Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ

Започната от ranik56, 08.08.2009 г., 21:12 ч.

« назад - напред »

ranik56

Естественно автоматите ни бяха АК-47  с дървени приклади . Само на инструктора  /м.л. с-т /и водача /редник/на служебните кучета бяха АКМС  т.е. сгъваеми приклади . Говоря за времето  1974 - 1976 г.  По време на единичното обучение бяхме с  оръжие от УЧ -пункт  пак АК-47 ,много добро оръжие - всички автомати  стреляха перфектно  точно . На заставите ни зачислиха  пак АК-47  7.62мм.  още по прецизно простреляни - всеки лично . В наряд излизахме с  3 бр. пълнители  налентовани по 25 бр .патрони .  Всеки Граничар  излизаше наряд с  75 бр. патрони  и при това  само с личните си пълнители  . Недопустимо беше да вземеш чужд пълнител . Водеше се строг отчет на получените и  върнатите  патрони - всичко срещу подпис .   В  Момчилградския отряд беше така  в другите отряди  Граничарите носеха само по  2 пълнитела  т.е. 50 бр патрони . Колективното оръжие беше  7.62 мм лека картечница  Дегтерьов  - Калашникови патрони Кръгла кутия  на лента 100 патрона . Изключително  мощно оръжие  и много точно  , имаше регулатор  за темп на стрелбата .  Тежеше само 7.4 кг.  Такива имахме за всяко отделение по една .   Следващото  оръжие беше РПГ-7 с оптичен и механични мерни прибори .Също така за всяко отделение по един .  Гранатомета беше  страшно оръжие за него няма броня и преграда  -не прощава и на  жива сила . Също така имахме и няколко Карабини  8 мм - Български  с една от тях  снемахме обстановка -с определен брой изстрели .  През втората година ни забраниха да носиме ножовете  за автомата ,защото ги изпочупихме от забиване по дърветата . Носехме и сигнални ракети  от новия тип -за увеличено растояние . Ракетния пистолет не се ползваше  ,но въпреки всичко  имахме няколко . Най-интересното оръже беше една пушка  Германска  7.92мм. не помня марката  - командира на заставата ми я е показвал   -жестока  - може би е за Снайпер  не зная   ,но нея не я  държеше в заставата  а в М-овия склад . На заставата  често имахме стрелби - пак така  всеки с личните си боеприпаси . След стрелбите получавахме нови патрони . Между другото  всеки един от нас имаше по някой друг патрон в повече  .  За сега само толкова  -нека някой до допълни ,ако нещо съм пропуснал.

super mystere

АК-47 или АК-7.62

Отлично оръжие, моя беше производство 1962 г. , нито веднъж не засече и беше отлично прострелян. (Автомата ми беше два пъти по голям от мен на години :) )
С такива бяха кучкарите:

Лошото при тях беше като им се разхлопа приклада и стрелбата е много трудна.
ПК:

Мощно оръжие с калибър 7,62X54R и кутия за 250 патрона.
ПП:Снимките са от Википедия.
13 ГО Любимец - 2 ГЗ "Косовски" (Вълче поле)

chekur/Барбов/

Наистина имаше най-различни работи в складовете и по заставите.При нас имаше л.к."Брен"(мисля че така беше),стреляше с "манлихерови"патрони,дъгов пълнител-25бр. авт.и единичен огън.Мерника и беше до 2000м.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

super mystere

В отряда се съхраняваха също ето такива противопехотни мини ПСМ-1.
Виждал съм ги само веднъж като новобранец, когато изкараха да ни покажат различно въоръжение в Гранична полиция. Същите тези мини през лятото на 1999 г. бяха унищожени в района на нашата застава, местността мисля, че се казваше Киреч дере.

За това пък в заставата имахме доста от тези противотанкови мини ТМ-62.

Малинхери имаше и в нашата застава поне до септемрви 1999 г. бяха там, но дали е имало боеприпаси за тях не знам.

ПП: Снимките са от Википедия.

super mystere

Всеки граничар, който отива наряд имаше в комплекта си ето такива сигнални ракети ракети:

Сумката съдържаше 5 ракети и превързочни материали за оказване на помощ. Изстреляните ракети по време и количество означаваха различни ситуации в което се намира граничаря. Изстрелване на всички  ракети една след друга означава "изгубих се" , искам да кажа, че това е само пример.

