Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Цървули, ботуши, цинтари, кубинки, галоши, кецове, джапанки, ... навуща, партенки, чорапи, шушони ..

Започната от капитан Иван Йорданов, 23.02.2011 г., 17:13 ч.

« назад - напред »

Румен Йорданов

Цитат на: zmiori - 08.01.2019 г., 15:02 ч.
Румба едно уточнение. Уставите бяха еднакви.
Само дето ние имахме и едни допълнителни инструкции.
Змиори че уставите на Гранични войски и тези на Вътрешни войски са еднакви..И друго ние
бяхме към МВР а те към МНО .....Дори всяка една застава се определя самостоятелно ,естествено с командирите на отряда как да се охранява  ,колко и какви постове да има и .....
След границата съм работил още 22 години в Охранителна Полиция и ми бе писнало от устави .....

zmiori

Румба уставите са за Въоръжените сили. /без значение дали са МВР и МНО/ само че за нас имаше и няколко инструкции горница. Тоест ние трябваше да се съобразяваме и с едното и с другото.
Докато МНО войските не ги базараха тия инструкции.
"Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, които поставят интересите на България над интересите на Русия."

Румен Йорданов

Щях да пропусна : Поправете ме ако греша ....Един граничар на пост в граничната зона не е длъжен
да изпълнява команди на офицери от МНО и да се съобразява с тях. Това не важи обаче ако си извън
зоната или в гарнизон в града ,там вече изпълняваш....
Вече като стар войник 81г на ПГР спирам  латвия пълна 10-12 човека всичките в униформи на МНО от
капитан и нагоре а старши началника  на Строителни войски полковник Великов- искали да огледат
места за помощни стопанства обаче нямаха разрешение нито открити листове нито някой от ГВ се беше
обадил....За да не ги връщам до София ги пратих до комендатурата. След час се обади на поста лично
коменданта и каза да ги пропуснем. На връщане спряха да се освежат а полковника ме прегръща като брат
и най учтиво ме попита какво да направи да не се разкарват така.Казах му да си извадят поименни
открити листове и техните срокове.. След около месец спирам същата латвия а той слиза и размахва
откритите листове и се бъзика че този път са редовни.......Голям пич излезе

morski

Подобни изпълнения имахме от ПГР-то на моста на р.Велека преди Синеморец. Знаете ли какво става когато нашето момче спира кола на полковник от ДС със семейството си тръгнали на плаж.Граничаря стегнато както е по Инструкцията се представя и иска документите на всички за проверка. Полковника вади червеното тескере,завързано с безопасна игла, а р-к Илиев му казва : Този документ не важи,ако обичате покажете ми открит лист и личен паспорт ! То не бяха псувни,закани,кой ти е командира и т.н. Случайно или нарочно бях наблизо,кимнах на момчето да продължи,а то го накара да отвори багажника за проверка.Вой до бога и нови проклятия. Не издържах,отидох и му се представих и се опитах да му цитирам заповедта на Министъра. " Ти знайш ли кой съм аз бе,ще хвърчат пагони ,звезди и т.н. Поисках му картата,подпрях с коляно вратата, бавно и спокойно извадих тефтер и химикал, записах му данните и най-учтиво го помолил да обърне колата и си замина вбесен. Понеже и аз се вбесих ,отидох в заставата и за пръв и единствен път изпълних заповедта на зам.минестъра М.Минков и му докладвах лично за случката. Резултата - полковника понижен в длъжност,войника-награден!

стателов

Ей така се прави Морски.
И аз имах случай да проверявам такива с червени книжки с канапче. Обаче така бях си надигнал АК-то, че въобще не противоречиха и се разбрахме по мъжки.

chekur/Барбов/

Цитат на: стателов - 10.01.2019 г., 20:24 ч.
Ей така се прави Морски.
И аз имах случай да проверявам такива с червени книжки с канапче. Обаче така бях си надигнал АК-то, че въобще не противоречиха и се разбрахме по мъжки.
Збихте ли се ;D
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

velko

Цитат на: Румен Йорданов - 10.01.2019 г., 17:29 ч.
Щях да пропусна : Поправете ме ако греша ....Един граничар на пост в граничната зона не е длъжен
да изпълнява команди на офицери от МНО и да се съобразява с тях. ...

