Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Бронетранспортьорът(БТР) в редиците ГВ

Започната от SABIAN, 22.03.2011 г., 00:19 ч.

« назад - напред »

petyr_georgiev

При нас в Любимец имаше и БРДМ-2 агитационен с 1000 W говорител на купола. Ползваше го н-к политотдел. БТР-60 ПБ при нас бяха 3 броя, като аз бях водач на един от тях 11 год. и 4 мес.

Никога няма да го забравя, при провеждане на едни стрелби с БТР взводният ми командир за малко не ме уби е ПКТ.

Антон

И все пак какво е било участието на БТР-те в охраната на ДГ?

petyr_georgiev

В мирно време тренирахме за обезвреждане на терористични групи, а във военно време бяхме включени в N-ски батальон по отбрана границите на България.

капитан Иван Йорданов

Цитат на: petyr_georgiev - 22.03.2011 г., 23:29 ч.
При нас в Любимец имаше и БРДМ-2 агитационен с 1000 W говорител на купола. Ползваше го н-к политотдел. БТР-60 ПБ при нас бяха 3 броя, като аз бях водач на един от тях 11 год. и 4 мес.

Никога няма да го забравя, при провеждане на едни стрелби с БТР взводният ми командир за малко не ме уби е ПКТ.

За съжаление и във военното училище имаше люк на механик - водач на БТР 60 ПБ, който беше прострелян от ПКТ.
Затова са важни мерките за безопасност и неспазването им винаги е опасно.

kunev

Мерките за безопастност са много важно нещо ... Знаете ли колко е гадна гледката на "притиснат" и почти разполовен през торса боец, който плачейки моли да махнат танка, че не си чувствал краката ... пази боже.

SABIAN

Здравейте КОЛЕГИ,темата за безопасността е много важна и редица пъти е спасявала човешки животи,а колкото до темата очаквам още колеги,който могат да споделят интерестни моменти с този вид машини!Поздрави!
УЦ-с.Чорбаджийско-5ГО-Момчилград-56520

капитан Иван Йорданов

Цитат на: SABIAN - 03.04.2011 г., 21:56 ч.
Здравейте КОЛЕГИ,темата за безопасността е много важна и редица пъти е спасявала човешки животи,а колкото до темата очаквам още колеги,който могат да споделят интерестни моменти с този вид машини!Поздрави!

Неведнъж съм го казвал и пак ще го припомня вече казаното от мен за мерките за безопасност. Всяка от тях е писана с кръвта на някой, който не ги е спазвал. :(

petyr_georgiev

Иване, аз в моя случай съм си спазил мерките за безопастност, но не знаете, че на мястото за стрелба беше взводния ми командир капитан Йончев. Той произведе изстрела.

капитан Иван Йорданов

Цитат на: petyr_georgiev - 04.04.2011 г., 22:33 ч.
Иване, аз в моя случай съм си спазил мерките за безопастност, но не знаете, че на мястото за стрелба беше взводния ми командир капитан Йончев. Той произведе изстрела.

Няма значение званието, длъжността, образованието и всичко останало, когато става дума за неспазване мерките за безопасност. Резултатът почти винаги е един и същ - ненужно проливане на кръв, осакатяване или дори смърт на пострадалия, който много често е стриктно спазващия мерките за безопасност.

ranik56

Преди  години -  същия  случай   в   друго  под . гр . Враца    -  излиза  запасняк  от  люка  ....
на  БТР  -стрелбата е  приключила   -  докладвано  е   на  вишката    и ......
"онзи " отвътре   натиска    електро  спусъка   на  ПКТ  - то .... става  най-страшното    .
Куршума   минава  през" лопатката "  му   и   излиза   през  гърдите    -   
Следват  9  м-ца   в   Болница  . :o  Останал  жив  , но    как ли  живее днес ?!

Joro_Kostov

БТР-те си имаха бойни задачи и специално предназначение и си ги изпълняваха, когато трябваше и както трябва. Това го знаят повечето от офицерите, които се намират в сайта. Друг е въпроса, че според мен подготовката на войсковата част в ГВ не се обучаваше както трябва, поради причината, че в МГ бяхме малко хора и се скъсвахме от наряди , а иначе се водихме два взвода или не помня какво беше на всеки БТР имаше зачислен личен състав с всичките му изисквания по устав. Пак се повтарям кефа от срелбите беше голям, но след това чистенето на картечниците беше голям чанч. Иване - 64, как се казваше старшинката от МГ, че го забравих, между другото накрая май, че той остана единствения водач на БТР в Момчилград..

