трябваш,а тоя образ Каменов беше ловец и в червата.Не само че стреляше отлично но и беше факир в поставянето на примки и капани,следи от дивеч да ти разчете, абе само лов му беше в главата.Взводният ни вика един път,на заставата се яде рядко по разкладка,сърнешко,свинско,заешко кой какво утрепа в заставата и за всички, не само командният състав да го яде.Василчин викаше на Каменов-само да не се окажеш пишман ловец че заминаваш в МГ-то веднага ;D
този каменов коя година беше на Казак и стана  ли ефрейтор

йани

опа щом ти е набор този за когото си мисля е беше ми стар войник наистина беше виртуоз на лова уволни се със стотици кожи от лисици котки видри бялки и т.н. а колко сърни и прасета се изядоха.беше хванал ловно куче от сръбско не казвам на сърби защото там живеят само чисти българи и те минаха през срезимировци да си го търсят аз бях часови на заставата и те ме попитаха за кучето а то беше само на100 метра в един дядка предложиха 500 марки но ефрейтора не го даде даже коменданта се помъчи да уреди нещата но дойде баща му с един трабант и взе кучето тайно разбира се дядката получи мисля сухо мляко от артелната .мога да кажа че в района вреше от дивеч и риба също гъби и билки .наряд не се ходеше със служебно куче имаше над 10 кучета за лов в заставата докато 1 ден майор Дончо явно му беше писнало от оплаквания на ловджии ги изби с калашника или накара един от войниците не си спомням точно.иначе и след каменов ловувахме но не в тези мащаби с бай Рашо кръчмаря имахме уговорка да вържем сърната за някое дърво и той по тъмно я взема и хайде при него кюфтета,той и риба ловеше много и все в граничната ивица ама нали си бяхме наши хора се пазехме дано да е жив че много време мина

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

Е точно той е-Станимир Каменов от с.Оселна,всъщност фамилията му беше Димитров ама в батальона бяха двама Димитровци в нашият взвод та на всякъде се водеше по бащино име-Каменов.Слабичък ама като се съблечеше имаше страшен релеф и умираше да се върти по лостове и успоредки.След УВО-то ми идва няколко пъти на гости в София,но съм му изгубил кординатите и отдавна не съм го виждал.Абе свестно момче беше.В един взвод бяхме в отряда легло до легло,ако не се лъжа стана ВСК като отиде на КАЗАК.Ти значи познаваш и взводният ми л-т Христо Йосифов Василчин от гр.Свищов,беше зам.ком. на КАЗАК а по-късно Даката(м-р Даков) като направи простотията в Трън го направиха командир на Богатир.

chekur/Барбов/

Аз няма да кажа нищо-снимките говорят :-X
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

НакатаGSM

Голяма свинка сте опаткали,какво я правихте после.В смисъл как я излапахте :)
Гледаш го - куче... мърляво , проскубано, а в очите - човек! Гледаш го - човек, наконтен, облечен, а в душата... в душата помияр...

НакатаGSM

нашия метод бе:баката -на дъното бурканчета от пюре с вода,от горе ред месо,ред праз,ред месо ,ред праз и после с клещите огъвахме капака, да стане като под налягане и ставаше медец ;) ;) ;)
Гледаш го - куче... мърляво , проскубано, а в очите - човек! Гледаш го - човек, наконтен, облечен, а в душата... в душата помияр...

ranik56

Привет  приятели ,  при нас  се делеше на две   .По  гърба    едната половинка 
за войската  -  малко за  доктора  в селото  /проба /   и . . . .
Най  - хубавата  маджа  - " Гювеч " . Месото  се вари  , поне  два пъти   и водата се хвърля  .
Иначе  ,кой  яде   -  едни червейчета  тръгват  под кожата   и  айдееее . . Става и  страхотна
Луканка  . . . диво  и  сърнешко  с малко сланина ,подправки   . . .мани мани  .

