Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Интересни срещи с гръцките съседи

Започната от дятката, 10.11.2010 г., 11:38 ч.

« назад - напред »

доктора

Лаврони,според мен пръстите са му счупени защото не е добутал ръчката за зареждане обратно напред,тогава тя стои неподвижна а ако заредиш и я оставиш в задно положение тогава тя се движи напред-назад и прави пакости иначе ПК е едно от най стабилните оръжия с които съм стрелял и отката и не е толкова силен.
,,НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА-ДЪРЖАВЕН РЕД!"

Валсодар

Ръката му е била където не трябва в бързината!
ВСК р-к Р.Ничев

ilia2003

Цитат на: lavroni - 11.01.2012 г., 14:46 ч.
Ето и още един подобен.През пролетта на 85г влвзе в наша територия ниско летящ самолет,който явно беше разузнавателен и снимаше.Вдигнаха ни в оръжие( не знайно защо) и моя набор Войнов извади от дежурната ПК и каза:Ей,сега ще го сваля!!!Качихме се на високото,вдигна той баба Дона ,тегли един откос нагоре,самолета изчезна,а на Войнов му бяха счупени 2 пръста на ръката.Знаете какъв е отката на ПК когато не е на тринога,а и Войнов беше дребен около 1.60см.Та ...алтава работа ???

На нашата застава, имаше специална стойка за картечницата, при такива случаи ;)
...Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

efr_stanilov

абе, вие като набарахте електрожена и изпозаварихте де що има железа там, че какъв е проблема и стойка срещу самолети да си направите :)

velko

В небето над нашата ГЗ, през 83-та, се появи балон. Беше доста нависоко, в посока на границата. (дойде от югозапад и бавно изви на юг - явно се бе сменила посоката на въздушното течение).
105 и 125 се чудиха 30-на минути дали да го гръмнат или не. И когато в крайна сметка решиха, "че е трябвало да го гърмят", той вече се бе отдалечил твърде много. Почесаха се по... тила и това беше :)
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

майор ТЕНЕВ

Цитат на: efr_stanilov - Модератор - 11.01.2012 г., 22:15 ч.
абе, вие като набарахте електрожена и изпозаварихте де що има железа там, че какъв е проблема и стойка срещу самолети да си направите :)
Стойките за кръгов обстрел си бяха стандартни и монтирани в РНО.
А балона Велко е бил метеосонда, намирали сме няколко такива около Радовец.

velko

Цитат на: майор ТЕНЕВ - 11.01.2012 г., 22:52 ч.
.........А балона Велко е бил метеосонда, намирали сме няколко такива около Радовец.
Знам. Още тогава го знаехме. Но дойде от гръцко. А и ти Христозов го знаеш - оръжията са му страст - "Каааааак така ще си лети гръцки балон в българско небе?!!!!"  ;D ;D

morski

Съгласно ИОДГ(ГН) стрелба по въздушни цели се открива по специални указания.
1ДЗ подава команда :"Въздух"
2 Предава донесение "Въздух" до най-близкия пост на ПВО и до ОД в отряда.
3 КГЗ,ако получи разрешение подава команда за откриване на стрелба.

майор ТЕНЕВ

Цитат на: morski - 12.01.2012 г., 08:35 ч.
Така, че на тоя дребен Войнов кой му е разпоредил да стреля?

plovdivchanets

Цитат на: VALENTIN STEFCHEV - 12.01.2012 г., 10:15 ч.
А в случея кой му е забранил, взел е решение на място, нали имахне право и на това, в дадена ситуация
Само ако непосредствено застрашава живота Ти.  През 1982 изрично ни инструктираха да следим за балони и ако видим такива, незабавно да се обаждаме в заставата. Също така ни предупреждаваха да не ги "пукаме", защото може да са пълни с отровен газ.
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

velko

Цитат на: morski - 12.01.2012 г., 08:35 ч.
През 80-те години, един ниско летящ самолет, снабден със съответната фотографска техника, е бил в състояние да прави детайлни снимки на местности и обекти, прелитайки на височина от 600-1000 метра, със скорост от около 600 км/час.

Колко време е отнемала описаната от Морски процедура по докладване, искане и получаване на разрешение за откриване на огън?

Колко време отнема на самолет, летящ на височина 800м, със скорост 600 км/час,  за да "облети" района на една ГЗ, в т.ч. да навлезе, премине и излезе от ефективния обхват на ПКМ?

И дали след получаването на разрешение за огън, самолетът (заедно с направените детайлни снимки , в т.ч. и на опулените физиономии на граничарите), вече няма да се е приземил благополучно в базата си.

plovdivchanets

Затова си има ПВО, снабдени с радари. Имаме и "обица на ухото" - свален пътнически самолет. И какво ще направиш с "Калашников" на летящ реактивен самолет, дори да го улучиш? Ами ако уцелиш човек на земята?
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

velko

Цитат на: plovdivchanets - 12.01.2012 г., 12:21 ч.
Затова си има ПВО, снабдени с радари. Имаме и "обица на ухото" - свален пътнически самолет. И какво ще направиш с "Калашников" на летящ реактивен самолет, дори да го улучиш? Ами ако уцелиш човек на земята?
Прав си!
Макар, че белята със сваления израелски пътнически самолет е направена именно от ПВО.
Май някъде бе писано, че през втората половина на 80-те, в отрядите са били раздадени преносими зенитни установки.....

chekur/Барбов/

Морски е прав,такава беше процедурата-докладваше се на оперативния в отряда.Там решават какво да правят.Май записвахме в някаква тетрадка-забравил съм вече :-[
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

JohnTRIVOLTA

И аз да изкажа мнение за гръцките колеги от една такава "не състояла се" среща.Бях старши на патрул по границата, който започваше накъде от лобното място на Г.Пирдопски и свършваше на мостче на пътя между българското ГКПП /тогава Свиленград шосе/ и гръцкото ГКПП.Като свършихме патрула се облегнахме на мантинелата до мостчето и запалихме по цигара с младшия/не помня вече с кого бях/.Какво ми хрумна и викам"чакай да викна колегата грък да полафим нещо" Имаше на 30м. от нас до сами пътя красива бутка с пилон и голямо знаме и часови, който не мърдаше и аз по него викам "Хей папастратос /имаше цигари някакви такива и после нещо на английски, нещо избоботих от типа /кам хиъ ту спик уив ю"Тоя пък се шашна нещо и почна да върти някакви телефони, а в дясно от пътя така на 20.м височина , където започва платото е 30 граничен техен пост и нещо се разбръмчаха.Усетих че нещо сгафих и викам пак за да оталожа нещата "уат тайм из ит", но пак нещо си викат - тоя часовия по посока поста, където бяха се показали 2ма - 3ма!
Викам на младшия "давай да се прибираме, че тия нещо се притесниха"
Та това ми е контактът с тях от който мога да си вадя заключение, че са шашовци :D

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646