Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Ц-100 и Скала

Започната от кльони, 02.05.2011 г., 06:49 ч.

« назад - напред »

кльони

Понеже прочетох във една или две теми че става въпрос за Електросигнализационната система (или така известния "Кльон") и се развиват спорове  стигащи до скандал,ще си позволя като човек отделил 10години на това "чудо" ,да внеса малко яснота по въпроса.
  Та моето бойно снаряжение  беше - Ц-100 и Скала, смело ще го нарека - Гениално просто и ефективно средство за охрана.
Но първо да разясним някои неща които кой видял не видял,чул недочул ,вече смело говори за това как се "баламосва "системата ".Ето всички например се впечатлявате от това -как някой "факир " давал  каквито си иска участъци..........А това може да го направи дори третокласник- любознателен кръжочник-нищо сложно.Или другата глупост(заблуда) че можеш да неутрализираш системата като сплиташ -там как го бяха казали-11 с 13 проводник,или някаква друга глупост,немога да го цитирам точно.И куп други и други небивалици за системата служила вярно толкова дълго време!
  Сега истината!!
Истината е че ,в последните години  ,кльона силно се занемари.А от там силно се влоши ефективноста .Не се подменяха проводници,всички кнопки в гърнетата бяха изрязани,сектора за обрив на апарата -изкючен и мнооого други неща .И това остави много грешни впечатления у редица набори ,за да решат че могат да го преодолеят както си искат.Да ама не!!!
На тези мислещи си така, мога да кажа само- При изрядна ЕСС , неможеш дори да си помислиш да минеш безсигнално!
Ако някой има желание може да поспорим за това ,без да се караме разбира се!
Сега техническата част:
Няма да изпадам в подробности ,ще кажа само някои неща по-общо.
Апарата К-55 (в заставата) изпраща 450в. ниско амперажен ток на импулси към линейните блокове посредством свързващ кабел.Щом импулса пристигне в  ЛБ  се трансформира до 36в.и излиза по линейната част(импулса който всички знаете как се усеща със наплюнчени пръсти).
Линейната Част , по начина  който са навързани проводниците е два вида Ц-100 и Скала.
Състои се от 24 проводника-над земята.Другите 4 проводника под земята не са против подкопаване(друга заблуда) Този сноп от проводници образува така наречениото-ШО(Земята на цялата ЕСС) За да може ЕСС да функционира ,са и нужни 24волта-подавани от акумулаторни батерий.

Надявам се че малко разяснихме нещата .Ще се радвам ако на някой му е било интересно!
Поздрави!

под.56440.Петрич.м.93г.-сеп.94г.7ГЗ-Богатир-с.Габрене;14ГЗ-Кулата;98г.-09г.РГС-Петрич

кльони

Здравей :D
Ако въпросът е към мен ,не мисля че е нужно да защитавам някаква позиция ,която е очевадно че е верна.Та въпросът не е в това че някой е спал по системата.
Всички знаем ,че за да се подържа едно такова огромно по размерите си съоръжение,е нужно много средства,техника и не на последно място-много чифтове ръце.
Мисля че занемаряването на ЕСС е  бил един последователен и бавен  процес,въпросът не опира до това че единици хора са прекарвали службата спиейки.Може би след като отпадна нуждата от ЕСС по западната граница,на  този така наречен символ на комунизма,започна да се гледа с други очи.Занижи се контролът,не се осигуряваха резервни части, а имаха същите изисквания за изрядна работа.Темата е много обширна.
Само незнам защо и до ден днешен,документацията стои заключена в секретна секция,и има гриф "секретно".
под.56440.Петрич.м.93г.-сеп.94г.7ГЗ-Богатир-с.Габрене;14ГЗ-Кулата;98г.-09г.РГС-Петрич

кльони

За съжаление колега ,си прав!
Но тези неща са се решавали на "високо ниво" някъде във огромното си по размери и личен състав УГВ.
За нас(войници -сержанти кльонисти) остана ,да се борим за живота(да се изразя образно) на една вече умираща ЕСС ,полу мъртва от която искаха да работи още и още,а ние трябваше да я крепим ей така от въздуха,та да изкара още малко.И пак тя хващаше нарушители,и пак благодарение на нея личният състав на заставата не им се налагаше да правят жива охрана на вероятните направления .Ех още колко ми се говори,ма май няма кой знае какъв смисъл!
Поздрави!

