Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Взаимотношенията между командния и войнишкия състав в ГЗ

Започната от красимир_ванков, 08.11.2016 г., 14:50 ч.

« назад - напред »

красимир_ванков

Цитат на: дятката - 07.11.2016 г., 07:59 ч.
Разбраха назад в темата съм написал как но съм останал със спомен че не проявиха нормалното за онова време вярност, устрем и натегачество към партията да ни разнищят до край.Иначе щяхме да си платим скъпо за хлапашкото любопитство.Тогава не сме мислили за предателства ,измяна просто искахме да си разменим по нещо за спомен и да се опознаем взаимно толкова ли сме лоши както ни описват командванията.Мисля че сме оставили добри спомени у гърците а моето мнение за тях се промени оказа се че и те са същите като нас.Мисля че и от двете страни има хора зли, военнолюбци които ни насъскват един срещо друг но ние обикновенните не трябва да им вярваме.Да вадим постоянно лошото от историята а доброто да премълчаваме.

Трудно е да дръпнеш спусъка срещу хора които познаваш лично , срещу хора за които знаеш, че са като теб - нито по-лоши , нито по-добри . Образа на врага е онази преграда, която те пази от сантиментални отклонения , скрупули и задръжки- спирачки . Не  е лесно да убиваш , па било то и по заповед , на чужда отговорност . Личен опит .

Държавната граница на РБ е свещена и неприкосновена !
0988 869 514

dobrev621

Цитат на: красимир_ванков - 08.11.2016 г., 14:50 ч.
Разбраха назад в темата съм написал как но съм останал със спомен че не проявиха нормалното за онова време вярност, устрем и натегачество към партията да ни разнищят до край.Иначе щяхме да си платим скъпо за хлапашкото любопитство.Тогава не сме мислили за предателства ,измяна просто искахме да си разменим по нещо за спомен и да се опознаем взаимно толкова ли сме лоши както ни описват командванията.Мисля че сме оставили добри спомени у гърците а моето мнение за тях се промени оказа се че и те са същите като нас.Мисля че и от двете страни има хора зли, военнолюбци които ни насъскват един срещо друг но ние обикновенните не трябва да им вярваме.Да вадим постоянно лошото от историята а доброто да премълчаваме.

Трудно е да дръпнеш спусъка срещу хора които познаваш лично , срещу хора за които знаеш, че са като теб - нито по-лоши , нито по-добри . Образа на врага е онази преграда, която те пази от сантиментални отклонения , скрупули и задръжки- спирачки . Не  е лесно да убиваш , па било то и по заповед , на чужда отговорност . Личен опит .
Колко утепа! :o
GSM-0887655071

красимир_ванков

Цитат на: dobrev621 - 08.11.2016 г., 15:16 ч.

Предостатъчно .
0988 869 514

dobrev621

Цитат на: красимир_ванков - 08.11.2016 г., 15:31 ч.
Цитат на: dobrev621 - 08.11.2016 г., 15:16 ч.

Предостатъчно .
От ония с белите опашчици ли бря! ???
GSM-0887655071

красимир_ванков

0988 869 514

дятката

Според мен колегата Ванков е прав.Сигурно всеки способен да размишлява стига до тези изводи.Мисля че не е добро сляпото изпълнение на заповеди без влагане на размисъл.

gorog

Цитат на: дятката - 08.11.2016 г., 18:17 ч.
Според мен колегата Ванков е прав.Сигурно всеки способен да размишлява стига до тези изводи.Мисля че не е добро сляпото изпълнение на заповеди без влагане на размисъл.
никак при това!
Первый рассвет-тебе пограничник! Первый цветок-тебе пограничник! Первая пуля-тоже тебе...

дятката

Но от друга страна пък заповедта се изпълнява безпрекословно нямаш право да я обсъждаш и размишляваш.Това е лошото на военния ред.Например чистихме решетка от нанесени от придошлата вода клони но не може напълно да се почисти водата влачи нови клони.Докато се прибираме обсъждаме какво ще докладваме аз съм младши на наряда и викам на старшия ,,кажи му че всичко е почистено  да не вземе да издребнява и да се заяда командира, като отиде новия наряд продължава да си я поддържа да не се запуши,,.Прибрахме се и старшия докладва:,,там остана налко непочистено но не можахме то постоянно се натрупва,,.Командира каза:,,каквоо ами защо сте живи заповедта е да се почисти няма не може,,Прав е по военните закони заповедта каквато и да е се изпълнява до край дори да загинеш за нещо на пръв поглед дребно.Ако и отдаващия заповедта няма човечност живота ти не струва нищо за него.

