Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Цървули, ботуши, цинтари, кубинки, галоши, кецове, джапанки, ... навуща, партенки, чорапи, шушони ..

Започната от капитан Иван Йорданов, 23.02.2011 г., 17:13 ч.

« назад - напред »

dobrev621

Винаги с партенки ходех,от бархет-запазват краката сухи и чисти.Рекордьт ми беше на една обстановка около 15 дни без да ги смьквам,нямаше кога-време.
GSM-0887655071

chekur/Барбов/

Цитат на: dobrev621 - 28.03.2011 г., 14:02 ч.
Винаги с партенки ходех,от бархет-запазват краката сухи и чисти.Рекордьт ми беше на една обстановка около 15 дни без да ги смьквам,нямаше кога-време.
Разкажи някой път за тази обстановка ,че ми стана интересно.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

tom

В целия 11ГО-Кюстендил само на ,,Казак,, се навиваха двойни по размер партенки. Вероятно са заимствани от ,,братушките,, или от по-стари времена . Широчина-от върха на пръстите до лакътя при испъната ръка. Дължина - от върха на пръстите до рамото. Става двойно увиване на крака и сериозно увиване на глезена . Кубинката се усеща като маратонка и глезена е добре защитен при спускане по сипеи , скали и т.н.

chekur/Барбов/

Почти като по нашенски-три педи дължина и две ширина,не знам колко са дълги ръцете на руснаците ама горе-долу  мерките съвпадат ;D
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

velko

Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

chekur/Барбов/

velko

Цитат на: chekur - 27.05.2011 г., 21:22 ч.
Цитат на: velko - 27.05.2011 г., 21:05 ч.
Цитат на: chekur - 27.03.2011 г., 18:16 ч.
......Според мен най-добри са от бархет................
Със "синя ивица"! :)
Както винаги-точен ;D
Представяш ли си, Барбов, ас съм служил 7 години след теб, а тази прословута "синя ивица" още беше "знак за качество". Сега може и на някой да му е смешно, но тогава за нас беше важно :)
Откога ли граничарите са я забелязали и оценили? 
Румен, ти си служил доста преди нас - имаше ли тогава чаршафи със "синя ивица" ?
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

Румен

Парненките от бархет си ги спомням. Бяха много меки и плъти. Малко от тях съм носил. Масово се ползваха от плат "американ".
                  За чаршафите със "синя ивица" нямам спомени. Може и да сме имали и да не съм им обърнал внимание.
                  Във форума има и по стари от мен. Нека и те се изкажат.
Румен 47

tom

Цитат на: chekur - 27.05.2011 г., 20:56 ч.
Почти като по нашенски-три педи дължина и две ширина,не знам колко са дълги ръцете на руснаците ама горе-долу  мерките съвпадат ;D
Интересно , само на твоята застава ли бяха такива или и на другите ?

майор ТЕНЕВ

Партенката си е партенка.
Първо е от естествени материали, които поемат потта от крака и кожата е влажна а не мокра.Чорапа, особено от найлоновите материи, държи крака мокър и той се приплъзва в обувката, и има склонност към подбиване на ходилата.
Второ, при добро увиване стяга крака в глезена и в комбинация с ботуш или високи обувки/кубинки, не зная кой ги е нарекъл тъй/ почти няма възможност за изкълчване на крака при пресечена местност-нещо характерно за граничарската служба.Стария чепик/с гетите не беше тъй удачен/.
Носил съм чорапи само първите двайсет дни от службата си/до 20.09 1975г/, но за сметка на това носих партенки през първия УП през 1980г като офицер и учих новобранците да навиват партенки и шият якички.

chekur/Барбов/

Цитат на: tom - 27.05.2011 г., 23:05 ч.
Цитат на: chekur - 27.05.2011 г., 20:56 ч.
Интересно , само на твоята застава ли бяха такива или и на другите ?
Не разбирам точно какъв ти е въпроса,служил съм само на една застава и не съм мерил педите по други застави ако за това питаш.Моята е 25см.Ако пък случайно си решил нещо да ме провокираш ;D,недей щото момента не е подходящ ;D

tom

На заставата бях РПГ . На стрелби в отряда слизахме от всички застави и помня , че моите партенки предизвикаха фурор.,,А , бе вие на 9-та завивате ли се с тях?,,Не те бъзикам ;D

tom

chekur/Барбов/

Разбирам,все пак "мерките"са условни,зависи от предпочитанията,големината на крака и с колко плат разполагаш ;D

tom

Последните 6-7 месеца служба бяхме забравили какво е чаршаф на заставата , а и нямам спомен да сме получавали заплата по същата причина  ;D

Статистика

Members
Total Members: 4723
Latest: Bulat Abramoff
New This Month: 4
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510198
Total Topics: 1915
Most Online Today: 206
Most Online Ever: 8646