И аз така помня.
Нарядът изпълнява бойна заповед и тя може да бъде отменена или променена само от онзи, който е изпратил наряда. Сега се замислих - не помня как беше принципният ред с офицери от ГВ, които са с по-висока длъжност от КГЗ, но би трябвало и те да не могат да отменят бойната заповед на КГЗ, през време на наряда (то иначе - всеки би могъл безпрепятствено да си наруши ДГ, ако се сдобие с една униформа на полковник от ГВ).
Помня, обаче, че до приключването на наряда никой не може да изисква и да отнеме оръжието на наряда - ако ще да е с пагони на КГВ :)
Интересен беше и редът за нисене на ГН "секрет"  :) :)
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

Christof

Цитат на: velko - 10.01.2019 г., 20:30 ч.
................ - не помня как беше принципният ред с офицери от ГВ, които са с по-висока длъжност от КГЗ, но би трябвало и те да не могат да отменят бойната заповед на КГЗ, през време на наряда (то иначе - всеки би могъл безпрепятствено да си наруши ДГ, ако се сдобие с една униформа на полковник от ГВ)..................
Аз също нямам спомен за реда, но имам спомен как като старши на наряд ПГР спрях джипа с Н-к ТИЛ на смолянския отряд п-к Чилингиров. И се почна една- документи за проверка,  а той - аз съм п-к Чилингиров н-к ТИЛ, Защо не ми рапортувате. и т.н. Половин час . Аз докладввам в заставата и чакам . Накрая се представи с документите. Извади един тефтер и започна да ми записва данните . Щял да ме наказва. Е не ме наказа.   

MLADEN

Цитат на: Christof - 10.01.2019 г., 20:49 ч.
Цитат на: velko - 10.01.2019 г., 20:30 ч.
................ - не помня как беше принципният ред с офицери от ГВ, които са с по-висока длъжност от КГЗ, но би трябвало и те да не могат да отменят бойната заповед на КГЗ, през време на наряда (то иначе - всеки би могъл безпрепятствено да си наруши ДГ, ако се сдобие с една униформа на полковник от ГВ)..................

Аз също нямам спомен за реда, но имам спомен как като старши на наряд ПГР спрях джипа с Н-к ТИЛ на смолянския отряд п-к Чилингиров. И се почна една- документи за проверка,  а той - аз съм п-к Чилингиров н-к ТИЛ, Защо не ми рапортувате. и т.н. Половин час . Аз докладввам в заставата и чакам . Накрая се представи с документите. Извади един тефтер и започна да ми записва данните . Щял да ме наказва. Е не ме наказа.

Не си познавал 320 на Ахелой ... ;)
И няма бури ,  няма  вражи  сили  моща  на  ГРАНИЧАРЯ  да  сломят !!!

0898 78 43 58

morski

ГН на портала(примерно)има право да решава дали да пропусне цивилни,военни лица и автомобили и си носи отговорност,ако е нарушил инструкциите.Няма значение овчар ли е , кмет ли е,старшина, офицер от ГВ,МВР, МНО  ли е . В Инструцията за ПГР си пишеше точно и ясно кой с какви документи влиза в граничната зона и зад С-100.
  Да не ви разправям как един новопроизведен ефрейтор с леко мургав тен, не искаше да пропусне в Синеморец кола на УБО със зам.председателя на Държавния съвет, понеже нямали преден номер на колата и не искали да отварят багажника за проверка.