ПП: Снимката е от www.arsenal-bg.com!

ranik56

Това  беше  брезентова чантичка с прегради -мисля бяха 5 -6 бр. имаше лента за през рамо . Чантичката я носеще младшия на нарядя  ,а старшия  трубката . Всеки от нас имаше картонче  зашито в найлон  /ДА НЕ СЕ МОКРИ/  там в табличка бяха  нанесени   - звукови  и светлинни сигнали  -примерно "да  дойде офицер" . звуковите  естественно  бяха изстрели  .Комбинирани   светлинни и звукови  . Часовите на заставите  бяха длъжни да слушат и гледат в посока  Границата .  От същите ракети  имаше монтирани  между   възпрепятстващите  съоръжения - Бруно ,завали  и т.н. Този тип ракети  имат стартов заряд  - двигател . Развива се капачката и се издърпва халка с канап -задейства се капсул ,който стартира  двигателя .НА ВИСОЧИНА ОКОЛО 100М. РАКЕТАТА СЕ ЗАПАЛВА И ОСВЕТЯВА  ДОСТА  ДОБРЕ. Боравенето с нея е доста  елементарно ,но опасно  . Има злополуки с такива ракети-  на съседната застава  офицер се самонарани с такава .
                                                                          ranik56

tiger

По мое време се носеха във така наречена ракетна чанта.Беше от промазан брезент със 5 прегради, носеше се от зад на колана. И двамата от наряда имаха такива.
Имаше и такива снаипери със пълнители за 5 и 10 патрона.

НИТО КРАЧКА НАЗАД, ЗАД НАС Е БЪЛГАРИЯ !

tiger

Имаше и гранатомети РПГ-7В

реактивният снаряд за него ПГ-7ВЛ

стрелял съм със него , много яко дъни ;D

НИТО КРАЧКА НАЗАД, ЗАД НАС Е БЪЛГАРИЯ !

super mystere

Извинявам се може би по правилно е "ракетна чанта", а между нас е наричахме "ракетница". Всеки от нашата застава имаше такава, а предполагам и по другите е било така и я носиш на всякъде - наряд, тревога заедно със сумката за пълнителите. От едната страна на колана сумката, от другата ракетницата.

Scarface

Не трябва да се забравя и снайперската пушка Драгунов, имах удоволствието да ми бъде зачислена. Стрелбата с нея беше истенско удоволствие и голяма тръпка.

efr_stanilov

Цитат на: Scarface - 24.09.2009 г., 17:15 ч.
Не трябва да се забравя и снайперската пушка Драгунов, имах удоволствието да ми бъде зачислена. Стрелбата с нея беше истенско удоволствие и голяма тръпка.
На tiger постинга е май опит за качване на картинка на СВД.
Изключително кефско нещо беше ...
Прасето го застопоряваше на място, при фронтален изстрел нямаше даже и крачка напред от инерцията, пада като чувал ... кофти беше само, че входната рана беше дупчица като кутре, а на изходната липсваха 6-7 ребра с 5-6 кила месо, ама вадеше и цялата карантия ;D

ranik56

Не съм виждал такъв "звяр " , виждам ,че е полу автомат , интересува ме с кои точно  патрони стреля -  на  ПКТ - 7.62   или други ?  Моля снаипериста да поясни . При нас по -" дъртите",   нямаше ,обучен снайперист  ,но всички  целехме с  АК -47  консерва от Русенско  на 30 -40 метра .

Scarface

Цитат на: ranik56 - 24.09.2009 г., 19:12 ч.
Не съм виждал такъв "звяр " , виждам ,че е полу автомат , интересува ме с кои точно  патрони стреля -  на  ПКТ - 7.62   или други ?  Моля снаипериста да поясни . При нас по -" дъртите",   нямаше ,обучен снайперист  ,но всички  целехме с  АК -47  консерва от Русенско  на 30 -40 метра .

Както колегата е пояснил пушката стреля с патрон за ПК, пълнителя побира 10 бр. единична стрелба на далекобойност на оръжието 1200 метра. Лично аз нямам изтрел на подобна дистанция, най-дългия ми изтрел е на 800 метра по мишена стационарна мишена.
От първия изстрел с нея получих така наречената "целувка" или по точно аркада на веждата, защото липсваше гумирания "сенник" на оптиката.

Jordan

Цитат на: super mystere - 11.08.2009 г., 19:16 ч.
В отряда се съхраняваха също ето такива противопехотни мини ПСМ-1.
Виждал съм ги само веднъж като новобранец, когато изкараха да ни покажат различно въоръжение в Гранична полиция. Същите тези мини през лятото на 1999 г. бяха унищожени в района на нашата застава, местността мисля, че се казваше Киреч дере.

Jordan

Сигурен ли си, че на "Победител" - Любимец е имало противопехотни мини? През 1997 ходихме да опитваме да ловим риба в езерото в Кереч дере. Много сме ходили в района. Карали сме сено, раздробявали сме стари стълбове, за да вземе старшината армировката и какво ли още не. Нито някой е споменавал за мини, нито имаше обозначение. Мисля, че се бъркаш с друга застава. Но Кереч дере е до "Победител".

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646