Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Цървули, ботуши, цинтари, кубинки, галоши, кецове, джапанки, ... навуща, партенки, чорапи, шушони ..

Започната от капитан Иван Йорданов, 23.02.2011 г., 17:13 ч.

« назад - напред »

ranik56

Даааам  ,това са  така  наречените   "топли  ботуши "   - прошити  ,като  ватенка   .
Недейте  да  забравяте   ,че  при   - 6  градуса  /минус /   беше   задължително 
да  се  носят   Ушанки  .  Не  е  майтап   . . .  и   даването  на  50  гр .  - Медицински   коняк  .
Разбира се   само  за   часовите  .   
Имам  спомен  за  едно   измръзване    .Бях  на  14 табелка  "Дренът"  и   там  за  около 
час  . . . ушите  ми   измръзнаха   и  си  смениха  цвета   -три  пъти  .
От  чист   тарикатлък  . Стигнах  до  табелката   потен  ,като   кон    и  не  си  пуснах 
"ушаците  "  на  кепето  .Резултата  беше  на лице   -след няколко  дни   ушите   ми  се   обелиха  ,както   
  змия  си  сменя   кожата  .  Направо  извадих  късмет    ,можеше   да  стане   много  по  -лошо . ::)

jivko-slavov

На Й. Георгиев използвахме ботушите в комбинация с медицински и спортни наколенки , при сняг до чатала ги нахлузвахме в горния край на ботушите до коляното . В противовес на gzo че ботушите не са съществени за границата ние ги носихме при всички наряди за прокарване на пъртини и въобще при сняг . А в сушилнята ставаха за криене на изпити бутилки от ракия от мързеливи стари . Никой нямаше партенки за тях , само вълнени чорапи .
мл. с-т Желязков - СЗ

мъри

При нас ботуши носеше само часовият,не виждам как със тежките ботуши може да се бяга при задействие и т.н.
СЪЕДИНЕНИЕ, ТО ПРАВИ СИЛАТА, НО ТО ПРАВИ И ДЕЦАТА

velko

Цитат на: доктора - 24.02.2011 г., 10:13 ч.
.......чаршафи и даже избираха едни с тънка синя линия по края........
Бях я забравил тази синя линия - верно, че чаршафите с такава линия бяха доста по-качествени (като чаршафи, не като партенки) от останалите.
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

kunev

A-a-a ония нарядните цинтари ли? Тежаха по цял "тон"
Знам ги не са хубави.
Гумените може и да протриват но са по функционални.

velko

Цитат на: мъри - 25.02.2011 г., 18:34 ч.
При нас ботуши носеше само часовият,не виждам как със тежките ботуши може да се бяга при задействие и т.н.
Те не бяха толкова тежки, Мъри - както казва Живко, когато имаше сняг ги носехме в комбинация с наколенки. Всъщност наколенките ги смъквахме надолу така, че да обхванат горната част на ботуша, за да не влиза сняг в него. Комбинацията беше много ефективна, особено с дебели, ръчно плетени (няма вече такива) вълнени чорапи. Някои навиваха партенки, но по-рядко.
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

plovdivchanets

Ние, на "Залп", обувахме ботуши и отгоре навличахме белите халати, за да не влиза сняг в ботушите.
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

anton

Цитат на: velko - 25.02.2011 г., 18:56 ч.
Цитат на: мъри - 25.02.2011 г., 18:34 ч.
, особено с дебели, ръчно плетени (няма вече такива) вълнени чорапи. Някои навиваха партенки, но по-рядко.

Има Стояне има, които има баби може да се уреди. ;D ;D ;D

капитан Иван Йорданов

Тогава давай ценоразписа им за чорапите, за да им направим малко оборот, преди да е минал сезона. ;D ;)
8)

НакатаGSM

Моето мнение е,че чорапите са смърт за граничарският крак а партенките са си мехлем.Когато и да ползвах чорапи,после имах проблем.А относно ботушите...нямам спомен да сме имали,поне не са ни зачислявали такива.Имахме по един чифт нормални кубинки и по един чифт летни кубинки от брезент.
Гледаш го - куче... мърляво , проскубано, а в очите - човек! Гледаш го - човек, наконтен, облечен, а в душата... в душата помияр...

капитан Иван Йорданов

Цитат на: nakatagsm - 26.02.2011 г., 21:15 ч.
Моето мнение е,че чорапите са смърт за граничарският крак а партенките са си мехлем.Когато и да ползвах чорапи,после имах проблем.А относно ботушите...нямам спомен да сме имали,поне не са ни зачислявали такива.Имахме по един чифт нормални кубинки и по един чифт летни кубинки от брезент.

