Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Живата храна край нас ...

Започната от efr_stanilov, 26.11.2009 г., 11:38 ч.

« назад - напред »

granitsa68

Да я поразлющим още малко тая тема. И ние имахме едната година конь(така викаше фатмака),прасе и 10-12 шилета. Отглеждахме си ги за нас ,не че нямаше какво да ядем(артелната пращеше от продукти). Прословутото прасе го гръмна фатмака та после го разфасовахме с готвито. Много "шукаритетен" касаплък направихме тогава с червено винце и шишове ;D. С коня ходехме за пощата до селото,но уви....Веднъж боеца който се грижеше за животните слезе до селото с каруцата  и късно след обяд в заставата се прибра само...коня .Подплашило се кончето,покъсало каишите и на галоп в заставата ;D.По-късничко си дойде и коняря 8).А шилетата,мамка им,една вечер не ги прибра човека в кошарата и  забегнаха в сръбско.  3 дена обикаляхме целия участък да ги търсим,няма шилета,няма рога-кожи,нищо няма. Е,халал да им е ,сръбските наряди са похапнали натурално БГ агнешко ;).Важното че войската си хапваше стабилно.Наистина по магазините в селото беше скучно по рафтовете,та хората ожидаха за русенско варено,копърки.....
Ефр. В.ГАНЕВ  11ГЗ"НИСА"с.РАКОВИЦА--ВД

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

Ние имахме само 4-5 прасета.Може би защото бяхме близо до отряда и до заставата целогодишно имаше перфектен достъп но нямахме друга стока.Изключвам това че си бяхме направили гълабарник до питомника и гледахме 20на гълъба.

anton

На нашата застава в Малко Търново, гледахме около 20-на крави и телета, като станеха по 300-400 кг ги товарехме на камиони и ги караха към отряд. Катър/горския/, кобила/светла/, кон/ боянски/ и 2 годишно конче Борката страшен хубавец. На фингера му се разказваше играта докато ги нахрани. Всяка пролет ни стоварваха 30-на агънца и почиващите от наряд ги пасяха. Имаше и две прасета свободно пуснати опрасваха ги глигани и всяка година по 8-10 малки на раета, като станат към 40 кг. Фатмака ги гърмеше с макаров. И хлебар ни се водеше но за нищо не ставаше горкия. Вяка сутрин имахме прясно мляко. Сега си мисля че е било хубаво, но тогава ми се искаше само уволнение.

granitsa68

Еее,стига бе ,как може така за хлебаря ;)Обиждаш професията брато  :).Хлебарите по ГЗ бяха на почит,готвитата бяха също носени на ръце.С най-добри чувства.

anton

Аз говоря само за нашия, още първия ден не сложил мая, после няма сол, на тредия ден спи до печката. Командира го закотви само часови.

granitsa68

Стават такива работи :),нали после трябва да има какво да се разказва. Нашия готвач например не беше ходил наряд,и почти към края на службата сам пожела да го пратят някъде. Още първите часове от наряда нашия вече не му се седеше ;D, вие няма ли да ме прибирате вече ;D вика,  айде стига толкова :).Спомени много,ама не всичко може да си спомни човек,трябва някой да пусне мухата за нещо та така ;).

LastHope7

всяка година напролет на заставата караха 30-35 бройки агнета ..годината през която аз бях там донесоха 33 бр.    сега: 4 умряха от нещо си :)  5 изядохме войниците - за 1 година  2 останаха и останалите командо и старшината си ги разделиха - по братски :)))) така е няма начин .. имахме и една  жеснка свиня ..която кой знае защо не се принасяше в жертва :)    имахме и 10-15 кокошки (те избягаха от съседите ) в последствие се превърнаха в супа и печено .. а имаше и още една жеснка кобила ..майка и ...само бягаше и ни създаваше проблеми ... та  това бяха животинките в нашата застава .. без да броим съседката - която беше най голямата кучка в селото :)))))))

