Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Ц-100 и Скала

Започната от кльони, 02.05.2011 г., 06:49 ч.

« назад - напред »

майор ТЕНЕВ

Веднъж конгрес, друг път договор:
-Дванадесетата руско-турска война (1877-1878 г.) довежда до Освобождението на България и поставя началото на нов етап в историческото развитие на българския народ. Официалното признаване на българската държавност става на Берлинския конгрес (1/13 юни – 1/13 юли 1878 г.), който обаче разпокъсва българската нация на пет части. Северна България и Софийският санджак съставляват територията на Княжество България – около 64 000 кв. км. То е "самостоятелно, трибунарно княжество под върховната власт на Н. В. султана". На юг от Стара планина се създава "една провинция под името Източна Румелия, която остава под пряката политическа и военна власт на султана в условията на административна автономия" (около 33 000 кв. км). Беломорието, Македония и Източна Тракия се връщат на Високата порта. Потвърдено е предаването на Северна Добруджа на Румъния, а Нишко, Пиротско и Враня са дадени на Сърбия.
Няма значение какво е, важно е какви са целите.

майор ТЕНЕВ

Някой ще се досети ли какво е това и каква роля играеше в нашия живот

stanyanev

Това не е ли релето ,което стои в гърнетата ? На което често му се слагат хартийки между контактната система . :D
С. Янев

Stenli_63

Като нямаше хартийка и кибритената клечка влизаше в действие.  ;)

майор ТЕНЕВ

Студено, студенооооо, де ги кльонките?

майор ТЕНЕВ

Повява вятър и лицето гали, все още е хладничко, но....
Това е едно от по-малките релета в апарата на ЕСС, намиращи се под голямото/ИГР-импулс-генераторното реле, което кара апарата да 'чука',то е като другите, но имаше по-голям 'кожух'/, а всичките бяха взаимозаменяеми, само реглажа на перата....
Те бяха/мисля/ три-едното сменяше фланговете, другото 'накъсваше' звука на зумера и пускаше 'ръченицата', третото/това е точно на снимката/ пък изключваше зумера/като давахме пробите да не вряка/.
При първото работеха двете двойки пера, при второто работеха задните/постоянно отворени/, при третото-първите/постоянно затворени/

майор ТЕНЕВ

Ей, голяма ХАЛА, това на първата снимка е 'гъбката', която се монтираше по 'Скала'-та, а предпазителя е от 'грънците' по 'същата ЕСС.
Хала кара на пета!/скорост/ :)

MLADEN

Е... това  е  вече  истината  за  ИТС  по  ДГ  изградени  от местните жители , които са  постоянните часови  по ОДГ!  ;) ;)

Младен  Димитров
И няма бури ,  няма  вражи  сили  моща  на  ГРАНИЧАРЯ  да  сломят !!!

0898 78 43 58

майор ТЕНЕВ

През 1987-89г Славчо Трънски постоянно се блещеше в Н.Събрание-'Да се обезсилят загражденията по границата'/естествено по западната/
Да, но когато някъде започна демонтаж, хората започнаха да си градят, защото разбраха, че тези съоръжения пазят животните от преминаване на съседна територия.

Ивайло Христов

Цитат на: velko - 19.09.2011 г., 20:28 ч.
Приблизително така бе при нас.

По повод на това мнение на velko в темата за прикриващия рубеж, искам да го попитам тук (а и всички, които имат информация и мнение, разбира се) за старата ЕСС. Кога е поставяна тя? Кога е изоставена, като ЕСС? Кога е поставяна новата? Ей такива неща.
От браздата започва Родината!

кльони

:D Трудна загадка за кльонките Тенев! Едва ли на всички им се е налагало да бъркат във апарата К-55.
Това е импулсното реле през контактите на което преминава високоволтовият импулс,или казано най-лесно.......онова щракане на апарата на кльона,което до болка се е запечатало в главата на дежурния по застава ,на КГЗ и другите граничари, работата му даже е онагледена със присветването на  "лампа" (Тератрон)дето е в долният ляв ъгъл на апарата.Всъщност ,радвам се че все пак някой е запазил един такъв "експонат".
Поздрави!
Погледни релето в долния край! Това реле е на букса.Релетата за които говориш,не са на букса и рядко се сменят!
под.56440.Петрич.м.93г.-сеп.94г.7ГЗ-Богатир-с.Габрене;14ГЗ-Кулата;98г.-09г.РГС-Петрич

velko

Цитат на: ivailo_hr - 19.09.2011 г., 21:49 ч.
Цитат на: velko - 19.09.2011 г., 20:28 ч.
Приблизително така бе при нас.

По повод на това мнение на velko в темата за прикриващия рубеж, искам да го попитам тук (а и всички, които имат информация и мнение, разбира се) за старата ЕСС. Кога е поставяна тя? Кога е изоставена, като ЕСС? Кога е поставяна новата? Ей такива неща.
Не съм съвсем сигурен - от войнишките години ми се е запазил спомен, че е било построено през 50-те, вероятно 1957-8 год. Но при последното ни посещение в Черничево през м.август, някой каза, че е построена 1959, а други спомена 1960 - ще опитам да уточня годината в разговор със с-на Енчо Русев.
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

майор ТЕНЕВ

Кльони,
по принцип кльонките не бъркаха вътре, но когато ИГР почнеше да прави 'бели', го отваряха под наш надзор и след обаждане в свързочна работилница.
Всички релета са еднакви и на букси/писах вече/ , а оригинално имат и алуминиеви кожуси и първата работа беше временно да се сложи едно от тях на мястото  на ИГР, за да му се почистят контактите на перата/понякога нагаряха след светкавици/.След като се стабилизираше работата се даваха пробни и се отразяваше в книгата за задействия и в книгата за граничната служба.

кльони

:D Не е нужно да спорим за това,струва ми се безмислено,но само за протокола- правилно си описал работата на релетата,но не на тези от снимката а на едни други, които действително са взаимо-заменяеми със алуминиеви кожуси РП-4 които се настройват специфично .Разположени са хоризонтално в горната част на апарата.Релето от снимката(импулсното) а и другите релета под него,нямат алуминиев кожух!От тях само едно реле е на букса и се сменя лесно-импулсното (снимката).
Ама такава тема за разискване е само за маса  де ,:D..........по няколко ракий и всичко ще се избистри!
Айде със здраве!
под.56440.Петрич.м.93г.-сеп.94г.7ГЗ-Богатир-с.Габрене;14ГЗ-Кулата;98г.-09г.РГС-Петрич

MLADEN

Когато съм на работа (пътувайки по жп линиите ) аз виждам системи за охрана С-100 и Скала.
Наблюдавайки системата от прозореца на влака мигновенно се сещам за системата на заставата , на
която съм служил. Добре подържаните ЕСС и КСП , които имам възможността да виждам ме връщат години
назат...

Младен   Димитров
И няма бури ,  няма  вражи  сили  моща  на  ГРАНИЧАРЯ  да  сломят !!!

0898 78 43 58

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189