Stenli_63

И ние доста дивеч похапнахме на заставата. Всичките офицери имаха ловни пушки макар и незаконни. Но тогава кой можеше да им каже нещо особено зад кльона. И на всяко задействие било с ТГ било с ПГ те си взимаха пушките и на връщане каквото излезе , заек , сърна . А като разбраха , че аз съм ловец и имам билет ме накараха да пиша на нашите да ми го пратят за да мога да им купувам патрони. Така успявах да зърна поне за няколко часа цивилизацията в гр. Видин. Купя няколко кутии и обратно с рейса за заставата. А като се сетя , че май от  нито едно  диво прасе не сме  давали проба за изследване дали не е заразено с трихинелоза и сега ми настръхват косите. Веднъж един елен ни създаде голям проблем като мина през съоражението и беше разковал проводниците на три междуколия. Отидох ТГ и като видях участъка лошо ми стана. Разковани , оплетени и скъсани проводници. И стъпки по КСП то сякаш е минал цял взвод. Командира вика лелее , какво е това нещо. А кучето само като надуши следите и се втурна към границата. А през това време от ТГ се обадиха по станцията , че към тях идва един елен който едвам ходи. Така разбрахме кой е нарушителя. От там те го подгониха обратно към нас и долу в дерето го освиткаха. После доста време си хапвахме еленски бут.

AranJoro

в една друга тема,стана дума,че сега имало много животни които разбивали и раззваляли кльона...
та, една сутрин старшаиата на ДТ-75 -цата,(булдозерчето което фрезова КСП-то по кльона),ни съобщи,че му се е приало нешшщо дивичкооо...
сбрахме групата за бързо реагирани :) и докато отивахме на отсечката за ремонтирани..ей тей,между другото се разгърнахме (да сме били около 10-на бойци) направихме набързо линията и тръгнахме,старшиата го знаеме къде се заложил на пусия и с викове,тропанки...бе,можете да си представити каква врява е било,сигурно са ни чули чак от татък браздата :) и тей с думкания трясъци и ругатни разбира се... тей около 30-на минути се придвижваме смело напред,като преровями всяка дупка всеко храстче,че нали не се знаело от къде ще изкочи заеца... :)наближаваме пусията, ловджийката на старшиата мълчи,не се обажда!!!бре ко става тука ,чудим са ний..
стигами на уреченото място,старшиата там..питаме го.
- гсин старши,що стана ,не ви ли хареса некой заец или праси... а той вдига рамене и са узърта с надежда да види все пак нещо..отговаря.
- бе къв заяц,кво праси...нищо не мина,
-как тей бе гсин старшина,как нищо не е минало, пита го някой,
- ми на тей,нищо не мина,
аз тогава се сетих за разказите който съм слушал ,как с калашници за изтребали цяло стадо сърни,елени..каква голяма купчина се получила след растрела..
и му казвам,
- ми как да има дивеч тука бе гсин старши,то,сичкото старшини  авджий,офицерите и те,тука закона за лова не важи както отатък кльона,ми нема как да са въди толкова бързо дивеча тука,
и като сложим и бойците от заставите,и те да гръмнат нещо..ми нема да има.

питал съм ,като сме ходили по заставите има ли дивеч,всички казваха ,че нема... и в турско немало дори :)

на 13-та пък,един от старите сапьори сметнал,че това дето шавало в храстите било диво прасе с малките...и тър ,тър са АК-то,метнал ги сичките ...ама  въ последствие се оказало че дивеча бил на  зставата ...май. :)

сапьора грешал един път...повече не повтарял!!!

anton

Началника на сапьорите в Малко Търново беше ст. лейтенат през 86, не му помня името, беше с мустаци. Та той ходеше с двуцевка. Когато стройха въжения мост за около 2 месеца бая дивеч беше гръмнал.

Ивайло Христов

Позволих си да обединя две теми, в които очевидно ще се пишат едни и същи неща:
"Дивеча по Границата", която досега се намираше в раздел "Служебното куче" > "Животните в казармата"
и новата тема в раздел "Разкази и истории".
Остава въпросът, къде е най-подходящото място за новата тема - в раздел "Служебното куче" > "Животните в казармата" или в раздел "Разкази и истории"?
От браздата започва Родината!

Статистика

Members
Total Members: 4716
Latest: слави
New This Month: 2
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509894
Total Topics: 1913
Most Online Today: 250