Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Техническо снаряжение

Започната от plovdivchanets, 22.08.2009 г., 21:32 ч.

« назад - напред »

Залп

Цитат на: granitsa68 - 09.02.2010 г., 11:58 ч.
По мое време 1987-88 нашия участък със сърбите беше със С-100. Много шибани релета имаха гърнетата.На моменти на кльонката му писваше,пък кога загърми и затрещи да не говорим.Поне че си знаеха тяхни "магийки",та малко"свободно".

Относно магийктие:
ИМАШЕ КЛЬОНИСТИ - Ф А К И Р И ! Чак ми се е случвало да ошамаря някой.:)
Ежеседмично се даваха т.нар. "пробни задействия". Кльониста тръгва и дава задействие от всеки участък на системата, с цел да се провери да ли правилно работи системата. Да ама не! Излиза кльониста , отива до линейния блок(гърнето), което знае, че ще отвори без да даде задействие(предварително при някой ремонт му е свалил т.нар. "кнопка") сяда до него, вади от торбичаката си участъкови съпротивления и започва. Обажда се по ЦСР-то  в заставата и докладва-намирам се на 1-ви ляв, давам пробно. Съответно апарата отчита 1 ви ляв, следва 2 ри ляв, тъй като гърнето е за двата участъка(или две гърнета са едно до друго).
След което кльониста -ФАКИР, вместо да си хване торбичката и да тръгне леко, по леко по пътечката и да отиде до следващия стик, между 3 ти и 4ти , той си сяда до отвореното гърне, полегва(знае колко време му трябва да стигне до стика на 3ти и 4ти) и след като това време измине поставя новите участъкови съпротивления на релейния блок и дава задействия( апарата в заставата вече отчита съответно 3ти и 4ти) и т.н. до като ги изреди всичките. Или до като не го излови някой от командването на заставата :) :)

Залп

АВТОСИГНАЛИЗАТОР!

Сеща ли се някой какво е?

Ивайло Христов

Цитат на: Залп - 09.02.2010 г., 22:57 ч.
След 1990г. ,започнаха да снемат съоръженията(където, каквото било - С100 или Скала). По някои застави в началото само ги изключиха, а на някои напрова ги сваляха.
В един красив момент бе взето решение да се направят на ново в някои участъци.

Снели са ги, ама само на западната граница.
Даже бях чувал, че по времето на Иван Костов са изграждани наново или подменяни цели участъци по южната граница на оперативните направления.
От браздата започва Родината!

боец

:)
Наподобява цев (по скоро заглушител), вкарваш халостен патрон, опъваш тел от спусъка и закачаш на колче(дръвче) или друга трънка.
Подобен е и номера съссигнална ракета.

granitsa68

Еее,г-н ЗАЛП,нали знаеш че българина е страшно изобретателен.Вие сте си гледали вашата работа,кльониста неговата и така.  Пък за шамаросването-случвало се е. Абе да сме живи и здрави. Сега няма кльон,няма кльонисти--няма нищо,чисти и разградени отвсякъде.
Ефр. В.ГАНЕВ  11ГЗ"НИСА"с.РАКОВИЦА--ВД

Залп

Цитат на: granitsa68 - 10.02.2010 г., 11:33 ч.
Еее,г-н ЗАЛП,нали знаеш че българина е страшно изобретателен.Вие сте си гледали вашата работа,кльониста неговата и така.  Пък за шамаросването-случвало се е. Абе да сме живи и здрави. Сега няма кльон,няма кльонисти--няма нищо,чисти и разградени отвсякъде.
Прав си , винаги съм изхождал от тезата, че няма лоши войници, има лоши командири, т.е.  за да не звучи грубо - командири, които не могат или не знаят как да управляват подчинените си.
Като се замисля , не мога да дам пример за лош войник. Да имало е проблеми всякакви но................, решавани са по един или друг начин и на края остава, според мен само доброто.

Залп

Цитат на: боец - 10.02.2010 г., 10:59 ч.
:)
Наподобява цев (по скоро заглушител), вкарваш халостен патрон, опъваш тел от спусъка и закачаш на колче(дръвче) или друга трънка.
Подобен е и номера съссигнална ракета.
Да, това е един пример.
Може да бъде и с 30мм. ракета, виждал съм по гореописания начин - автосигнализатор с 26мм. ракета(за ракете пистолет), само, че бяха забранени , защо се крадяха и се използваха като ракетни пистолети.
А, сещам се и съм използвал като автосигнализатор УЗРГМ- връзва се на дърво, опъваш горената тел и готово.
В същност , истинско сигнално поле съм виждал само веднъж, на границата в Елхово, като бях на стаж- не си спомням заставата, но беше някъде близо до с. Присадец или Радовец. Като влязох в полето да сменя няколко ракети, така се омотах, че май вдигнах повече, от колкото поставих.

chekur/Барбов/

Това със съпротивленията е много стар номер,автосигнализатор като искаш може да си направиш и с граната-много готино става,иначе си ги правехме с ракети ама животните ги изгърмяха и ги зарязахме.А за разните граничарски номера нямаше ли някъде тема-мисля че ги нищехме по едно време.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

granitsa68

Др.мл.с-т CHEKUR,граничарските номера край нямат.Колкото и да ги нищеш,все ще се появи някой с нещо интересно. Всяко поколение граничари си върви с неговите си изпълнения. Така ли е?

