Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ

Започната от ranik56, 08.08.2009 г., 21:12 ч.

« назад - напред »

Jordan

Всъщност, май аз не съм те разбрал - пишеш, че са били унищожени край Кереч дере. Може да са ги докарали от други места и там да са ги унищожили. Но според мен такива дейности би трябвало да се извършват на определени за целта полигони.

super mystere

Официалната версия беше, че се унищожават противопехотни мини, най-вероятно на отряда . Не съм пряк свидетел, но гърмежите ги чух, а и дупките от взривяването ги видях които бяха с дълбочина около един метър и радиус също около метър. Сапьорите си бяха свършили много добре работата, до колкото знам не са участвали наборни войници,а само кадрови военни.

ЦитатНо Кереч дере е до "Победител".

Всъщност Киреч дере е приблизително по средата между "Косовски" и "Победител".
13 ГО Любимец - 2 ГЗ "Косовски" (Вълче поле)

tomov

кереч дере си е на Косовси и пресича кльона на 4 - 5 десен

Jordan

Може 1981-1983 г. да си е било към Косовски, но през 1997 не беше. В гуугъл-ърт са вижда, че езерото е посредата, на около 2.5 км по пряка линия от двете застави. По пътя обаче, е по-близо до Победител, защото няма такива завои. Мисля, че бъркаш - не може да е било на 4/5-ти десен. През 1997 стикът с Победител беше в нисък и равен участък, с най-лепкавата кал, която съм виждал през живота си.

super mystere

Малко разводняваме темата ама ...
Дерето започва от язовирчето (близко до язовирчето) в посока към кльона, да и пресича кльона на 4-5 или 5-6 десен ли беше не мога да кажа със сигурност.

Цитатс най-лепкавата кал, която съм виждал през живота си.

Калта си е уникална, обикновено се  връщаш в заставата с два килограма по тежък от колкото си излязъл.  :D
13 ГО Любимец - 2 ГЗ "Косовски" (Вълче поле)

ranik56

Понеже- chekur  ме подсети за  Картечницата  "БРЕН"   искам да споделя ,че  имах удоволствието да стрелям с  това чудо  .През 1981 г. бях запас  ,към една команда - 06000  и там  гърмяхме с  нея .Изстреляхме  по 10 -12 патрона -  голяма работа е . След това стреляхме с "Макаров" - за първи път го видях  тогава . Стреляхме и с нашето оръжие - Калашника .Четох преди малко за "Брен" в  Гугъл - има и снимки  но не успях да ги кача - нещо  не се получава . Там прочетох ,че я има и във варианти  -  7-62 и 7.92  разбира се  и в 8.0 мм .  Виждал съм я в  филма "Тютюн" - стрелбата  е  страхотна - тези куршуми сигурно късат крайници .                      ranik56

tiger

тази ли имаш на предвид?
НИТО КРАЧКА НАЗАД, ЗАД НАС Е БЪЛГАРИЯ !

ranik56

ДА , ДА , ДА - Това  е звяр . Баща ми  ,лека му пръст  служеше във ВВС  от него съм чувал  ,че по принцип  това  чудо е конструирано от Българин  ,но не  е могъл да я патентова ?!  и  е продал правата си  .

chekur/Барбов/

Да,картечницата беше такава,само че без ръкохватката на приклада.Имаше резервна цев-смяната ставаше много бързо,завърташ на страни и издърпваш.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

Barko

"БРЕН"

Здравейте, и ние имахме в батальона 2 такива" госпожици".
Това оръжие е нещо невероятно.
На занятие март-април 1976 заедно с едно руско формирование стреляхме доста. За пробивната му сила мога да ви кажа, че една врата на гаражните клетки ба БТР-те, която е дебела 13-14см и направена от варен бук и съответно импрегнирана с горено моторно масло изходното отверстие на патрона е около 20-22 см при изстрел от около 30м.
Наистина невероятно оръжие.

Radoslav Gavazov

Някой може ли да каже как английско оръжие  се е озовало  в български казарми.

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

Сигурно нещо трофейно.Чувал сам за Шпагини,Дектарьовки да е имало навремето по ГВ ама за такова чудо не.

ranik56

Не е тайна ,че командата  06000  беше  създадена  в годините на  " Социализъма " - това беше ЗАПАСНА команда за борба с масови безредици  и диверсионни групи , паращутисти  и т.н.  Запасните от нея  - волю - неволю ,заедно с милиционерите  и ВВ взеха участие във "възродителния процес "- някои изкараха по 45 дни  ,а други и повече . Тогава   в МВР беше   началник  ген . Асенов  .  Именно тогава   видях тази картечница  - "Брен" .  Тя  беше на въоръжение  в МВР - всяко  районно  упр.  имаше такива  .  Командата беше към Соф. гр. у -ние .  По късно беше създадено   БМБ   - кадрови   служители , но  при  престрелката   в  "Белите брези "  бяха  разформировани.

Йол 5ГЗ 2ГО-56 530

Знам аз след границата изкарах 16год в МВР Мото батальона в Обрадовци пак като ВСК,но имам много приятели от БМБ и знам случая.А такава картечница сам виждал само вав Военно историческия музеи,все пак сам по младичак от тебе ;D ;D

ranik56

Няма спор ,няма лошо - все пак  по  - късно   излезе " АК 74 ",  "Скорпион" , и "Шипка "- нормално е да излезе в пенсия .

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646