Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

УГВ/НСГВ/НСГП и батальона за обслужване в София

Започната от geryv, 21.11.2011 г., 21:29 ч.

« назад - напред »

майор ТЕНЕВ

Може да е слагал очила при нужда, но не ходеше постоянно с тях.
Беше тих и незабележим, тя и длъжността не му пасваше, но изкара повече от 10г като НЩ.
Имаше бая мераклии за НЩГВ, защото до 1985-6г, длъжността Зам-КГВ бе незаета.

Kremenski

Цитат на: mitko20050 - 04.12.2016 г., 13:15 ч.
Моят спомен за генерал Костадин Белчев.
Не съм бил негов личен шьофьор но тогава службата ме срещна един път с него и той остави най-яркият спомен от войнишките ми години. Трябва да е било лятото на 88-ма година. Имах поставена задача - една сутрин да взема генерал Белчев УГВ и да го закарам в кюстендилският отряд. Отидох пред УГВ, представих се на дежурния на пропуска който от своя страна се обади на коменданта - капитан Дойков. Коменданта ми направи кратък инструктаж и ето че генерала се появи. Който го познава знае как изглеждаше - нисичък набит, тогава вече на години и в онази генералска униформа с дебелите червени кантове. Очаквах строг и сериозен човек, защото вече бях пътувал няколоко пъти с зам. командващия Стефан Ангелов, но се оказа че не е така. Генаралът завърза един прост и непринуден разговор с мене като равен с равен. Каза ми така: Сега ще отдем първо до нас за да свършим една работа. По пътя ми разказа че очаква двама майстори които ще дойдат да монтират една метална врата на входа на апартамента му, ще обядваме и тогава ще отпътуваме за Кюстендил. Разказва ми : - Моята съпруга много се притеснява когато пътувам в камандировка, защото остава сама в жилището. Цяла нощ не може да спи. Слага един стол срещу входната врата, сяда на него и така стои дълго през ноща. Затова ще сложа тази метална врата за да се чувства по сигурна. Отидохме у тях. Когато човек влезе в апартамент на генарал очакава да види някакъв голям лукс там. Но не. Веднага ми направи впечатление обзавеждането – стари мебели от 60- те години може би, черно-бял телевизор Опера или Пирин не помня точно. Само кухнята беше що годе съвременна. Генерала който не преставаше да ми говори каза така: Недей да обръщаш внимание че всичко е старо тук. Всичко което имам и изкарвам го давам за децата си. Тези думи са се запечатали особенно добре в съзнанието ми, дали като мъдрост, дали като съвет...не знам.
След това се преоблече с някакъв ханцуг и заприлича на един обикновен добродушен дядо. Майсторите си вършеха своята работа а той той каза че ще отиде до магазина да купи нещо за ядене. Попита ме дали обичам салам - камчия или хамбгургски за да опържи на мен и на майсторите. Отиде човека до магазина, върна се със салама и започна да го пържи. Аз седях на кухненската маса, слушах го и казвах отвреме на време по нещо като внимавах да не изтърся някоя глупост за да не се изложа. Започнохме да обядваме а генерал Белчев ни сервира и не престава да говори: Ние с тебе ефрейторе сме направени по заслуги.. генерал и ефрейтор се става по заслуги. Стара изтъркана приказака но аз я чух лично от него. И още: да запомниш сега как генарал е сервирал на ефрейтор... Ония майсторите само се подсмиват защото бяха малко по-големи батковци от мен и знаят за какво иде реч а аз седя на тръни и се усмихвам тъпо.
Следва продължение... :)

През пролетта на 1980 г идваха всички КГО в УГО,Ивайловград с полк Георгиев.Най- висок беше полк Войнов на видинския ГО, а най страшен полк, /забравих му името/ с нахлупената фуражка на очите, к-р тогава на малкотърновския ГО

velko

Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

uestli1

Цитат на: Kremenski - 04.08.2018 г., 21:21 ч.

.....а най страшен полк, /забравих му името/ с нахлупената фуражка на очите, к-р тогава на малкотърновския ГО
Полк.Динко Керемедчиев-командир на УГО-И-град по мое време.Дребен с нахлупена фуражка ,всяваща респект,строг ,но справедлив.

Kremenski

Цитат на: uestli1 - 05.08.2018 г., 10:13 ч.
Цитат на: Kremenski - 04.08.2018 г., 21:21 ч.

