Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Техническо снаряжение

Започната от plovdivchanets, 22.08.2009 г., 21:32 ч.

« назад - напред »

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

Такова чудо до сега и на снимка не бях виждал ;D Докато бях в батальона саперите свалиха кльона та за опазването на ДГ освен на жива сила разчитахме и на ракетници и ЕХО(където позволяваше терена),патрулите бяха с радиостанции Тантал,но върха на гъзарията беше като ни дадоха на заставата 2 броя бинокли за нощно виждане с едни голями пластмасови калъфи,и в интерес на истината не стояха заключени в някой склад а си ги ползвахме редовно,а и работа вършеха.Голям кеф беше кога друг път бяхме виждали такива неща ;D

Залп

"Блик"- руски бинокъл за нощно виждане. На мен не мидадоха, защото не се полагал по щата на заставата ми.........................

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

Да,руски бяха малко обемисти ама бяха перфектни за времето си(91год),виждаше се отлично вървяха със зарядни устрйства за батериите.Малко преди да почне войната в СФРЮ ни дадоха рогатка да наблюдаваме сръбската застава(имахме идеална видимост към нея),маскираме се,наблюдаваме,записваме и докладваме ;)

chekur/Барбов/

Вярно,радиостанцията-имаше я и при нас,никаква работа не вършеше наистина,обаче всеки ден,мисля че вечер към 5ч. трябваше да я включваме и да правим връзка с комендатурата,имахме и едни други по-малки които да носим с нас-те работеха някъде на 50м-никой не ги ползваше.Радиостанцията беше задължение на кльониста при нас.Сега си спомням че също така ежедневно ,обикновено към 18ч,по една специална схема се даваха сведения на оперативния дежурен в отряда от дежурния офицер на заставата-значи докладвай по 1,по2,по3......и отговорите бяха кодирани по схема също.Знам за това понеже ми се е налагало да предавам тази обстановка без да имам право-предаваше се само от офицер,обаче ние често оставахме само войниците-2дни няма никой-наряди съм писал,бойни разчети правим,а пък с дежурния в отряда какви телефонни разговори-два дена страшни лъжи да крия командира.Може да ви се вижда странно,но е истина,зная и други работи ама за тях друг път.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

chekur/Барбов/

А бинокъл за нощно виждане и досега не съм виждал,къде ти такива работи при нас.Имахме един обикновен,ама поне цигарата можеш да си запалиш с него ако има слънце.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

боец

Всъщност автосигнализатора, който описах си и щатно въоръжение, той е с рег. номер на корпуса и си се води като оръжие. А допълнителните номера - :)
Фантазия на всеки :)

chekur/Барбов/

Цитат на: боец - 12.02.2010 г., 11:26 ч.
Всъщност автосигнализатора, който описах си и щатно въоръжение, той е с рег. номер на корпуса и си се води като оръжие. А допълнителните номера - :)
Фантазия на всеки :)

Отлично Боец ;)точен коментар ;D

Todor Hodjev

Цитат на: rn - 09.02.2010 г., 11:20 ч.
Цитат на: ivailo_hr - 08.02.2010 г., 10:22 ч.
Цитат на Todor Hodjev
ЦитатЕСС са три модела-С 100, Скала , и Градина.
Този цитат е от темата: "Работните "коне" на ГВ"

Не е "Градина", а "Гардина" С-175 (завеса на руски). Обаче не съм го виждал, не знам дали е слагано в България.

А "Клен-55" е най-старото съоръжение, по инерция след това на всички следващи им казват кльонове. Както в момента всички копирни машини са ксерокси, нищо че не ги е правил Ксерокс, ами Канон примерно.
Като гледам снимката от заставата в Кожари, в описа е включен целият комплект заедно с гърнетата.

Цитат на: Jordan - 09.02.2010 г., 09:24 ч.
Бяха два модела съоръжение по мое време (1997). Някои застави бяха с по-стария вариянт С-100, а други с по-новия "Скала-М". При последния новото му беше, че релетата бяха по-нови, забравил съм вече.

Доста са разликите. Като резултат Скала не го моряха толкова гръмотевиците. А, и не можеше да се обезврежда със сплитане.
ние го знаехме градина,може и да е гардина...макар че документацията беше при мен,ама несам я заглеждал,имаше с-175 от 86 година още,в 13 отряд имаше на Косовски и Ниса.

pi4

Въпроси за Автосигнализатора. Спомня ли си някой какво означава УЗРГМ? - явно е абревиатура на нещо.
Какви съоръжения включваше сигнално поле?
ЦитатАвто-сигнализаторът е щатно въоръжение, той е с рег. номер на корпуса и си се води като оръжие.
Руско производство ли бяха или Българско?
Някъде да сте виждали снимка за онагледяване на тази "машина"? До колкото разбирам, тънка телчица, опъната по земята е задействала спусъка на Автосигнализатора. Малко повече информация за дължината, вида на телчицата? Може ли да се каже, кога се появява Автосигнализатора - през 70те, 80те?
Кой ги обслужваше - зареждаше и т.н? Сещате ли се за нещо друго във връзка с Автосигнализатора?

