Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Истината за гибелта на Таню Енчев

Започната от zenkov, 25.02.2017 г., 18:17 ч.

« назад - напред »

velko

Рудони, само преди няколко дни заловиха предполагаемият убиец на едно 15 годишно момче.
Писа се, че и съучениците и учителие  на предполагаемия убиец са го разпознали на видеозаписите и снимките, още преди две години. И са си мълчали.
Паметта а Т.Енчев нищо не може да я засенчи - той е бил там, където е изпратен, правил е онова, което е трябвало да прави - онова,  за което е бил обучаван,  заклел се е и т.н.  И е загинал. Като войник.

Ако, обаче, някой друг, който е оцелял тогава, с действията си или с бездействието си е спомогнал/допринесъл за тази трагична развръзка - покажи поне една разумна причина, това да остава прикривано. Кому днес са нужни "картонени герои"?
30 години са достатъчно дълъг период - всякакви "давности" вече са изтекли. Но само си помисли - с гибелта на Т.Енчев се е сложил практически и краят на неговия род - вече и родителите му не са живи, а той е бил твъде млад и не е оставил поколение. И потъва в забравата. 
Помисли си - ако това се бе случило не с него, а с някой от нас - бихме ли искали след нас да остане някаква "лакирана легенда". И някоя "недомлъвка".  Или истината?
Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

plovdivchanets

Цитат на: дятката - 27.02.2017 г., 21:01 ч.
Съгласен съм с Велко всичко трябва да се напише открито иначе се дава повод за всякалви тълкувания.Командира на заставата със сигурност има някаква вина.Той/Чаушев/си беше известен със специалните методи на командване.Тази саракинска пътека към гръцкото село Саракини/Саранджина/ ли водеше?
Да. Имаше и скрийншотове от гъгул ърт с пътеката и кльона, но не помня в коя тема. Разисквали сме въпроса поне в 7 или 8 теми, та сега и нова се създаде ...
http://granichar.org/forum/index.php/topic,114.msg21707.html#msg21707
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

rudoni1

Цитат на: velko - 27.02.2017 г., 21:46 ч.
Рудони, само преди няколко дни заловиха предполагаемият убиец на едно 15 годишно момче.
Писа се, че и съучениците и учителие  на предполагаемия убиец са го разпознали на видеозаписите и снимките, още преди две години. И са си мълчали.
Паметта а Т.Енчев нищо не може да я засенчи - той е бил там, където е изпратен, правил е онова, което е трябвало да прави - онова,  за което е бил обучаван,  заклел се е и т.н.  И е загинал. Като войник.

Ако, обаче, някой друг, който е оцелял тогава, с действията си или с бездействието си е спомогнал/допринесъл за тази трагична развръзка - покажи поне една разумна причина, това да остава прикривано. Кому днес са нужни "картонени герои"?
30 години са достатъчно дълъг период - всякакви "давности" вече са изтекли. Но само си помисли - с гибелта на Т.Енчев се е сложил практически и краят на неговия род - вече и родителите му не са живи, а той е бил твъде млад и не е оставил поколение. И потъва в забравата. 
Помисли си - ако това се бе случило не с него, а с някой от нас - бихме ли искали след нас да остане някаква "лакирана легенда". И някоя "недомлъвка".  Или истината?
Ми то ,Велко по тази логика да героизираме всички Крумови , Симеонови, Хан Аспарухово и т.н. воини загинали за България! За това си има специален паметник! И те са прекъснали родове и след тях само прах! И тях някой ги е командвал и управлявал! И така векове! Това е война и участниците в нея се наричат воини ,войници! Да , ние бяхме там на граничния рубеж, бяхме първите в бойния ред, за това имаме и герои! А на едно общество са му нужни и герои за да съществува! Посочи ми държава и времена без нейните герои! Така и тук! В този момент тогава той е бил нужния герой! И си остава такъв ! Нали в края на март ще се почете паметта на героите от Сара бурун!Всички са  Герои на своето време!

velko

Нещо не съм се изразил правилно.....
Таню Енчев е герой - защото той е направил онова, което е трябвало да направи - на неговата памет , лустро не и е нужно.
Но питам, ако някой друг, с действията си или бездействието си е допринесъл тази трагедия да се случи - той какъв "герой" е и кому е нужно и защо, да се похлупва цялата истина?  Чий друг "антигероизъм" прикриваме  (ако има такъв) - за това ми е питането?

chekur/Барбов/

Кво ли щяхме да правим ако никой не беше загинал, къде щяхме да търсим герои :-\ ......имам известни догадки........!
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

rudoni1

...,.....Чий друг "антигероизъм" прикриваме  (ако има такъв) - за това ми е питането?........
За съжаление в живота и историята е така- винаги има герой и антигерой! Но кой помни антигероя?! Героят си върви със своята сянка- антигероя! Но той е само сянка!Не е светлина! И пишеш......Прикриваме,......,нима има съмнение в отдаването на заповеди ,разпореждания и указания?! Какво ли щеше да се случи при Клокотница , Ахелой или Върбишкия проход? А при Дойран, Марино поле, Драва-Соболч , ако воините се съмняваха в командирите си? Щяхме да четем чужда история!