Залп

Цитат на: chekur - 10.02.2010 г., 15:33 ч.
..................,автосигнализатор като искаш може да си направиш и с граната-много готино става,иначе си ги правехме с ракети ама животните ги изгърмяха и ги зарязахме.А за разните граничарски номера нямаше ли някъде тема-мисля че ги нищехме по едно време.
Приятелю, явно много филими си гледал :) :) :)
Съжалявам, че се намесих в разговорите Ви. Пожелавам Ви всичко най-добро и успехи!

chekur/Барбов/

Цитат на: Залп - 10.02.2010 г., 22:15 ч.
Цитат на: chekur - 10.02.2010 г., 15:33 ч.
..................,автосигнализатор като искаш може да си направиш и с граната-много готино става,иначе си ги правехме с ракети ама животните ги изгърмяха и ги зарязахме.А за разните граничарски номера нямаше ли някъде тема-мисля че ги нищехме по едно време.
Приятелю, явно много филими си гледал :) :) :)
Съжалявам, че се намесих в разговорите Ви. Пожелавам Ви всичко най-добро и успехи!
[/color]Много работи съм видял аз и на кино и в живота,някои не разбират от майтап и много се впрягат.Сега казвам на майтап-Залп,стреляй на единичен че май джепането ти свърши!Освен това съм стар човек и не бива да ми се забелязва толкова.Сам ти казваш че си залагал запалки,по тази логика исках да кажа че може да стане с всичко,включително и гранати,което впрочем не сме правили никога-даже и с УЗРГМ!Добре че съм далеч-иначе може и да ме "ошамариш"!Успехи и на теб и със здраве!
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

granitsa68

Нека гледаме позитивно и с добри чувства един към друг. Всичко е назад във времето,остават само добрите спомени. Моите уважения към всички във форума,безмислено е да се впрягаме за дребнави историй.

plovdivchanets

Във връзка с друга тема се сетих за още едно техническо средство, което не вършеше никаква работа, освен да не оставя ДЗ да спи през нощта. Става въпрос за късовълновата станция. В определени часове от денонощието "осъществявахме" връзка със Стръмни Рид. Спомням си и някакви позивни като Кошута и Звезда. Доколкото си спомням, предназначението на тази станция беше връзка при бойни действия. Както и да е, връзката беше неизползваема заради шумовете. Мисля, че по отношение на комуникациите,ние, редовитe граничари, бяхме ощетени!
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

Залп

Няколко пъти започвах и се спирах да пиша отговор., слагах цитати от по-горните мнения, триех, почвах от начало, пак триех и в момента се чудя да ли да продължа...............................преброих на ум до ..........................................
ЗДРАВЕЙТЕ!
Открих случайно сайта , чрез препратка от Facebook. Искрено се зарадвах! Преди време попаднах на сайтовете "Братишка", "Пограничник", "Погранец" и се чудех защо нямат аналог в България.
Защото , който не еслужил на ДГ няма представа от служба.Може да ви звучи изтъркано, но е истина(макар и "шапкар", според определенията на някой, и аз имам сърце, колкото и да е невероятно! :) :) :)) Слушал съм уволнили се войници (от армията, не от ГВ ) да разговарят и да казват"аз има толкова, наряда" или "през ден съм бил наряд", което съм посрещал с усмивка. Не за друго, а защото като пишех плана за охрана на границата все не стигаха хора.Я за този наряд, я за онзи, и ......, вместо 7 часа за денонощието , ставаха 8. ВСК и шофьора вместо 6, отиваха на  7 или 8. Мл.сержантите, вместо 4, съответно 6 или " ДЗ" и така , колко бяха......... 28-29 дни в месеца. Като започнах службата на войниците се полагаха 2 почивни дни в месеца,а на офицерите и сержантите по 4 :) :) :) :). (Заплата обаче, не можех да я изхарча ;D нямаше кога и къде)!
А сега отново за техническите средства в охраната на граница:
РЛС - "Креда" снимката по-долу е подобна.
http://i46.tinypic.com/20h333l.jpg
Някой ползвал ли я, виждал ли я по Гр.З?
В интирис на истината само веднъж ми дадоха да я ползвам и то за едно занятие.

Залп

Да, от    plovdivchanets  се сетих за :
-"Микрон" и "Тантал"
На скоро видях някъде снимка на "Дозорка", умиля ми :)

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646