Бот 11ГЗ 56 570-Г.Делчев

Стария бакар на заставата беше завършил Тоха и готвеше супер беше му хоби да готви за разлика от брат му който му доиде новобранец демек моя набор рк.Ушатов беше готин ама хич го нямаше по манджите беше учил за стругаро фрезис готвеше хубаво само яица и паржоли,та заради него се научихме да готвим всичките вкл. и командването.

vulcho69

Пак по додре е бил от нашия редник Еков.Тои човека си беше автомонтюр.Зсчто назаставата мо беше взоден в УПиго уреди на заставата да им оправя колите.Да ама веднъж мо се наложи да прави таратор аТОИ ГОРКИЯ ИЗОБШТО НЕ ГО ОБИЧАЛ.И незнаел как се прави прочел че се слага мляко и нашия да вземе да хакне с СУХО МЛЯКО.Старшината беш пред нервна криза Два дена смях в заставата а рк. Еков повече не влезе в кухнята.

anton

Цитат на: Бот 11ГЗ 56 570-Г.Делчев - 31.03.2010 г., 13:40 ч.
беше учил за стругаро фрезис
И аз съм завършил за стугаро-фрезист. Но.... да знаеш само как готвя! Само докато ти разказвам можеш да преядеш.
Поздрави.

plovdivchanets

Хе-хе, можем да си направим форум на стругаро-фрезистите  :D
И Аз по диплома съм такъв. Но имам и над 100 дни като готвач на заставата. В къщи се бях научил да готвя фасул, картофи и пържени яйца. Но за заставата се оказа достатъчно като начало, а впоследствие с помощта на професионалистите и  напреднали любители, наваксах.
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

granitsa68

Ее,пък нашето готви беше върхът :-*. Да ти направи пиле с ориз или зелен фасул, да си оближеш пръстите   ;D. Майстор беше момчето , завършил ТОХ , но си оправда доверието. Най-уважаваната личност на заставата-- готви №1 ;)

Niki_vd

При нас на корабите артилеристите освем картечните кули им се водеше и камбуза(кухнята),понеже по време на плаване те имат най малко работа.Та аз по принуда помагах на набора си който и яйца неумееше да пържи горкия:)) Но както и да е научи се да готви но що продукти съсипа и що манджи прегори не ви е о памет :))А дойде един новобранец който му бяхме поръчали да ни пържи сафрид и тиквички:)) обясних му как и го оставих да се поти салагата...сервира ни по едно време а тя рибата и тичвичките червени.....да вземе бомбето вместо в брашно да ги оваля в нишисте.....и кучетата на Мичуринската застава неискаха да ги ядат :))

granitsa68

Пролетно време беше пълно с охлюви из пущинаците ;D. Веднъж събрахме доста и ги донесохме на готвито да ни разнообрази менюто ;). Нашия пич реши да ни направи негов специалитет -----------охлюви на фурна , ей тъй за мезе дет се вика ;D. Хубаво ама като сложиш нещо във фурната , не е лошо и да го извадиш навреме ;D. Та запихме се на кафе след наряд , готвито барабар с нас на терасата на ГЗ и охлювите се е попрепекоха  ;D. Ядохме все едно каучукови изделия разбираш ли , ама нали да му уважим труда  ;D. Иначе момчето беше огън ,пушка отвсякъде. Спеше с ключовете от артелната под възглавницата и мине не мине току някой ги щипне и си отключи. То  най-вече заради кафето , фатмака не ни даваше редовно въпреки че ни се полагаше. Много ходехме и за див чесън , страшно вкусно мамбо ставаше . Миди от реката се събираха и се печяха на жара  ;D, който ги обича де , абе импровизаций колкото искаш . Разкладката висеше на стената за седмицата , но много рядко се спазваше,  само ако дойдат тиловаци. Иначе по-вечето време свободно съчинение относно храната. Не сме имали ограничение на месото поне при нас до УВО.

Niki_vd

Дивият чесън го има много по оня край около Раковица и Подгоре.Местните му викат лефурда и го ползват доста.Аз най го харесвам на таратор или на салата.

Статистика

Members
Total Members: 4710
Latest: AlexaikuReno
New This Month: 4
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509687
Total Topics: 1911
Most Online Today: 215
Most Online Ever: 6823