plovdivchanets

Цитат на: chekur/Барбов/ - 27.02.2017 г., 22:20 ч.
Кво ли щяхме да правим ако никой не беше загинал, къде щяхме да търсим герои :-\ ......имам известни догадки........!
http://granichar.org/forum/index.php/topic,4618.msg343651.html#msg343651
"Теория  на разбития прозорец" - обяснява хаоса в Бг

velko

Цитат на: rudoni1 - 27.02.2017 г., 22:32 ч.
....Щяхме да четем чужда история!
Понякога се питам, онова, което четем - нашата ли е (под толкова много слоя лак , респ. сажди) - какво общо има тя с истината?
Но да не философстваме прекомерно -ако са ти известни някои факти около инцидента - и желаеш да го споделиш - можеш да го направиш и тук. Молбата ми е ясно да разграничиш в коя от трите категории са те.

Питам се и как би постъпил подп. Дрангов, в подобна ситуация.... ?

rudoni1

А какво би направил войникът за полк. Дрангов в тази ситуация ?! А? И Дрангов и Чаушев са какво - командири ! Командири! По кое време? Няма значение ,но са Командири! Радвам се ,че и аз бях командир на предния рубеж и не бягах да се крия по канцеларии,служби и т.н(не че са излишни,необходими са и без тях не може)!

velko

Ама тук не става въпрос за теб или за нас.
Въпросът ми за Дрангов бе в друг контекст - ако той е знаел някакви обстоятелства, спомогнали за гибелта на негови войници - дали би си "налягал парцалите"?

chekur/Барбов/

Какви велики пълководци сме имали сред нас :o
Кандидат-подофицер Барбов,ВЕЛИК КУЧОВОД на 6-та глуха- "Бобина"-не Елитен!Войн- спортист,плувец-значконосец.Брадат негодник и ментарджия! Грубиян и оплюващ, обижда.Комсомолски-лизач на мед! ЦСР-0885069774

rudoni1

Нали няма да отречеш правилото:На война , като на война! Целта винаги оправдава средствата! Макар и в мирно време! Нали излизахте в ГН с истински патрони , а не с халосни?! Защо ли?! И всички четящи тука да запомнят - Чаушев(мир на прахът му) никога не се е крил ,никога не се е страхувал и ме е учил ,че се крият и бягат тези от които пазим ДГ! А аз я пазих ! Спирам!  Не търсете под вола теле! Таньо Енчев е Български герой Граничар!!!

красимир_ванков

Цитат на: velko - 27.02.2017 г., 22:39 ч.

Питам се и как би постъпил подп. Дрангов, в подобна ситуация.... ?

Една от причините да се запомни името Дрангово , е безмерната грижа за обикновения войник . "Има  Дрангов - има хлеб " . Той никога и за нищо на света не би похабил дори и само един войнишки живот . В нашия случай отсъства логиката в отговора на въпроса: " Какво спечели Майка България  с гибелта на Таню Енчев ?" Освен скръб и печал .

https://bibliotekata.wordpress.com/2015/12/16/pomni-voinata/
https://www.helikon.bg/books/21/-%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%21-%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D0%B8-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%B8_188111.html
Държавната граница на РБ е свещена и неприкосновена !
0988 869 514

петков

Цитат на: красимир_ванков - 28.02.2017 г., 03:25 ч.
...Една от причините да се запомни името Дрангово , е безмерната грижа за обикновения войник ....

А, ей туй да го прочете Иванчо и да потърси аналогия с дивотиите на Чаушев!

Цитат на: chekur/Барбов/ - 27.02.2017 г., 23:01 ч.
Какви велики пълководци сме имали сред нас :o
И как да не те е яд на съдбата, че не се е разпоредила да служиш под тяхно командване!  ;D ;D ;D
,,обича да слуша и да се учи от батковците граничари!
Щото само те и единствено те са ВЕЛИКИ!"

йордан димитров

Цитат на: velko - 27.02.2017 г., 22:17 ч.
Нещо не съм се изразил правилно.....
Таню Енчев е герой - защото той е направил онова, което е трябвало да направи - на неговата памет , лустро не и е нужно.
Но питам, ако някой друг, с действията си или бездействието си е допринесъл тази трагедия да се случи - той какъв "герой" е и кому е нужно и защо, да се похлупва цялата истина?  Чий друг "антигероизъм" прикриваме  (ако има такъв) - за това ми е питането?
Таню без съмнение е герой,но можеше да го обвинят в неспазване на инструкциите и разпорежданията при охрана на границата и щеше да бъде забравен като момчетата които оставиха живота си при нещастни случаи и инциденти при неправилно боравене с оръжие...
Jimmy стрелецът  на бързите елени!!!

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189