Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Впечатления и снимки от срещата Сарабурун 2012 г.

Започната от anton, 29.03.2012 г., 22:41 ч.

« назад - напред »

Norr

Цветя за тримата герои, останали завинаги край граничната бразда и не допуснали врагът да я премине.

енчо енев

Едно голямо БРАВО на организаторите .Успяхте да ме върнете 24 години назад във времето.След толкова години извървях отново пътеката от 1-ви десен по кльона /макар ,че такъв почти няма/ до заставата.Е,не я заварих както преди 24 години,но доста спомени нахлуха в главата ми .Вървейки ,успях да открия и една пряка пътека до заставата.Все още не съм открил стари бойни другари ,но надявам се и това ще стане.Засметка на това пък се запознах лично с хора от форума ,първо с Томов и чрез него с ivailo_hr,Niki_vd,Norr,Jivko_slavov,Доктора  и приятеля до него/забравих името ,за кото се извинявам/,но им  благодаря за сладката приказка ,която направихме до паметника.Дане пропусна някой  :Richko -оказа се градски, MLADEN,ditoval,Anton май няма да мога да изброя всички.Благодаря на всички и се надявам да се виждаме отново

rumensh

Браво момчета макар че не присъствах ме развълнувахте от самия снимков материал,още веднъж се доказахте че сте истински ГРАНИЧАРИ,много достойни хора сте се събрали на едно място,хвала Ви,гледам че организацията е била на ниво и всичко е минало благополучно,поздрави на всички.

Dian Dianov

Стрещатата беше организирана перфектно ! видя се ,че граничарския дух е жив и за граничарите непреодолими пречки няма . Още дълго време в Ивайловград ще се говори за това , как граничарите и семействата им почитат паметта на своите герои , отдали живота си в защита на народ и родина и как могат да се веселят подобаващо ! С голямо нетърпение очаквам качването на снимките от срещата за да направя и семейството си съпричасно с преживяното от нас ! Желая Ви крепко здраве приятели ,горд съм че Ви познавам и до нови срещи !
дИАНОВ .

stoqn

Не ми се мисли,ако бабето види тази снимка.. :)
мл.с. Кузманов
ТГЗ - с. Чорбаджийско

efr_stanilov

Почетоха паметта на загинали граничари

Почетоха паметта на загинали граничари
Автор: Мария Димитрова
Понеделник, 02 Април 2012г. 11:08ч.,

ЦитатПаметта на загиналите трима граничари в бой с нарушителите на държавната граница  преди 60 г., бе почетена в с.  Вълче поле, община Любимец. На 31 март преди 60 години, на връх Сарабурун край селото, на граничната бразда, загиват Стоил Косовски, Асен Илиев и Георги Стоименов. През 1982 г. в тяхна чест е издигнат паметник в центъра на Вълче поле. Възпоменателното тържество бе организирано от община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и бе уважено от кметовете на Свиленград и Ивайловград Георги Манолов и Диана Овчарова, началници на гранични и полицейски управления, бивши командири на гранични отряди. Традиционно присъстваха и граничари от интернет - форума "Граничарите на България", обединени под девиза "Нито крачка назад - зад нас е България!".

Сражението на българо-гръцката граница на връх Сарабурун се определя от граничарите от резерва като едно от най-големите въоръжени стълкновения с диверсионно-разузнавателна група в историята на българските Гранични войски.

Слово по повод кръглата годишнина от събитието и в прослава на героизма на граничарите, дали живота си за охраната на държавната граница, произнесе кметът на община Любимец Анастас Анастасов, който е и подполковник от резерва. Слова произнесоха и полковникът от резерва Иван Петров от името на клуб "Граничар" и Станислав Станилов, от името на интернет-форума "Граничарите на България". Панахида бе отслужена от отец Трифон.

За първи път на възпоменанието, което е традиционно, бе дошла Полина Атанасова, внучката на Георги Стоименов. Нейният баща е бил само на три месеца, когато дядо й загива без да види сина си.
Генерал-майорът от резерва Стоян Топалов, предеседател на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, връчи грамоти, календари, посветени на 100-годишнината от Балканската война, и новоизлязлата книга "Охрана на българските държавни граници" на гостите, уважили поканата за възпоменанието.

bojidar

Браво момчета, страхотни сте!!! Виждам присъствие от 2 ГО, защото миналата година бях сам, а сега жицата е най-активен. -Жица щом Док е от 2ГО и ти си с нас, нали ???