дятката

Най-лесно е да се оправдаеш-,,заповед от горе,,и да изпълняваш.От с.Аврен имаше двама овчари-Мерльо и Чауша,всеки ден си оставяха паспортите на часовия и си пасяха овцете зад кльона.Един ден аз бях часови си бяха забравили паспортите останали в друга торба някъде на кошарите.Можех да ги оставя щяха да си пасат овцете преди кльона но ги усетих,че по този начин им развалям пашата зад кльона и тревата и водата и сенките са по- хубави.Пуснах ги но са ме видели и ме наказаха 24ч.да стоя часови не е тежко наказание но дали си заслужаваше.Като новобранец бях много уплашен и паника.Това го използваха старите а и офицерите за да се подиграват и да ме юркат да им слугувам.После като стар войник ме преследваше желанието да им го върна не на новобранците а на офицерите защото те крепяха този ред.Като излезехме наряд доста често не ходех до стика казвах на младия-,,дъртия е много стар и възрастен,,и се скатавахме някъде да почиваме и да спим но никога не съм карал новобранеца да ме пази или да ходи сам до стика както правеха някои от нашите стари.Тогава младите ми лепнаха прякора ,,дятката,, даже един Георги Атанасов от Пловдив ми викаше ,,деде,,По границата винаги ходех до стика даже навлизах в участъка на ,,Панама,,за да гледам гръцкото помашко село Кими защото ми беше интересно и името му и хората му.

dobrev621

Цитат на: дятката - 15.02.2017 г., 11:07 ч.
Най-лесно е да се оправдаеш-,,заповед от горе,,и да изпълняваш.От с.Аврен имаше двама овчари-Мерльо и Чауша,всеки ден си оставяха паспортите на часовия и си пасяха овцете зад кльона.Един ден аз бях часови си бяха забравили паспортите останали в друга торба някъде на кошарите.Можех да ги оставя щяха да си пасат овцете преди кльона но ги усетих,че по този начин им развалям пашата зад кльона и тревата и водата и сенките са по- хубави.Пуснах ги но са ме видели и ме наказаха 24ч.да стоя часови не е тежко наказание но дали си заслужаваше.Като новобранец бях много уплашен и паника.Това го използваха старите а и офицерите за да се подиграват и да ме юркат да им слугувам.После като стар войник ме преследваше желанието да им го върна не на новобранците а на офицерите защото те крепяха този ред.Като излезехме наряд доста често не ходех до стика казвах на младия-,,дъртия е много стар и възрастен,,и се скатавахме някъде да почиваме и да спим но никога не съм карал новобранеца да ме пази или да ходи сам до стика както правеха някои от нашите стари.Тогава младите ми лепнаха прякора ,,дятката,, даже един Георги Атанасов от Пловдив ми викаше ,,деде,,По границата винаги ходех до стика даже навлизах в участъка на ,,Панама,,за да гледам гръцкото помашко село Кими защото ми беше интересно и името му и хората му.
Матев и Георгиев ли ви бяха офицерите! :o
GSM-0887655071

Стоян

Там нали беше пинко наборе....Матев му беше заместник. ???
Помня го,щото и там ме лаяха кучетата 2-3месеца...
На пинко,как му беше фамилията?
Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.
Равенство може да се постигне,само ако всички сме еднакво гладни.

Спартакус

Ей този Благо всички офицери помни бря,опасно куче.

dobrev621

Цитат на: Стоян - 15.02.2017 г., 11:25 ч.
Там нали беше пинко наборе....Матев му беше заместник. ???
Помня го,щото и там ме лаяха кучетата 2-3месеца...
На пинко,как му беше фамилията?
Пинко не беше ли Панайотов-той беше на Егрек, 9-та Казак. :)
GSM-0887655071

Стоян

Верно там беше.... :-[
Ма тоя Матев,май там му беше заместник....
Не помня майка му стара....много години минаха.
Матев,що ми е влязъл в акъла....незнам.Освен и на двете застави да съм бил :D

Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.
Равенство може да се постигне,само ако всички сме еднакво гладни.

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189
Most Online Ever: 8646