Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ

Започната от ranik56, 08.08.2009 г., 21:12 ч.

« назад - напред »

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

В края на 1992г изкараха от АВ склада на заставата 4 сандъка с чисто нови Манлихери и ги откараха в отряда.Били са нещо като боина готовност при евентуална воина да се въоръжи местният ДО или запасняци евнтуално.Имахме и Драгунов но старшината не даваше прашинка да падне върху нея.За 1.6г не е излизала от заставата.

Ивайло Христов

Някой може ли да каже нещо повече за картечни пистолети "Шпагин" и "Судаев" в ГВ. През 50-те години май са били въоръжени с "Шпагин" и с винтовки, после "Судаев", ама кое от кога и до кога?!
От браздата започва Родината!

chekur/Барбов/

Между нас май няма толкова "стари"граничари.През 1986г.бях запас в Търново-завод "Ивайло"за смяна на ВОС, понеже кучкарският ВОС 260 нещо не им харесваше.Значи станах оръжейник,но за лекото оръжие по-назад от ТТ не стигнахме,даже той ми се падна на изпита.Баща ми е служил с Шпагин и ТТ,но той е 29-ти набор и е бил механик-водач на Т-34 в Горна Баня.Иначе Шпагин съм го учил по военно в техникума,има много просто устройство.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Ивайло Христов

"Шпагин" има по-просто устройство от "Калашников", по-голяма скорострелност, над 600 изстрела в минута - 800 или 1000, нещо такова. Дава често засечки и точността му не е голяма.

Radoslav Gavazov

ЦитатГаваз,
казармите (и частност ГЗ-тата) бяха тъпкани с най-различни образци оръжия. Всичко това е наследство от 2 СВ. Всички знаем до къде стига българската армия през войната и колко спечелени битки има. След всяка спечелена битка по полето остават какви ли не противникови пушкала, патрони, гранати, оръдия, снаряжение и какво ли не. Всичко това е пренесено в България и се е ползвало успоредно с оръжията кото вече сме имали от Германия. След масовото превъоръжаване с руски пушкала особено след 50-те. германските и другите образци оръжия  се консервират и съхраняват за случаите на мобилизация. Всеки който е давал караул около АВ складовете всъщност е охранявал и такива оръжия - трофейни за мобилизация. Ползвани са само за запасняци и ДО-тата.
Това масово съхраняване на трофейни оръжия продължи до към края на 90-те когато започнаха да се продават с контейнери зад граница това което не се продаде се наряза и претопи за скрап.
Та такава е историята на тези германски, английски, американски и не знам си още какви пушкала срещани по казармите.

Благодаря gzo за инфото,
но през през ВСВ контакт с английска сухопътна армия не сме имали (за американска да не говорим). Битките ни са с отстъпващата германска армия и ако това е трофейно оръжие по-вероятно по заставите щяхте да стреляте с МГ42, а не с британска картечница.За мен по-вероятно тези оръжия да са били дадени като подарък след включването ни във войната. СССР и Китай получават от САЩ и Англия огромен брой оръжие (от лекострелково до танкове и самолети). Някои от казармите наистина бяха тъпкани с какви ли не оръжия, но като изключим по-старите руски образци и манлихерите, чуждо оръжие е изключителна рядкост, за това ме и учудват арсеналите на заставите. Друго, което ме учудва е че по заставите всеки е стрелял с всякакви възможни пушкала  (от Макаров до РПГ), нещо което в обикновенните поделения беше невъзможно, просто си имаше боен разчет за такива работи.

efr_stanilov

Цитат на: gzo - 12.10.2009 г., 01:45 ч.
.... и всичко си отива на мястото.........тоест в наште АВ складове по казармите и ГЗ тата.

Вярно, че всичко си имаше по заставите и в АВ складовете.
Адаш, авейците от отряда при една от поредните проверки, след като попсуваха, че сме натъпкали ракетите с пясък и сме сменили "петиците" със всякакви други патрони  ... се натъкнаха на .... "Шварц-Лозе", арсеналско състояние, непипана от Господ знае кога - никой се не сети от къде я имаме. Седеше си в една стаичка под заставата, встрани от основната оръжейна и си дремеше под съндъци с имитационни картонени фугаси ... голямо блещене падна, накрая май я писаха, че била качена по някоя от кръщенките и после си останала. Взеха я и ... кой да ти каже що стана. Барем да бяхме гръмнали.
Манлихерите си седяха в дъното на пирамидата - 10-12 парчета, пробвах ги веднъж, фатмака беше на кеф нещо. Държаха ги за евентуално за местните отрядници.
СВД-тата бяха май три, или две не помня вече, ама сме излизали едновременно с две, за прострелки. Иначе основно за предварение на пропуснат дивеч откъм съоръжението - дежурния вдига някой от добрите стрелци и бегом над заставата, пумите врещят, прасчовците летят и като прикладваш добре, бам, малко преди да влезе в гръцко, долу ...

licho

http://fishki.net/comment.php?id=57317
Наскоро попаднах на тези картинки показващи устройството на оръжието, повечето сме ги виждали като големи картини в поделенията.
Иначе и на една от заставите имаше една малка сграда, която беше тъпкана с оръжие и боеприпаси, като повечето беше предназначено за използване от близкото село, според хората от селото.

