Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

УГВ/НСГВ/НСГП и батальона за обслужване в София

Започната от geryv, 21.11.2011 г., 21:29 ч.

« назад - напред »

geryv

ПРИВЕТ НА ВСИЧКИ !

Не знам дали правилно съм се ориентирал, но отварям темата, следвайки препоръките на efr_stanilov в началото на темата "Школите за потготовка в ГВ", а и чесно казано търсейки форума не успях да намеря инфо за служили в УГВ по мое време !?
Това беше през не чак толкова далечната 1988-1990 г. Поделението е 56310 - Батальон за обслужване на Управлението на Гранични Войски, което се водеше поделение 56300 и по онова време се намираше в центъра на София на ул. "Княз Борис І", веднага след пресечната с ул. "Позитано", непосредствено преди бул. "Стамбулийски". Самият Батальон беше в "Люлин", непосредствено до "Сюз на слепите в България", като лятото на 1990 г. непосредствено преди уволнението на нашият набор го преместиха във "Враня". Бяхме две роти - "Автотранспортна" и "Свързочници". Аз бях в първата. Тогава командващ ГВ бе Ген. Л-т Стефан Ангелов, а мой взводен командир не безизвесният Ген. Живко Живков /по мое време Ст. Л-т/, Директор на "Охранителна полиция" до началото на пролетта на 2009 г.
Спомняйки си за тези времена ме обземат приятни романтични спомени ! Надявам се да открия някой сънаборник служил по мое време там  :)

георги зарков

Цитат на: geryv - 21.11.2011 г., 21:29 ч.
ПРИВЕТ НА ВСИЧКИ !

Не знам дали правилно съм се ориентирал, но отварям темата, следвайки препоръките на efr_stanilov в началото на темата "Школите за потготовка в ГВ", а и чесно казано търсейки форума не успях да намеря инфо за служили в УГВ по мое време !?
Това беше през не чак толкова далечната 1988-1990 г. Поделението е 56310 - Батальон за обслужване на Управлението на Гранични Войски, което се водеше поделение 56300 и по онова време се намираше в центъра на София на ул. "Княз Борис І", веднага след пресечната с ул. "Позитано", непосредствено преди бул. "Стамбулийски". Самият Батальон беше в "Люлин", непосредствено до "Сюз на слепите в България", като лятото на 1990 г. непосредствено преди уволнението на нашият набор го преместиха във "Враня". Бяхме две роти - "Автотранспортна" и "Свързочници". Аз бях в първата. Тогава командващ ГВ бе Ген. Л-т Стефан Ангелов, а мой взводен командир не безизвесният Ген. Живко Живков /по мое време Ст. Л-т/, Директор на "Охранителна полиция" до началото на пролетта на 2009 г.
Спомняйки си за тези времена ме обземат приятни романтични спомени ! Надявам се да открия някой сънаборник служил по мое време там  :)
Е ,след като взводен ти е бил Живко Живков,със сигурност имаш приятни спомени.Добре дошъл ,със сигурност ще намериш сънаборници тук. :) :)

dobrev621

Е преди МГ беше УГВ,за там трябваше доста връзки,но имаше и такива които попадаха и случайно.
Добре дошъл и от мен.
GSM-0887655071

Ивайло Христов

Добре дошъл geryv!
Помолих админа да създаде нов основен раздел за твоето поделение в Бойни другари - открийте приятелите си от службата, тъй като то не е било школа, а не е било и на границата. Но засега темата ти ще стои тук.
Пожелавам ти приятни мигове във форума!

Как беше позивната на поделението по твое време?
От браздата започва Родината!

velko

Добре дошъл във форума, geryv!
По мое време, за "привилегия" се считаше дори службата в комендатура. А какво ли е било да се служи в самата столица? Сигурно и там си е имало кусури - като се започне от болтовете и големите звезди, които можеш да срещнеш всеки ден (и да отнесеш някой "уставен" арест от срещата) и се стигне до ученичките, които си можел да срещаш всяка гарнизонка :) Определено към твоите разкази ще има голям интерес тук :)
Ех, Хала.... казваш.... 17 км до асфалт. Найс, а? :)
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

dobrev621

GSM-0887655071

майор ТЕНЕВ

Цитат на: VALENTIN STEFCHEV - 24.11.2011 г., 00:03 ч.
Като че ли не беше той, нещо друго име ми се мотае в главата, може и да греша
Той беше, ген Ради Славов.
Преди него беше Йолов, който почина.

