Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Бронетранспортьорът(БТР) в редиците ГВ

Започната от SABIAN, 22.03.2011 г., 00:19 ч.

« назад - напред »

SABIAN

Здравейте приятели!Искам да започна тази много интерстна тема,която ще следя с интерес,а става дума за БТР-ИТЕ в ГВ.Реално бронетранспортьора се явява най-високата по КЛАС бойна единица зачислена в редиците на ГВ.Надявам се всеки един КОЛЕГА който е имал "допир" до този вид машина да сподели впечатленията си.Интерестните въпроси които ми се иска да разискваме са следните:
1.Всеки ГО ли е имал зачислени бройки от този клас машина?
2.Кога и каде сме засичали тези машини в действие и по какъв начин са се вписвали в службата ни?
3.Имало ли е зачислени БТР-ИСТИ по щат в ГО-ди?
4.Спомняме ли си когато сме преминавали УЦентрове офицери да са ни запознавали с тази машина и да са ни обявявали официалното и присъствие в редовете на ГВ.

Ето и информацията от мен:Преди уволнението ми 3 месеца служих в 5ГО.Имах късмета да се познавам с шофьора на командира,който имаше достъп до гаражните клетки и ми е споменавал че в гаражите на 5ГО има 2 бронетранспортьора,сащо така един л-т(не се сещам името му)беше ни споменавал,че тези машини са вадени през 84-5-6 година при ''покръстването на турците''5ГО е участвал дейно заедно със ВВ и са имали доста напечени акций в Кърджалийски и Момчилградки регион и да не се отклоняваме от темата точно тогава са изпозвали въпростните машини.Сега се сещам че разглеждах снимки на двама колеги в УЦ с.Чорбаджийско които са се снимали върху един БТР на плаца,което ми доказва,че тези машини са изпозвани активно,както и за учебни цели.Шофьорът който ми спомена за 2-та БТР-а в отряда(5ГО) ми сподели,че в момента на службата ни(1998-1999г.) са били консервирани и изобщо никой не се е занимавал с тях.Нито са били припалвани,нито е имало войници или поне някой старшина които да се грижат за тези машини.Иначе ми каза,че и 2-та БТР-а са били в перфеткно състояние но на ''ТРУБЧЕТА''
Ще съм благодарен на всички колеги който могат да дадат по подробна информация отностно въпросите които отбелязах по горе в текста за тази рядко срещана машина в редовете на ГВ.Благодаря за вниманието ви!ПОЗДРАВИ!
УЦ-с.Чорбаджийско-5ГО-Момчилград-56520

SABIAN

Искам само да добавя снимката на КОЛЕГАТА ЖОРО_КОСТОВ(надявам се да няма нищо против за което се извинявам предварително) която открих преди малко и е копирах за да е изпозвам по темата.Снимката е направена на плаца в УП с.Чорбаджийско през 1989г.

капитан Иван Йорданов

капитан Иван Йорданов

В интерес на истината бяхме писали доста и за БТР-те и за химическия вариант на БРДМ-2, в една тема, която беше изтрита от един бивш модератор и бивш участник във форума"Работните коне на ГВ", но е похвална идеята да се обособи отделна тема. Същият БТР, който си показал SABIAN беше в тази тема, но аз искам да отбележа, че по времето когато служех в 5 ГО е бил и в УП Чорбаджийско, за да види личния състав с каква техника и въоръжение разполага отряда. Имам снимка с един от водачите му на портала в УП Чорбаджийско, който беше старшина на нашата рота в УП. :)
Ето и информация за БРДМ - 2/пак от Уикипедия/: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%A0%D0%94%D0%9C-2
8)

капитан Иван Йорданов

SABIAN информацията, която цитираш е вярна. ;)
8)

капитан Иван Йорданов

Както БТР 60 ПБ, който се вижда на първата снимка така и БРДМ 2 са плаващи. Сега публикувам една снимка на БТР 60 ПБ, на която се вижда и водометния му движител. :)
8)

доктора

,,НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА-ДЪРЖАВЕН РЕД!"

капитан Иван Йорданов

Възможно е някъде да са били само като БГ в случай на бойна мобилизация, както и наистина да е нямало дори и мобилизационни единици.

Ивайло Христов

Школата за водачи на БТР по мое време май беше в Лом. На нашите БТР-и имаше едно устройство за изстрелване на димни гранати (УГЛ 200 мисля, че се водеха). Приличаше на пчелна пита и изстрелваше много гранати накуп, като катапулт.
От браздата започва Родината!

dobrev621

Иво в Лом бяха кемафите-тия комбинираните с колела и гасеници,а БТР си бяха в Русе-нашите бетееристи си караха школата в Русе дори бяха русенци.През 1980год.ги докараха в отряда в Момчилград-чисто нови,дори имаше и случка с тия машини и м-р. Еленчев началникьт на МГ-бях писал някьде.
GSM-0887655071

SABIAN

Здравейте,най-интерестното до момента е че 5ГО може да се окаже "частен" случай с притежаването на тези 2 БТР,но времето ще покаже.Поздрави!

icefox

Здравей,
не сано в 5ГО е имали БТР.В 6ГО кадето служих имаще 4 или 5 броя БТРи с 3 от тях участвахме като помощ на ВВ. През 84/85 бяхме командировани с 3ри БТРа в с.Ябланово Сливенско в помощ на ВВ а след седмица за около месец в Бургаският отряд.   
Елхово под.56480  МГ мл.сержант санитарен инструктор

капитан Иван Йорданов

Цитат на: SABIAN - 22.03.2011 г., 11:31 ч.
Здравейте,най-интерестното до момента е че 5ГО може да се окаже "частен" случай с притежаването на тези 2 БТР,но времето ще покаже.Поздрави!

Не е частен случай, виж снимките от Петрич, които са публикувани от днес. Даже има коментар на доктора към тях;)
8)

SABIAN

Да прав си колега.До сега става ястно,че БТР-и е имало в 3ГО-Петрич,5ГО-Момчилград,6ГО-Елхово,явно машините от всичко което прочетох до сега са използвани при сериозни акций и подръжка на ВВ.

капитан Иван Йорданов

Не забравяйте, че има дори и БРДМ - 2 в химически вариант.

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646