Никой не може да те обори, защото и германските войници са ги носили партенките, вкл. и през Втората световна война. ;) Предплогам не е заради това, че са нямали пари. ;D ;D ;D
8)

krasimir_vankov

Цялата работа се свежда до навиването . Това е . Има ли кой да те научи , хоро можеш да играеш и да не се размотаят . А за доброто навиване е от значение размера на плата. Не трябва нито да е в повече , нито да е в по-малко . Ценни са онези картинки , дето Иван_64 е качил , защото там много добре се вижда , че намотаването завършва с едно обвиващо завиване около крака , завързване , не много стегнато , което осигурява партенката да стои досущ като чорап . Знам от кои войнишки пособия са свалени снимките , доскоро кътах един такъв войнишки учебник . Като офицер в УГВ -то в Отдел " Бойна подготовка " имах великата идея да направим преиздаване на един наш такъв стар учебник , обогатен с всичко чуждо , проложимо и ценно , осъвременен съответно на днешния ден , но............ остана  си моя една мечта , после професионализирахме редиците , вече няма войници на наборна служба , сержантите ги захвърлихме да се оправят сами и  така . А не трябва да е така . Много добре знам кой и накво учи нашите млади колеги в ЦСПП - Пазарджик . Но като цяло на ботуша му е минало времето . Имаме т.нар. " Обувки цели- полеви " . Ако са добро качество - вършат работа . Последните години се бяха навъдили едни тарикати , дето доствяха кубинки за еднократна употреба . Лично  за себе си сега имам едни кубинки купени от рарпродажба на ловни стоки . Цената е шибана , макар ,че приятел ми ги продаде но  вече шеста зима ги тормозя и хич не им личи . Вярно е че ги няма родопските баири и каменяци но качествата им са много добри - водоустойчивост ,проветрение на ходилата  , когато трябва -топлят , когато трябва проветряват , е , пак си мирише на засаваджийска сушилня , но то си нормално за летния период . Сега има много хубави неща , стига човек да може да си го позволи . Сбогом на ботушите , който е " за " , мо9ля да гласува

капитан Иван Йорданов

Съгласен съм с написаното от теб Краси Ванков, но единствено времето ще покаже, дали си прав в заключението си.
Обаче, трябва да имаш предвид, че по повод на друга тема -  ,,Оръжие и боеприпаси" вече написах, че няма универсално оръжие, но това не важи само за него.  Покрай нас примерите са не един и два, като не е по – различно положението и с обувките.
Затова си позволих да открия и тема за ,,Вещевото доволствие на офицерите в ГВ в началото на 90 - те години" и дори публикувах една моя лична вещева заявка от това време, за да стане ясно, че тогава се полагаха пет обувни артикула, в т.ч. и гумени ботуши/PVC/, т.е. за всеки сезон и условия по нещо, както е и междувпрочем и с униформите, шапките и т.н.
Но все пак настоящата тема е за миналото, а не за настоящето и бъдещето. ;)
8)

Stenli_63

Ето и моето скромно мнение за ботушите. По време на моята служба  81 - 83 г. всеки от нас на заставата имаше по един чифт гумени ботуши. Обувахме ги предимно в дъждовно време защото лепкавата глинеста почва по - лесно падаше от тях отколкото от кубинките. А и после много по лесно се миеха. През зимата ни раздаваха едни брезентови ботуши които обаче бяха с гладка подметка без грайфери и много се пързаляха. Иначе топлеха много , но ги ползваше май  само ЧЗ. Що се отнася до партенките доколкото си спомням през зимата всички носехме вълнени чорапи изплетени от бабите ни. Аз лично имах 3 или 4 чифта. През лятото също ходехме с чорапи , защото ходехме наряд с гуменки или гумени цървули. Спомням си , че нашите ми бяха донесли едни маратонки Ромика с които изкарах две лета и ги завещах на едно момче от Троян . Бяха с дебела подметка и не се усещаха камъните за разлика от гумените цървули. А що се отнася до партенките така и не се научих да ги навивам както трябва. Дори и в УП носех чорапи , а отгоре върху глезена навивах парче от партенка и така заблуждавах взводния и мл. с- тите , че съм с партенки. А тарикати като мене имаше доста. И не съм имал проблеми със стъпалата на краката. И сега след толкова години когато ходя на лов според сезона пак си ходя с кубинки или ботуши.

chekur/Барбов/

Партенката си е партенка-носи се с обувки ,с цървули,с всичко.Според мен най-добри са от бархет.Що се отнася до навиването-ееее,най-много 10минути тренировка и си готов.Тук по-важен е моментът с размера на плата-дължина и ширина ;D
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646