Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

1 ГЗ "Победител", с. Комщица, 2 ГО Драгоман

Започната от Валентин, 05.04.2011 г., 22:29 ч.

« назад - напред »

Валентин

Здравейте приятели!
Казвам се Валентин Георгиев и съм служил от 1983-1985 година.
Влязох във Видин където изкарах до клетвата във учебния пункт "Дружба". След това школа в Ивайловград и после от 22.03.1984 до 06.10.1985 в "Победител" с.Комщица.
Ще се радвам ако тук намеря приятели от тези места.
Някой "новобранец" от Драгоман`84 може и да си спомни за мен (надявам се с добри чувства  ;) ).

доктора

Добре дошъл,имай търпение все ще се появи някой,и не се поддавай на провокациите на Стефчев. ;D ;D ;D
,,НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА-ДЪРЖАВЕН РЕД!"

efr_Nachev

Здравей, Вальо! Тук май половината граничари сме или Валентин, или Валери  :D
Служили сме по едно и също време, през има-няма 5-6 застави разстояние. На първа съм ходил май още като новобранец -на някаква обстановка, измръзнаха ни кокалите една нощ да висим на прикритие, и после доколкото си спомням се оказа, че "мераклиите" са вече минали оттатък.
Поздравления затова, че отвори нова тема във форума. Надяваме се да се появят и още нови хора покрай нея. Иначе тук вече имаме едно постоянно присъствие от около 5-6 човека.
Давам ти една моя идея, за която не претендирам авторски права:опитай по спомени да качиш списък на хората от наборите, с които си служил /82, 83 и 84/ . Списъците от 6-та застава, които започнах, вече включват 7-8 набора благодарение на постоянно добавяни спомени  от нови хора. Можеш да ги видиш на 3 стр. от вишанския форум.По този начин всеки нововлязъл ще може да се намери, да събудим стари спомени, да търсим още хора от онези години.
Поздрави от Плевен!

Божидар Банков

Здравей Вальо и добре дошъл, във форума има две момчета от "ПОБЕДИТЕЛ" единият е GDJEV-FBEDITEL-KOM и ти е бил новобранец карал е "ВИЕТНАМКАТА", а другият е христо и двамата са Плевенчани и посещават форума, така че не си сам

Валентин

Приятели благодаря за радушното посрещане.
Ще се радвам да обменяме спомени и информация за онова време и хората служили на границата, както и майтапите с които ме плаши ;) адаша Стефчев.
Ще се опитам да отговоря на всеки един поотделно.

Първо на доктора: както ме съветваш не ми остава нищо друго освен да чакам да се появи някой, с който сме тичали "девятката" или дремали на "Червени локви" макар и в различно време. Съдейки по ник-а ти, или сега си лекар, или тогава си бил "бацил", но ще те оставя сам да си признаеш ;) Като прочетох инфо-то ти и видях гр.Мездра веднага се сетих за един приятел от школата в Ивайловград, който ти е градски и има брат близнак, но брат му не е служил. Фамилията му беше Владев или Владов.

Адаша Стефчев ще успокоя, че нося на майтап и обичам да се майтапя, пък и смея ли да оспорвам на "старото" :P Само ми е чудно как човек катерил баирите около Барутин е чувал за баирите около Ком?

На ефрейтора Начев ще подскажа, че сигурно става дума за обстановката от ноември 1984, когато и аз мръзнах 2 денонощия на връх Сребърна до 303 пирамида. Относно идеята за списъците на познатите с които съм служил смятам, че е много добра и ще се опитам да изровя повечко информация от паметта си.

И накрая благодаря и на Боби за информацията, че тук се подвизават и други комски орли, но за съжаление явно съм се разминал с тях по време на службата, защото до моето уволнение шофьор на "виетнамката" беше р-к Тони Ганчев от с.Желява.

chekur/Барбов/

Относно Ком не се чуди на Стефчев,защото и аз съм служил в Смолянския ама съм правил кльон на Ком 76-та ;D.И наряди съм давал там докато бях в Берковица ;D
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Валентин

Прав си и аз за тези 2 години съм ходил и до Тимок + половината Видински застави и до Резово. А на Ком си строил кльон, но откъм Берковица - кльона на Сребърна 18ГЗ "Анибал" 1ГО, той и по мое време се правеше всяка пролет, докато кльона на Комщица функционираше целогодишно с помощта на хиляди безумни РГ-та за чистене на снега до кльона. Нали съм бил кльонист та съм наясно ;)

Валентин

охооо както го подкара и раднини ще излезем още малко :P
Най-малкото познаваш братовчедка ми, която работи в пощата на Голеш от 90-та насам.

доктора

Здравей Валентине,за ника ми има нещо ама не точно.Ако беше прочел всичко за нашия отряд щеше да видиш/прочетеш/,че съм бил ветеринарен техник на отряда и от там и Доктора,иначе в момента съм полицай в РУ,,ТП"-София.

Валентин

Докторе наистина малко след като направих предположенията си за ник-а ти прочетох откъде идва, но вече беше късно. Пък и нали знаеш българина първо опитва няколко пъти и чак след това чете инструкциите  ;)

Валентин

Оттук спаред идеята на ефр. Начев започвам описание на заставата и хората, които по мои спомени са служили там.

