Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Техническо снаряжение

Започната от plovdivchanets, 22.08.2009 г., 21:32 ч.

« назад - напред »

plovdivchanets

Някой спомня ли си за "Ехо-2"- приборче, което използваше тънък проводник, който ако бъде скъсан-сигнализира. Действаше след като намокриш :-) шомпола, забит в земята, за да направи контакт. :-)
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

chekur/Барбов/

Да,имахме такива,използвахме го много рядко-1,2 пъти.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Завир

Да аз си спомням ,че около вишката имаше такова оборудване но бяха прикрепени и сигнални ракети, или се бъркам с друга система

ranik56

Здравейте момчета . По наше време -74 - 76 г. ехо-то  се разпъваше  по два начина : "мустаци" -  ляв и десен фланг - обикновенно  при ГН Секрет .
и "успоредно " - за  определяне на посоката  / наша - съседна или съседна - наша / наистина имаше ефект от  това малко писукало . Другото у-во  с  монтираните  сигнални ракети  ,наричахме "авто сигнализатор" -дървена стойка  забита в земята - ракетата беше завита в нея. Към халката привързвахме  по -голям камък  и " Р "образна клечка  . Щом се издърпа клечката камъка пада и задействаше ракетата.Простичко но ефективно . Недостатък -  половината от сигн.ракета беше картон - като валеше  се подуваха  и трябваше да ги  подменяме .  Ехо-то  пък  ядеше батерията за часове .  По Границата имахме УГН - "пикет" -  той беше разположен на  150-160 м от  браздата. По точно  на дозорните пътеки  за ляво/дясно  , най-често  там монтирахме  ехо-то  -  но стотина метра  над или под дозорните пътеки .
                                                            ranik56

Ивайло Христов

Снощи като си разглеждах снимките първата национална среща на "Граничарите на България" открих нещо интересно. Снимки от книга с история на застава (не съм сигурен дали това е точното й наименование). Представлява подвързана с кожа дебела тетрадка голям формат. Вътре всичко беше ръкописно. Става въпрос или за книгата на застава "Вергил Ваклинов" или за книгата на застава "Дончо Ганев". И двете книги се съхраняват в музея в бившата комендатура в Доспат. Снимах много и от двете, ама беше тъмница, светкавици туй онуй и доста сники са с лошо качество...
Та в крайна сметка зачетох един пасаж, от който става ясно, че КСП на браздата в този район е направено през 1955г. За кльона да не говорим. Той още по-късно.

Какво излиза? Че преди това границата се е охранявала наистина "на мускули".

Нека всеки който е чувал кога са изградени кльона и КСП, на заставите, в които е служил да го сподели. Ще бъде интересно да се сравнят отделните райони.

Баща ми беше разказвал, че кльона в района на К. Андреево е построен около 1962г.
От браздата започва Родината!

chekur/Барбов/

Цитат на: ivailo_hr - 11.11.2009 г., 16:41 ч.
Снощи като си разглеждах снимките първата национална среща на "Граничарите на България" открих нещо интересно. Снимки от книга с история на застава (не съм сигурен дали това е точното й наименование). Представлява подвързана с кожа дебела тетрадка голям формат. Вътре всичко беше ръкописно.

Книга "История на заставата "имаше и при нас,лично съм писал в нея-какво се еслучило по време на нашия набор,с кои командири и войници.Всички фигурираме там,а къде са тези книги сега нямам представа.На някои места през 75 кльона в Смолянския още се дострояваше,като новобранци бая колове измъкнахме-голям зор беше-70кг.По двама души на кол по баира.През76 като школник в Берковица четири дни бях РГна връх Ком-копахме дупки и забивахме колове-по това време мисля се правеше кльона по сръбската-и там голям зор беше-по 80см. дупки из камънаците.Кво да ви разправям-някои тука даже ме изкараха престъпник,ама както и да е!
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

ranik56

Така беше наборе - ПО ДВАМА НА КОЛ  И   САМ НА ТОПЧЕ  ОГРАДНА МРЕЖА .Така , довършихме  Кльона на Дрангово  ПРЕЗ  1974 г - РГ  от Баталиона  - ТЪКМО БЯХМЕ ДАЛИ КЛЕТВА . Падна ни се  да носиме  колове   точно   по  баира на" Сараганска"  ,към "Толупана"  -  на обяд  едно "Русенско"  с  ЧЕТВЪРТИНА ХЛЯБ  И ПАК  НА ГОРЕ   И ПАК И ПАК . Добре ,че бяха - само  3 дни . Сега го няма  -  кой ,какво  вземал , вземал .

