Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Бронетранспортьорът(БТР) в редиците ГВ

Започната от SABIAN, 22.03.2011 г., 00:19 ч.

« назад - напред »

капитан Иван Йорданов

Цитат на: Joro_Kostov - 05.04.2011 г., 22:27 ч.
БТР-те си имаха бойни задачи и специално предназначение и си ги изпълняваха, когато трябваше и както трябва. Това го знаят повечето от офицерите, които се намират в сайта. Друг е въпроса, че според мен подготовката на войсковата част в ГВ не се обучаваше както трябва, поради причината, че в МГ бяхме малко хора и се скъсвахме от наряди , а иначе се водихме два взвода или не помня какво беше на всеки БТР имаше зачислен личен състав с всичките му изисквания по устав. Пак се повтарям кефа от срелбите беше голям, но след това чистенето на картечниците беше голям чанч. Иване - 64, как се казваше старшинката от МГ, че го забравих, между другото накрая май, че той остана единствения водач на БТР в Момчилград..

Киро Вълчев се казва. Брат му Димо Вълчев, също беше старшина в отряда, но не беше водач на БТР. По - късно беше водач на БТР и с- т Чернев, с който даже имам снимка на портала в УП - Чорбаджийско.

Joro_Kostov

Благодаря ти Ванка, Кирето беше най-кроткия старшина в отряда. Спомних си беше завършил Ломската школа за кемафи, даже аз като бях имаше и униформа с червени пагони.

капитан Иван Йорданов

Напълно съм съгласен с написаното от теб Жоро за Димо Вълчев. В интерес на истината и Чернев, не се отнасяше лошо с подчинените си. :)
8)

майор ТЕНЕВ

Цитат на: icefox - 22.03.2011 г., 11:59 ч.
Здравей,
не сано в 5ГО е имали БТР.В 6ГО кадето служих имаще 4 или 5 броя БТРи с 3 от тях участвахме като помощ на ВВ. През 84/85 бяхме командировани с 3ри БТРа в с.Ябланово Сливенско в помощ на ВВ а след седмица за около месец в Бургаският отряд.
Прав си icefox , само че бяха 3 БТР и два БРДМ- 2.Взводен беше Станко Стоев, водачи с-на Джандаров, с-на Димов и с-на Христов.БРДМ-ите бяха МНЗ с водачи от запаса.
Когато си бил в Ябланово, още не бяха създадени ВВ, нашите ходиха в помощ на милицията, а ВВ бяха създадени набързо, към края на февруари 1985г.Тогава Добри Джуров не даде команден състав за тях и 80 процента от командния им състав беше от ГВ.Затова през м.май 1985 г беше обявен прием на офицери от запаса и само в 6ГО бяха повече от 10 души.

ranik56

Минаха  доста  години  от  тогава ....  бях   дълго  време   запас  / по  това  време  / и 
тъкмо   се  бях   прибрал   в  София    и   хоп ... след   седмица    - нова   повиквателна  .
Отивам  да  питам във  ВО   ,какво  се  случва  ?!   -   Ядец  ,  качиха  ни   в  един  микробус    и 
докато  се  усетиме    в   гр.Ст.Димитров   за  ....12 дена   .Мамка му  ..викам  си   ,какво  става  ?!
Облякоха  ни  пак ,  чанти  ,  кобури  ,пищови  ...  мамка  му  ...война   ли  се  готви  , що   ли  ?!
Настаниха  ни   в   едно   спално  -  наредиха  ни ... да  се  "  нагиздиме " ....според  звездичките    и  ...
зачакахме  ....  Идва  по  едно   време   кадрови  офицер    и  ни   казва   в  колко  ще  обядваме   .
Мина   обяда  - последва   почивка   ...    После  ни   раздадоха   карти   на    района   в  ,който   
бяхме   служили   / Само  карта  -  рамката   беше  изрязана  ...нямаше   координати   ,градуси   нищо   .
Никой  не  смее  да  пита   нищо  -  само  се  споглеждахме   .   Нямах  нито  един  познат    от  другите   запасни   .
Разгеле   по  едно   време  .. дойде    един  офицер   със " сини  пагони "   и   разбрахме   ,че    ВЕЧЕ   сме 
Запасна  команда  на   ВВ .
Някъде  към  17.00ч.  ..  нагиздени  в  униформи   ,   лъснати  ,  спретнати   ..  ни   пуснаха   ... да  си  ходиме    у   дома  ..
кой  с  ,каквото   може  /рейсове  , влак  / .
12 дни  .. си   стоях   в  къщи     и  не   знаех  ,какво  се  случва  ?!  Съгласно     заповедта...
На  12- ия   ден    се   върнах   в  поделението  .... който   сдадеше   униформата    ..   си  тръгваше  ..  за    в  къщи   .
За  другите   не   знам  .    8)
Изминаха   много  години  от  тогава  .....  това  вече   не  е  тайна   .

