Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

31 март - 59 години от битката при Сарабурун - традиционна среща на граничари от различни поколения

Започната от ik, 31.03.2011 г., 11:22 ч.

« назад - напред »

tomov

Даааа, за Пикета наистина ме заболя.... Само ако можеше да говори това място......... и тоя четвъртит стълб.......... но за него и за дългите нощи прекарани там ще очаквате да научите в  следващи срещи. Оставам с надеждата там, на това място да се срещнем отново.

velko

Приятели,
Благодаря за ви за хубавите дни на Сарабурун!
За мен и моя син това беше незабравимо преживяване.
За пореден път се убедих колко сплотена, добре организирана и умееща да се забавлява е нашата общност.
Синът ми е силно впечатлен  от граничарите и не спира да разказва навсякъде, с детайли за всички неща, които са го впечатлили.
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

Niki_vd

А моят син още от сега си прави планове за лятото и срещата в Доспат.Все пак е трето поколение граничар.Срещата наистина беше уникална.За мен беше ЧЕСТ да се запозная на живо с PATRON.Запознах се и с генерал майор Стефан Ангелов  и с много други бивши офицери.Видях и о.р К-н 1 ранг Матов Началник на Сектор ,,Синя Граница" по мое време.Изпитвал ме е лично на годишните изпити.Запознах се и с нови колеги от форума както и с местни жители от с.Вълче поле.Форумниците облечени във форумната униформа наистина обирахме овацийте където и да бяхме.От съюза на офицерите и сержантите от запаса връчиха на мен,Станилов,Ивайло и Тонката специални грамоти по случай 100 годишнината им.Почувствах се ГОРД от всичкото това внимание.Може би трябва да го преживеете за да го оцените.Група от 20-30 пенсионирани офицери и генерали от ГВ пляскат на нас едни обикновенни граничари и викат ,,БРАВО".След такъв ден се вижда,че всичко това което вършим има смисъл.Докато има ГРАНИЦИ на България винаги ще има и хора който ги защитават и хора който да вървят по нашите стъпки.През периода на срещата 31 март-3 април форума се е увеличил с 45 нови членове,само за сравнение миналото лято на Доспат във форума имаше 270 члена а вече сме над 700.Още веднъж искам да БЛАГОДАРЯ и на Админа на този форум за страхотната идея  за създаването на тази наша малка общност която ни събира вече толкоз дълго време.

efr_stanilov

Сайта на община Ивайловград отбеляза събитието още същия следобед.

http://www.ivaylovgrad.org/ZaObshtinata/News.aspx?newsID=207

Възпоменание за загинали граничари [31.03.2011]

С възпоменателно тържество в село Вълче поле, община Любимец бе отбелязана 59-та годишнина от битката на българската граница в местността ,,Сарабурун", където загиват трима граничари: младши -сержант Асен Илиев, ефрейтор Георги Стоименов и редник Стоил Косовски.И на тримата е присвоено посмъртно званието младши лейтенант и са удостоени с правителствени награди. Сражението се определя от граничарите от резерва като едно от най-големите въоръжени стълкновения с диверсионно-разузнавателна група в историята на българските Гранични войски.
Десетки хора от различини части на страната бяха дошли в селото, за да изразят заедно с местното население почитта и уважението си към защитниците на държавната граница на България.  В тяхна памет в центъра на село Вълче поле през 1982 г. е издигнат паметник. Пред него се поклониха и поставиха венци и цветя кметът на Ивайловград Стефан Танев, председателят на Общинския съвет в Ивайловград Георги Марков, зам.-кметовете на община Любимец и Свиленград, началникът на Регионален граничен сектор Смолян комисар Стоян Георгиев, началниците на Граничните полицейски участъци в Любимец, Ивайловград и Свиленград, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
За да се поклонят пред паметта на граничарите бяха дошли още кметът на село Караманово, Русенско -  родното място на загиналия Асен Илиев, както и членове на Интернет –форума ,,Граничарите на България", обединени под девиза ,,Нито крачка назад – зад нас е България!".
Възпоменанието откри кметицата на селото Галина Шидерова. Слово за героизма и себеотрицанието на граничарите произнесе генерал-майор (р) Стефан Ангелов –от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По повод 100 годишнината от създаването на Съюза той връчи на кмета на Ивайловград Стефан Танев грамота за активно участие и принос в живота на организацията.

Горе-долу същия текст и снимка ползваха и от областните всекидневници в Хасково наследващия ден.