доктора

Прав си Хала,при нас в Драгоманския тъкмо пуснаха нова система между 11-12ГЗ през 89г. и  през 90г. вече я бяха демонтирали.Между другото утре от 11.00ч. до 11.25ч. съм на Ц.гара Пловдив,ако искаш ела да се видим пред стаята на Тр.Полиция.Телефона ми го има в профила.
,,НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА-ДЪРЖАВЕН РЕД!"

Румен

А, аз до днес, вече 44 години вярвах, че един майстор граничар, може да шунтира два проводника, така, че да прекара колкото си иска хора. Ние нямахме кльон и митът, че кльона можеш да го излъжеш вървеше с пълна сила. 
Румен 47

Валентин

Мога да споря относно това, дали и как се е поддържала и обслужвала системата по времето, когато аз съм служил и абсолютно отговорно мога да заявя, че лично аз и колегата ми кльонист Дечо Младенов сме разпънали километри тел и сме подновили стотици "спайки" по кльона, както и няколко десетки кубици "импрегнация".

А относно "мита" за сплитането също ще опонирам, защото при Ц100 е достатъчно за изравниш съпротивленията в Уйтстоновия мост на ЛБ в горна и долна. :)

кльони

Цитат на: Валентин - 02.05.2011 г., 22:17 ч.
Мога да споря относно това, дали и как се е поддържала и обслужвала системата по времето, когато аз съм служил и абсолютно отговорно мога да заявя, че лично аз и колегата ми кльонист Дечо Младенов сме разпънали километри тел и сме подновили стотици "спайки" по кльона, както и няколко десетки кубици "импрегнация".

А относно "мита" за сплитането също ще опонирам, защото при Ц100 е достатъчно за изравниш съпротивленията в Уйтстоновия мост на ЛБ в горна и долна. :)
Е точно бях решил че се появи някой да поспорим,то излезе че говорим за едно и също :D(шегувам се)
Ама точно за това говоря и аз бре колега,че ЕСС се изоставя след 80-те години.Последните запасни части идват ако не се лъжа 87г.и после постепенно всичко запада.
За сплитането на горна и долна половина на Ц-100  е така Теоретически.Но при правенето на процедурата по едновременното сплитане ,я го уцелиш я не.Има и други фактори които биха направили нещата по сложни.Но теоретически е така.Затова е заменена със "Скала".Там нещата са други.
Сега да кажа нещо вече от страната на вече бивш служител в системата на МВР;
Допреди 89г.избираха за кльонисти момчета интелигентни,завършили различни технически училища,на които им трябва малко за да влезат в материята.И наистина един такъв кльонист може да омае  кльона както си иска.
Какво стана няколко години по-късно- в ГВ започна да попада всякаква "сволоч".Правиха кльонисти такива -само да има някакво образование-не, по-точно- да може да си пише името правилно(не всички,но имаше и такива).И ето от такива дето са назначени за кльонисти,а гледат кльона като индианци,тръгват големите приказки,за лесното преминаване на съоръжението.
Разбира се ,щом нещо е направено от човек,от човек може да се преодолее.Кльона също.Но той си запазва достойна позиция в историята на ГВ,като средството заловило по-голямата част от нарушителите .
Лек ден и Поздрави !

ik

hala_peta

Пред Новотела е твоето камионче.  Май пак има коо пилотна продукция?

Ти сигур си в почивка?

кльони

:D Даааа.....хубава апаратна.Като гледам черната"дървеница"(така я наричаха при нас)се сещам как чак на портала се слушаше как централиста осъществяваше връзка със някоя застава: - Халааааа.... чуваш ли ме ....Халаааа :D
А за радиотелефона......имахме един п/п Щерьо Захрев (лека му пръст) доста пълен който ги ремонтираше,и като дойде на сезонно тех.обслужване вдигаше слушалката ...осъществяваше връзка със отряда,и запъхтяно казваше; - Моята работа е свършена, слагай масата.
Сега като гледам тази снимка се сещам ,че от цялата служба имам само 3 снимки ...две от които са от клетвата.Направо ме е яд,ама на кой му е било до снимки тогава!?

Валентин

Цитат на: hala_peta - 02.05.2011 г., 21:30 ч.
Част от моята територия.

Това е да си с връзки. Бива го офисчето, но на комския Победител това беше офиса на дежурния по застава, а моя офис се намираше оттатък стената - 1,5м х 1,5м и освен батериите и една масичка със зарядни за фенерите и Микроните (РСД 69 ЧМ) друго нямаше. И за финал ще спомена ВЕЛИКОТО изобретение - режим на тока, ако не бъркам в най-тежките времена беше 2/2 - фантазия. Близо година не видях заредена батерия. Командира даже имаше някакви идеи "...ако може да ги зареждаме в селото...". Добре че сам бързо се отказваше от приумиците си.