xpucmox

В МНО-то лицето на пост се ръководеше от УГКС и там пишеше нещо подобно:
,,Часовият отговаря за охраната и отбраната на поверения му пост. Той е неприкосновено лице. Неприкосновеността му се заключава в:
1. специалната защита на неговите права и лично достойнство, произтичащи от закона;
2. задължението на всички лица безпрекословно да изпълняват предупрежденията на часовия, определени от неговата служба;
3. предоставените му права да употреби оръжие в случаите, посочени в устава;
4. подчинението му на строго определени лица.
     - Часовият е подчинен на началника на караула, на помощник-началник караула и на своя разводач и може да бъде сменен (снет) от тях. ..."
А споменатите от вас нарушения на офицери от МНО-то се дължат на непознаване/незачитане на книга написана с кръв и понеже граничарите бяха най добрата част от наборниците разчитат, че ако не мине ,,тарикатлъкът" им, няма да бъдат гръмнати
В МНО-то където бяхме събрани откачалки и ненормалници от кол и въже, не се мотаха около часовите, а който реши да им прави проверка ходеше на десетина метра зад разводача/НК.
К-р 2ОВ Мин.Батр., 1МСБ, 101МСП-Смолян.

валентин60

Както и да го дъвчем си имаше гранична инструкция която трябваше да се спазва, там строго и определено си беше написано за права и задължения при ПГР всичко друго си беше на честни начела
На пук на Халата папрята е мой приоритет

Румен Йорданов

Браво морски : Доколкото си спомням полковници от ДС или УбО не подлежаха на проверка ако са по служба
Но в този случай е отивал на семейна почивка и подлежи на проверка но не си спомням в такива случаи
дали останалите  от семейството трябваше да са с открити листове..
На 5 .01 .81 г на ПГР пристигна джип с четири човека който били шефове на някакво стопанство и искаха
да отидат до кмета на близкото село при кмета-дори и името му казаха...Отпред двама по млади с дънки
и кожени якета а отзад по възрастни със шлифери и бомбета....То не бяха молби и подкупване с цигари и
др......Видяха че така не става и извадиха открити листове с изтекъл срок 5 . 01. 80г . Докладвах на ЗКПЧ
в заставата ,който заповяда да ги върна до комендатурата за разрешение..Още в началото се усъмних че
може да са от УГВ и се оказах прав...Върнах и документите но продължаваха да настояват. Без да отговарям
отидох на десетина метра пред джипа и сложих пълнител на автомата. Джипа обърна отзат слезе само
единият и се представи като полковник от УГВ... Малиииии ако ги бах пуснал.....

velko

Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

валентин60

Цитат на: Румен Йорданов - 11.01.2019 г., 12:06 ч.
Браво морски : Доколкото си спомням полковници от ДС или УбО не подлежаха на проверка ако са по служба
Но в този случай е отивал на семейна почивка и подлежи на проверка но не си спомням в такива случаи
дали останалите  от семейството трябваше да са с открити листове..
На 5 .01 .81 г на ПГР пристигна джип с четири човека който били шефове на някакво стопанство и искаха
да отидат до кмета на близкото село при кмета-дори и името му казаха...Отпред двама по млади с дънки
и кожени якета а отзад по възрастни със шлифери и бомбета....То не бяха молби и подкупване с цигари и
др......Видяха че така не става и извадиха открити листове с изтекъл срок 5 . 01. 80г . Докладвах на ЗКПЧ
в заставата ,който заповяда да ги върна до комендатурата за разрешение..Още в началото се усъмних че
може да са от УГВ и се оказах прав...Върнах и документите но продължаваха да настояват. Без да отговарям
отидох на десетина метра пред джипа и сложих пълнител на автомата. Джипа обърна отзат слезе само
единият и се представи като полковник от УГВ... Малиииии ако ги бах пуснал.....
Ко се притесняваш, щяха да те свалят у МГ то да даваш ПГР на Драгоман на влака
На пук на Халата папрята е мой приоритет

Статистика

Members
Total Members: 4725
Latest: Иван Атанасов
New This Month: 1
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 510381
Total Topics: 1915