Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Заставите с папрат,тръстика,шавар,боровинки,джанки,трънки,дренки,хвойна и др.

Започната от granicabg, 30.04.2017 г., 08:15 ч.

« назад - напред »

granicabg

Темата е да се преброим заставите на които е разтяла Папрята.

dido_ss

После да открием тема за заставите, на които се е отглеждала ряпа, шипки или джинджифир.

Стойков

Тази която беше на твоята застава до копресорното на рудника как изгоря за секунди като беше суха есента на '86 г. . Някъде в друга тема съм споменавал ;) , но с идеята  за тази тема пак провокира спомена за случката :) :) .
   Подготвихме по стръмния участък трасе за кльона. На места трябваше да взривявам корени от дървета или скали. Беше слънчев , може би септемврийски ден. Наряда от пикета ( по сегашен спомен) мисля , че се покътери кем заставата.  Бяхме само четирима от войсковия Л.С. и сташина- тракторист но се не сещам кой ( сменяха се Красимиров и Башев ).  Останах само аз по трасето а останалите изчаках да стигнат до фургона за да запаля "бомбите".  Започвам със силен вик "Бомба", "Бомба" и правя мечето за палене на зарядите :) , а то е достатъчно оразмерено да ми подскаже кога ще се започне тътена от взривяването. Паля и броя , със сигурност си спомням числото им 24. "Бомбите" запалени , а аз съм почти до фургона и започва тътена от взривяване . Във фургона съм и изброявам 1-2-3.......21-22 ииии до там , имам два неразрива. Излизам навън и ужас изсъхналата папрат гори като барут.
мл. с-т 100йков "Стихия" /84-86г/ 4 ГО Смолян
Ст.Загора
http://www.youtube.com/watch?v=QMr322jgCjw
https://www.youtube.com/watch?v=wp-RwDbNFqA

morski

Съжалявям,на нашата застава в Синеморец,папрат нямахме,но имахме 5 (пет) плажа ! :( :(

Стойков

мл. с-т 100йков "Стихия" /84-86г/ 4 ГО Смолян
Ст.Загора
http://www.youtube.com/watch?v=QMr322jgCjw
https://www.youtube.com/watch?v=wp-RwDbNFqA

петков

Ние пък  си имахме и папрат и пингвини , по много и от двете!  :P
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

dobrev621

Цитат на: morski - 30.04.2017 г., 09:01 ч.
Съжалявям,на нашата застава в Синеморец,папрат нямахме,но имахме 5 (пет) плажа ! :( :(
Така е бат Пейо,голема служба сте карали-песък пък сте имали, те затова с Стефчев се привличате. ;D ;D ;D
На дясно 2/3 под визова папрат и чудо имаше-родопска, акана граничарска. ;) :P
GSM-0887655071

granicabg

Стойков,тоя компресор къде стоеше по ваше време.На 8-ма щолна ли.Ако се сещаш на кой кръстопът се казва ВВ-то,8-ма щолна е под него в южна посока на около 2.0км. През гората е по пряко.От среща е реброто по което 1987 завършват кльона с участъци 9 и 10.На 9-ти имаше много папрат.Една равна полянка около 2 декара.Спомням си че имаше на две или три места на които казвахме Компресора.Едното беше преди Пеева чешма.От там е стария път за Старата застава.Дори компресора стоеше юни-юли на 1991 год.Компресор май е имало на 8-ма щолна.Някъде по картата за района на заставата имаше такъв маркер.И още някъде другаде имаше.Не помня вече.Да не беше вчера.

granicabg

До другари бойци неразбиращи тънкия ми черен хумор.Темата колкото и вярна да е ще се превърне в майтапчийска рано или късно та не ни придиряйте много.Какви ли не теми има открити.Папрата е била една незаменима част и важен отличителен белег за заставите на които е растяла.

vera

Цитат на: Стойков - 30.04.2017 г., 09:32 ч.
Цитат на: vera - 30.04.2017 г., 08:57 ч.
......И на Елидже има папрат...... 8)
Там има думата Нешо  ;) :)
....не само Нешо е служил там..... ;)

петков

,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

granicabg

Есента някои от тях ги пребродих както и част от околните баири.Наистина хубави плажове.

Стефчев

Цитат на: granicabg - 30.04.2017 г., 10:06 ч.
Есента някои от тях ги пребродих както и част от околните баири.Наистина хубави плажове.
Не се отклонявайте от темата, сега ще лъсне кой колко е бил граничар ;)
Папрята истинската завивка за граничаря

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189