efr_stanilov

Цитат на: pi4 - 20.03.2010 г., 08:09 ч.
... Спомня ли си някой какво означава УЗРГМ? - явно е абревиатура на нещо. ...
Че то не се забравя, ако си го знаел ...
Унифициран Запалка за Ръчна Граната (Модернизирана)

запал УЗРГМ:
а - общий вид; б - в разрезе;
1 - трубка ударного механизма; 2 - направляющая
шайба; 3 - ударник; 4 - капсюль-воспламенитель;
5 - втулка замедлителя; 6 - спусковой рычаг;
7 - капсюль-детонатор; 8 - замедлитель;
9 - соединительная втулка; 10 - шайба ударника;
11 - боевая пружина;
12 - предохранительная чека.

valdesidva63

1. Автосигнализатора доколкото си спомням се казваше" ЕХО" представляваша една метална кутия 10х5см.с изведено копче за вкл.-изкл. и една лампичка в червен плафон.Тънка медна тел се закачаше към устроиството а другия и край се слагаше на разстояние според терена който трябва да се покрие.Завършва като края и се завързва на шомпола от автомата и се забива в земята. 2.Другото у-ство се казваше "РАКЕТНИК"предполагам че всеки го е правил. Но при по младите набори може и да не се е използвало.Но все пак да го опиша: Представлява малка дъска около 10х5см. с отвор около 3см.и приковано към нея колче с дължина около 30см. което се забива в земята. През отвора се  промушва ракетата и се застопорява към дъската от долния краи на ракетата се изкарва халката за задействането и на нея се завързва тежест/по голям камък/ и един пирон минава през халката като пирона е вързан от единия край с /бомбаджийска тел/ а другия край на телта са вързва на някое дърво или храст. При дърпане на телта пирона излиза от халката тежеста пада и издърпва халката на ракетата и тя се задейства.                                       

кльониста

Цитат на: Залп - 11.02.2010 г., 20:21 ч.
Няколко пъти започвах и се спирах да пиша отговор., слагах цитати от по-горните мнения, триех, почвах от начало, пак триех и в момента се чудя да ли да продължа...............................преброих на ум до ..........................................
ЗДРАВЕЙТЕ!
Открих случайно сайта , чрез препратка от Facebook. Искрено се зарадвах! Преди време попаднах на сайтовете "Братишка", "Пограничник", "Погранец" и се чудех защо нямат аналог в България.
Защото , който не еслужил на ДГ няма представа от служба.Може да ви звучи изтъркано, но е истина(макар и "шапкар", според определенията на някой, и аз имам сърце, колкото и да е невероятно! :) :) :)) Слушал съм уволнили се войници (от армията, не от ГВ ) да разговарят и да казват"аз има толкова, наряда" или "през ден съм бил наряд", което съм посрещал с усмивка. Не за друго, а защото като пишех плана за охрана на границата все не стигаха хора.Я за този наряд, я за онзи, и ......, вместо 7 часа за денонощието , ставаха 8. ВСК и шофьора вместо 6, отиваха на  7 или 8. Мл.сержантите, вместо 4, съответно 6 или " ДЗ" и така , колко бяха......... 28-29 дни в месеца. Като започнах службата на войниците се полагаха 2 почивни дни в месеца,а на офицерите и сержантите по 4 :) :) :) :). (Заплата обаче, не можех да я изхарча ;D нямаше кога и къде)!
А сега отново за техническите средства в охраната на граница:
РЛС - "Креда" снимката по-долу е подобна.
http://i46.tinypic.com/20h333l.jpg
Някой ползвал ли я, виждал ли я по Гр.З?
В интирис на истината само веднъж ми дадоха да я ползвам и то за едно занятие.

ЗАЛП какво представлява това на снимката как действа, и за какво се използва?
Ще съм благодарен ако ме светнеш......

боец

Значи, аз съм виждал такава РЛС (модела не го помня) в Петричкият отряд през 1985-6 година. Много бях впечатлен, когато оператора го насочи към ЖП гарата в Петрич и чухме стъпките на хората, които слизаха от влака и ходеха по перона. Беше ... доста впечатляващо защото ние бяхме на Ръждак (мисля).
Относно автосигнализатора, аз съм виждал метален цилиндър който се развива, слага му се 7.62 мм ХАЛОСТЕН патрон и спусъка се закача за телта.
Освен това, имаше и т.нар. сигнални мини, които представляваха пак метален цилиндър който се закрепя в земята и връв. Т.е. принципа на действие и на автосигнализатора, и на ракетника и на сигналната мина е един и същ. Затова в предния пост по темата писах, че фантазията(и възможностите разбира се) на всеки командир е била определяща за тези капани. Трябва да се има предвид, че тези помощни средства се сваляха от въоръжение през лятото за  да не предизвикват пожари и това допълнително е затруднявало дейността по охраната.

Ивайло Христов

Цитат на: gzo - 24.03.2010 г., 16:03 ч.
...Това е преносим наземен радар. С него автоматично се откриват всички подвижни наземни цели. Целите се изобразяват с координати...

А познава ли се, кога е баба Меца и кога е човек?
От браздата започва Родината!

pi4

в какъв период от време е действало това разузнавателно средство? Беше ли на въоръжение по заставите? РЛС кво значи?

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646