доктора

Ники,благодаря за MMS-те, яд ме е та ми иде да си изям мъдете ама какво да правиш,служба.Благодаря на всички приятели с които отделиха време да ми кажат по няколко благи думи по телефона.
,,НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА-ДЪРЖАВЕН РЕД!"

ilia2003

Докторе, че белите дробове на някои от нас са черни ;D ама да нямаме сърца?
...Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

super mystere

Привет момчета!
Почетохме паметта на героите във село Вълче поле и при паметника на Сарабурун.
Щурмувахме балкана, бяхме тревожна група, бяхме патрул, бяхме дозор, след това и прикриваща група.
Не съм много сладкодумен, затова нека снимките разкажат сами:

Първи пристигнали:

Гупата се овеличава:

В село Вълче поле:

Венец за геоите:

Сбор за обща снимка :

Вечна памет:

Следва ...
13 ГО Любимец - 2 ГЗ "Косовски" (Вълче поле)

efr_stanilov

Вероятно не е нужно, но да си кажа ...
Естествено, че най-хубавия венец беше този, със зелената лента, на който пишеше: "За героите, които няма да забравим! От форум "Граничарите на България". Лилиуми, маргарити и разни други цветя, от които колата ми още ухае. Вальо го е избирал по каталог и до последната минута контролира изработката му, като даже го върна веднъж, за доработка.

Niki_vd

Искам от мое име и от името на всичките присъствали да изразя голямата ни благодарност към Валката за положените усилия за поетият ангажимент да осигури спането на групата:))Както и за венеца разбира се.

super mystere

Тръгване от селото;

Пресичаме новия кльон , някъде към 3-4 ляв фланг.

Пресичаме и стария кльон, предполагам че е бил 2-ри ляв.

Стиковъчния стълб между 2 ГЗ "Косовски" и 3 ГЗ "Илиев"

Стрък свежи цветя от всички служили и служещи на зелената, и синята граница за героите!

Следва ...

anton

Браво Румба, стахотни моменти, връщат ме отново там. А общата снимката пред паметника, как само гледаме някак си към бъдещето. И Петър с разветият трибагреник. Някак си много е символично.

Ивайло Христов

И аз искам да благодаря на всички, които:

• донесоха разни вкусотии и течни благинки, приготвени по тайни граничарски рецепти;
  • повече или по-малко влязоха в ролята на 320 на групата, понеже си нямахме щатен (Е, някои от групата са били старшини, ама майтап да става... ;D ;D ;D). Кой се доказа на салатата, кой на баката, кой на скарата, кой на масата (то май там всички ни бива... ;D ;D ;D)
От браздата започва Родината!

super mystere

Наряд - патрул по границата:

Част от прикриващата група:

КСП до границата, горе на върха е Иво и 371 пирамида

Наблюдател пост, първа смяна - Валдеса и малък Петко (на вишката), втора смяна Велко и малък Антон (изкачващи се), старши на наряда голям Петко (излегнал се) , този разхождащия се е от разузнаването  :)

Специялно за Томов, брат заставата е още по срутена от миналия път, но възпоменателната плочата вътре още се държи, като самотен войн  :'(

На връщане от застава "С.Косовски" към село Вълче поле:

Искам да искажа възхищението си от Малък Антон, Марти, малък Петко и голям Петко, които до края издържаха този почти 17 км. поход.

Rishko

Цитат на: super mystere - 04.04.2011 г., 20:30 ч.
Искам да искажа възхищението си от Малък Антон, Марти, малък Петко и голям Петко, които до края издържаха този почти 17 км. поход.

еееее нищо не каза за малките, а големите са ясни! кръвта вода не става.  ;)
СВЕТЪТ Е ДАДЕН НА ТЕБЕ, НО НИЩО ОТ НЕГО НЕ ТИ ПРИНАДЛЕЖИ -  Светът не е твой! Не го употребявай, а ползвай нужното ти от него и му позволи той да се ползва от тебе.
НИЩО, КОЕТО ВЪРШИШ НА ТОЗИ СВЯТ, НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ДРУГИТЕ - Върши всичко както трябва! Никое от делата ти не е за теб!

velko

Цитат на: Niki_vd - 04.04.2011 г., 20:00 ч.
Искам от мое име и от името на всичките присъствали да изразя голямата ни благодарност към Валката за положените усилия за поетият ангажимент да осигури спането на групата:))Както и за венеца разбира се.
Вальо се бе справил перфектно-  само той си знае какви "пожари" е трябвало да гаси в последния момент.  Вальо, благодарности и от мен!
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

Статистика

Members
Total Members: 4716
Latest: слави
New This Month: 2
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509906
Total Topics: 1913
Most Online Today: 191