bonbonbg

Заставата в с.Кап.Андреево или "Козлов" както беше известна е една от най-оперативните застави, да не говорим, че и в момента е същото. На нея има посторени 3 съоръжения, които се наричаха 1-ца, 2-ка и 3-ка, там където се събираха му казвахме "мустака". Отделно от това имаше няколко възпрепятстващи съоръжения, а около 1984-85г. асфалтираха и част от пътя между двете съоръжения. А между другото този път си стои и досега и се ползва от Гранична полиция и местните хора. Имаше и два пикета, няколко вишки, ракетници и т.н. Изобщо доста добре оборудвана застава. Същото беше и откъм личен състав - пълен щат. Наряди - всевъзможни. Ама то нямаше и друг начин.

Ивайло Христов

Цитат на Todor Hodjev
ЦитатЕСС са три модела-С 100, Скала , и Градина.
Този цитат е от темата: "Работните "коне" на ГВ"

Отговарям тук, защото става въпрос за инженерно технически съоръжения, а не за транспортни средства.
Ето първите две страници от техническата документация, която съхраних от заставата до с. Кожари.
Може да не става въпрос за някое от съоръженията, наричани на жаргон "кльон", а за друг тип сигнално устройство.
Кльонистите да кажат какво е това. А ако във форума има и някой ЗКТЧ, още по-добре.

От браздата започва Родината!

plovdivchanets

Става въпрос точно за кльон (е с две точки отгоре се чете ьо). Лично аз,възоснова на практиката ми, допускам, че С-100 и Клен са едно и също нещо. Едното името по време на разработката, другото е името за експлоатация.
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

ranik56

Момчета  -  САМИЯТ   АПАРАТ  - който   стоеше  в   дежурната  стая   на  оперативния   дежурен  -  се нарича  - " К-55"
  А -  линейната част  - т.е.   Съоръжението    е   -   С -100  . :o  / Възпрепятстващо , сигнализиращо   . . . . ./

Казвах  ви  аз  --    Запас  ,запас  си  требвааа . 8)

По  причина  известна  на  всички   -  онагледявам :

Jordan

Бяха два модела съоръжение по мое време (1997). Някои застави бяха с по-стария вариянт С-100, а други с по-новия "Скала-М". При последния новото му беше, че релетата бяха по-нови, забравил съм вече.

rn

Цитат на: ivailo_hr - 08.02.2010 г., 10:22 ч.
Цитат на Todor Hodjev
ЦитатЕСС са три модела-С 100, Скала , и Градина.
Този цитат е от темата: "Работните "коне" на ГВ"

Не е "Градина", а "Гардина" С-175 (завеса на руски). Обаче не съм го виждал, не знам дали е слагано в България.

А "Клен-55" е най-старото съоръжение, по инерция след това на всички следващи им казват кльонове. Както в момента всички копирни машини са ксерокси, нищо че не ги е правил Ксерокс, ами Канон примерно.
Като гледам снимката от заставата в Кожари, в описа е включен целият комплект заедно с гърнетата.

Цитат на: Jordan - 09.02.2010 г., 09:24 ч.
Бяха два модела съоръжение по мое време (1997). Някои застави бяха с по-стария вариянт С-100, а други с по-новия "Скала-М". При последния новото му беше, че релетата бяха по-нови, забравил съм вече.

Доста са разликите. Като резултат Скала не го моряха толкова гръмотевиците. А, и не можеше да се обезврежда със сплитане.

granitsa68

По мое време 1987-88 нашия участък със сърбите беше със С-100. Много шибани релета имаха гърнетата.На моменти на кльонката му писваше,пък кога загърми и затрещи да не говорим.Поне че си знаеха тяхни "магийки",та малко"свободно".
Ефр. В.ГАНЕВ  11ГЗ"НИСА"с.РАКОВИЦА--ВД

Залп

След 1990г. ,започнаха да снемат съоръженията(където, каквото било - С100 или Скала). По някои застави в началото само ги изключиха, а на някои напрова ги сваляха.
В един красив момент бе взето решение да се направят на ново в някои участъци.
Такъв бе случаят и на Гюешево. Не помня вече, кога точно бе, но след като съорежението бе свалено, правихме ново -1992 или 1993. Кръстиха го система тип "Гюешево". Изключително ненадеждно, но все пак вършеше някаква работа, при положение, че бе само в малка част от участъка на заставата.
В практиката съм установил, че в 99% от случаите, когато в заставата се получеше сигнал(технически или от местни хора), че в участъка е забелязан нарушител, то той е бил задържан. Въпросът бе да се получи този сигнал!

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646