Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Из района на 10 ГЗ "Панама", с. Ломница

Започната от Ивайло Христов, 25.10.2019 г., 23:11 ч.

« назад - напред »

Ивайло Христов

Едно кръгче от селото до връх Рак*тски камък: https://photos.app.goo.gl/5W1peghemek66wmf8
От браздата започва Родината!

Ивайло Христов

Някой ще си познае ли съоръжението и участъка, както и къде са правени снимките, след като ги разгледа внимателно всичките?
Вървяли сме на югоизток и снимките ги качвам хронологично. На втората и третата снимки с червено съм отбелязал позицията на коловете от първата.

Има и снимка - жокер, но ще я покажа при показана любознателност.

доктора

5/6 ляв, там го знаех като ,,Мали Руй"! Като продължиш на ляво след един завой следва сравнително прав участък, отдолу е с. Туроковци!
,,НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА-ДЪРЖАВЕН РЕД!"

Ивайло Христов

Да, Мали Руй е острото връхче, което се вижда вляво над червената ми линия, но-о-о...

Жокер :)

Не знам, дали цифрата с кафява боя е номерът на участъка.

валентин60

По скоро е номер на кола,всеки кол беше номериран зада можеш да се ориентираш на кое междуколие си.Такова нещо ми се върти в главата.
На пук на Халата папрята е мой приоритет

Ив.Петров

Цитат на: Ивайло Христов - 23.10.2022 г., 23:14 ч.
Да, Мали Руй е острото връхче, което се вижда вляво над червената ми линия, но-о-о...

Номерата на участъците бяха написани на табелка на секционните колове.
А коловете бяха номерирани-първи кол бе след л.блок и нарастваха към края на участъка.
Който не знае какво да прави със свободата, никога няма да я оцени. Особено, ако му е подарена.

доктора

Цитат на: Ивайло Христов - 23.10.2022 г., 23:14 ч.

Точно 5/6 ляв е! На втората снимка си застанал към с.Ломница и ако си се качил от там има един много стръмен участък и има/имаше/ една чешмичка те това е 7/8 ляв. А на първата снимка както е боровата гора кльона прави десен завой покрай боровете и там някъде трябва да има пряк път към с.Туроковци, продължаваш напред, следва едно изкачване и си на 1 ляв, там ни беше пикета който сега се стопанисва от чичо Мита от с.Ломница и от пикета надясно по пътя и си на хижа ,,Руй".

Ивайло Христов

Ето го пикета от есента на 2018 г. Оттам обаче не можах да видя със сигурност, накъде отива съоръжението в участъка на съседите Ви отляво. Ама и те ебаси и района са имали - къде им е заставата, къде им е стика с вас... Вероятно от пикета кльона се спуска надолу към Забел. От запад от заставата до Насалевци е проследимо до Зелениград - все е в ниското и накрая изглежда забива в дълбоката долина под Шильи камик. Оттам към Забел не мога да го видя и на най-старото заснемане в Гугъл от 2006 г. За няма и 20 години откакто е махнато (спрямо 2006 г.) направо се е заличило / заличили са го горски пътища и т.н.

доктора

Цитат на: Ивайло Христов - 27.10.2022 г., 01:01 ч.
Ето го пикета от есента на 2018 г. Оттам обаче не можах да видя със сигурност, накъде отива съоръжението в участъка на съседите Ви отляво. Ама и те ебаси и района са имали - къде им е заставата, къде им е стика с вас... Вероятно от пикета кльона се спуска надолу към Забел. От запад от заставата до Насалевци е проследимо до Зелениград - все е в ниското и накрая изглежда забива в дълбоката долина под Шильи камик. Оттам към Забел не мога да го видя и на най-старото заснемане в Гугъл от 2006 г. За няма и 20 години откакто е махнато (спрямо 2006 г.) направо се е заличило / заличили са го горски пътища и т.н.
Комшиите от с.Насалевци нямаха кльон до нас, това което го имаше беше около 100-150 метра и беше бутафорен,всичко приключваше на портала на  1ляв на пикета! Интересно ми е, познах ли от къде са първите две снимки? ;D ;D ;D

Ивайло Христов

Да, на югоизточния склон на Мали Руй са коловете.
На картата - пресечната точка не северната тънка бяла линия с по дебелета бяла.
https://kade.si/#map=19/2518208.24/5289070.76/0
Същото от въздуха - вижда се как е продължавало съоръжението на югозапад покрай боровата гора, както ти каза.
https://kade.si/#av=19/2518208.24/5289070.76/0

Закачам снимка (131) с изглед натам - на югозапад от коловете.

Минахме през трасето на съоръжението на още едно място (тогава само видях остатъци от бодлива тел по земята), а вчера го гледах и на Гугъл от 2006 г.
https://kade.si/#map=19/2516943.3/5289239.75/0
Гледайки картата - ние идваме по пътя южно от скалата 8 м. и се движим на северозапад към кръстопътя. Съоръжението е било по пътя северно от скалата (там видях бодлива тел по земята), след това на разклона, където на картата са дадени 5 пътя, но те реално са повече, е продължавало по пътя на североизток, но не този, който прави сетне серпентини.

Същият разклон от въздуха - тук трасето на съоръжението на северозапад от разклона почти не личи, но е заключено между най-утъпкания път (този със серпентините) и другия, който е почти право на север, но го няма начертан на картата.
https://kade.si/#av=19/2516943.3/5289239.75/0

Снимка 79 - подхождаме към разклона. Не начертах много добре кльона, но отзад е минавал по дере, което е между боровата гора на преден план и широколистната отзад.
Снимка 83 - кльона на северозапд от разклона (вляво на кадъра) и пътят, който не е начертан на картата и отива почти право на север от разклона.

Ивайло Христов

По случай рождения ден на доктора малко снимки от средата на участъка им и надясно:
https://photos.app.goo.gl/5W1peghemek66wmf8

Всъщност между кои пирамиди беше участъка за охрана на заставата (по старата номерация предолагам ще е по-удобно)?

П.П. И един албум от последното ходене 2020 г. с клиенти - за съжаление е само в Клюкарника:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.202889491227446&type=3
Там снимките са разделени на две порции - първо най-хубавите и после всички останали. Маркетингов трик било това, защото има хора, които само поглеждат първите и минават надолу в информационната боза на Клюкарника. Текстове кое какво е нарочно няма - че се крадат идеи... Затова моля и да не се коментира в Клюкарника в тази посока - кое какво е и какво се вижда.

dobata

10 застава 'ПАНАМА' 2ГО  с.Ломница 08/2010г. това което тогава беше останало от нея

vasilam

Здравейте, има ли някой служил на тази застава. Аз я посетих и снимах. Искам да направя видео и ме интересуват помещенията, кое за какво е служило.

10 Панама Ломница

plamen_markch

Служил съм там през 75-76г. Много бих искал да видя снимките.
Можем да се видим и да ги обсъдим.
  Поздрави от Пламен Димитров! 

vasilam

Цитат на: plamen_markch - 07.10.2024 г., 15:58 ч.
Служил съм там през 75-76г. Много бих искал да видя снимките.
Можем да се видим и да ги обсъдим.
  Поздрави от Пламен Димитров!

Ща направя видео. Тази седмица трябва да е готово и ще го кача и тук.

Статистика

Members
Total Members: 4716
Latest: слави
New This Month: 2
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509906
Total Topics: 1913
Most Online Today: 152
Most Online Ever: 8646