Промяна новините на форума:

Скъпи потребители, предстои преструктуриране на форума. Тази дейност ще отнеме време. Ако форума прекъсне или се загуби, не се притеснявайте това ще е за кратко и ще бъде с цел обновяване. С тази новина искам да опровергая слуховете за закриване на форума.

Main Menu

Как старшината избяга в Гърция

Започната от ranik56, 17.05.2009 г., 15:01 ч.

« назад - напред »

ditoval

Защо някой да лъже? По-горе става въпрос за различни случаи. kras4as не лъже, наистина старшината Котянов не го върнаха и е вярно, че семейството е преместено в Стара Загора.

Jordan

kras4as, сигурно ще чуеш различни гледни точки и версии на случая. Надявам се, ще успееш да събереш информацията, която те интересува. Ще бъде интересно за всички. Твоята история е наистина интересна. Ще се радвам ако разкажеш с няколко изречения как е преминал животът на твоето семейство след тази случка. Определено, на майка ти не и е било лесно.

нешо

Ами, черничевци имат думата? Иначе това е една тъжна история, и много интересна за нас, да ме пощава  kras4as, но такова нещо не се случваше всеки ден на границата. Все пак това е проверен човек, доказал се, а може и като войник да е служил на границата..
"Ние, силните, сме длъжни да понасяме немощите на слабите и не на себе си да угаждаме: всеки от нас е длъжен да угажда на ближния в доброто, за назидание."

Послание към римляните 15:1-2

velko

kras4as, добре дошъл сред нас!
По един или друг начин, твоята семейна история е свързана с границата и с познати и близки и за нас места.
Съжалявам, че така са се развили нещата с твоя баща - ти си "потърпевш" от развоя на събитията.
Както виждаш - тук има хора, които помнят и са познавали баща ти.
С-на Русев (тогавашният старшина на заставата в с. Чреничево) също е жив и здрав- сигурно може да разкаже много свои спомени, свързани със семейството ти.
Не се притеснявай - пиши за всичко, което те вълнува и искаш да знаеш -  с каквото можем, всички ще помагаме.
Сигурно всеки тук се пита, какво е накарало един човек, с добро семейство и добра работа, да зареже всичко и никога след това да не се обърне назад. Както и ... дали и какво се е сещал през времето, когато е бил "от другата страна"?
А знаеш ли дали баща ти се е връщал в България след 1989? (мисля, че тук има хора, които могат да ти помогнат по този въпрос).

Велко, 12 ГЗ, КАЛЕЕВ, 56520 Момчилград

uestli1

Добре дошъл във Форума kras4as!Пожелавам ти да разбереш  истината и само истината.А тя е тук.Приятни мигове във Форума.Хайде Черничевци вие сте наред. :)

drach

Историята на семейството е  наистина покъртителна.Майка остава сама с 3 деца-най-голямото е на 5 г. а най-малкото е родено на границата и е на 5 месеца, когато остават без баща.Защо е тръгнал и дали е бил"от другата страна"знаят малко хора, а и те едва ли могат да бъдат открити.А може и да е бил все от"едната страна."

velko

Бончо, допускаш ли, че някой би го изпратил "оттатък", за да разузнава, про положение , че той е бил все пак - обикновен старшина и баща на 3 невръстни деца?

drach

Нищо не допускам и нищо не отричам.Всичко е възможно.Установих връзка с тези хора/по-точно те със мен/и аз мисля, че е човешко да им помогнем, защото едно изоставено 5 месечно бебе иска да стигне до истини свързани с живота му.

velko

Цитат на: drach - 18.11.2012 г., 21:21 ч.
.... аз мисля, че е човешко да им помогнем, защото едно изоставено 5 месечно бебе иска да стигне до истини свързани с живота му.
Разбира се - моля, кой с каквото може, да се отзове.

ranik56

Цитат на: kras4as - 18.11.2012 г., 19:28 ч.
Не знам дали тук е правилното място да питам ,но моят баща също е избягал през границата с Гърция. Бил е старшина на заставата в Черничево. През 1977 година бяга през Гърция и се установява в Лос Анджелис . Оставя майка ми с три деца аз съм бил бебе на няколко месеца брат ми е бил на три години а сестра ми на пет.Според разказите на майка ми сутринта на 8 юли 1977 година в Черничево пристигнали двама човека цивилни които и казали че баща ми е минал границата"избягал. За няколко часа са ни натоварили целия багаж в камиони и са ни откарали в стара загора. Майка ми и баща ми не са имали никакви проблеми като семейство, но до ден днешен ние не знаем каква е била причината да избяга има различни версии.Въпросът мие дали някой не го е познавал той се казва Атанас Димитров Котянов роден е в село Меден Бук Ивайловградско. Пропуснах да кажа че през 2002 година получихме писмо от щатите че Атанас Котянов е починал. Знам че много години са минали от тогава и едва ли някой ще го помни но много моля ако някой се сети нещо да ми пише или да ми се обади по телефона
Добре  дошъл   във  форума   .
В  интерес на  Истината     -  Тук    може    да  се    изясни    почти    всичко    свързано    със    събитията   около    бягството    на  баща ти   .  Като  начало    ,коментара  на  Дитовал    е   категоричен    -  Да ,
имало  е  такъв  човек    и  той    наистина    е   преминал  в  съседна   Гърция   .  Въпроса    "Защо "    е  преминал   в Гърция     може   никога   да не  се  изясни  ,  какво  го  е  принудило   също  .
Ние    не може    да  не ти    вярваме    ,ти  сподели  с нас    и  щом    искаш    със  сигурност    ще получиш   още    информация    от  служилите   на  Заставата    -  Черничево   .
Желая  ти  успех    и  дано    да  се  включат    хора  ,които  са  го   познавали   .
Но ,  имай  на  предвид    ,че    Майка ти    може   да  не  ти  е   казала   всичко   -   След    като  е  преминал   през  всички    перипетии   ,като   Имигрант    ....той  се  е  установил    , там    някъде     и  просто  е   невъзможно    да  не  е   потърсил   контакт    със  Семейството  си   -  особенно  след    1989г.
При  положение  ,че  вече   е  починал     и     ,ако    там  е   създал    ново  семейство  ....без   да  се  обиждаш   -    По - добре  е  да    потърсите    наследници      или   Наследство  .  Може    за  имаш    братя  и  сестри      в Америка   .   

