Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Интересни срещи с гръцките съседи

Започната от дятката, 10.11.2010 г., 11:38 ч.

« назад - напред »

дятката

Здравейте,аз съм служил на Ниса 11 застава Момчилград.Интересувам се,имал ли е някой срещи с гръцки войници и жители оттатък браздата.

chekur/Барбов/

Дятка,по мое време беше забранен всякакъв контакт с гърците,сигурно и по твое.77г. овчар беше един новобранец,а съседите нещо работеха към116 ГП.Та тоя пич пасеше шилетата по границата и се сдушил с гърците-черпили го цигари,говорили си,такива ми ти работи.Той на мене ми каза за това и аз го посъветвах да си затваря устата,ама нашият най-вероятно се е раздрънкал и ВКР-та надушиха.Изпратиха едно момче от отряда на нашата застава,уж че бил болнав,това-онова и го направиха овчар заедно с въпросния новобранец.Мина се някое време и новобранеца го прибраха ВКР-та и тогава се разчу че е контактувал с гърците.Казаха че са го пратили някъде по сръбската граница-такава беше практиката тогава-за издънки пращаха на западната.Тогава ние пък разбрахме че сме се сдобили с предател,който остана овчар на мястото на предадения.Него пък в последствие го ухапа една змия ама за това ще разкажа друг път.
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

дятката

Да,така беше и при нас,аз съм контактувал с гръцки войници и с местни жители(гръцки помаци).Направи ми впечатление,че говорят звучен български език и са приятелски настроени към нас.

efr_stanilov

Ами хайде, разправяй ... чакаш да те молим ли ... давай, няма ВКР, има давност!

;D Абе, стария кокал, с тия информации за наказан предател от змия ... хм, директно си дал материал на някой журналист, да развие фабулата, за това как борещите се против тоталитаризма граничари са надхитрявали ВКР-то ... или поне на някой друг, по-ограничен гладник, да изцеди мракобеснически спомен, за това как службите са внедрявали овчари-разузнавачи, та да нюхат по гледащите зад браздата младежи ;)

chekur/Барбов/

Еееее,няма угода! ;DНали трябва и романтика малко да има ;DАз нахвърлях сюжета пък ако иска някой да го развие!
Та да си дойдем на думата:Тия пичове и на двамата им помня имената,ама няма да ги кажа.Този в когото се усъмнихме че е предател остана овчар на заставата,беше музикант-иначе готино момче,стар войник ама повече се събираше с новобранците.В отряда служеше нещо към щаба,културно -масови мероприятия,такива неща.Аз го познавах от преди щото като комсомолски ходех понякога в Смолян на инструктаж.Човекът ни каза че бил преболедувал от хепатит и не бил добре с черния дроб/джигера по нашенски/ и затова са го пратили на заставата чобан.
Един летен ден през 77г.бях ДЗ,а чобана пасеше овцете по границата/каква идилия само/-с.Кошуте беше изоставено и там ползвахме една сая за пладнуване.По едно време към обяд този дойде в заставата и ми казва:Барбов,ухапа ме змия.Гледам на крака-действително ухапан.Видя ли я-видях я,усойница.Давай тогава казвам на шкафа с лекарствата-серум намерихме,обаче спринцовката стъклена и счупена-само една.Вече минават 30-40 минути,той нито се беше вързал,нищо, фатмака беше само на заставата-отивам и му казвам каква е работата.Междувременно дошъл един ЗИЛ и получава провизии-викам му-давай да го качваме на камиона и да върви в Могилица-старшината рече:първо да натоварим амбалажа.Бре,женка му да еба-кво да правим?Чобанът вика-аз се качвам на коня и тръгвам-близо час е пътя с кон.Няма друго решение-качи се и отпраши.Обадих се в Могилица да го чакат,обадих се и в отряда.От там казаха че пращат линейка-така и стана-след час някъде се срещат,грабват го и хайде в болницата в Смолян-един месец на легло.На заставата не се върна-уволни се от отряда!
Станилов,змии при нас се намираха,така че отмъщение чрез змия ;D и то на предател наистина е интригуващо ;D,но според мен си беше чиста случайност ;)
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

efr_stanilov

Абе аз заради драматизма и съспенса  го завъртях така - как интригуващо-драматично звучи само, като роман на Богомил Райнов или новела на Андрей Гуляшки - всичко си има: планина, слънце, нарушил правилата граничар, съвестен музикант, жертвал нежните си ръце за да хване чобанска гега и да разобличи народния страж, който е сбъркал, овце, изоставени къщи, змия, фатмак, грижещ се повече за празните буркани, отколкото за войската, точен боен другар като ДЗ, вярно муле носещо смъртно ранения, народната влас с линейка по чукарите и в последния момент - хепи енд! ;D

chekur/Барбов/

Е-хеее,така е,романтиката понякога се преплиташе с драматизъм ;D.Веднъж пълзях два часа за да се приближа до гърците -правеха триангулачна точка.Успях да достигна на 5-6 метра от тях.Тогава са пръв път видях модерна моторна резачка-дотогава бях виждал само руски-от далеч го помислих за ел. китара-с тоя дълъг нож и червено тяло.После като "засвириха"се усетих какво е ;D

chekur/Барбов/

Между другото от чобана-предател останах с добри спомени-научих една песен и до днес си я пея и свиря,ама все плача на нея и не мога да я довърша :'(.Та последните думи вече съм ги забравил :-[.Не знам що така-може от змията да е,знам ли?/или пък от ракията/