майор ТЕНЕВ

geryv
Командващ по това време беше генерал-лейтенант Стефан ЦАНОВ!!!

Stenli_63

Добре дошъл и от мене във форума. Както казва Велко по горе тука си беше привилегия да служиш особено за софиянци. Аз също се надявах , че след като ми мине единичното обучение в УП в с. Дружба ще дойда тука ама.....Нещо ми се размина. Но не съжалявам.  :)

geryv

Благодаря на всички ви за топлото посрещане във форума ! Вече започнах да се поориентирам благодарение на публикациите ви. Прочетох за предстоящата среща на хижа "Воден камък". За жалост късно открих форума :(.  Много ми се щеше да дойда на тази среща, но точно тогава съм ангажиран. Понастоящем работя, като банков служител. Точно през този уикенд /3-4 декември/ празнуваме "банкерският празник" в комплекс "Острова" на Бели осъм, след Троян по пътя за Беклемето. За жалост всичко вече е свършен факт, ангажиментите са поети и местата резервирани :(, но при всички случаи ще се възползвам от следващата организирана среща /виждам, че и през лятото правите/. За целта ще следя форума с интерес ! А имам да вземам и толкова много отпуск, щях част от нея да я оползотворя доста пълноценно идвайки на "Воден камък" :(

geryv

Цитат на: майор ТЕНЕВ - 24.11.2011 г., 06:29 ч.
geryv
Командващ по това време беше генерал-лейтенант Стефан ЦАНОВ!!!
Макар и да казвам "не чак толкова далечната 1988-1990 г.", все пак не малко време е изтекло, но съм сигурен - Ген. Стефан Ангелов /надявам се да не бъркам фамилийте/ от Правец. Помня и шофьорът му - р-к Пламен Петков също от Правец. Н-к щаб бе Ген. Марко Георгиев /все още във военната ми книжка, сгъната на четири стои Служебна бележка подписана от него, че мога да се движа в Софийския гарнизон до 21,30 часа/.

майор ТЕНЕВ

Полк.Стефан Ангелов беше назначен за Командващ ГВ през август/някъде, месеца може да го греша/ 1990г и тогава му беше присвоено звание ген.-майор.
Дотогава беше зам-командващ, а ген.л-т ЦАНОВ беше отстранен от длъжност вследствие преврата на 10 ноември.

dobrev621

Мейджър да те попитам,имаше един полковник Найденав в УГВ като,че отговаряше нещо за агитационните работи,дъщеря му беше журналиска във вестник "Граничар"-Галина Найденова,също бе и изпитваш,ходеше по заставите,знаеш ли нещо за него.
GSM-0887655071

майор ТЕНЕВ

Цитат на: dobrev621 - 25.11.2011 г., 10:41 ч.
Мейджър да те попитам,имаше един полковник Найденав в УГВ като,че отговаряше нещо за агитационните работи,дъщеря му беше журналиска във вестник "Граничар"-Галина Найденова,също бе и изпитваш,ходеше по заставите,знаеш ли нещо за него.
С Галина сме се срещали, че и аз по едно време бях кореспондент, но сега научавам, че е била дъщеря на наш офицер :-[.А за този полковник не зная нищо.

lavroni

Цитат на: dobrev621 - 25.11.2011 г., 10:41 ч.
Този полковник си го спомням.Идвал е на проверка в заставата и като почнеше да говори...спирка нямаше.Страхотен оратор беше...
ефр. МилкоМилов;16ГО Г.Делчев;6ГЗ"Нимфа"1984-1986г.с.Теплен

Статистика

Members
Total Members: 4691
Latest: AAngelov
New This Month: 1
New This Week: 1
New Today: 0
Stats
Total Posts: 508209
Total Topics: 1906
Most Online Today: 170