krasimir_vankov

Господа , като чета техническите аспекти  и постовете на ivan64 , назрява у мен едно предложение . Нестандартно е . Види се , колегата е здраво вкопчен в пушкалата . Един статут на завеждащ технически въпроси би му прилагал . И още  . Много от неговите постове са разпиляни по темите . Що не вземе га ги систематизира в нещо като .........   'бах ли го точно к'во .  Ама   например . ivan64  примерно  , стъпи на един условен щат на  ( мобилизазионен ) Граничен  батальон , дай структурата , няма нужда от детайли , дай основното въоръжение , снимки , т.т.данни или нещо подобно . Естествено в годините нещата са се менили , но ти да речем ще ги датираш  по периоди . Направо си е цяла разработка. Имали сме и ПЗРК , имали сме и БПТО , и миномети и к'во ли още не . Например страховитото ЧЖ-  3  ( пояснявам за несведущите братя , ЧЖ - 3 е Черпак Железен - 3-литров ) , а "Мимоза"-та не е нек'во цвете .  Сега на сериозно за БТР - 60 ПБ . Велика машина . Велика . Стига да можеш да и вземеш всичкото , дето го може . Руска мат. част . Дуракоустойчива . Е, нема дурак  , дето може да я събори . И бяга яко по полето , и плува из гьоловете , а как гърми само , да не си и отпреде .......  Налили съм си Търновски възпитаник , колко сън съм изсънувал у БТР-а  ...... - не е за разправяне . Има уникално торсионно окачване  и вози супер меко .  Имахме един преподавател по тактика . Беше дошъл от един кашишки полк , току-що превъоръжен с МТЛБ ( Многоцелеви Тягач / влекач , лек , бързоходен ) . У нас се сглобяваха в  Червен бряг , бай Тошо си беше извоювал правто и да произвежда и да продава , ама МТЛБ-то хем та вози хем та е..е . Който го е поллзвал ми схваща намека . А  как жестоко се чисти само , не е истина  . Приплаквало ми се е . БТР-а се обслужа за минути  - не повече от половин час , а МТЛБ-то - 3 часа ме му стигат , галене , четкане  , пипкане , ласки и милувки , ужас направо . Та този наш преподавател нарочно , за чанч ни изкарваше на тактика с МТЛБ-та . Колко сме му втълпявали , че ние в ГВ нямаме такива " трактори " , а само  Добричкия стар и чудесен БТР  -  все тая . Но е непспорим факт , че МТЛБ-то е хала , змей неудържим ,  просто няма себеравен . Впоследствие кашимерията внесе БМП - 1 , после БМП- 30 , докато накрая нашего брата сътвори  БМП-1300 . Базова машина МТЛБ , нашенски купол , наместо оръдие - едната цев от ЗУ-23-2 , известна още като оръдеен автомат 2 А 14   и ............ те ти на' - българско БМП .  Е , те това е .

chekur/Барбов/

Тия машини са страховити,особено верижните,тук в Карлово ги имаше доста.Веднъж бях запас и с нас дойде и един танк,аз като пехотинец не бях виждал такава работа-казвам ви,като му се качи един пич-офицер и като му даде ръчката из реката-и по филмите го няма.Това пънове,дървета,камъни,брегове-няма спиране-всичко направи на трески.Страшна работа-изкефих се 8)
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

krasimir_vankov

Вервам ти ,  chek ,  дай бог некой сгоден ден да си заседнем на кротко питие , па да развържрм торбата , .............. Танка е друга бира . Това са 600 коня впрегнати в една каруца . Танкистите  го описват с три думи - кратко и ясно : Броня - Огън - Маньовър .  А ние , граничарчетата сме по- романтично-описателни : Глава проста между два лоста ... ха-ха-хааа

капитан Иван Йорданов

Цитат на: krasimir_vankov - 06.04.2011 г., 23:52 ч.
Вервам ти ,  chek ,  дай бог некой сгоден ден да си заседнем на кротко питие , па да развържрм торбата , .............. Танка е друга бира . Това са 600 коня впрегнати в една каруца . Танкистите  го описват с три думи - кратко и ясно : Броня - Огън - Маньовър .  А ние , граничарчетата сме по- романтично-описателни : Глава проста между два лоста ... ха-ха-хааа

Точно определение за кемафите. :)
Иначе кашиците си ги знаем, че са дървета сред хората за разлика от нас граничарите, които сме хора сред дърветата. ;D

МТ-ЛБ е мой набор и повече за него : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%A2-%D0%9B%D0%91
Даже и успявахме да заспим в десантното отделение. Разбира се до мига, в който си чукнеш каската в тавана, когато се сепваш и пак задремваш после и така дремане на пресекулки, докато дойде време да се атакува. ;D ;D ;D
БМП-23 е българска бойна машина на пехотата, разработена в началото на 80-те години на 20 век. Показана е за първи път на военен парад през 1984 година, и официално е приета на въоръжение година по-късно. Корпусът на машината е подобен на този на 2С1 Гвоздика, но е по-широк и по-нисък, и е модифициран да пренася до 7 войници. Куполът е въоръжен с 23-милиметрово автоматично оръдие и по конструкция е сходен с купола на БМП-2. Допълнителното въоръжение включва лека картечница ПКТ и 2 (в по-късните варианти 4) ПТУР 9М14 Малютка или 9К111 Фагот. Основното предимство на БМП-23 е по-големият размер на корпуса, благодарение на който транспортното отделение за войниците не е толкова тясно както при БМП-1. Машината е амфибия и има максимална скорост във вода 4,5 км/ч. Снабдена е с ЯХБЗ, климатик и система за нощно виждане. Произведени са около 120 машини.
БМП-23Д - подобрена версия с нови ПТУР 9К111 и димни гранатомети.
БРМ-23 - разузнавателен вариант, прототипен модел.
БМП-30 - модифицирана БМП-23 с купол, директно взет от БМП-2. Произведени бройки - 10.
Ето и повече информация за нея: http://makelove.8m.net/ba/bgbmp.htm и
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%9C%D0%9F-23
Относно танковете.
Нас ни облазваха с танк Т - 34 , който има дизелов двигател с мощност 500 к.с. Повече за него ето тук : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-34
Т -54 вече има двигател с мощност 520 к.с..Повече за него ето тук на руски език: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-54/55
На Т-55 двигателя  е с мощност 580 к.с.. Тук за него има повече- http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-55
В България имаше и Т-62, чиито двигател е със същата мощност, както на Т-55 – 580 к.с.  Повече за него ето оттук - http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-62 на руски език.
Засега най – модерният танк в нашата армия е Т- 72, който има двигател с мощност – 780 к.с.Тук има повече информация за него, както и за по – съвременните от него танкове: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-72

8)

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189