Валентин

под. Победител 1ГЗ 1ГО Лебед гр. Драгоман

Според историята на заставата, първоначално е била в зоната на 300 ГП (нямам идея по какъв начин са се придвижвали до с.Комщица (особено зимата)) и е била първоначално под формата на землянка, а после като лека постройка. Впоследствие е преместена през 19?? г. в подножието на връх Лисина на около 5 км. от село Комщица.

Охранявана зона от 291 до 303 ГП. Територията се охранява с ЕСС "Скала" построена през 19?? г. (преди 1981). Портали в системата има на 1 ляв (портала на Комщица), на 10 десен (портала за "Две реки" и "Етрополе") и на 6 десен (за периода 1984-1985 е отварян 3 пъти).

Служебни животни: сл. куче РЕКС, сл. куче НЕТУШ, сл. куче БОЛИД, сл. кон ВИХЪР, сл. кон ЗОЯ, сл. кон ВЕСКА (последните три бяха основен транспорт през зимата ;))

Постоянни наряди за периода 1983-1985:
Портала на Комщица;
Пикет "Червени локви", включващ прожекторна станция;
Пикет на 2 десен;

Летни наряди за периода 1983-1985:
Пикет на хижа "Малина" с. Гинци

Зимни наряди за всички времена докато е действал кльона:
Работни групи за риене на сняг по участъците на десния фланг ;)

Команден състав
Командир
19?? - 19?? ст.л-т ?. Дешко Ангелов Дешков (Змея)
19?? - 1983 - 1985 - 1987(?) ст.л-т Славей Иванов Каменов (Човека или Главата), роден в с.Чирен, обл. Враца
1989 - 19?? л-т ?. Григоров, роден в гр. Годеч

ЗКПЧ
198? - 1983 - 1985 - 19?? л-т Александър Йорданов, роден в гр. София.

Зам. командир
1982 - 1983 старшина школник ?. Григоров, роден в гр. Годеч, обл. София
1983 - 1984 старшина школник ?. Георгиев, роден в гр. Годеч, обл. София
1984 - 1989 мл. лейтенант ?. Григоров, роден в гр. Годеч (след уволнението си през 1983 преминал на служба в ГВ)

Старшина
1983 - 19?? сержант Гриша Крумов Ранчев, роден през 1965г. в гр. Берковица, обл. Монтана. (след 1990 е бил на 4ГЗ "Жупел" с. Липинци)

Валентин

Редови състав
март 1982 - март 1984
редник ?. Костадинов - домакинец, роден в гр. София
редник ?. Илиевски(?)
редник ?. ??

1982 - 1984
младши сержант Анатоли Младенов - КТО кльонист, Враца
младши сержант ?. Тодоров - кльонист, ??
младши сержант Валери Николаев - ИСК с.к. РЕКС, с. Обнова, обл. Плевен
ефрейтор ?. Мозоков (Мозъка) - автоматчик, с. Сомовит, общ. Гулянци, обл. Плевен - комсомолски секретар
редник ?. Грозданов (Бацила) - санитарен инструктор, гр. София
редник ?. Петракиев - автоватчик, гр. Плевен (?)
редник Петър Белчев - шофьор, гр. Разлог обл. Благоевград
редник ?. Гулев - автоматчик, ?? обл. Благоевград
редник Цанко Цанов - автоматчик, с. Трудовец, общ. Ботевград, обл. София (племенник на командващия ген. л-т Ст. Цанов - служил в УВГ и преместен след наказание)
редник ?. Попов - ВСК с.к. НЕТУШ, с. Долни Пасарел, обл. София-град
редник ?. Николов - автоматчик, ?? обл. Плевен?

март 1983 - март 1985
младши сержант Робертино Тодоров Тонев - КСО, гр. София

1983 - 1985
младши сержант Валентин Георгиев - КТО кльонист, гр. София
младши сержант Зефир Казепов - ИСК с.к. БОЛИД, с. Триград, общ. Девин, обл. Смолян
ефрейтор Александър Ташев - прожекторист, с. Негушево, обл. София-град
редник Дечо Младенов - кльонист, с.Победа, общ. Долна Митрополия, обл. Плевен
редник Тони Ганчев - шофьор, с.Желява, обл. София
редник ?. Илиев - автоматчик, гр. Долна Митрополия(?), обл. Плевен (след преместването на р-к Бумбов стана готвач)
редник ?. Бумбов - готвач, ??, обл. Смолян (преместен от заставата през 1984)
редник Красимир Казепов - ВСК с.к. РЕКС, с. Триград, общ. Девин, обл. Смолян (брат близнак на мл. с-т Казепов)
редник ?. Делов - автоматчик, ?? (разжалван мл. с-т от 13ГЗ)
редник ?. Драков - ВСК с.к. НЕТУШ, гр. Белене, обл. Плевен