petyr_georgiev

Прав си icefox , само че бяха 3 БТР и два БРДМ- 2.Взводен беше Станко Стоев, водачи с-на Джандаров, с-на Димов и с-на Христов.БРДМ-ите бяха МНЗ с водачи от запаса.

Със с-на Иван Димов от село Вълча поляна карахме курса за водачи на БТР в гр. Русе през 1985 г. След това чух, че в началото на 90-те години Димов са го уволнили заради участието във възродителния процес. От тогава не съм го виждал. Бях питал колеги от Елхово, но никой не можа да ми даде инфо за него. Поздрави - Петър Георгиев.

velko

Цитат на: ranik56 - 19.05.2011 г., 20:20 ч.
......Изминаха   много  години  от  тогава  .....  това  вече   не  е  тайна   .
Раденко, това през 84-86-та ли се е случило? Или 3 години по-късно?
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

ranik56

Цитат на: velko - 26.05.2011 г., 01:15 ч.
Цитат на: ranik56 - 19.05.2011 г., 20:20 ч.
......Изминаха   много  години  от  тогава  .....  това  вече   не  е  тайна   .
Раденко, това през 84-86-та ли се е случило? Или 3 години по-късно?
Да  , точно  тогава  ..  1985  -1986 г .

GK1063

Нямахме БТР ,само искам да спомена че първия модел бяха с брезент и шпригли ,без въоръжение и в Прага много лесно са ги палили когато са били уличните боеве,след това са им слагали една желязна плоча и накрая купол с картечници.

niki

В ВВ баталйона в гр. Разград имахме 3 БТР -а. Зачислени в трета рота, но при бойна обстановка за всяка рота имаше по един. Бяха по - нов модел, мисля че името им беше БТР - 65,Б, ако се не лъжа? С място за десантчици /щурмоваци/, вътре и въртящ се купол с две картечници 7,62 мм - ПКТ мисля и 14,7мм - КПВТ, ги водеха. Е, в запасния полк в съседство имаше, къде, къде по - разнообразни и тежки въоръжения - танкове Т-55, САУ -Гвоздики, НТЛБ, бРДМ, щабни машини, влекачи, зенитки и др.

chekur/Барбов/

Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

ranik56

Цитат на: chekur/Барбов/ - 04.10.2014 г., 17:26 ч.
14.5 е КПВ.
14,5 мм   ..  вярно  е    стреляхме  с  такъв  Звяр   във Враца    -  ШПЗО -то   . :)

майор ТЕНЕВ

БТР-60 ПБ, с купол и сдвоени картечници-14,5ммКПВТ и 7,62ммПКТ.
БТР-60 П са с открито десантно отделение, БТР-60 ПА, са без купол.
Имаше и БТР-60-ПУ-за командна машина и повече свързочни средства.

петков

Цитат на: ranik56 - 04.10.2014 г., 19:11 ч.
Цитат на: chekur/Барбов/ - 04.10.2014 г., 17:26 ч.
14.5 е КПВ.
14,5 мм   ..  вярно  е    стреляхме  с  такъв  Звяр   във Враца    -  ШПЗО -то   . :)
Наистина е сериозно оръжие!Особено кефи на нощни стрелби, по движеща цел, с "трасиращи".  8) Пък и ако уцелиш в релсите , става още по-забавно.И оня глас...Смразява!А БТР-60П го свалят от бойните поделения , след Чехските събития.По простата причина, че с една ръчна граната хвърлена в целта и няма БТР.
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

майор ТЕНЕВ

Във ВНВУ имаше два такива-БТР-60П.

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150