Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Съдбата на книгите "История на граничната застава"

Започната от петър кафазов, 01.03.2012 г., 19:54 ч.

« назад - напред »

петър кафазов

През 70те години всяка гранична застава имаше една голяма книга със солидна подвързия и картонени листи.Беше малко по голяма от граничната книга.Когато в по късните години от моята служба ходих командировка по различните застави  от тези истории научавах за много неща ,за които няма от къде другаде да научи човек.За периода 71  -73год.съм водил прилежно историята на граничната  застава на с.Михалич ,но там нямаше този интензивен и напрегнат живот.За трите години служба там да съм изписал най много няколко листа  и то стандартните при посрещането на младите граничари при уволнението и за някоя по завързана гранична обстановка.За периода 73-79год.когато служих на заставата в с. Капитан Андреево едно от служебните ми задължения беше да водя историята на граничната застава.Трябва да отбележа че това задължение го испълнявах със задоволство.В началото на годината с посрещането на младите граничари  се записваха трите имена на целия личен състав, а той не беше никак малък 82 души /осемдесет и двама/Граничните обстановки бяха ежедневие ,а за този шест годишен период задържаните нарушители бяха стотици.За всичките тези случаи с подробности и в детайли бяха описвани в тази история.През този период беше построена новата зграда към заставата.Беше открит паметника на М. М. Козлов.На три пъти заставата беше обявена за комплексен първенец в ГВ.От всичките тези набори които служиха на заставата   имам най добри чувства и спомени.С умиление разглеждам понякога общите и и индивидуални снимки  направени за музея, но за голямо съжаление  не знам къде може да се намери тази история.Близо 500 човека са минали през заставата за този период и до сега не съм намерил  във форума човек.Ще се радвам истински ако някой ми се обади да освежим спомените.По старите колеги си спомнят ,че бях  редовен кореспондент на в-к ,,Граничар,, ,защото имаше много интересни случаи за споделяне ,а тогава това бе нашия форум.

нешо

Имам един въпрос (може да се приеме и като идея)- дали се пазят някъде броевете на в- к "Граничар"и има ли начин да се качат в интернет, защо не и като отделна тема във форума.
"Ние, силните, сме длъжни да понасяме немощите на слабите и не на себе си да угаждаме: всеки от нас е длъжен да угажда на ближния в доброто, за назидание."

Послание към римляните 15:1-2

нешо

Също съхраняват ли се някъде книгите-,,История на граничната застава,, и дали са достъпни?
"Ние, силните, сме длъжни да понасяме немощите на слабите и не на себе си да угаждаме: всеки от нас е длъжен да угажда на ближния в доброто, за назидание."

velko

Ето една от малкото, оцелели до наши дни:
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

valdesidva63

Да ви разкажа какво чух за историята на моята застава.Дошъл след години някакъв лейтенант от демократите и си избърсал задника с нея.Те тая гад ако ми падне ще го бия докато му паднат звездите от пагона и чак тогава ще го разстрелям като куче >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( :'( :'(

velko

Цитат на: valdesidva63 - 01.03.2012 г., 21:58 ч.
......... някакъв лейтенант от демакратите и си избърсал задника.........
Аз не знам "демакрат" ли е бил или обикновен "Ploscogavus Tupoumicus Vulgaris".
А знаейки от какъв картон бяха листите на тези книги, може да се съди, че и личната му хигиена никак не е била на ниво.

morski

За огромно мое съжаление и в нашия 8ГО-Бургас няма запазена нито една история на застава :( :oСъщия отговор, който предизвика безсилната ми ярост,получих на въпроса дали е запазен архива на вестник"Граничар" >:( :(

tisho

от такива като въпросното демократично л...о много документи и материали отидоха на майна му,незнам какви хора има,като неможеш да запазиш недей унищожава,какъвто и да си син зелен червен недей съсипва това което ще остане за хората след теб.

нешо

Не, такива не са демократи, това са безскруполни хиени. През последните 20 години им се нагледахме, как преминават от партия в партия, само да не се губи кярът им. Лошото е, че май тази свинщина няма  да има край. :( >:(

А не може ли да се пробва в библиотеките, току виж се окаже, че съхраняват част от броевете на в- к "Граничар"?

Коста Костов

Велко , можеш ли за несведущите малко повечко за частите от отзад.Много безхаберна с...ч за съжаление се нарои , лошото е че лостовата система боксува....

sacho58

Така се унищожи всичко в нашата държава в името на "новото" на демокрацията.А кой друг, ако не
малоумник ще си строши къщата преди да е набавил матеряли за нова? :o ???

velko

Цитат на: Коста Костов - 01.03.2012 г., 22:53 ч.
Велко , можеш ли за несведущите малко повечко за частите от отзад.....
Това е книгата на ГЗ "Калеев", с. Черничево - моята застава. Запазена е благодарение на съвестните момчета от ГП, поели щафетата от ГВ. Когато са опразвали заставата, са се сетили, че нейната "История" е писана с усилията и потта на стотици граничари. Тук е мястото да им благодаря!
Успели са да спасят и част от Историята на "Хамбар дере" - била е подготвена за разпалки.

Някои хора наивно си мислят, че като унищожат "историята", ще променят миналото си. Но единственото, което може  да се променя е бъдещето. Жалко, че не са го знаели. И вместо да променят бъдещето си, те са загубили време и усилия, за да променят миналото си. Така са останали без бъдеще.

efr_stanilov

И още една запазена история - тази на заставата край село Кушла - "Къпина", "Анибал", "Елба" през годините ...
Има и знаме на отлична застава ... абе, който търси, намира ... ;)

нешо

Много ми се иска да се надявам, че повето командири са спасили знамената и книгите в които се е вписвало историята на заставите.

efr_stanilov

Кой колкото можал ....
Опазено, сега пазено, ползва се от всички за които е скъпо ...

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509687
Total Topics: 1911
Most Online Today: 215
Most Online Ever: 6823