1984 - 1986
малдши сержант Петър Гидулски - КСО, гр. София
редник ?. Мозоков (Малкия мозък) - автоматчик, с. Сомовит, общ. Гулянци, обл. Плевен (брат му служи на заставата от 1982-1984)
редник Людмил Гатев - автоматчик, гр. Плевен
редник Иван Иванов - домакинец, с. ??, обл. Русе
редник ?. Петров - автоматчик, гр. Плевен
редник ?. Кунчев - автоматчик, гр. Враца
редник ?. Иванов? - готвач, гр. София
(засега толкова - приемам всякакви забележки и корекции)

1987-1988
?? Румен Петров - ?? - с. Гиген
?? Петър Спиридонов - ?? - с. Върбица
?? Тихомир Панталеев - ?? - с. Оряховица
?? Краси Тодоров - ?? - гр. Плевен
?? Христо Христов - ?? - гр. Плевен
?? Христо Христов - ?? - гр. София
?? Румен Тасков - ?? - гр. София
?? Димитър Станчев - ?? - гр. София
?? Росен Пъшев - ?? - гр. София
?? Венелин Димитров - ?? - гр. Враца
?? Иван Георгиев - ?? - гр. Любимец
?? Асен Ваклинов - ?? - гр. Неделино

1988-1989
?? Тихомир Вардолов - ?? - с. Милковица
?? Венцислав Ралчев - ?? - гр. София
?? Димитър Илиев - ?? - гр. Радомир
?? Румен Тодоров - ?? - гр. София;;;!

1988-1990
редник Петьо Петров Тодоров - шофьор, гр. Враца
редник Милко Асенов Делев - ??, с. Гълъбово, общ. Баните, обл. Пловдив
редник Николай Цветанов Евтимов - ??, с. Чирен, обл. Михайловград
редник Георги Витков Стефанов - ??, гр. Плевен
?? Тихомир Цветанов Стоянов - бацил, гр. Плевен
?? Пламен Романов Кузов - ??, гр. Враца
редник Митко Цветанов Буровски - готвач, с. Търнава, обл. Михайловград
?? Любен Йорданов Йоцов - ??, гр. Враца
?? Светлин Петров Данчев - ??, с. Чирен, обл. Михайловград
?? Красимир Петков Тодоров - ??, с. Българене, обл. Плевен
?? Цветан Иванов Костов - ??, с. Обнова, обл. Плевен
?? Емил Калибрадов - кучкар (ВСК?), с. Стърница, обл. Пловдив
?? Христо Георгиев Монов - ??, гр. Плевен
?? Севдалин Савов Каров - кучкар (ВСК?), с. Острица, общ. Чепеларе, обл. Пловдив
?? Асен Раданов Топалов - кучкар (ВСК?), с. Старцево, обл. Пловдив

1989-1991

младши сержант ?? Станков, гр. Тополовград
?? Николай Тодоров Николов - ??, гр. Враца
?? Пламен Христов Тошев - ??, с. Брусен, обл. Враца
?? Борислав Иванов Борисов - ??, с. Гиген, обл. Плевен
?? Даниел Константинов Димитров - ??, гр. Роман, обл. Враца
?? Николай Георгиев Рояшки - ??, гр. Кнежа, обл. Враца
?? Ангел Величков Ангелов - ??, с. Лозница, обл. Плевен
?? Петко Иванов Миндев - ??, с. Шипково, обл. Ловеч
?? Дарин Николов Гайтанов - ??, с. Трънчовица, обл. Плевен
?? Йордан Димитров Комсийски - ??, с. Карабунар, общ. Септември, обл. Пловдив
?? Боян Николаев Борисов - ??, гр. Плевен
?? Христо Георгиев Даскалов - ??, гр. Ст. Загора
?? Милен Иванов Мантуров - ??, с. Шейново, общ. Казанлък
?? Стоян Атанасов Попов - ??, гр. Септември, обл. Пловдив
?? Спас Велков Кацаров - ??, гр. Пазарджик
?? Богомил Василев Христов - ??, гр. Лом
?? Светлин Асенов Немков - ??, гр. Мадан
?? Иван Георгиев Трендафилов - ??, гр. Ген. Тошево, обл. Варна
?? Атанас Крантов - ??, гр. Съединение
?? Кънчо Михалев Кънев - ??, гр. Стара Загора

1990-1992

?? Спасимир Аспарухов Трънков - ??, гр. Враца
?? Йордан Георгиев Стратиев - ??, гр. София
?? Георги Павлинов Георгиев - ??, гр. Мездра

доктора

Вальо,върти ми се в главата,че Григоров 1989г. вече беше командир на 01 ГЗ-с.Комщица.

Валентин

Цитат на: доктора - 17.04.2011 г., 19:27 ч.
Вальо,върти ми се в главата,че Григоров 1989г. вече беше командир на 01 ГЗ-с.Комщица.

Не знам от коя година, но знам, че е станал командир на заставата.
Благодаря за забележката ще го включа в списъка.

Статистика

Members
Total Members: 4716
Latest: слави
New This Month: 2
New This Week: 2
New Today: 0
Stats
Total Posts: 509906
Total Topics: 1913
Most Online Today: 152
Most Online Ever: 8646