kras4as

Здравейте на всички много съм щастлив че толкова хора ми обърнаха внимание. Животът ни премина така както вече казах майка ми я товарят на камиона с багажа и децата .Закарват ни в стара загора при баба ми и дядо ми които са родителите на Атанас Котянов. демек свекъра и и свекървата.Точно майка ми баба ми и дядо ми ни отглеждат в Стара Загора.Знам че като баба разбрала е пищяла много имного тежко го преживяла.Моята майка живее със свекъра си и свекърва си до края на живота им.баба и дядо починаха . Майка ми все още се води съпруга на Атанас смисъл никога не се е развеждала с него и съответно никога не се е женила отново.Знам че бащата е пращал писма и долари на майка ми през първите пет 6ест години свободно което ми е странно за онова време.Майка казва че го е питала многократно защо е постъпил така даже често го е нагрубявала в писмата ... а той все отговарял много ви обичам много ми липсвате.Никога пред никой не е казал ЗАЩО.. предположение че всичко им е било наред.През 1993 или 1994 не помня точно аз сестра ми и брат ми го потърсихме по телефона направи ми впечатление че говори развалено български...първа говори сестра ми с него после брат ми и накрая аз .Знаете ли какво ме попита .Как си Красе...ами времето в България  как е ? Странен въпрос !!!! През 2002 г получихме писмо от момче което казва че баща му е починал и се разровил във вещите му и открил стари писма.Момчето не е знаело до кого пише всъшност .И така  с това писмо разбрахме че имаме брат в щатите и че баща ни е починал. Пращахме писма до момчето но от пощата ни ги връщаха обратно явно си беше сменил адреса.Така до миналата година открихме само адреса и тел му в интернет няма никъде никви профили както и да е обадихме му се и му казах  с преводачка че съм син на Атанас Котянов освен мене има още две ЗАКОННИ ДЕЦА и демек че ние сме братя .Както предполагате шок за момчето. изключиха си телфони и повече нямаме никва връзка с него Писахме писма да кажат ако знаят защо е избягал от българия и нищо ...и така пак казвам някой лично ако го е познавал ще ми се да поговоря снего

kras4as

Ааа преди да се оженят с майка ми знам ,че Котянов е бил В Ивайловградската застава..После като са се оженили са ги преместили в Черничево и са живяли в нещо като общежития имало е идруги семейства .Съжалявам че не са ми много ясни тези застави и затова не мога да го обясня по точно.Много много се надявам да отида скоро до там и да видя от къде точно е избягал

velko

В с.Черничево (в самото село) има т.нар. "Офицерски блок" - сграда с 3-4 етажа, като на всеки етаж има по 2 апартамента - в тях живееха офицерите и старшината на заставата (тази, която се води към Черничево). Може би през годините там са били настанявани и офицери и старшини и от съседната ГЗ ("Хамбар дере").

dobrev621

Абе Русев споменаваше нещо за тоя старшина но мисля,че е бил или на Аврен,или на Хамбара-но не на нашета"Калеев"-Черничево(за тия работи много,много не се говореше тогава-служих 80-82 год.-било е преди 3 год и е разбираемо).Нека се включи и Хризтозов по темата,може би той знае повече за това.
Между другото съм чувал старшината да казва,че са били отначало на квартира-та е възможно ако е служил на "Хамбар Дере"семейството да е било на квартира в Черничево,но не ми се вярва много понеже Хамбара имаха офицерско жилище,а и годината е 77.
А офицерското жилище представлява къща с повдигнат беч и два етажа отгоре-4 двусайни апартамента.
GSM-0887655071

velko

И аз предполагам, че е служил на Хамбара, а не на "Калеев" - там с-на Русев бе старшина от много години.

Преди малко разговарях с Христозов - и той има такъв спомен - че Котянов е бил старшина на Хамбар дере.

Статистика

Members
Total Members: 4722
Latest: dimi_07
New This Month: 3
New This Week: 1
New Today: 1
Stats
Total Posts: 510150
Total Topics: 1915
Most Online Today: 189