Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

За най - запалените любители на оръжието

Започната от капитан Иван Йорданов, 05.03.2011 г., 12:21 ч.

« назад - напред »

ranik56

Чакайте  да  видите   един  "красавец ".

капитан Иван Йорданов

Цитат на: velko - 06.03.2011 г., 18:32 ч.
А на "АК-Класик"  :)  - АК-47 каква му е стъпката?

Същата като на АК 47, тъй като цевта е една и съща. :)
8)

капитан Иван Йорданов

Харесва ми анонса с интересни оръжия, тъй като раздвижва темата. :)
Затова ви пускам едно такова, като искам да ми кажете кой боеприпас използва левия или десния от снимката? ;)
8)

kunev

Тъй като ги гледам тия боеприпаси единия е за револвер с "прибран" куршум.  /левия/ Ама пък е нещо поокастрен диаметрално ...

капитан Иван Йорданов

Ето и малко жокери по въпроса: калибърът на оръжието е 7, 62 мм, а пълнителят му побира 6 патрона. ;)
8)

velko

Аз от оръжия не разбирам, (ограмотявам се с помощта на Иван :) ) но мисля, че десният боеприпас е "правилният отговор".
А относно пистолетчето от снимката - съдейки по "финиша" му, изглежда ми като опитен образец на руски/съветски оръжеен конструктор. Или китайска направа :)
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

drach

капитан Иван Йорданов

Не е опитен образец и последният отговор правилно фиксира калибъра. ;)
8)

velko

Край на загадката:
Патронът е 7.62 x 42 СП-4 ("безшумен патрон") - както Drach  правилно посочи - "левият на снимката". Всъщност, точните му размери са: 7,62х41,5  конструиран е от Виктор Петров, през втората половина на 70-те години, специално за проекта "безшумен самозаряден пистолет".
Гилзата изцяло скрива проектила, като зад него има "бутало" и едва зад нег - бездимен барут. Барутните газове изтласкват "буталото", което придава енергията си на куршума, но се "заклинва" в "гърлото" на гилзата и така задържа голяма част от газовете и респ. звука.
Интересен е и куршумът - той е от легирана стомана, като в предната си част има "пояс" (онова, което се вижда в челото на патрона) от друга (мека) материя, който единствено има допир до каналите на цевта и придава въртеливото движения на целия куршум. "Хитрината" на този биеприпас и на цялата система е, че пластмасовият пояс в челната част на куршума придава необходимото въртеливо движение, без да е необходимо съприкосовение на легирания проектил с каналите на цева и без да се налага барутните газове да го изтласкват по цялата нейна (на цевта) дължина.
Друга особеност е, че след изстрела, гилзата е опасна - в нея все още има останали газове под високо налягане (бикновено 20-30 минути след изстрела, но са известни случаи високото налягане в гилзата да се съхрани и след 6 месеца)
Пистолетът е ПСС Вул  (6П28) , разработен в началото на 80-те от конструкторите  В. Левченко и Ю. Крылов, специално за нуждите на КГБ и военното разузнаване на СССР. С посочения по-горе боеприпас, пистолетът може да пробие 2 мм стоманен лист от разстояние 25 метра (също така и стоманена каска).
Мисля, че Агент 007 би могъл без проблеми да включи пистолетчето в арсенала си за следващия епизод на "Джеймс Бонд" :)

Иване, ..... изпоти ме  ;D ;D ;D

капитан Иван Йорданов

Браво на velko!
Има участник познал верния отговор./Бурни ръкопляскания, няма емотикон за това/
Уреди се с една ракия от моята. ;)
8)

drach

Малко е неудобно, избива на просия, но мога ли да разчитам и аз на една малка/ракия/.Все пак оказах малко помощ. :) :) :)

velko

Цитат на: ivan64 - 07.03.2011 г., 13:27 ч.
Браво на velko!
Има участник познал верния отговор./Бурни ръкопляскания, няма емотикон за това/
Уреди се с една ракия от моята. ;)
8)
Здраве желаем! :) :) :)

Между другото, "красавецът" публикуван от Раденко ("Безшумен револвер ОЦ-38") използва същия боеприпас. :)

И понеже стана интересно - нещо и от мен (не е толкова уникален като патрона за ПСС, но е необичаен):

капитан Иван Йорданов

Цитат на: drach - 07.03.2011 г., 13:50 ч.
        Малко е неудобно, избива на просия, но мога ли да разчитам и аз на една малка/ракия/.Все пак оказах малко помощ. :) :) :)
За "Калеевци" винаги голяма! ;D ;)
8)

капитан Иван Йорданов

Един жокер от мен - патронът 30-30 Winchester  е разработен през 1977 г. от фирмата "Ремингтън" и не е боен, разработения от нея. Има и боен .223 Timbs (5.56/7.62x25). За другото, оставям на другите запалени участници от форума, без velko. ;D ;)
Ето и един линк за ОЦ 38 и не само:  http://www.security.bg/ljubopitno/interesni-ora-zhiya-ot-xix-i-xx-vek, който ме провокира, да покажа и моя пистолет, ето и линк за него: http://world.guns.ru/handguns/hg/rus/pss-silent-r.html, само на руски език са и двата линка. ;)
8)

velko

То се разбра, че за Иван няма тайни, (както и че ще пием и от моята ракия) и от мен един жокер:

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189