Barko

Здравей наборе,
кажи коя е тази песен та да поплачем заедно някой път като се видим
Остани със здраве
Николай/Барко/

мл.с.Петров

Ами и аз съм имал среща с гръцки наряд и ето как протече.
Вишките нашата и гръцката бяха на около 150м една от друга, и гледаме един ден гръцки наряд те се пулят към нас ние се пулиме към тях, а тогава беше страшна криза за цигари, та аз викам на новобранеца с мене да отидеме да питаме за по цигара, като видяха че тръгваме към тях и те бавно и несигурно тръгнаха към нас.
Тъй като граничната бразда беше по близо до тях те първи стигнаха до нея и застанаха като заковани с чук и нямаше сила на този свят която да ги накара да я преминат, въпреки нашето ръкомахане да продължат към нас(какви ли истории са им разправяли оттам)както и да е, срещнахме се на браздата те седнаха от тяхната страна ние от нашата поздравихме се (говореха много развален но разбираем Български, защото както се оказа бяха от Беломорска Тракия)и така поискахме по цигара и установихме със задоволство че щяхме да пушим Боро, докато палехме цигарите единият бръкна в някаква торба и какво мислите извади...туристическо газово котлонче едно гезве и КАФЕ, леле чувствах се като на първа маса в Шератон.
Докато пиехме кафе и си говорихме общи работи за службата, забелязах какви жадни погледи хвърлят към калашниците, а те бяха въоръжене с някаква пародия на автомат, и тъй единият не издържа и започна да ме разпитва за калашника, тогава аз му предложих да му го дам да го разгледа(за всички които ще си помислят че е било безразсъдно ще кажа че свалих пълнителя а новобранеца държеше неговия в скута готов за непредвидени ситуации)естествено и гръка свали пълнителя на неговият автомат за да го разгледам пък аз,самата размяна като по филмите той хвана калашника аз хванах неговия автомат и като по команда ги пуснахме.Леле завалията колко се радва на АК-то и все викаше "Най-добро автомат най-добро".Показах му как се разглабя и онзи ахна още повече, защото доколкото огледах техните трябва да разполагаш с права кръстата отвертка и чук(ха-ха) за да го разглобиш.
И така взехме си автоматите разделихме се по живо по здраво и повече никога не ги видях.

мл.с.Петров

А за всички тези които след 89 год. се опитват да ни изкарат изверги, ще кажа че два пъти съм засичал гръцки ловджии навлезли в наша територия да си търсят кучетата (всъщност често по заставите хващаха ловджийски кучета и се обаждаха на гърците да дойдат да си ги приберат) естествено въоръжени, а всички знаете че това се води въоръжено нахлуване в наша територия, и по устав можех да ги гръмна на място, но и през ум не ми е минавало, просто им казвах че са нарушили ДГ и ги съпровождах до браздата с предупреждение да внимават друг път, а и двата пъти тези хорица като ни видеха ставаха бели като платно, това им стига.

smarinov

А нарушители извън граница гонили ли сте? :) Аз ще мълча по въпроса, може да няма ВКР ама.. А с гръцките комшии 3 срещи, първия като вижда някакви брадясали подобия на граничари да тичат към него с АК-47 и викове "Стой щи е*@ майката" си забравя пушката облегната на пирамидата и газ. После се връща да си я земе ;D Втория път закъсали с един джип в гръцко, помага се за тикане, подаряват тютюнец и по живо по здраво. А третия не са граничари а просто оправят заграждението на минното поле поради разминиране от стадо крави миналия ден, ние като хиени на мърша отиваме за месо но.. бяха ни изпреварили. И не мога да се сдържа (модерирайте смело), друго си е да пикаеш всеки ден в гръцко.. :)
We mortals are but shadows and dust.

Ивайло Христов

А, за пикането съм 100% "ЗА". Много ги мразя византийците...
От браздата започва Родината!

chekur/Барбов/

Цитат на: ivailo_hr - 07.12.2010 г., 17:04 ч.
А, за пикането съм 100% "ЗА". Много ги мразя византийците...
Ааа,не само-и другото!Бая пъти!
Станилов,недей в коша ;D

мл.с.Петров

За гоненето в гръцко не сме правили но често размишлявахме на тази тема, и ако имаше подобна обстановка с радост щях да потичам няколко метра в гръцко за да ги върна.А пикането в гръцко беше въпрос на престиж ;D

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646