.....а най страшен полк, /забравих му името/ с нахлупената фуражка на очите, к-р тогава на малкотърновския ГО
Полк.Динко Керемедчиев-командир на УГО-И-град по мое време.Дребен с нахлупена фуражка ,всяваща респект,строг ,но справедлив.

Благодаря, същия офицер

mitko20050

Цитат на: velko - 05.08.2018 г., 08:37 ч.
Цитат на: mitko20050 - 04.12.2016 г., 13:15 ч.
..
Следва продължение... :)
Митко, дай продължението, моля :) :) :)
...след това отпътувахме с генерал Белчев от София за Кюстендил. На излизане от София един капитан от БНА маха на автостоп. Генерала вика: спри да го качим. Белчев отвори вратата. Оня като видя ония червени генералски кантове и се почна едно отдаване на чест... едно рапортуване, поделение, длъжност и т.н.т. Иначе Белчев много пееше докато пътувахме. Някакви народни песни бавни такива, не си ги спомням вече. Много обичах командировките към Кюстендил пътя беше хубав и природата много живописна и сигурно това предразполагаше генерала към пеенето. Говореше ми за вредата от западната пропаганда и по конкретно за метал и рок групите. Аз само потвърждавах, нямаше как да му кажа, че всичката ми аудио колекция се свеждаше до AC/DC, Zeppelin, Purple и Floyd. Друго което си спомням е че ми говореше с голяма ненавист за израелците. Да не изпадам в подробности но беше нещо от родът на това че те били много неблагодарни затова че им е дадено да си направят държава а те тероризирали всички съседите около тях...
В Кюстендилският отряд генерала имаше някакво мероприятие относно същата тази западна пропаганда от метъл групите. Ако някой е бил на лекцията му може да разкаже. По късно навързах събитията и се досетих, че точно тогава в България имаше концерти на Юрая Хийп-първите минали зад желязната завеса. Имали бяха и концерт в Кюстендил и от отряда бяха ходили организирано. Тези събития явно бяха разтресли полит ръководството на ГВ и затова са били и съответните мерки. Друго не си спомням за съжаление. Беше лято 1988...

валентин60

На пук на Халата папрята е мой приоритет

zmiori

"Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, които поставят интересите на България над интересите на Русия."

velko

Благодаря, Митко!
Много добър разказвач си, а и тези детайли, които си забелязал и описал ние, заставаджиите няма как да ги знаем - при нас появата на генерал бе свързана с допълнителен стрес и.... надежда, че "точно тогава ще сме наряд- за да не се мяркаме излишно пред началниците" :) :)
А това, за Кюстендилския отряд, организирано на концерт на Юрая Хийп- направо е докарало нощни кошмари на правлинейните ЗКПЧ-та в отряда :) :) :)
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

петков

То не е чак за вярване , да се чуди човек как е допуснато това безобразие , да се подложи войската на това упадъчно влияние!  :-\
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

валентин60

Цитат на: петков - 09.08.2018 г., 08:57 ч.
То не е чак за вярване , да се чуди човек как е допуснато това безобразие , да се подложи войската на това упадъчно влияние!  :-\
То затова телевизорите бяха с един канал и закотвени в кутия ;)
На пук на Халата папрята е мой приоритет

петков

То щото имаше други канали , простотия пълна!
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

dido_ss

В заставата ни телевизорът не беше в кутия.
Гледахме турска телевизия без звук, а за антена ползвахме един алуминиев тел. Обикновено някой от младите граничари го държеше, а дежурния по застава беше до вратата на димитровската стая.

dobrev621

Цитат на: dido_ss - 09.08.2018 г., 12:36 ч.
В заставата ни телевизорът не беше в кутия.
Гледахме турска телевизия без звук, а за антена ползвахме един алуминиев тел. Обикновено някой от младите граничари го държеше, а дежурния по застава беше до вратата на димитровската стая.
И при нас ловехе две гръчки и една турска също без говор-на покрива имаше някаква антена за ТВ-то!!! ???
GSM-0887655071

zmiori

Нашия не беше в кутия. Седеше си на секцията в ДС. Освен наще фащахме още 3 турски без звук. По ТРТ3 гледахме "извън земните" от НБА.
"Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, които поставят интересите на България над интересите на Русия."

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509643
Total Topics: 1911
Most Online Today: 113
Most Online Ever: 6823