Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Съдбата на книгите "История на граничната застава"

Започната от петър кафазов, 01.03.2012 г., 19:54 ч.

« назад - напред »

karata

Живко,не е възможно ,да е нямало история на заставата.Всяка застава имаше.Даже при последната среща на Черничево видях ме историята на Черничевсата застава,и дори Велко я снима.Въпроса е колко отговорни и прибрани са били последните служещи на заставата.

jivko-slavov

Ако е тази в която пишеше имената на всеки набор и какво оставят на заставата ( мост , стълби , пейка , тоалетна ) се попълваше от ком. сек. - имаше , но история не съм виждал . Примерно боя на дългата поляна или юрушкото дере , или загиналите серж. Паскал и Г. Калеев , Й. Георгиев - нямаше .
мл. с-т Желязков - СЗ

jivko-slavov

Обикновенно стария набор след август наряд не даваше , само РГ и ДЗ - за целта която обсъждаха още юли по принуда . Това история на застава ли е ...........за отчет . А РГто минаваше в лежак и цигари .
мл. с-т Желязков - СЗ

velko

Цитат на: jivko-slavov - 22.05.2012 г., 20:05 ч.
Ако е тази в която пишеше имената на всеки набор и какво оставят на заставата ( мост , стълби , пейка , тоалетна ) се попълваше от ком. сек. - имаше , но история не съм виждал . Примерно боя на дългата поляна или юрушкото дере , или загиналите серж. Паскал и Г. Калеев , Й. Георгиев - нямаше .
Книгите "История на ГЗ", във вида, в който ние ги познаваме (с червената кожена подвързия и листи от бял картон), вероятно са били подвързани и раздадени на заставите в Авренската комендатура (а вероятно и в целите ГВ"), в края на 60-те години - тази на първият запис в книгата на ГЗ "Калеев" е от 1968 г.  От същото време е и книгата на 13 ГЗ "Хамбар дере".
В началото на книгите имаше няколко страници, отделени за по-важните събития на ГЗ, през по-ранните времена, където бяха описани и всички въоръжени инциденти и битки, в които е взел участие ЛС на заставата. Без съмнение, в началото на Вашата "История", са били описани и битките, в които са загинали граничари от заставата. Вероятно е липсвал само разказ за гибелта на серж. Паскал - въпреки, че за самия инцидент се говореше, но неформално.
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

velko

Цитат на: VALENTIN STEFCHEV - 22.05.2012 г., 21:22 ч.
тези червените не бяха ли граничните книги, където се подписвахме
Не, Стефчев, Граничната книга също бе подвързана, с червен цвят, но листите и не бяха от картон.
Ето за тази става дума:
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

morski

1975г. историята на 3ГЗ от Бургаския отряд беше със зелени твърди корици,а по-късно ги смениха с нов образец с червени корици и по-голям формат.Граничните книги където ГН се разписваше за проверките са зелени голям формат и бая дебели и тежки.

майор ТЕНЕВ

Морски даде отговора.
Действително на мен ми правеше впечатление, че първите години на заставите се споменават в телеграфен стил, на някои от първите години командването непълно и т.н, а последните десетина години има писано по-подробно/става дума за първата ми среща с този документ през 1980 г/.
Явно е, че има подмяна и уеднаквяване във Войските!
Но истории имаше на ВСЯКА застава.Друг е въпросът как са се водели и съхранявали.

петков

Цитат на: velko - 22.05.2012 г., 21:27 ч.
Цитат на: VALENTIN STEFCHEV - 22.05.2012 г., 21:22 ч.
тези червените не бяха ли граничните книги, където се подписвахме
Не, Стефчев, Граничната книга също бе подвързана, с червен цвят, но листите и не бяха от картон.
Ето за тази става дума:
А къде се пазят оцелелите Истории на Застави? За Кушленската - ясно, Станилов се е погрижил, а другите?
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

dobrev621

На Черничево някакъв колега от ГП родом от селото я е прибрал в домът си.
GSM-0887655071

петков

Щото видях снимка, дето Велко я е качил и останах с впечатление , че е при вас!  :(
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

dobrev621

Цитат на: петков - 04.02.2016 г., 12:04 ч.
Щото видях снимка, дето Велко я е качил и останах с впечатление , че е при вас!  :(
Не е, снимал я е от колегата.
GSM-0887655071

vesonp1

Добре де.....ако се отиде на Мария Луиза...да се попита в гранична полиция дали въобще има някакъв музей на ГВ или някакъв архив дали няма да изкочи нещо от там.....някой пробвал ли е?
Длъжности:Ефрейтор-кльонист,ТГ,Нарядаджия,ДЗ

ефрейтор Атанас Колев

На " Сърпиите" 1гз,8го ,имахме книга ,албум на която всеки набор си слагаше снимките със списък и кратки дани.Не искам да пиша подробно за съдбата й, и причината да я няма.Защото г-н Фишерски и други предлагат да се придържаме към Българската приказка -"За мъртвите с добро или нищо".
Атанас Колев

майор ТЕНЕВ

Цитат на: vesonp1 - 04.02.2016 г., 12:17 ч.

Добре де.....ако се отиде на Мария Луиза...да се попита в гранична полиция дали въобще има някакъв музей на ГВ или някакъв архив дали няма да изкочи нещо от там.....някой пробвал ли е?
Няма нищо. Ако са взети от заставите в отряда при закриване на заставите, отдавна са унищожени.

chekur/Барбов/

Така ме е яд сега >:( >:( >:(. В ръцете ми беше нашата, чел съм я ама нищо не помня. >:( А можех дето се вика и да я препиша.....поне по-важните неща >:( >:( >:(
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509687
Total Topics: 1911
Most Online Today: 215
Most Online Ever: 6823