Валентин

Богата работа - агрегат, ама то още от офиса се вижда. Виж сега се сещам, че и ние имахме агрегат на прожекторната станция, само че имам опасения, че още е на "Червени локви" до границата. Защото, още по мое време се шегувахме, че ще слезе оттам само с хиликоптер след свличането на пътя до пикета.

Stenli_63

Аз също бях кльонист през далечните 81 - 83г. Мога да кажа , че кльона тогава се поддържаше в идеално състояние. Нямаше ръждив проводник по цялото 14 км. съоражение нито некалайдисана спайка. Командира много държеше на това. Да не говориме , че лятно време ходехме наряд и с мотиките да тесаме тревата под съоражението. А това , че се правеха дяволии , правеха се. Но както Вальо се бъзика , че сме слагали хартийки да не чука гърнето поне при мене това не се е случвало. А що се отнася до блокирането на кльона ставаше много лесно. Просто си наплюнчваш пръстите на двете ръце , палеца и показалеца и като премине импулса просто сплиташ два съседни проводника от горна и долна половина. Съоражението продължава да си работи , но не дава сигнал в заставата, тогава на съседното междуколие си разковаваш проводниците и си минаваш навън и после навътре. След като си свършиш работата изчакваш пак импулса разплиташ проводниците и всичко е ОК. Виж това със скалата не можеше да стане. А втората година вече минахме на СКАЛА. Другата дяволия на С - 100 беше , че през зимата обръщахме горна и долна половина на линейния блок и нямахме проблеми със снега. И на пролет като се стопи снега пак обръщаме половините.

кльони

Цитат на: stenl_63 - 05.05.2011 г., 12:47 ч.
Аз също бях кльонист през далечните 81 - 83г. Мога да кажа , че кльона тогава се поддържаше в идеално състояние. Нямаше ръждив проводник по цялото 14 км. съоражение нито некалайдисана спайка. Командира много държеше на това. Да не говориме , че лятно време ходехме наряд и с мотиките да тесаме тревата под съоражението. А това , че се правеха дяволии , правеха се. Но както Вальо се бъзика , че сме слагали хартийки да не чука гърнето поне при мене това не се е случвало. А що се отнася до блокирането на кльона ставаше много лесно. Просто си наплюнчваш пръстите на двете ръце , палеца и показалеца и като премине импулса просто сплиташ два съседни проводника от горна и долна половина. Съоражението продължава да си работи , но не дава сигнал в заставата, тогава на съседното междуколие си разковаваш проводниците и си минаваш навън и после навътре. След като си свършиш работата изчакваш пак импулса разплиташ проводниците и всичко е ОК. Виж това със скалата не можеше да стане. А втората година вече минахме на СКАЛА. Другата дяволия на С - 100 беше , че през зимата обръщахме горна и долна половина на линейния блок и нямахме проблеми със снега. И на пролет като се стопи снега пак обръщаме половините.

Няма начин командира да не е държал на изрядното състояние на ЕСС,при положение че такива хубави наказания са отнасяли.Ръждив проводник!?....нали после ще го изкарат фашист :D
А за сплитането на горна и долна половина....добре сплел си...блокирал си го!Само че при разплитането вече нямаш импулс,и няма какво да чакаш,случайността може да ти изиграе лоша шега ,както при сплитане ,така и при разплитане:D И пак повтарям-този номер  става само на Ц-100.За Скала този номер не върви,за там ти трябва повече творчество.
На мястото на нарушител,аз повече бих се притеснявал от това което  евентуално може да ме чака зад ЕСС.Нали?

Stenli_63

Аз точно това съм написал, става за С - 100.  За скала не.

alex0610

Апарата К-55 (в заставата) изпраща 450в. ниско амперажен ток на импулси към линейните блокове посредством свързващ кабел.Щом импулса пристигне в  ЛБ  се трансформира до 36в.и излиза по линейната част(импулса който всички знаете как се усеща със наплюнчени пръсти).
Линейната Част , по начина  който са навързани проводниците е два вида Ц-100 и Скала.
Състои се от 24 проводника-над земята.Другите 4 проводника под земята не са против подкопаване(друга заблуда) Този сноп от проводници образува така наречениото-ШО(Земята на цялата ЕСС) За да може ЕСС да функционира ,са и нужни 24волта-подавани от акумулаторни батерий.

кльони:  Благодаря приятелю точно това имах на предвид с въпроса си от другата тема      сърдечни  Поздрави
серж. Александров И.С.К.  "Вегур"  7ГЗ "Богатир"   1 Видински отряд

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189