Ивайло Христов

Аз не съм импулсивна личност, но може би съм меланхолична и романтична натура.
От много години престрелката на Сарабурун ме вълнува истински. Затова и през дните на срещата аз бях малко отнесен, защото през цялото време мислено бях около върха и браздата. Опитвах се да си представя какво е ставало там в ранното, мъгливо утро на 31 март 1952 г. Точно затова и прекарах цялото, свободно от официалните мероприятия на форума време в ходене по деретата, шубраците и камънаците около и на Сарабурун, както и на границата под Тастепе.
От браздата започва Родината!

georginankov

Аз лично трудно ще излезна от "филма" в който бях, защото колкото повече се виждаме, толкова повече започвам да не харесвам разделите след срещите. Преживените моменти са толкова много и толкова силни, че само ние тук можем да ги разберем. Пожелавам си, да бъдем живи, здрави и с повече възможности за срещи.
Помествам снимките направени от мен, на които ще видите и какъв го драхме на връщане през Шипка :)

https://picasaweb.google.com/105368568224005317788/30031042012?authuser=0&feat=directlink
,,Последният бандит непременно трябва да се залови жив! Другите може с автомати и гранати да се унищожат..."

нешо

Изразявам искреното си възхищение от цялата организация по провеждане на срещата. За мен всичко беше прекрасно, върна ме 28 години назад във времето. Мисля че намерих толкова нови приятели, благодаря ви момчета. Горд съм, че ме приехте да бъда един от вас и частица от този прекрасен форум.
Ето и още снимки от срещата:  https://picasaweb.google.com/103523894265591528770/DropBox?authkey=Gv1sRgCL-Yn4jQzcyHkAE
"Ние, силните, сме длъжни да понасяме немощите на слабите и не на себе си да угаждаме: всеки от нас е длъжен да угажда на ближния в доброто, за назидание."

Послание към римляните 15:1-2

super mystere

Привет!
Първо искам да благодаря на организаторите и участниците в това културно-масово мероприятие за почитане на паметта на загиналите герои на България! Аз лично преживях много положителни емоции, спомени нахлуваха в главата ми, а понякога и сълзи напираха в очите (особено когато пресичахме  кльона), видях се с много приятели, запознах се с други приятели. Не съм добър разказвач затова ще оставя снимките сами да говорят за деветата среща на граничарите и техните приятели :

Ето тук повече снимки:
https://picasaweb.google.com/104667460190299834498/2012?authkey=Gv1sRgCN7Mh47zwc-Xfw

ПП: Аз лично останах доволен и от персонала на хотела, и от самия хотел!
13 ГО Любимец - 2 ГЗ "Косовски" (Вълче поле)

brasna4a

Здравейте и от мен
Ще кажа само : Благодаря ви че има приятели .Защото  преживяното и емоциите  от тази среща не могат да се опишат с думи.
Още веднъж  Благодаря и до нови срещи
Ст.матрос на боен пост 5.1.1

Ивайло Христов

Понеже на срещата останах с впечатление, че има доста хора, които не са виждали този клип, та го слагам и тук, защото е посветен на шестдесетата годишнина от престрелката на Сарабурун.

Цитат на: nakatagsm - 28.03.2012 г., 20:30 ч.
"Песен за безсмъртните"  http://www.youtube.com/watch?v=EKgDr_1IppE       http://www.youtube.com/watch?v=V-3FHcsKVQY

В клипа са използвани снимки от ходенията ми до Сарабурун през 2010 г. и 2011 г. Само две снимки са взети "назаем" от Интернет и нямат пряка връзка със събитията, но се връзват тематично с текста на песента (жената с люлката на нивата и старата къща).
Сега вече имам и много нов материал, така че ще направя нов клип, но след като направя албума за срещата.
От браздата започва Родината!

chekur/Барбов/

Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

anton

Каквото и да кажа ще е малко. Тези които изживяха срещата ще я помнят дълго. Благодарен съм на късмета си че познавам такива ХОРА. Поздравявам ви.
https://plus.google.com/photos/115845718611163284221/albums/5726845898875644049

Статистика

Members
Total Members: 4733
Latest: Ivo Stojanov
New This Month: 2
New This Week: 1
New Today: 0
Stats
Total Posts: 510873
Total Topics: 1916
Most Online Today: 243