Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Българското овчарско куче (БОК) в охраната на българските държавни граници

Започната от velko, 12.02.2012 г., 11:54 ч.

« назад - напред »

niki

Искам да кажа, че - първо, в този форум, чиято тематика е с друга насоченост, не е редно да спорим / да го опорочаваме/, с полемики, за същноста, националната и историческата принадлежност на балканското / нашенското/ овчарско куче!
   Второ, колега, ако малко разсъждавате логично над написаното от Вас, сигурно ще откриете известни противоречия? Не смятам, че каракачанския форум, е миродавен за търсене на историческата истина!
   Трето, проблема с породноста на планинския кон и цакелната овца / научните имена на тези животни/, е отдавна установен!
   Четвърто, написаното не почива на никаква сериозна, логична и научно фактологична основа, затова абсолютно не подлежи на коментар!
    И пето, колеги, ако някой притежава представител /ли/ на нашата порода овчарско куче, може да си го нарича гръцко, българско, каракачанско, юручко, ако щте и мексиканско или патагонско дори, това е негово лично право, сам да търси изява на българското национално усещане в себе си, което естествено, няма нищо общо с истината за кучето ни...

velko

Понеже темата е за кучетата на ГС, я изчетох отново, от самото начало. И когато приключих, с изненада установих, че вече знам повече за един български киноложки спор, но знам по-малко за кучетата на Граничната стража, отколкото знаех преди да прочета цялата тема и препратките в нея.......
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

niki

В исторически план, кучетата на българските граничари а в Средновековието и / гранични федерати - б. м. погранично население от друг произход в рамките на дадена държава, което живее в някоя от нейните покрайнини/, са били векове наред имено нашите овчарски такива. Това е неизменно някъде до към 50 - 60г на ХХ век , когато повсеместно е заменено с немските кучета! Това го показват и старите снимки с граничари. Подбора на стражеви кучета за граничната стража е ставал на база местната популация овчарски кучета от селата в близост да съответната граница / пост, застава и др./! Например на добруджанската граница, където в Добруджа никога не са и стъпвали каракачани, но пък си е имало сериозна популация от овчарски кучета при българите, няма как да наречем кучето по граничните постове каракачанско, нали?

dobrev621

Я кажете нещо за тука, ква порода е-кръстоска. :) Кучетата са на Живко Жележчив. ;D
GSM-0887655071

Стефчев

Папрята истинската завивка за граничаря

йордан димитров

Може и балканска овчарка да се каже,че и в македония и сърбия съм виждал такива...
Jimmy стрелецът  на бързите елени!!!

Стефчев

gorog

Первый рассвет-тебе пограничник! Первый цветок-тебе пограничник! Первая пуля-тоже тебе...

dobrev621

Браво на бат Стефчем и Жорката-кръстоска между Калган и Алабай.Понеже Калганът е агресивен и към хора се кръстосва с Алабай и се получава идеалната пастирска порода-твърда към животни (вълци, чакали) и поносима пъм хора-не толкова агресивни. ;)
GSM-0887655071

gorog

Цитат на: dobrev621 - 06.04.2017 г., 09:30 ч.
Браво на бат Стефчем и Жорката-кръстоска между Калган и Алабай.Понеже Калганът е агресивен и към хора се кръстосва с Алабай и се получава идеалната пастирска порода-твърда към животни (вълци, чакали) и поносима пъм хора-не толкова агресивни. ;)
сто процента алабай, само окроската е по различна-от кангала!
Первый рассвет-тебе пограничник! Первый цветок-тебе пограничник! Первая пуля-тоже тебе...

Стефчев

Първото което ме наклони към Анадола е самата стойка на кучето

gorog

Цитат на: Стефчев - 06.04.2017 г., 12:14 ч.
Първото което ме наклони към Анадола е самата стойка на кучето
ти, алабая на Васко баничката ,не си ли го виждал? беше в двора на баща му(лека му пръст)! същата стойка и осанка!

Стефчев

Да такае, даже ми израсна в погледа, знаеш че в квартала аз съм един от тези дет си падат по голямите кучета ;)

gorog

Цитат на: Стефчев - 06.04.2017 г., 12:34 ч.
Да такае, даже ми израсна в погледа, знаеш че в квартала аз съм един от тези дет си падат по голямите кучета ;)
то биваше да си вземеш един пинчер, и щях да умра от смях!

dobrev621

Цитат на: Стефчев - 06.04.2017 г., 12:34 ч.
А кучките какви са! :o ??? :o
GSM-0887655071

Статистика

Members
Total Members: 4716
Latest: слави
New This Month: 2
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509894
Total Topics: 1913