Ивайло Христов

Като малък (80-те) съм ходил в "Музей на революционната бдителност". Имаше много богата сбирка, посветена на ГВ (препарирано куче, оръжие и боеприпаси, радиостанции използвани от диверсанти, кукла, в която има взривно устройство и т.н.). Преди няколко години посетих "Музей на МВР", така се казваше вече цитираният по-горе музей... Трагедия: няколко униформи на полицаи от 1878г. до сега и кът посветен на наркотиците. Нямаше абсолютно нищо за ГВ. В НВИМ ще гледам да отида при първа възможност.

Ивайло Христов

Имам предвид, че в момента ако все още съшествува разбира се музеят на МВР е жалка картинка. Аз го разбирам това така - цял един период от историята вече е неудобен и затова по-добре е да не се напомня за него, а и следите от него да бъдат заличени.

efr_stanilov

Цитат на: ivailo_hr - 04.11.2009 г., 18:34 ч.
Имам предвид, че в момента ако все още съшествува разбира се музеят на МВР е жалка картинка. Аз го разбирам това така - цял един период от историята вече е неудобен и затова по-добре е да не се напомня за него, а и следите от него да бъдат заличени.
... неудобен и колкото повече опити да се заличи спомена за него, толкова по-голям става интереса към него ...
... имам познати, 20тина и кусур годишни, които имат различно мнение за този период от общоналоженото в момента.

Ивайло Христов

Цитат на: efr_stanilov - 06.11.2009 г., 11:28 ч.
... имам познати, 20тина и кусур годишни, които имат различно мнение за този период от общоналоженото в момента.

Ето това трябва да се чува! Защото не бива никога да се забравя кои сме и какви сме били още от 681г. насам. Има една много силна реплика от филма "Време разделно", където Манол казва горе-долу следното: "Боли ме, защото някога дедите ни са купували тази планина с мечовете си, а ние сега - с чанове!"

efr_stanilov

Цитат на: ivailo_hr - 06.11.2009 г., 12:51 ч.Има една много силна реплика от филма "Време разделно", където Манол казва горе-долу следното: "Боли ме, защото някога дедите ни са купували тази планина с мечовете си, а ние сега - с чанове!"
А, те тая планина май вече я купиха ... с чанове ли беше, със заменки ли, ама бях чул, че киро Асенов загражда Перелик, щяло да става СуперПерелик ... gzo да каже, че е по-близо, дали скоро няма да искат билетчета и от нас, ако речем да идем до някоя застава там

Ивайло Христов

Цитат на: efr_stanilov - 06.11.2009 г., 15:52 ч.
... дали скоро няма да искат билетчета и от нас, ако речем да идем до някоя застава там

То без билетчета няма да се размине, но дано поне паметниците си останат по местата, където може и най-вече да се съхраняват за поколенията. Евала им на "Катаржина естейт" - не само, че не са съборили паметника на Пирдопски на лобното му място, ами са го и повдигнали на бетонен постамент.

Ивайло Христов

Е като направи бункери, пардон - хотели, мигар ще ги напълни с туристи?! Колкото онези коптори на Пампорово са пълни, толкова и тези на Перелик. Поредното малоумие на болен мозък, алчен за мангизи (ако може без да влага, а само да прибира). Еб.ха майката на планината, където стъпиха подобни говеда. Всичко се прави без акъл едно към кесим - бункер, пардон - хотел, а около него все едно е имало бомбардировка - няма нищо, трябва да се придвижваш с БТР или вертолет, щото път няма, абе к'во да обяснявам. Откъде изпълзя толкова долнопробна измет, която преди 1989г. е слугувала на този и онзи, а сега е "хайлайф" и разплаква играта на всичко около себе си...
Ама понеже темата е за оръжие и боеприпаси, кажете с какво да ги гърмим такива "инвеститори".

efr_stanilov

Че на Перелик "подслушвачите" нали си седят?
Или им съкратиха службата - зер сега сме съюзници ;)

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646